Notebookcheck Logo

Gigaset Plug 2.0 One X i recension: Smart uttag med utvecklingspotential

Gigaset har lanserat sitt smarta eluttag på nytt och lovar bredare kompatibilitet och erbjuder till och med möjlighet att mäta strömförbrukningen hos de anslutna enheterna. Vi får se om Plug 2.0 One X håller vad den lovar.

Med Plug 2.0 One X går Gigasets smarta eluttag in i nästa omgång, men det ersätter inte direkt sin föregångare utan kompletterar snarare det Bocholt-baserade företagets portfölj. Den stora skillnaden mellan de två är att den nya modellen även kan registrera strömförbrukningen hos anslutna enheter. Dessutom stöds växling via Amazon Alexa och Google Home.

För att sätta uttaget i drift är en Gigaset Smart Home Base obligatorisk. Denna hanterar alla smarta hem-produkter, ansluter dem till varandra och gör det möjligt att konfigurera dem. Vi har redan beskrivit konfigurationen av basen i vår recension av Gigasets värmetermostater och kan läsas mer utförligt där.

Eftersom Gigaset använder en DECT-ULE-anslutning mellan enheterna och basen kan användaren få för sig att den är kompatibel med produkter från andra tillverkare. Till exempel FritzBoxes, Telekom's Magenta-produkter eller Becker, bland andra, förlitar sig också på DECT-ULE. De använder dock ett annat protokoll, så de är inte kompatibla med varandra. De smarta dörrlåsen från Nuki kan dock enkelt integreras via appen Elements, och en koppling till Google Home eller Home Connect Plus möjliggörs också direkt av Gigaset. Det är också möjligt att ansluta en Hue Bridge som finns tillgänglig i nätverket. Gigaset ger ingen konkret information om stödet för Apple's Homekit eller Matter-standarden, och ingetdera är möjligt vid testtillfället.

Konfigurera - Gigaset-uttaget är enkelt att konfigurera

Det går snabbt att installera Gigaset Plug 2.0 One X. Det är bara att koppla in den i ett eluttag och starta appen Elements (Android / iOS). I Elements-sektionen trycker du på plustecknet i det övre högra hörnet och trycker sedan på "plug" i menyn Lägg till. Sedan behöver du bara välja rätt uttagsvariant och följa instruktionerna. I vårt test tog detta mindre än fem minuter och vi var redo att köra.

På grund av uttagets tjocklek kan det bli lite trångt bakom skåp, men det gäller även konkurrerande produkter. Den lilla anslutningsknappen på sidan av kontakten kan också användas för att manuellt styra strömförsörjningen. I övrigt styrs uttaget via appen och kan även integreras i rutiner eller regler kan definieras för automatisering.

Plug 2.0 är utformad för användning inomhus, eftersom den inte har något utpekat stänkvattenskydd.

1. Tryck på Elements i appmenyn.
2. välj plugg.
3. Välj rätt version. I det här fallet version 2 högst upp.
4. Följ instruktionerna.

Gigaset Plug 2.0 kan mäta energiförbrukningen

Gigaset Plug 2.0 ONE X kan också mäta strömförbrukningen hos de anslutna enheterna och logga dem i appen. Detta fungerar mycket tillförlitligt och ganska exakt i testet. Avvikelserna blir dock synliga vid mindre mängder ström, vilket också beror på att inga decimaler visas. Till exempel fastställde eluttaget en strömförbrukning på 21 watt för en bärbar dator i drift, medan vår multimeter uppmätte 21,9 watt. I det senare ingår även det smarta uttagets strömförbrukning, som är 0,34 watt när det är påslaget och 0,2 watt när det är avstängt.

Registreringen fungerar ganska bra och lämpar sig för att fastställa de uppkomna kostnaderna, eftersom man också kan ange ett pris per kilowattimme och uttaget uppskattar de uppkomna kostnaderna utifrån detta. Tyvärr är perioden begränsad till de senaste 30 dagarna och det finns inget sätt att exportera de registrerade uppgifterna förutom en skärmdump.

På samma sätt är det möjligt att vända mätfunktionen för att fastställa elproduktionen i stället för förbrukningen.

Slutsats - Gigasets smarta uttag är övertygande

Under test: Gigaset Plug 2.0 One X. Testutrustning som tillhandahålls av Gigaset.
Under test: Gigaset Plug 2.0 One X. Testutrustning som tillhandahålls av Gigaset.

Gigasets Plug 2.0 One X är ett lyckat tillägg till sortimentet för smarta hem. Den erbjuder ett verkligt mervärde med sin förmåga att registrera strömförbrukning och energiproduktion, och dess noggrannhet var övertygande i testet.

Det smarta uttaget Gigaset Plug 2.0 One X övertygade i testet, men det är inte direkt billigt.

Med den manuella omkopplingen kan uttaget även användas när smarttelefonen inte är till hands. Vi hade dock önskat oss ett bredare plattformsstöd. Särskilt bristen på stöd för Apple's Homekit bör nämnas här. Kompatibiliteten med Matter saknas också fortfarande.

Pris och tillgänglighet

Gigaset Plug 2.0 One X kan köpas direkt från tillverkarens butik (prislista: 50 euro/~$54), men finns också hos många populära återförsäljare som Amazon.

Upplysning: Den produkt som testades här tillhandahölls författaren gratis av tillverkaren.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Gigaset Plug 2.0 One X i recension: Smart uttag med utvecklingspotential
Daniel Schmidt, 2023-01-30 (Update: 2023-01-30)