Notebookcheck Logo

Govee Envisual T2: Det kamerabaserade Philips Ambilight-alternativet i en praktisk test

Interaktiv TV-belysning för eftermontering. Utan större ansträngning kan Govee Envisual T2 användas för att uppgradera nästan vilken TV som helst med Ambilight-liknande bakgrundsbelysning, vilket kan ge en större inlevelse och naturligtvis en stilfaktor som inte är omöjlig att förneka.

Alla som utrustar sitt smarta hem med interaktiv belysning kommer förr eller senare att leta efter ett sätt att få sitt eget underhållningsområde att lysa upp på samma sätt. Helst ska den här belysningen reagera på skärminnehållet på tv:n hemma och på så sätt ge mer fördjupning och atmosfär.

Hittills är sådana lösningar sällsynta och var nativt reserverade för Philips Ambilight-enheter. Nu när klassledaren själv har en (kostsam) lösning att erbjuda försöker Govee också ett alternativ. Medan Signify Hue-konkurrenten avlyssnar HDMI-signalen och vidarebefordrar den till motsvarande LED-remsor förlitar sig nykomlingens Envisual T2 på en kamera som placeras på tv:n. Vi får reda på hur bra detta fungerar och om T2 är värd att titta på i vårt hands-on-test.

Sammanhängande helhetspaket

T2 är välförpackad och innehåller allt som behövs för att fungera. Förutom kameran finns LED-band, styrenheten och ytterligare säkerhetsklämmor naturligtvis i det kompakta paketet.

Hjärtat i det eftermonterbara Ambilight-alternativet är naturligtvis kameran, som också (nästan, men mer om det senare) är det enda synliga elementet som avslöjar den nya belysningen. Höljet har en premiumkänsla, och även om det naturligtvis är ett iögonfallande objekt på skärmens övre kant har Govee här gjort allt för att upprätthålla ett tilltalande intryck. Kameran är täckt med ett grått tyg, medan själva fästet är tillverkat av högkvalitativ plast.

Låt det bli ljus! - Församlingen

T2 LED-remsan består av fyra element, som alla är anslutna med en kort kabel. Govee uppger att TV-storlekar från 55-65 tum kan täckas. Även om denna flexibilitet naturligtvis är mycket lovvärd, resulterar den i ett litet problem med vår 55" LG OLED. Anslutningskablarna är ganska långa och sticker i värsta fall ut över skärmens kant.

LED-remsan kan enkelt fästas med de redan fastsatta självhäftande ytorna och även efter tre veckor har ingenting lossnat eller lossnat. Självhäftande plastklämmor, som fästs på LED-strimmornas respektive ändar enligt anvisningarna, ger ytterligare säkerhet.

Den asiatiska tillverkaren bifogar två extra clips, som troligen är avsedda som ersättningar, men som också kunde användas väl i vårt fall för att fästa de utskjutande anslutningskablarna utom synhåll. På grund av stativmonteringen av vår LG-TV var vi också tvungna att flytta den nedre LED-strimman upp några centimeter och även i detta fall hade några extra monteringsklämmor, som i det visade exemplet, varit mycket användbara.

När alla LED-remsor är monterade behöver du bara ansluta dem till styrenheten tillsammans med kameran.
Generellt sett går installationen snabbt och utan problem eller hinder tack vare de tydliga instruktionerna.

Konfigurera

Nu när allt är förberett på hårdvarusidan återstår bara att ladda ner appen "Govee Home" för att sätta igång belysningen. Installationen går snabbt och i vårt fall utan några problem. Appen presenterar sig snyggt och funktionellt i fliken för T2, men kan verka lite rörig och "färgglad" i scenerna och i butiken.

Under den första uppstarten kalibreras kameran för sin egen TV. För detta limmas sju färgade skumrutor på TV:n (vi kunde inte hitta några rester på ytan efter 2 gånger användning) och deras position anpassas till motsvarande punkter via kamerabilden. Därefter återstår egentligen bara att justera belysningen efter dina egna önskemål.

Med fabriksinställningarna var belysningen för mättad för oss och färgerna stämde inte heller riktigt överens med skärmens innehåll, men genom att minska mättnaden i appen och lite "trial and error" med reglaget för vitbalans eliminerades problemet snabbt.

Fördjupning FTW!

Vad är fördelarna med en bakgrundsbelysning som är anpassad till skärmens aktivitet för Netflix, spel och liknande? Under de första testerna tyckte vi att det var ganska trevligt. Särskilt när man spelar på TV:n expanderar lysdioderna spelaktiviteten och "förstorar" TV:n bortom skärmens kant. När man väl vant sig vid effekten ser det återigen ganska naket ut när man avaktiverar T2.

Detta är förresten också en av våra kritikpunkter. Eftersom belysningen och TV:n inte är direkt anslutna måste man alltid slå på eller stänga av manuellt. Tyvärr måste användaren alltid utföra denna process via appen, men i övrigt hade vi inga problem med Govee-lösningen vid aktiv användning.

Hur bra effekten fungerar och hur exakta färgerna är beror alltid mycket på det valda innehållet. Medan Avatar med sin redan överdrivna färgdesign är ett absolut praktexempel kan "realistiska" serier eller till och med vanliga tv-program inte riktigt övertyga. Särskilt när det gäller hudtoner eller avmättade gul-röda graderingar är kameran ofta ganska långt ifrån målet, vilket ibland snarare distraherar från vad som händer på skärmen.

Däremot är Ambilight-alternativet övertygande i spel, med undantag för de nämnda färgavvikelserna. Lysdioderna hänger också med vid snabba rörelser och reagerar tillräckligt känsligt utan att effekten blir distraherande. Vi använde alltid T2 i läget "Movie", men inställningen "Game" var lite för hektisk.

Bedömning - En rekommendation

Govee T2 TV-belysningen kunde övertyga i vårt test med några få begränsningar
Govee T2 TV-belysningen kunde övertyga i vårt test med några få begränsningar

Bortsett från de få verkliga kritikpunkterna är Govee Envisual T2 helt övertygande. De långa anslutningskablarna är förmodligen bara ett problem för 55-tums TV-apparater, och med lite tålamod och fingerfärdighet kan du säkert uppnå ett mycket bättre resultat här. Du kan också vänja dig vid att slå på den manuellt via appen, särskilt när du betänker att belysningen inte är lämplig eller önskvärd för alla typer av innehåll.

Sedan finns det bara problemet med de tidigare nämnda färgavvikelserna, och här måste var och en själv avgöra hur stort värde man lägger på en exakt färgåtergivning. Vi kan bekräfta att TV-belysningen kan vara riktigt distraherande i vissa exempel (mycket specifikt i ett "Designated Survivor"-binge-maraton), men detta kontrasteras av våra testkörningar med Uncharted 4 och Avatar, som återigen fullständigt övertygade oss.

När det gäller interaktiv TV-belysning kan man naturligtvis inte bortse från erbjudandet från klassledaren Philips och det tillhörande Ambilight-systemet. Även om den inhemska lösningen har fördelen att den inte behöver någon kamera och extra ljusremsor är den endast tillgänglig med Philips TV-apparater. Med Hue Play HDMI Sync Box och Gradient Light Strip erbjuder Philips också en konkurrerande produkt för eftermontering.

Även om ingen kamera används här heller, utan alla enheter är anslutna via HDMI, måste du gräva djupt i fickan, vilket är typiskt för Hue, och motsvarande uppsättning med Play Box och LED Strip kostar mer än 400 euro (~434 dollar). Govee T2 är däremot nästan billig med ett prisbasbelopp som börjar på 150 euro (~163 dollar), och även om vi tyvärr inte kunde testa Philips-lösningen ännu, kommer prissättningen att vara den avgörande faktorn för många belysningsentusiaster. Och denna diskrepans kommer förmodligen att erkännas även av fans vars smarta belysning annars uteslutande kommer från Philips.

Pris och tillgänglighet

På Amazon finns varianten av Govee Envisual T2 avsedd för 55 till 65-tums TV-apparater från 149 euro (~162 dollar); modellen som passar för 75-85 tums TV-apparater kostar cirka 20 euro (22 dollar) mer.

Upplysning: Den TV-belysning som testats här tillhandahölls författaren gratis av tillverkaren.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Govee Envisual T2: Det kamerabaserade Philips Ambilight-alternativet i en praktisk test
Alexander Wätzel, 2023-01-16 (Update: 2023-01-16)