Notebookcheck Logo

Navimow i105E i ett praktiskt test: Segways prisvärda robotgräsklippare klarar sig utan begränsningskabel tack vare EFLS 2.0

Utan kablar. Med Navimow i105E och i108E presenterar Segway en ny och ganska billig robotgräsklippare som, tack vare EFLS 2.0 och en kamera, klarar sig helt utan begränsningskabel och känner igen hinder med AI-stöd. Vår recension visar hur väl Navimow i105E fungerar i praktiken.
Segway Navimow i105E test robotgräsklippare utan begränsningskabel

Precis i tid för trädgårdssäsongen 2024 har Segway lanserat sin andra robotgräsklippare under varumärket Navimow, efter debuten med H-serien för två år sedan. Strängt taget finns det två modeller som heter Navimow - i105E och Navimow i108E - som är utformade för mindre trädgårdar med klippytor på 500 respektive 800 kvadratmeter.

Båda robotgräsklipparna är identiska i sin konstruktion, bortsett från batterikapaciteten och därmed klipptiden. I det praktiska testet har vi den mindre modellen Navimow i105E, dvs. den version som är avsedd för upp till 500 kvadratmeter. Jag testade först robotgräsklipparen utan begränsningskabel i en liten radhusträdgård för att få några första insikter. Senare kommer Navimow i105E också att kunna bevisa sina färdigheter på ett större och mer vinklat område. Jag kommer då att uppdatera denna recension i enlighet därmed.

Funktioner: Vad Navimow i105E och i108E erbjuder

Låt oss börja med omfattningen av leveransen av Navimow i105E. Förutom robotgräsklipparen medföljer en obligatorisk laddningsstation, strömförsörjningsenhet och jordskruvar för fastsättning. Det finns också en GNSS-antenn med en tvådelad stång och jordspett, samt förlängningskablar för ström och antenn och några tillbehör i form av ersättningsblad, instruktioner och liknande.

Omfattning av leverans av Navimow i105E
Omfattning av leverans av Navimow i105E

Låt oss gå vidare till de tekniska egenskaperna hos Navimow i105E, som är identiska med Navimow i108E bortsett från batteriet. EFLS 2.0 för navigering är särskilt värt att nämna här. Detta är ett AI-förbättrat GNSS-positioneringssystem som, i kombination med den medföljande antennen och anslutningar till GPS-satelliter, ansvarar för orienteringen i trädgården.

Segway har också installerat en VisionFence-kamera i fronten. Den hjälper till med navigeringen och med ett 140-graders synfält används den även för att upptäcka och undvika hinder. Enligt tillverkaren arbetar AI även här för att automatiskt upptäcka och undvika mer än 20 olika hinder. Hur bra detta fungerar i praktiken avslöjar vi i vårt test av Navimow i105E nedan.

Det finns en rund platta på ovansidan med ett vridreglage som kan användas för att manuellt justera klipphöjden på den 18 cm breda klippskivan på undersidan mellan 20 och 60 cm. Det finns ingen automatisk justering som med H-serien, men det skulle vara för mycket till priset av i-serien. Navimow har också installerat en LED-ring under skivan, som ger information om de olika statusarna och är lätt att se på avstånd. Färgen indikerar t.ex. om roboten laddar eller har dålig GPS-mottagning.

Förutom en liten display finns det tre knappar på själva robotgräsklipparen för rudimentär drift och en stor, röd stoppknapp för ett nödstopp. Anslutningen till smarttelefonen med Navimow-appen sker via Bluetooth och WLAN. För stora trädgårdar erbjuder Segway Navimow tillbehöret Navimow Access+ som tillval. För 99,99 euro (UVP) utökar modulen robotgräsklipparen med 4G-mobilradio (ingår i ett år) om det inte finns full Wi-Fi-täckning i trädgården, samt stöldskydd (geofencing).

Uppställning: Styr först robotgräsklipparen och slappna sedan av

Koppling av stationen
Koppling av stationen

Först måste stationen placeras i trädgården. Här behöver bara två kablar anslutas - en för strömförsörjningen och en för RTK-antennen. Förlängningskablar ingår för båda för att kunna täcka större avstånd till den önskade antennplatsen och ett eluttag.

Robotgräsklipparen som placeras på laddstationen måste sedan anslutas till Navimow-appen, som finns tillgänglig kostnadsfritt för Android och iOS. Appen är mycket hjälpsam och guidar inte bara användaren genom den första installationen utan förklarar också många saker. Enligt min mening finns det ingen anledning till kritik här. Dessa skärmdumpar ger några intryck av de första stegen i installationsprocessen.

Första
Första
uppställning
uppställning
av
av
App
App

Navimow i150E kräver ingen tidskrävande utläggning av en begränsningskabel. Det gör den första installationen mycket enklare och snabbare. Istället styrs roboten en gång längs gränserna via appen, precis som en fjärrstyrd bil, för att skapa en virtuell karta.

Styr robotgräsklipparen med virtuella joysticks, suddfunktion för korrigering
Styr robotgräsklipparen med virtuella joysticks, suddfunktion för korrigering

Detta fungerar faktiskt ganska bra praktiskt men kräver lite fingerfärdighet och övning för att täcka en gräsmatta på bästa möjliga sätt (dvs. upp till alla kanter). Det är här suddgummifunktionen kommer till nytta om du går vilse. Den ser till att roboten automatiskt rör sig tillbaka lite längs den tidigare körda rutten. Justeringar kan också göras när som helst

Segway har också en ny AI-stödd funktion för assisterad kartläggning. Här känner roboten självständigt igen gränserna för en gräsmatta om dessa är märkbart upphöjda (t.ex. vid övergången till trottoar eller altanplattor). AI-stödet kan också endast användas för sektioner när en karta skapas, men detta var endast möjligt i begränsad utsträckning på testplotten. Mer om detta senare på en andra testplats.

 

 

Resultatet som en virtuell karta i Navimow-appen
Resultatet som en virtuell karta i Navimow-appen

När den yta som ska klippas har täckts - flera separata zoner är också möjliga här för en delad gräsmatta samt blockerade områden - sparas den virtuella kartan i appen. Nu kan du börja klippa gräsmattan för första gången med Navimow i105E.

Förutom installation och drift erbjuder appen också olika alternativ och inställningar. Förutom installation av de senaste firmwareversionerna när uppdateringar är tillgängliga, ger appen också en översikt över processerna, möjlighet att skapa ett klippschema för automatisk klippning vid bestämda tider och ändra olika inställningar som ljud eller ljus. Det finns också hjälpvideor, instruktioner och kontaktuppgifter till Segway Navimows kundtjänst.

Översikt
Översikt
Inställningar
Inställningar
Skapa klippningsplan
Skapa klippningsplan
Mottagning
Mottagning
Hjälp
Hjälp

Klippning: Trådlöst och systematiskt, men vanliga problem vid kanten

Appen visar förloppet under klippningen
Appen visar förloppet under klippningen

Till skillnad från tidigare modeller erbjuder Navimow i105E fördelen med intelligent navigering som en ny generation robotgräsklippare utan begränsningskabel. Det innebär att den klipper gräsmattor systematiskt och inte kaotiskt. Detta är betydligt mer effektivt och sparar därför tid och energi, och säkerställer också att den klipper överallt.

I testet fungerade navigeringen och klippningen i linjer utmärkt. Roboten rörde sig över gräsmattan stig för stig. Den ändrar riktning i trädgården från klippning till klippning, vilket bör gynna gräsmattan.

Det är också anmärkningsvärt hur exakt Segway-roboten följer de virtuella gränser som sparades under installationen. Det finns en maximal avvikelse på några centimeter, så enligt våra testintryck fungerar detta bra och pålitligt. Det återstår att se hur den kommer att fungera på större ytor och därmed på större avstånd från sin egen antenn. Klättringsförmågan på upp till 30 procent och hjulen, som är särskilt lämpliga för terränganvändning tack vare sin storlek på 24,5 cm, kunde ännu inte testas i testområdet. Mer om detta senare i en uppdatering.

Navimow i105E i arbete
Navimow i105E i arbete

Om gräsmattan sömlöst övergår i gångar, uteplatser eller andra plana ytor på samma höjd, kan den köra direkt på den virtuella gränsen och därmed klippa utan att lämna några kanter. Detta är mycket bra men kräver en lämpligt utrustad trädgård

 

Men Segway Navimow i105E lämnar också ett ganska stort gap längs upphöjda blomsterrabatter eller andra hinder, vilket främst beror på det centralt placerade klippdäcket. Avståndet till robotgräsklipparens ytterkant är ca 10 cm plus avståndet när man kör förbi, vilket innebär att antingen måste mycket breda kantstenar läggas längs kanter som inte är i marknivå eller så måste de bearbetas manuellt regelbundet.

 

Några andra modeller med en gräsklippare som är förskjuten åt sidan löser detta problem bättre. I slutändan uppstår dock problemet med att klippa kanter också med nästan alla andra robotgräsklippare. Det är till exempel inte lika enkelt som med robotdammsugare, där fler och fler modeller med en infällbar mopp eller en utskjutbar sidoborste för kantfri dammsugning och moppning för närvarande kommer ut på marknaden. Det är inte lika enkelt med robotgräsklippare. Trädgården måste ställas in i enlighet med detta, eller så måste den omarbetas manuellt.

Avkänning av hinder: Segway Navimow i105E har inget hjärta för fluffiga igelkottar

Förutom trådlös och systematisk navigering är upptäckt och undvikande av hinder en av de viktigaste funktionerna hos Navimow i105E och i108E. Enligt tillverkaren känner robotgräsklipparen igen betydligt fler hinder än sina konkurrenter. Förutom naturliga hinder som igelkottar och mullvadshögar omfattar detta även många vanliga föremål som kan hittas i trädgårdar, t.ex. trädgårdstomtar, studsmattor och fotbollsmål, trädgårdsredskap och mycket mer.

Naturligtvis måste detta bevisas i ett praktiskt test. Och det fanns ett litet ögonblick av chock och besvikelse i början. Robotgräsklipparen såg faktiskt en ganska realistisk igelkott i plysch - åtminstone stannade den till en kort stund på sina ställen - bara för att sedan köra skoningslöst över mjukisdjuret.


En igelkottfigur i trädgården som ser ännu mer realistisk ut än plyschkompisen kändes däremot alltid igen på ett tillförlitligt sätt. En riktig igelkott dök inte upp för ett riktigt test - och tyvärr hade Sonic the Hedgehog inte heller tid.


Navimow i105E lyckades också upptäcka och undvika alla andra hinder som placerats framför robotgräsklipparkameran, t.ex. en kratta, en liten blomkruka och mycket mer. På det hela taget fungerar hinderdetekteringen tillförlitligt, om vi bortser från det lilla misstaget med en mjuk leksak.

Om Segway-klipparen upptäcker ett hinder vid en punkt vänder den och fortsätter klippa i motsatt riktning. Senare återvänder den till platsen för att uppnå full täckning om hindret har avlägsnats under tiden.

Pro

+ enkel installation utan gränskabel
+ systematisk klippning
+ gränslös klippning på plana övergångar
+ upptäckt av hinder
+ omfattande och sofistikerad app
+ kan eftermonteras som tillval med 4G och stöldskydd
+ lågt pris

Kontra

- ganska bred klippkant för övergångar som inte är i marknivå
- mindre tvivel om igelkottsdetektering

Omdöme: Intelligent, prisvärd, bra

Segway Navimow i105E tillhandahölls av tillverkaren för testet.
Segway Navimow i105E tillhandahölls av tillverkaren för testet.

Våra intryck av Navimow i105E i det praktiska testet är övervägande positiva. Robotgräsklipparen är snabb att ställa in, navigerar systematiskt och känner igen nästan alla hinder. Appen gör också ett gott intryck och ger alltid en översikt över robotens aktuella position och bearbetade områden, till exempel vid klippning.

Ett annat stort plus är priset på Navimow i105E. För 999 euro RRP erbjuder Segway ett spännande helhetspaket för mindre trädgårdar till ett hanterbart pris.

Det finns problem, särskilt vid klippning längs kanter om de inte är på samma nivå. Detta är dock mer eller mindre fallet med alla robotgräsklippare.

Enligt vår mening är Navimow i105E (eller Navimow i108E) för närvarande en av de bästa lösningarna på marknaden för alla trädgårdsägare som inte vill spendera tid på att lägga ut en begränsningskabel, särskilt för mindre trädgårdar.

Pris och tillgänglighet för Segway Navimow i105E

Det rekommenderade försäljningspriset för Navimow i105E för 500 kvadratmeter från Segway är 999 euro. Rekommenderat pris för Navimow i108E för upp till 800 kvadratmeter är 1 299 euro. Den mindre modellen finns tillgänglig direkt från tillverkaren men kommer snart att finnas tillgänglig hos andra återförsäljare som Amazon. På Obiär Navimow i105E redan tillgänglig. Den större modellen finns tillgänglig hos specialiserade återförsäljare. (Uppdatering 25.3.2024)

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Navimow i105E i ett praktiskt test: Segways prisvärda robotgräsklippare klarar sig utan begränsningskabel tack vare EFLS 2.0
Marcus Schwarten, 2024-03-30 (Update: 2024-03-30)