Notebookcheck Logo

Ecovacs Goat G1 (2000/1600/800) praktisk recension: Robotgräsklippare utan begränsningskablar för trädgårdar i olika storlekar

Ecovacs Goat G1 finns i tre varianter och är en innovativ robotgräsklippare som inte förlitar sig på begränsningskablar, utan istället använder ett alternativt system. Läs vår recension av Ecovacs Goat G1-2000 för att ta reda på hur bra den mest avancerade modellen presterar vid faktisk användning och vilka fördelar och nackdelar den har.

Förra året lanserade Ecovacs sin allra första robotgräsklippare, Goat G1 (nu kallad Goat G1-1600). Företaget har fortsatt att utöka sitt sortiment av gräsklippare i år och lanserar inte bara den unika Goat GX-600 (1 299 euro, eller 1 299 US-dollar) utan även två likadant utformade Goat G1-modeller för gräsmattor av olika storlekar: Goat G1-800 och G1-2000.

Vi har tillbringat de senaste veckorna med att testa Goat G1-2000, den nuvarande toppmodellen för större trädgårdar. I den här praktiska recensionen får du reda på vad vi tycker om Ecovacs Goat G1-2000 och vilka skillnaderna är mellan de tre modellerna.

Översikt: Skillnader mellan Ecovacs Goat G1-2000, G1-1600 och G1-800

Bortsett från några mindre skillnader har Ecovacs Goat G1-2000, G1-1600 och G1-800 i stort sett samma design. De skiljer sig framför allt åt när det gäller batterikapaciteten, som avgör vilken storlek på gräsmatta de är bäst lämpade för, där modellnumret representerar ytan i kvadratmeter. De tre modellerna har också olika färger (även om detta är mindre viktigt) samt några andra små variationer.

Tabellen nedan ger en snabb överblick över likheter och skillnader mellan dem:

Specifikationer/Modell Ecovacs Goat G1-800 Ecovacs Goat G1-1600 Ecovacs Goat G1-2000
Area upp till 800 kvm upp till 1.600 kvm upp till 2.000 kvm
Antal fyrar som ingår 2 2 4
Batteri 4 Ah 5,2 Ah 8,7 Ah
Anslutningsmöjligheter Wi-Fi + Bluetooth Wi-Fi + Bluetooth ( 4G som tillval) Wi-Fi + Bluetooth + 4G
Kapbredd 220 mm 220 mm 220 mm
Klipphöjd 3 - 6 cm 3 - 6 cm 3 - 6 cm
Färg Grå/vit Vit Silver
Garage tillval tillval ingår
Pris (RRP) €1,099 (US$1,180) €1,299 (US$1,397) €1,999 (US$2,149)

Förutom de som anges ovan finns det ytterligare skillnader i hjulen. De på Goat G1-2000 erbjuder en exceptionellt hög greppnivå, vilket gör den här modellen idealisk för utmanande terräng. Dessutom är modellen med den högsta kapaciteten utrustad med 4G som standard, vilket garanterar anslutning även utan Wi-Fi-nätverk, medan denna funktion är valfri för Goat G1-1600. Däremot kräver Goat G1-800 fullständig Wi-Fi-täckning i din trädgård om du vill fjärrstyra robotgräsklipparen när som helst, eftersom den inte stöder Bluetooth.

Specifikationer: Översikt över funktioner och innehåll i lådan

Goat G1-2000 garage (bild: Ecovacs)
Goat G1-2000 garage (bild: Ecovacs)

Låt oss börja med vad som ingår i förpackningen med Goat G1. Förutom själva roboten levereras varje variant med en laddstation, som består av två delar som ska monteras, en lång laddningskabel, två fyrar, nödvändiga batterier, flera andra tillbehör och den vanliga dokumentationen.

För Goat G1-2000 får du också en andra låda som innehåller ett garage för roboten och ytterligare två fyrar med batterier inkluderade. Garaget håller toppmodellen torr, medan du kan behöva köpa eller bygga ett separat skydd för att skydda de mer prisvärda modellerna när de inte används.

Innehåll i lådan till Goat G1-2000 (ej på bilden: garage + ytterligare två fyrar)
Innehåll i lådan till Goat G1-2000 (ej på bilden: garage + ytterligare två fyrar)

Vid en närmare titt ser vi att Goat G1 är en robotgräsklippare som fungerar utan begränsningskablar, en funktion som blir allt vanligare på marknaden. Istället för att mödosamt lägga ner en kabel runt det område som ska klippas behöver du bara installera några UWB-sändare (ultra-wideband) på strategiska platser enligt tillverkarens instruktioner, som varierar beroende på formen på din gräsmatta.

Robotgräsklipparen använder sig av fyrarna för att hitta runt i klippområdet. Antalet beacons som ingår varierar beroende på modell, från två till fyra, och det finns möjlighet att köpa till ytterligare beacons vid behov. Ecovacs har också installerat två kameror för att underlätta navigering och undvikande av hinder. Förutom en fisheye-kamera med ett 150° synfält placerad på ovansidan har Goat G1 en visuell sensor och en ToF-sensor (Time-of-Flight) på framsidan, som alla används för att upptäcka hinder. Vi kommer att diskutera hur väl det här systemet fungerar senare i den här recensionen.

Alla tre klipparvarianterna har en klippbredd på 22 cm (8,7 in) samt en klipphöjd som kan justeras mellan 3 och 6 cm (ca 1,2 och 2,4 in) i 13 steg. Justeringen är manuell, med en mekanisk process snarare än den elektroniska som finns i Dreame A1 (detaljhandel 1 999 € på Amazon). Även om klipphöjden inte kan ändras via appen är systemet förmodligen mer robust och långvarigt.

Fler bilder på Ecovacs Goat G1-2000

Uppsättning: Beacons i stället för begränsningskablar

När du har packat upp robotgräsklipparen börjar du med att ställa upp den medföljande laddstationen på en lämplig plats. Därefter är det bara att ansluta strömkabeln och docka roboten i laddstationen. Basen har också ett litet smart designelement: den rengör både den övre och främre kameran med en uppsättning borstar som rör sig fram och tillbaka.


När du har laddat ner Ecovacs-appen för Android eller iOS och skapat ett konto (om du inte har något ännu) måste du upprätta en anslutning mellan appen och robotgräsklipparen. Appen ger en effektiv guide för användaren, varför vi bara kommer att illustrera processen med några skärmdumpar.

Lägg till en ny enhet
Lägg till en ny enhet
Skanna QR-koden
Skanna QR-koden
Välj enhet
Välj enhet
Anslut till Wi-Fi
Anslut till Wi-Fi
Namnge robotgräsklipparen
Namnge robotgräsklipparen
Klar
Klar

Som tidigare nämnts har Ecovacs valt att avstå från det vanliga begränsningskabelsystemet för Goat G1. Istället använder roboten fyrar för att navigera i klippområdet. De måste installeras i utkanten av klippzonen enligt tillverkarens anvisningar, vilket helt enkelt innebär att de skruvas fast i marken. Men innan dess måste du sätta i de tre medföljande D-batterierna i varje fyr och skanna en liten QR-kod med appen.

Minst två fyrar ingår i förpackningen. Komplexiteten och formen på din gräsmatta kan göra det nödvändigt att använda upp till fem fyrar. Ytterligare fyrar kan köpas separat till ett rekommenderat pris av €99 (US$107) styck. I den officiella bruksanvisningen finns en guide till var fyrarna ska placeras.

Bild: Ecovacs
Bild: Ecovacs
Ecovacs Goat G1:s trådlösa sändare
Ecovacs Goat G1:s trådlösa sändare

Goat G1:s trådlösa fyrar är cirka 75 cm (29,5 tum) höga och syns tydligt vid första anblicken på grund av sin strålande vita färg. Detta är något man bör vara medveten om innan man köper en Ecovacs robotgräsklippare. Enligt vår erfarenhet kommer du dock att märka av dem mindre och vänja dig vid dem efter att de har varit installerade i din trädgård i några dagar, även om det säkert finns mer eleganta och mindre synliga lösningar tillgängliga.

När grundinställningarna är klara i appen måste gräsklipparen lära känna sin nya omgivning. Du måste använda en virtuell joystick i appen för att manuellt styra roboten en gång runt gräsmattans omkrets. Vi tycker att den här lösningen är något enklare och mer intuitiv än de dubbla styrenheter som används för Navimow i105E/108E, särskilt med tanke på att Goat G1 också rör sig i en långsammare takt. Även om detta gör den inledande inlärningsprocessen något mer tidskrävande tar den ändå inte mer än några minuter att genomföra, varierande med trädgårdens storlek.

Till skillnad från konkurrenten Segway Navimow saknar Ecovacs-maskinen dock AI-baserad autonom gränsdetektering. Men du har möjlighet att skapa "zoner med tillträdesförbud" för att hålla Goat G1 borta från föremål som träd, buskar, pooler, studsmattor och så vidare.

Ställ i ordning laddstationen
Ställ i ordning laddstationen
Lägg till fyrar
Lägg till fyrar
Verifiering
Verifiering
Starta kartläggningen
Starta kartläggningen
Kartläggningen är klar
Kartläggningen är klar
Zoner med tillträdesförbud
Zoner med tillträdesförbud
Inlärning av kartor
Inlärning av kartor
Klart och redo att användas
Klart och redo att användas

Efter att ha guidats manuellt runt området kommer roboten att utforska och skanna området igen på egen hand för att bekanta sig med gräsmattan. Det tar vanligtvis bara några minuter för Ecovacs Goat G1 att vara redo för användning.

Överlag gick installationsprocessen bra under våra tester. Det uppstod bara ett fåtal problem när vi försökte ställa in den igen på ett nytt testområde. Att bara radera den gamla kartan räckte inte. Vi lyckades bara få den att fungera efter att helt ha tagit bort gräsklipparens post i appen och skannat fyrarna på nytt. Som sagt, det här är en mindre fråga som inte är särskilt relevant för de flesta användare.

Klippning: Intelligent navigering och hinderdetektering

Med hjälp av fyrarna och den genererade kartan korsar roboten gräsmattan på ett i stort sett systematiskt sätt. Det var ibland svårt att förstå i vilken ordning sektionerna klipptes, men på det hela taget finns det inte mycket att klaga på. Goat G1 klipper metodiskt gräsmattan rad för rad, vilket naturligtvis är mycket mer effektivt än det slumpmässiga mönstret hos äldre robotgräsklippare som förlitar sig på begränsningskablar och resulterar i ett estetiskt tilltalande klippmönster. I appen kan du justera bredden på varje rad till en av de två inställningarna: fin eller effektiv. Gräset blev mycket enhetligt i våra tester.

På begäran kan roboten också trimma hela gräsmattans omkrets. Som du kanske vet arbetar Ecovacs Goat G1 inte med begränsningskablar för att avgränsa kanterna. Följaktligen måste den självständigt navigera längs kanterna med hjälp av endast fyrarna och sin hinderdetektering som vägledning. Roboten lämnade ibland en ganska stor lucka vid kanterna, vilket ledde till en del oklippt gräs.

För det första beror detta på knivskivans centrala placering, ca 10 cm från enhetens kant. Dessutom följde roboten inte riktigt gränsen exakt som vi hade instruerat under kartläggningsprocessen. Ibland kan den uppfatta en växt i en intilliggande bädd som ett hinder och bestämma sig för att göra en större sväng runt den.

Sammanfattningsvis är det, precis som med en traditionell gräsklippare, nödvändigt att trimma gräsmattans kanter manuellt efter användning av Ecovacs Goat G1 om din trädgård inte är perfekt utformad för robotklippning med plana övergångar och breda kanter.

Främre och övre kameror för hinderdetektering
Främre och övre kameror för hinderdetektering

Goat G1 stötte på några mindre utmaningar i trånga utrymmen. Ecovacs säger att klippområdet måste vara minst 1,5 m (4,9 ft) brett. G1 kämpade dock för att konsekvent nå en liten del av vårt testområde som är nästan 2 m (6,6 ft) brett, men den markerade ändå denna del som trimmad efter klippningsprocessen. Sammantaget gjorde roboten ändå ett berömvärt jobb och klippte det angivna området på ett tillförlitligt sätt.

Under vår granskning fungerade hinderavkänningen på Ecovacs Goat G1 (800/1600/2000) nästan felfritt. Robotgräsklipparen kände konsekvent igen en realistisk igelkottfigur från alla vinklar i flera tester. Den lyckades också på ett tillförlitligt sätt upptäcka och undvika en igelkott av plysch (som tidigare orsakat problem för Navimow i105E), liksom bollar i olika storlekar, ett fotbollsmål, en gungställning, trädgårdsredskap och människor.


Goat G1 upptäckte i allmänhet hinder mycket tidigt och höll ett betydande avstånd för att undvika dem. Även om detta lämnar lite mer otrimmat område än nödvändigt, är det definitivt säkrare. Det enda som pressade roboten till det yttersta var en trädgårdssax, som låg på marken och därför knappt stack ut. Hinder måste vara cirka 10 cm höga för att gräsklipparen ska upptäcka dem effektivt, men denna känslighet kan variera beroende på inställningarna i appen.

Roboten återvände automatiskt till laddstationen när det började regna, en funktion som oftast visade sig vara pålitlig och snabb under våra tester. Endast vid ett tillfälle försökte Goat G1 av misstag docka i en intilliggande laddstation som tillhörde Dreame A1, som testades parallellt.

Batteri och ljudnivå: Ecovacs Goat G1-2000 räcker i tre timmar på en enda laddning

I våra tester höll Goat G1-2000 i ungefär tre timmar innan den återvände till laddstationen med 15% kvar i batteriet. Våra mätningar visade att en full laddning tog cirka 3,5 timmar, även om batteriet redan var tillbaka på 80 % efter nästan 1,5 timmar. Robotgräsklipparen återupptog automatiskt sin uppgift när den uppnått denna laddningsnivå.

Produkten lyckades täcka ungefär 300 kvm (3 229 sqft) på en enda laddning i vårt test. Det är viktigt att notera att täckningen kan variera beroende på de specifika förhållandena på platsen och de inställningar som används. Om roboten körs tolv timmar i sträck på sommaren, inklusive två laddningsuppehåll på cirka 90 minuter, kommer den dagliga täckningen att vara cirka 900 kvm. Detta tyder på att den bör kunna klara målet på 2.000 kvm på två dagar.

Cirka 135 Wh ström flödade in i batteriet medan det laddades från 15 till 80%. För att få batteriet från 15 till 100% krävdes ca 165 Wh. Laddningshastigheten var cirka 115 W och strömförbrukningen i standby var nästan 4,5 W.

Om Goat G1-2000 är i drift tolv timmar per dag blir den dagliga strömförbrukningen ca 500 Wh. Extrapolerar man dessa data får man en månatlig energiförbrukning på ca 15 kWh. Om vi antar att elen kostar 0,35 € (0,38 USD) per kWh kan du förvänta dig en månatlig elräkning på drygt 5 € (5,4 USD). Denna siffra kommer naturligtvis att minska om gräsmattan är mindre eller inte behöver klippas varje dag.

De två modellerna med lägre kapacitet, Ecovacs Goat G1-800 och G1-1600, kan inte arbeta lika länge mellan laddningarna. Dessa två modeller har mindre batterier eftersom de är konstruerade för att hantera 800 respektive 1.600 kvm (8.611 respektive 17.222 sqft).

Mätt från 1 m (3,3 ft) avstånd avger Goat G1-2000 ca 60 dB ljud under drift. Ljudnivån är mycket beroende av gräsets höjd och tjocklek, och därmed av den aktuella klippuppgiften. Den testade enheten blir dock inte mycket tystare när den bara rör sig och är betydligt mer högljudd än till exempel Navimow i105E.

App: Robotgräsklipparen är också en övervakningskamera

Som du kanske redan känner till från deras robotdammsugare känns Ecovacs-appen för Android och iOS för Goat G1 också ganska polerad - och det är inte bara installationsprocessen som imponerar. Startsidan för varje registrerad enhet ger realtidsinformation om dess aktuella status vid första anblicken. När robotgräsklipparen är igång kommer det färdigklippta området att färgkodas på den virtuella kartan och anges i kvadratmeter och procent. Den här funktionen hjälper dig att hela tiden hålla koll på hur arbetet fortskrider. Detsamma gäller batterinivån, oavsett om gräsklipparen är i drift eller laddas.

Översikt (laddning)
Översikt (laddning)
Översikt (gräsklippning)
Översikt (gräsklippning)
Meny
Meny
Inställningar 1
Inställningar 1
Inställningar 2
Inställningar 2

Det finns också en översikt över aktiviteter och många inställningar, bland annat för klippningseffektivitet och klippriktning. I inställningarna kan du även aktivera regnsensorn och djurskyddsfunktionen samt anpassa läget för undvikande av hinder baserat på miljön (t.ex. plan mark med kort gräs, allmän miljö, ojämn mark med högt gräs). Detta är tänkt att förhindra att roboten felaktigt upptäcker högre gräs som ett hinder och lämnar det otrimmat. Inställningarna erbjuder även andra säkerhets- och stöldskyddsfunktioner.

En trevlig gimmick är att appen ger dig realtidsåtkomst till kamerorna på Ecovacs Goat G1, så att du kan förvandla roboten till en slags vandrande säkerhetskamera. I våra tester var videokvaliteten inte särskilt hög, men det beror också på signalöverföringen. Tvåvägskommunikation är också möjlig.

Direktsänd video ombord under gräsklippning
Direktsänd video ombord under gräsklippning

Fördelar

+ lätt att sätta upp utan begränsningskablar
+ systematisk gräsklippning
+ olika modeller tillgängliga för gräsmattor på upp till 800, 1600 eller 2000 kvm
+ effektiv hinderdetektering
+ funktionsrik och polerad app
+ 4G (tillval i vissa modeller) och stöldskydd

Nackdelar

- ganska breda otrimmade kanter om övergångarna inte är jämna
- fyrar stör en trädgårds estetik

Omdöme: Nästan en helt övertygande robotgräsklippare utan begränsningskablar

Ecovacs Goat G1-2000 tillhandahölls vänligen av tillverkaren för denna recension.
Ecovacs Goat G1-2000 tillhandahölls vänligen av tillverkaren för denna recension.

Ecovacs Goat G1-2000 gjorde ett bra intryck i vår granskning. Även om de obligatoriska fyrarna definitivt inte är den perfekta lösningen som "prydnadsföremål" i trädgården, eftersom andra tillverkare erbjuder mer eleganta varianter av denna teknik. Ändå är de definitivt ett acceptabelt alternativ jämfört med de traditionella begränsningskablarna, som är mer besvärliga och känsliga, särskilt eftersom fyrarna är snabba och enkla att installera.

När det gäller navigering och hinderdetektering uppvisade Ecovacs Goat G1-2000 i stort sett god tillförlitlighet och prestanda. Som de flesta robotgräsklippare brister den dock i kanttrimning, särskilt runt växtbäddar eller ojämna kanter.

Vi var också imponerade av appen, även om den uppvisade "konstigheter" vid några tillfällen. Överlag lämnade Ecovacs Goat G1 ett positivt intryck i våra tester.

Pris och tillgänglighet för Ecovacs Goat G1-serien

Tack vare den senaste expansionen av Goat G1-serien finns det nu tre modeller som är skräddarsydda för trädgårdar på upp till 2 000 kvm.

Ecovacs Goat G1-2000 som presenteras i den här recensionen är toppmodellen i serien. Den kan hantera upp till 2.000 kvm och har ett rekommenderat försäljningspris på 1.999 euro (2.155 USD), med garage inkluderat. Goat G1-1600 och G1-800 med lägre kapacitet har ett rekommenderat pris på 1.299 euro (1.400 US-dollar) respektive 1.099 euro (1.185 US-dollar).

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Ecovacs Goat G1 (2000/1600/800) praktisk recension: Robotgräsklippare utan begränsningskablar för trädgårdar i olika storlekar
Marcus Schwarten, 2024-05-11 (Update: 2024-05-11)