Notebookcheck Logo

Fractal Design North hands-on: PC-fodral med "Wife Approval"-faktor

Ett ATX-fodral inspirerat av naturen. Med äkta trä och RGB i regnbågsfärger bakom det tonade glaset. Det nya PC-fallet "North" från de svenska fallspecialisterna Fractal Design erbjuder en något mer vuxen exteriör än konkurrenterna med sitt snygga formspråk.

PC-väskor har genomgått en hel del förändringar under de senaste åren. De tråkiga grå lådorna med en rent funktionell design är sedan länge borta. Numera måste höljet till hemdatorn återspegla ens egen smak och personlighet inte mindre än en bil, en smartphone eller en klädstil.

Medan trender för höljen som härdat glas nu faktiskt ingår i grundutrustningen för speldatorer, har rösterna för mer luftflöde också blivit allt högre de senaste åren. Din högpresterande hårdvara ska inte bara vara attraktivt förpackad utan helst också välkyld.

För att uppnå detta har man i allt högre grad använt sig av frontpaneler med nät, men Fractal Design går ett steg längre och dekorerar framsidan på den nya North-serien med äkta trä. Det snygga ATX-pc-fallet finns i svart eller vitt, och i båda varianterna har användaren möjlighet att välja mellan en sidopanel i mesh eller det ovan nämnda tonade glaset. För att övertyga oss själva om det nya fodralets kvaliteter flyttade vi snabbt vår videoarbetsstation.

Ett bra första intryck

North presenterar sig diskret med högkvalitativa materialval och individuella detaljer. Materialblandningen av glas, stålnätspaneler och solida sidopaneler ger ett högkvalitativt intryck, medan den gyllene accenten på strömknappen och ljudportarna passar perfekt till de varma trätonerna på framsidan. Läderöglan för att ta bort topppanelen och de gyllene fötterna visar på den detaljrikedom med vilken svenskarna från Fractal har satt ihop sin nya North.

Innan vi installerar vårt system måste vi naturligtvis få lite utrymme att arbeta med. Detta görs snabbt, vilket är typiskt för Fractal, och alla sido-/front- och topppaneler kan lätt tas bort. Tumskruvarna sitter kvar på motsvarande paneler, så inget går förlorat i stundens hetta.

En (nästan) perfekt upplevelse

Vi utrustar tornet med hårdvara från vår dator för videoproduktion. Vi använder en MSI MAG Z690 Tomahawk Wi-Fi, utrustad med en Intel Core i9-12900K, 64 GB DDR4 Corsair Vengeance LPX och olika NVME SSD-diskar. ATX-standarden representerar den maximala storleken för kompatibla moderkort, och även generellt sett måste man ta hänsyn till att North inte är det största fodralet i sin klass.

Vi kyler vårt strömhungriga Alder Lake-chip med ett 360 mm All-In-One vattenkylningssystem, i det här fallet också från Fractal Design(affilierad länk till Amazon). Lumen S36 kunde monteras i fronten utan problem, och endast de två medföljande 140 mm PWM-fläktarna fick ge vika. Dessa kan alternativt placeras i "taket" på fodralet om det passiva luftflödet inte är tillräckligt. Dessutom kan en enda 120 mm fläkt placeras baktill.

Som vanligt kan strömförsörjningen placeras under ett lock, men i vårt enskilda fall blir de kompakta måtten på fodralet märkbara här. Vårt modulära 750 W-aggregat från BeQuiet! är utrustat med tygklädda förlängningar utöver de medföljande kablarna. Eftersom vi även förvarar en konventionell 10 TB i fallets källare blir det ganska trångt med överskottskablar. Du ska inte vila för mycket på det faktum att du inte kan se det resulterande kaoset när sidopanelen är stängd eftersom Fractal lämnar en ganska generös lucka bakom kylaren, vilket skoningslöst exponerar eventuella utelämnanden av kabelhantering.

Men det här problemet kan också lösas med lite känsla, och ingenting står faktiskt i vägen för ett snyggt bygge i Fractal Design North. Vi hade dock gärna sett en möjlighet att lägga fläkt- och pumpkablar samt SATA- och frontpanelanslutningar på övre och nedre högra sidan av moderkortet.


Ett fodral som rumsdekoration

Fractal gjorde det ganska enkelt för oss med de kompakta dimensionerna och, bortsett från de ovan nämnda kritikpunkterna, när det gäller kabelhantering. Vår AIO och komponenternas svartgrå färgschema bidrar också till att det resulterande systemet är visuellt mycket tilltalande. Om du föredrar en luftkylare kan förresten även stora modeller som Noctuas flaggskepp NH-D15 (vår recension) med upp till 170 mm stöds.

På tal om toleranser, om du äger en mycket stor GPU från den nuvarande generationen av NVIDIA eller tredjepartsalternativ till AMD:s flaggskepp bör du snarast informera dig på Fractals webbplats innan du köper. I vårt fall begränsar användningen av AIO den maximala längden på GPU:n från 325 mm till 267 mm.


Vår bedömning

Med North har Fractal ännu en gång lyckats med att hitta jackpotten när det gäller design av höljen. Fodralet med de extra naturelementen kännetecknas av utmärkt utförande och kan enkelt utrustas med din egen hårdvara utan större förkunskaper. De kompakta yttermåtten skapar mer utrymme på arbetsplatsen eller i vardagsrummet, och tack vare den diskreta designen kanske din dator inte förvisas direkt under bordet eller in i ett annat rum av din partner.

Trots detta måste Fractal stå ut med lite kritik från oss. Med ytterligare utskärningar på nämnda ställen skulle kabeldragningen kunna göras mycket enklare, och fodralets dimensioner kan också snabbt bli en nackdel med moderna hårdvarutrender. Särskilt med de nya NVIDIA-korten och deras expansiva kylarkonstruktioner kommer kompatibiliteten att bli mycket snäv, i ordets rätta bemärkelse.

Förresten använde vi det resulterande systemet för vår Youtube-granskning av AMD:s nya RDNA3-kort, och i videon finns det återigen några intryck av monteringen.

Priser och tillgänglighet

Fractal Design North är tillgänglig för 159 euro, oavsett vald variant, åtminstone teoretiskt, eftersom det verkar som om det senaste tillägget från företaget varken är tillgängligt på Alternateeller Amazon.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Fractal Design North hands-on: PC-fodral med "Wife Approval"-faktor
Alexander Wätzel, 2023-03- 6 (Update: 2023-03- 6)