Notebookcheck Logo

Praktiskt test av Doogee S98 - En snygg och robust telefon som lämpar sig för kontoret, industrihallen och andra ställen

Doogee S98 Classic Black version (Källa: egen)
Doogee S98 Classic Black version (Källa: egen)
Eftersom stryktåliga telefoner är byggda för att klara av det som många andra telefoner inte kan klara av bryr sig designerna vanligtvis inte så mycket om utseendet. Den MediaTek Helio G96-drivna Doogee S98 ser dock väldigt bra ut samtidigt som den klarar av att ta mycket stryk. Den kör Android 12 redan vid leverans och kan enkelt hantera de flesta moderna mobilappar.

Kort efter offentliggörandet av den imponerande V20kom Doogee tillbaka med en annan strategi i form av S98. Den här gången bestämde sig den spanskfödda kinesiska OEM-tillverkaren för att leverera samma skydd i militärklass men nedgraderade AMOLED-skärmen och 5G-anslutningen till en LCD-skärm och stöd för 4G-nätverk samtidigt som man drev fram en snygg design med en rund sekundär skärm på baksidan.

Skillnaderna ovan innebär dock inte nödvändigtvis att Doogee V20 är ett bättre val. S98 levereras med Android 12 och en MediaTek Helio G96 processor, ser fantastisk ut i Wine Red och Volcano Orange och håller jämna steg med den dyrare V20 på de flesta områden. I slutändan bör den potentiella köparen avgöra om det är värt att släppa AMOLED och 5G för att spara cirka 100 US-dollar. Det finns också olika andra detaljer att ta hänsyn till också, och det är detta vi ska försöka fokusera på i dagens artikel.

Innehåll i lådan, design, byggkvalitet

Som de flesta stryktåliga telefoner från Doogee levereras S98 i en fyrkantig, tunn kartong som är behaglig att röra vid tack vare det texturerade materialet på alla sidor. Texturen skiljer sig från den som används för förpackningen av V20, men båda butikslådorna visar att Doogee uppmärksammar den här delen. Även om det inte är relevant för många köpare är det värt att nämna att lådan som skyddar Doogee S98 och dess tillbehör ser ut och känns premium

De som är bekanta med varumärket kommer inte att bli förvånade över den rika uppsättning tillbehör som följer med S98, men de som är nya för Doogee kommer säkert att tycka att detaljhandelsförpackningen är ganska generös. Förutom luren innehåller detaljhandelslådan följande: ett verktyg för att dra ut SIM-kortet, en USB-C- till USB-C-kabel, en 33 W nätadapter, ett extra skärmskydd, en påse med tillbehör (för rengöring och byte av skärmskyddet) samt en grundläggande användarmanual på 13 språk. Kosmonautfiguren som visas på bilderna i slutet av det här avsnittet är ett specialföremål som tyvärr inte ingår i standardförsäljningspaketet.

För mig får den UFO-inspirerade designen på Doogee S98 jobbet gjort. Andra kanske inte gillar den, naturligtvis, och det är vad som händer med i stort sett alla telefoner. Jag tvivlar dock inte på att de flesta smartphone-användare kommer att tycka att Doogee S98 åtminstone har en intressant och originell design. Färgvalen är svart, orange och rött. Jag tror att åtminstone en grön variant skulle vara ett trevligt tillägg till sortimentet, för att inte tala om en grön eller grå kamouflagelackering

Precis som väntat kommer Doogee S98 med ganska stora ramar, men att begära en robust enhet med tunna ramar är inte realistiskt för tillfället. Knapparna känns solida och beslutet att ha en separat fingeravtrycksläsare placerad under strömknappen är utmärkt, enligt min mening. SIM-brickan är placerad till vänster, ovanför den anpassningsbara knappen. Ovansidan är fri från knappar, medan USB-C-laddningsporten och högtalaren båda är placerade i botten.

Den sekundära skärmen är placerad på baksidan och omgiven av kamerorna (primär, bred, IR-ljus, nattseende). Blixten är placerad i samma område, precis under displayen. När man går neråt finns det också en Doogee-logotyp. Överlag ser den här telefonen (åtminstone) bra ut från alla vinklar

Byggkvaliteten på fodralet är felfri och de material som används är av god kvalitet. Metallsidorna sitter på plats med hjälp av skruvar, och polykarbonatfodralet visar inga spår av delar som har limmats ihop. Hantverksnivån är mycket hög, även utan att beakta att detta är en robust enhet som helt uppfyller IP68, IP69K, och MIL-STD-810Gstandarderna och att sådana tekniska produkter vanligtvis är ganska grova i kanterna.

Specifikationer, funktioner, användning i verkligheten

Genom att ta en titt på listan över specifikationer och funktioner kan vem som helst lätt dra slutsatsen att Doogee S98, även om den är en tank i smartphonevärlden på utsidan, är en mellanklasslur på insidan. Denna mellanklassare har dock några höjdpunkter som gör att den sticker ut från mängden, till exempel den generösa mängden intern lagring. Även om den saknar 5G-anslutning är MediaTek Helio G96-chipsetet som används i den här handsetet ungefär likadant som den Qualcomm Snapdragon 480 när det gäller prestanda.

Doogee S98 finns endast med 8 GB minne och 256 GB UFS 2.2-lagringsutrymme (microSD-stöd finns förstås också) och har en 6,3-tums LCD FHD+-skärm med 1080 X 2340 pixlar, 60 Hz uppdatering och en typisk ljusstyrka på 480 cd/m2. På baksidan finns en 1,1-tums rund display som kan användas för att kontrollera datum/tid och batteriladdning, men också för att svara på/avvisa samtal och styra musikspelaren. Även om dess display kämpar i direkt solljus som alla lurar med LCD-skärm, är färgerna och betraktningsvinklarna som Doogee S98 tillhandahåller tillräckligt bra i andra scenarier.

Den tredelade kamerauppsättningen omfattar 64 MP F1.8-huvudkameran, en 8 MP-vidvinkelkamera som använder Samsung S5K4H7-sensorn, och 20 MP-nattseendefotografen med en Sony IMX350-sensor sensor. Även om kameraappen är ganska generös och innehåller ett UHD-läge, Pro-inställningar och ganska bra AI-scenedetektering är resultaten ibland under förväntningarna, särskilt i svagt ljus. Men om användaren tar hänsyn till bristen på stabilisering och ägnar några ögonblick åt att planera bilderna ordentligt kan de bilder som Doogee S98 levererar bli bra åtminstone för användning i sociala medier. Kameran för mörkerseende är ett stort plus. Även om den bara kan ta monokroma bilder kan resultaten vara ganska intressanta.

Vid daglig användning tycker jag att Doogee S98 är ganska lätt att hantera, men det beror också på att den bara är marginellt tjockare än Xiaomi Mi 10T Pro med skyddsfodral som jag har använt som min dagliga förare i nästan två år. Tyvärr kan vikten på 320 gram (0,7 pund) vara ett problem för vissa, men det finns ännu tyngre robusta telefoner där ute. Storleksmässigt är Doogee S98 något större än V20, som mäter 170,5 X 81,2 X 14 mm (6,71 X 3,19 X 0,55 tum), men skillnaden är knappt märkbar.

GeekBench 5.4.4-resultaten som jag fick låg mellan 480 och 497 i enkärnigt testet och mellan 1 395 och 1 687 multi-kärniga poäng. Resultaten i beräkningstesterna var 1 484 (Vulkan) och 1 439 (OpenCL), så Doogee S98 kan anses vara jämnt matchad med den dyrare V20. Lagringsprestanda, som avslöjas av A1 SD Bench, går upp till 464 MB/s läshastighet och 441 MB/s vid skrivning av data. Minneshastigheten som mäts av samma verktyg är över 4 000 MB/s.

Precis som väntat körs alla vanliga appar och spel bra på den här luren, även om den inte bör anskaffas främst för speländamål. Avsaknaden av stereoljud hjälper inte heller när du spelar spel, men den nedre högtalaren är förvånansvärt högljudd och ger en bra lyssningsupplevelse.

Signalstyrkan är mycket bra både inomhus och utomhus. Jag jämförde de resultat som erhållits med hjälp av WiFiman på Doogee S98 och på min Xiaomi Mi 10T Pro och fann ingen märkbar skillnad. När det gäller 4G-telefoner är Doogee S98 en utmärkt hårdvara.

Den här luren levereras med Android 12 utanför lådan och mjukvaruupplevelsen är vad man kan förvänta sig av en stock Android ROM med bara några mindre justeringar, som DuraSpeed app booster, OutDoor Toolbox-sviten och anpassningsområdena för den bakre displayen och den programmerbara knappen.

Batteriet på 6 000 mAh bör ge över 3 dagars regelbunden användning för de flesta användare. Att leverera ett SoT-värde på mer än 8 timmar under nästan en veckas användning är inte något utöver det vanliga för Doogee S98. Trådlös laddning är ett stort plus, eftersom det lämnar USB-C-portskyddet oanvänt, vilket minskar dess slitage. Eftersom ett slitet USB-C-portskydd skulle släppa igenom vatten skulle jag använda trådlös laddning med den här luren när det är möjligt, även om det tar över 5 timmar för en full laddning.

Under mer än två månaders användning hade jag aldrig mjukvarurelaterade problem, överhettning, och det tillfälliga fallet på betong (för att simulera vad många telefoner går igenom från tid till annan, beroende på användaren) misslyckades med att orsaka några skador. Doogee S98 kan även användas för undervattensfotografering under vissa förhållanden. Tyvärr hittade jag inte den rätta miljön för att få resultat värda att visas upp.

Det goda, det dåliga och sanningen

Doogee S98 har en raffinerad design och ett utmärkt hantverk, tillsammans med en relativt snabb processor, gott om internt lagringsutrymme, ett generöst batteri med stöd för trådlös laddning samt en ren Android -upplevelse. En sidomonterad fingeravtrycksläsare som inte är placerad på strömknappen är ett stort plus, åtminstone för mig.

Skärmen och kamerorna kunde ha varit bättre. Jag funderar på att behålla LCD-skärmen men ha en med högre uppdateringsfrekvens och kanske en annan kameraapp med förbättrad färgbehandling. Bättre kameraobjektiv skulle också vara bra, att döma av de resultat som erhållits i både dag- och nattbilder. Vissa potentiella användare kanske håller sig borta från S98 på grund av bristen på 5G-anslutning, även om det vanligtvis inte finns 5G-torn i de tuffa områden som sådana här telefoner är avsedda att ta sig an.

I början av augusti 2022 finns det en hel del bättre mellanklassmobiler på Android för cirka 350 US-dollar, men bara om vi tar bort den robusta faktorn ur ekvationen. Det finns dock inte många stryktåliga telefoner som har en design som passar bra både på en restaurang, ett kontor och i naturen, samtidigt som de erbjuder en rik uppsättning funktioner tillsammans med en rimlig prestandanivå. För att sammanfatta det hela ger Doogee S98 en rejäl punch för priset, och lite till.

Ansvarsfriskrivning: Författaren till den här recensionen fick den stryktåliga smartphonen Doogee S98 av Doogee gratis för testning.

Källa(n)

Doogee (officiell produktsida)

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktiskt test av Doogee S98 - En snygg och robust telefon som lämpar sig för kontoret, industrihallen och andra ställen
Codrut Nistor, 2022-07-31 (Update: 2022-08- 1)