Notebookcheck Logo

Fitbit Sense 2 Smartwatch recension - Automatisk aktivitetsregistrering

Ett nytt sökande efter mening. Sense 2 är Fitbits bästa smartklocka. Den har många sensorer, ett aluminiumhölje och Google-appar. Den kan även användas för telefonsamtal och betalningar. Vår recension förklarar vem som bör ta en närmare titt på Sense 2 och vem som bör hålla fingrarna borta från den.

Fitbit marknadsför Sense 2 som sin mest avancerade smarta klocka för hälsa och fitness. Utvändigt är Sense 2 mycket lik Sense 1, som fortfarande finns tillgänglig. Fitbit erbjuder enheten i tre olika färgvarianter: Graphite case med ett grått band, Platinum case med ett vitt band och Gold case med ett blått band. Testapparaten är grå. Köpare får Fitbit Premium gratis i sex månader. Sense 2 kostar 300 euro (~326 dollar), och det finns inga olika versioner eller ett LTE-alternativ.

Fitbit Sense 2
Skärm
1.58 tum 1:1, 336 x 336 pixlar 301 PPI, capacitive, OLED, glansig: ja, 60 Hz
Hårddisk
4 GB Flash, 4 GB 
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, Sensorer: gyroscope, barometer, acceleration, skin temperature, blood oxygen, EDA/ cEDA
Nätverk
Bluetooth 5.0, GPS
Batteri
162 mAh Litiumjon, Batteritid (enligt tillverkaren): 144 tim
Charging
fast charging / Quickcharge
Övrigt
Högtalare: Mono, charging cable, manual, 60.20001.184.52, 24 Månader Garanti, IPX8, GNSS-Networks: GPS, GLONASS, fanless, waterproof
Vikt
39 g
Pris
300 Kr

 

Hölje och funktioner - Fitbit levererar aluminium

Fitbit Sense har ett fyrkantigt hölje i aluminium. En högtalare finns på höger sida. Två mikrofoner och en knapp finns på vänster sida. Knappen sitter utan spel och har en bra tryckpunkt. De bekanta sensorerna från en smartwatch finns på undersidan. Fitbit installerar även sensorer på ovansidan mellan displayen och ramen. Smartklockan är IPX8-certifierad och ska vara vattentät upp till 50 meter (~164 fot) enligt tillverkaren.

Bandet är tillverkat av plast, är 24 millimeter (~0,95 tum) brett och kan bytas ut mycket enkelt utan verktyg. Det är dock inte ett standardspänne. Fitbit erbjuder olika armband i läder, veganläder eller stickat med olika lås i sin egen butik.

Medan aluminiumramen, displayen och banden överlevde testet utan problem, visar undersidan tydliga repor efter två veckor. Fitbit skickar med två armband i olika storlekar med Sense 2. Klockan väger 26 gram (~0,9 oz) utan band och 39 gram (~1,4 oz) med det mindre standardbandet.

Inställning och användning - Vackra handledningar för Sense 2

Sense 2:s förpackning förtjänar särskilt beröm. När det yttersta locket skjuts av kan den inre lådan öppnas och alla komponenter presenteras tydligt.

Fitbit-appen, som finns tillgänglig för Android och iOS, måste installeras innan Sense 2 kan användas. Smartklockan ställs in via appen, all insamlad information visas också i programmet och inställningar kan ändras där.

Inställningen är snabbt genomförd. Särskilt trevligt är korta handledningar och videor som visualiserar klockans funktioner och programvarans uppbyggnad. Saknade behörigheter markeras i färg, och inställningarna kan ändras direkt från appen.

Fitbit-appen är indelad i fem kategorier: Idag, Upptäck, Community, Premium och Konto. De fyra första sektionerna är lätta att hitta längst ner på skärmen. Bakom "Upptäck" listas inte bara träningspass och mindfulnessövningar, utan även statistik och - något dolt - appar och klockansikten. Köpare av Sense 2 får premiumversionen gratis i sex månader, varefter en prenumeration ska betalas. Bland de extra funktionerna finns ett dagligt formindex, en utökad sömnanalys, en hälsorapport, mindfulnessövningar, videoträning och speciella klockansikten.

Klockinställningarna är ganska dolda i programvaran. Där kan användaren justera inställningar för samtal, meddelanden om meddelanden eller oregelbunden hjärtfrekvens och stegmål. Dessutom kan arrangemanget av appar och plattor justeras där. Individuella appinställningar finns också här, till exempel för röstassistenten, Google Wallet för mobila betalningar eller Google Maps för navigering.

Ytterligare inställningar, till exempel för den alltid påslagna displayen, displayens ljusstyrka eller inställning av ett alarm, är endast möjliga på själva klockan, men inte på smarttelefonen. Överlag erbjuder smartklockan grundläggande inställningar, men de är begränsade jämfört med andra tillverkare. Det finns till exempel en alltid påslagen display, men den kan bara aktiveras eller avaktiveras; det finns ingen tidskontroll eller något smart alternativ. Sömnläget påverkar automatiskt AoD, men detta är inte justerbart. Skärmens ljusstyrka kan också justeras i tre steg, men användaren kan inte aktivera eller inaktivera ljusstyrkesensorn.

Fitbit Sense 2 har en funktionsknapp till vänster. Ett kort tryck öppnar appöversikten, ett långt tryck kan öppna en app och det är röstassistenten i fabriksinställningarna. Genom att svepa i sidled leder man genom kakelrutorna. Ett svep från topp till botten öppnar kortmenyn, ett svep från botten till topp öppnar meddelandeöversikten.

Placeringen av sensorerna runt displayen är olycklig. De behövs till exempel för EDA-skanningen, som ska mäta stressnivån. Klockan uppmanar till att täcka displayen med handen och därmed röra vid sensorerna. Displayen är dock helt täckt och ytterligare instruktioner kan inte ses eller det går inte att se om mätningen pågår eller om det har uppstått ett fel.

Telefoni och meddelanden - Sense 2 har en telefonfunktion

Fitbit Sense 2 har mikrofoner och en högtalare, och telefoni är möjlig när den är kopplad till en smartphone via Bluetooth. Inkommande samtal visas tillförlitligt på smartklockan. Om samtalet tas emot direkt vid handleden tar det dock några sekunder innan anslutningen upprättas - den som ringer måste vara motsvarande ihärdig.

När anslutningen väl är lyckad är röstkvaliteten okej. Högtalaren i Sense 2 skulle dock kunna vara högre. Det är ibland svårt att förstå motparten i en bullrig miljö när klockan inte hålls mot örat. Att starta samtal via smartklockan eller komma åt kontakter är inte möjligt.

Smartklockan visar tillförlitligt inkommande meddelanden i testet. Det går att välja individuellt vilka appar som får skicka meddelanden till klockan. Smartklockan listar meddelandena kronologiskt i meddelandemenyn.

Sense 2 kan visa många emojis, dock inte alla. Däremot kan den inte visa bilder. Svar är möjliga via röstinmatning eller via ett förskrivet kort svar. Det är bra att dessa svar kan anpassas för varje app. Dessutom är det möjligt att välja om "lässtatus" ska ändras direkt under meddelandet på klockan.

Röstassistent - Fitbit förlitar sig (fortfarande) på Alexa

Även om Fitbit numera tillhör Google eller Alphabet använder tillverkaren Amazons Alexa som röstassistent. Ett Amazon-konto måste registreras i Fitbit-appen för att få tillgång till röstassistenten.

Alexa måste alltid aktiveras via menyn eller ett kortkommando - svar på begäran är inte möjligt. Röstigenkänningen är övertygande i testet. Svaren ges både via högtalaren och visualiseras på displayen. Ljudet från assistenten är lite burkigt.

Hälsa och fitness - premiumprenumeranter får videor

Fitnessfunktionerna körs via Fitbit-appen, precis som inställningarna. Fitbit tillhandahåller totalt över 40 olika träningslägen. Ytterligare inställningar är möjliga för respektive träningspass. Det går till exempel att definiera ett mål, till exempel en viss distans för cykling eller en tid för jogging. Dessutom kan skärmlayouten justeras beroende på sporten.

Smartklockan kan automatiskt känna igen vissa sporter, t.ex. jogging, promenader eller cykling. Erkännandet fungerar tillförlitligt i testet, och avstånden kan registreras om så önskas. Sense 2 ger dock inga mellanliggande statusar, till exempel hastigheten under den senaste kilometern eller den genomsnittliga hjärtfrekvensen, varken som röstmeddelande eller som information på displayen.

Ett dagligt formindex är tänkt att hjälpa bäraren att känna igen kroppens kondition och anpassa träningsintensiteten därefter. Appen erbjuder också olika videoträningspass - åtminstone i premiumversionen. Utbudet sträcker sig från träning med vikter till yoga och stretching. Löparkurser erbjuds dock inte, och alla träningsvideor måste ses på smarttelefonen.

De insamlade uppgifterna kan synkroniseras med Google Fit.

Mål för verksamheten

Aktivitetsmålen visas mycket tydligt både på klockan i form av en kakelplatta och i Fitbit-appen i avsnittet "Idag". Fitbit delar upp visningen i zonminuter - den tid som är relevant för träning - steg, våningar, kilometer och förbrända kalorier. Å ena sidan visar programvaran siffror och å andra sidan visas en cirkel för varje kategori, som fylls successivt. Det finns också popup-meddelanden när målen är uppfyllda och märken för nya rekord, t.ex. ett visst antal våningar som klarats av per dag. Målen kan ställas in i appen.

Smartklockan ger också information om stressnivåer, dagsform och genomförda träningspass per vecka.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Fitbit Sense 2 kan mäta hjärtfrekvens, hjärtfrekvensvariabilitet, andningsfrekvens, hudtemperatur och syremättnad. För att bättre klassificera mätningarna jämför vi dem med dem från en referensenhet.

För att mäta hjärtfrekvensen tog vi Sense 2 tillsammans med ett Polar H10-bröstband på ett cykelvarv. Båda enheterna rapporterar mycket liknande värden för vilopuls och anger endast en skillnad på ett slag per minut, vilket motsvarar en avvikelse på 1,3 procent.

Vi gjorde tre mätningar för kraftpulsen. Medan det finns nästan identiska resultat mellan enheterna i två mätningar är avvikelsen betydligt större i en mätning. Genomsnittet av tre mätningar resulterar i en skillnad på 2,9 procent.

I de andra kategorierna har vi problemet att smartklockan mäter värdena kontinuerligt, men mätningen kan inte utlösas manuellt. Smartklockan kan till exempel inte mäta blodsyran vid en viss tidpunkt.

Pulsmätning med Polar H10 bröstband
Pulsmätning med Polar H10 bröstband
Pulsmätning med Fitibot Sense 2
Pulsmätning med Fitibot Sense 2
Mätning av syremättnad i blodet för känseln 2
Sense 2 SpO2

Sömnräkning - Sense 2 levereras utan smart väckarklocka

Fitbit Sense 2 erbjuder omfattande sömnmätning. För varje natt anges den tid som sovit samt tiden i djup sömn eller REM-sömn. Smartklockan anger även hur vilsam sömnen var, vilket möjliggörs genom att mäta hjärtfrekvensen under sömnen. Värdena visas som siffror och som ett diagram.

Alla värden visas endast i smartphoneappen. Själva smartklockan avslöjar endast information om den senaste natten. Klockan upptäckte tillförlitligt sömn- och vakenhetsfaser i testet. Tyvärr används de insamlade uppgifterna inte för en smart larmfunktion.

Tiderna kan anges för enskilda dagar, veckor, månader, kvartal och år. Dessutom kan användaren skapa ett sömnschema som kan anpassas till olika veckodagar.

Fitbit Premium-användare kan också visa ett sömnindex som anger den övergripande sömnkvaliteten. Dessutom skapas en individuell sömnprofil och tips för bättre sömn ges. Fitbit-appen erbjuder dessutom musik och meditationer som hjälper till att somna.

Träningsinspelning - Sense 2 erbjuder automatisk träningsinspelning

Träningen startas via träningsmenyn. Sense 2 visar direkt de tre senast använda sporterna; du måste bläddra för allt annat. Du kan välja om smartklockan ska spåra rutten via GNSS för varje sport. De inspelade träningspassen kan nås via Fitbit-appen. Rutten kan förses med ytterligare information på en karta, till exempel vilken sträcka som sprungits i vilken pulszon eller i vilken hastighet.

Smartklockan ger också information om höjdmeter, förbrukade kalorier och effekter på den dagliga statistiken. Den automatiska träningsdetektionen fungerade tillförlitligt i testet.

GPS och navigering - Google Maps finns med ombord

Sense 2 erbjuder navigering via Google Maps
Sense 2 erbjuder navigering via Google Maps

Smartklockan stöder satellitförbindelser via GPS och GLONASS. Anslutningen upprättades vanligtvis snabbt och var stabil i testet. Det förekom inga avbrott i anslutningen under testperioden. Träningsrutterna kan exporteras som TCX-filer. Det är inte möjligt att importera rutter och komplettera sparade rutter.

För att kontrollera mätnoggrannheten tog vi Sense 2 på en cykeltur tillsammans med en Garmin Venu 2. När vi jämförde satellitbilderna märkte vi att Sense 2 inte mäter radier exakt, vilket resulterar i en avvikelse av den totala distansen.

Det är positivt att Fitbit erbjuder integration med Google Maps. Om en rutt startas på smarttelefonen visas den automatiskt även på smartklockan. Avståndet till nästa riktningsändring anges där, liksom tiden tills man når destinationen. Pilarna hjälper till med orienteringen. Det är inte möjligt att starta navigeringen från klockan. Rutten sparas inte heller på smartklockan, som alltid måste förbli ansluten till smartklockan via Bluetooth.

GNSS-mätning av sjöar runt om i världen
GNSS-mätning av sjöar runt om i världen
Vändpunkt för GNSS-mätningar
Vändpunkt för GNSS-mätningar
Sammanfattning av GNSS-mätningar
Sammanfattning av GNSS-mätningar

Display - Fitbit installerar en AMOLED-panel

Visa subpixel
Visa subpixel

Fitbit installerar en 1,58-tums AMOLED-skärm i Sense 2. Panelen har en automatisk ljusstyrka och kan även justeras i tre nivåer: dämpad, normal och maximal. Det var inte möjligt att mäta den maximala ljusstyrkan i testet. Fitbit förlitar sig på ljus text framför en svart bakgrund - displayen är lätt att känna igen även i fullt solljus.

Genomförandet av den alltid påslagna displayen, som kan anpassas i stil, är lyckat. När sömnläget aktiveras avbryter programvaran AoD under motsvarande tid. Det är dock inte möjligt att styra displayens tid.

Bäraren kan dock bestämma hur displayen ska väckas, till exempel genom att vrida handleden, röra vid displayen eller trycka på knappen. Lyftdetektering fungerar dock inte 100 procent tillförlitligt i testet, och den borde vara lite snabbare. Vi mätte PWM med en hög frekvens på 1868 Hz i testet.

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 1868 Hz

The display backlight flickers at 1868 Hz (Likely utilizing PWM) .

The frequency of 1868 Hz is quite high, so most users sensitive to PWM should not notice any flickering.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 19210 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och körtid - Fitbit UI med ryckningar

Fitbit avslöjar tyvärr ingen information om SiP som installerats i Sense 2. Det går inte att installera en webbläsare, så det går inte att mäta riktmärken. Smartklockan körs stabilt vid daglig användning. En snabb lateral svepning genom kakelrutorna leder dock till betydande stotter. Scrollning genom listor lyckas inte heller utan korta fördröjningar. Det förekom dock inga krascher i testet.

Tillverkaren har installerat 4 GB intern lagring. Detta kan användas för ett fåtal appar och urtavlor. Rutter eller musik kan inte lagras på klockan.

Batteritid - Sense 2 klarar minst 4 dagar

Fitbit lovar en batteritid på mer än sex dagar för Sense 2. Om alla mätningar är aktiverade och smartklockan bärs dygnet runt, inklusive automatisk träningsdetektering, håller Sense 2 exakt sex dagar. Dock utan omfattande träningspass och med den alltid påslagna displayen inaktiverad. Om AoD är aktiverad med i övrigt samma inställningar slocknar lamporna efter knappt fyra dagar.

Tillverkaren annonserar även en snabbladdningsfunktion. Sense 2 laddas från 0 till 99 procent efter 85 minuter med en 24-watts strömförsörjning. Ytterligare 10 minuters laddning krävs för de sista procenten. Smartklockan laddas från 0 till 80 procent på en timme. Batteriet är ganska litet med endast 162 mAh.

Den medföljande laddningsplattan, som håller sig magnetiskt på baksidan av klockan, är nödvändig för laddning. Kabeln är ganska kort med cirka 40 centimeter. Trådlös laddning stöds inte av Sense 2. AoD inaktiveras inte automatiskt under laddning. Sense 2 växlar automatiskt till energisparläge vid 15 procent återstående laddning. Då begränsas vissa funktioner i smartklockan. Energisparläget kan inte avaktiveras manuellt.

För

+ Google Maps och plånbok integrerade
+ Bra komfort
+ Omfattande utrustning

Emot

- Låg anpassningsförmåga hos programvaran
- Mätningar som delvis inte kan utlösas manuellt
- Telefonfunktionen är för långsam

Bedömning - Fitbit Sense 2 sticker inte ut från mängden

I översynen: Fitbit Sense 2. Testapparat tillhandahållen av Fitbit Tyskland.
I översynen: Fitbit Sense 2. Testapparat tillhandahållen av Fitbit Tyskland.

Fitbit levererar ett övertygande smartwatch-paket med Sense 2. Byggkvaliteten är bra och bärkomforten är hög tack vare den låga vikten. Den noggranna automatiska registreringen är särskilt tilltalande under träning. GPS-anslutningen är stabil, men skulle kunna vara mer exakt. Rutexporten är välgjord, men det finns ingen ruttimport som Samsung Galaxy Watch5, Huawei Watch GT3 Pro eller Amazfit GTR4.

Integrationen av Google-tjänster som Google Maps och Google Wallet är dock välgjord. Navigering och betalning är möjlig utan problem när den kopplade smarttelefonen är i närheten. Pixel Watch, som utvecklats i samarbete med Fitbit och ligger i samma prisklass, erbjuder ännu fler appar och Google-integration.

Skärmen, programvaran, driftshastigheten och batteritiden är okej, men inte riktigt på topp. Programvaran saknar en musikspelare - varken kan musik lagras lokalt eller finns en streamingtjänst tillgänglig som app.

Det märks att programvaran fungerar, men ger inte användaren så mycket frihet. De som ger smartklockan fria händer kommer att gilla Sense 2. De som vill definiera mycket själva bör dock leta efter en annan modell.

Sense 2 övertygar med pålitliga notifikationer och inkommande samtal vid daglig användning. Det går även att ringa samtal med smartklockan, men handlingshastigheten lämnar en hel del att önska.

På det hela taget erbjuder Sense 2 en väl avrundad funktionsuppsättning, med begränsningar i anpassningsbarheten. Den kan dock inte sticka ut från konkurrenterna i någon disciplin. Dessutom är vissa Fitbit Premium-funktioner föremål för prenumerationsavgifter efter testperioden.

Pris och tillgänglighet

Fitbit säljer Sense 2 i sin egen webbutik, det rekommenderade priset är 300 euro (~326 dollar). Men även andra återförsäljare som Amazon och Cyberport har smartklockan på erbjudandet.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Fitbit Sense 2 Smartwatch recension - Automatisk aktivitetsregistrering
Benedikt Winkel, 2023-05-17 (Update: 2023-05-17)