Notebookcheck Logo

Bluetti EB3A-kraftverk med 200 W solpanel - praktisk test: En liten kraftkub, en liten kraftkub

Liten men kraftfull. Det här lilla kraftverket från Bluetti är en kraftfull kraftstation: Även om den "bara" rymmer 268 Wh kan den driva enheter på upp till 600 W, är kompatibel med solpaneler på upp till 200 W och kan bäras överallt med en hand. Vi jämför den lilla kraftkuben med den lika stora kraftstationen Anker 521 för att visa vad den lilla solgeneratorn i kombination med den hopfällbara Bluetti PV200-solpanelen kan göra.

Hittills har vi bara testat den mycket stora, modulära AC200 Max-kraftverkfrån Bluetti. Den lilla lådan med den kryptiska etiketten EB3A är dvärgen bland Bluettis kraftverk däremot. Men den har också fördelen att den är extremt portabel, vilket gör att du kan ta med den nästan var som helst.

Med detta är den mer jämförbar med den lilla Anker 521 power station som vi också redan har testat. Jämfört med Anker-enheten har Bluetti några fördelar: Trots sin liknande kapacitet på 268 Wh (Anker 521 = 256 Wh) kan den leverera en konstant effekt på 600 watt, vilket gör att du kan driva även lite större enheter.

Vi jämför de två kraftverkens tekniska egenskaper i tabellen nedan. I vårt test undersöker vi EB3A:s för- och nackdelar och utvärderar även hur den fungerar i praktiken.

Bluetti EB3A
Anslutningar
3 USB 3.0, USB-C Power Delivery (PD)
Nätverk
Bluetooth Bluetooth, Version unbekannt
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 183 x 255 x 180
Batteri
268 Wh
Charging
fast charging / Quickcharge
Övrigt
24 Månader Garanti
Vikt
4.675 kg
Pris
399 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Bluetti EB3A vs Anker 521


Specifikationer
Bluetti EB3AAnker 521
Kapacitet 268 Wh 256 Wh
Konstant effekt 600 W 200 W
Toppeffekt 1 200 W 400 W
AC-laddning Turbo 330 W; Standard 268 W 65 W
DC/Solarladdning 200 W (11 - 28 V; 8,5 A) 65 W (11 - 128 V; 5,5 A)
Kombinerad laddning 430 W 65 W
Anslutningar 1x växelströmsuttag, 2x DC in, 1x 12V bil in/ut
100 W USB-C, 2x USB-A (5 V, 3 A), DC in, AC in (nätanslutning), trådlös laddningsplatta
1x växelströmsuttag, AC/DC in, 2x USB-A, 1x USB-C, 1x 12 V bil
Vikt 4,6 kg 4,34 kg
Storlek 255 x 180 x 183 mm 216 x 211,4 x 144 mm
Pris 399 € (~428$), för närvarande 319 € (~343$) 369 € (~396$), för närvarande 279 € (~300$)
Garanti 2 år (panel 1 år) 5 år

Utrustning - Klar seger för Bluetti

Till vänster: Bluetti EB3A, till höger: Anker 521; Baksidan: PV200
Till vänster: Bluetti EB3A, till höger: Anker 521; Baksidan: PV200

Det rekommenderade försäljningspriset för Bluetti EB3A är cirka 30 € (~32 dollar) dyrare än för Bluetti EB3A Anker 521. Även om båda har en liknande kapacitet är EB3A något större och tyngre, men båda hör till samma produktkategori.

Du kan redan se av värdena i tabellen ovan att EB3A från Bluetti ligger före Anker 521-konkurrenten i flera avseenden. Detta börjar redan med anslutningarna. Förutom uttaget och de vanliga USB-portarna erbjuder Bluetti PS även två 12 V DC-ingångsportar med 10 A och framför allt även en trådlös laddningsplatta på toppen, som trådlöst kan ladda kompatibla smartphones med upp till 15 W.

Alla anslutningar är framme
Alla anslutningar är framme
Den trådlösa laddningsplattan laddar med 15 W
Den trådlösa laddningsplattan laddar med 15 W

Ännu viktigare är dock effektvärdena i form av utgångseffekt och laddningseffekt. Bluetti PS kan driva enheter på upp till 600 W, medan Bluetti PS kan driva enheter på upp till 600 W, medan Bluetti PS kan driva enheter på upp till 600 W Anker PSendast levererar 200 W. Även om det knappast är meningsfullt att ständigt driva en enhet med 600 W från ett 250 Wh-batteri, kan den extra effekten för en kort körning av en borrmaskin eller en liten vattenkokare eller liknande göra skillnaden mellan om enheten överhuvudtaget fungerar eller inte.

Separata ingångar för solenergi (vänster) och växelström (mitten)
Separata ingångar för solenergi (vänster) och växelström (mitten)
EB3A kan laddas via sol- och nätström samtidigt (bild: Bluetti)
EB3A kan laddas via sol- och nätström samtidigt (bild: Bluetti)

Bluetti ligger också klart före när det gäller laddningsmöjligheterna: Anker 521 har endast en enda kombinerad ingångsanslutning som endast kan laddas med högst 65 W. Oavsett om du använder en solpanel eller en nätanslutning är laddningseffekten begränsad till 65 W.

EB3A däremot erbjuder separata ingångsanslutningar för DC/solcellsladdning och växelströmsladdning, som till och med kan kombineras, vilket innebär att du kan ladda kraftstationen med hjälp av en solpanel och en nätanslutning samtidigt. Den klarar solpaneler på upp till 200 W samt växelströmsladdning på upp till 330 W (Turboläge), och båda ingångarna kan kombineras till en sammanlagd maximal laddningseffekt på 430 W. Detta är en enorm fördel jämfört med de endast 65 W som Ankers kraftstation har. Bluetti laddas också motsvarande snabbare. Ankers batterier skulle dock kunna erbjuda en längre livslängd i stället, eftersom de skulle stressas mindre.

Anker fick främst några positiva poäng för den långa garantiperioden. Detta kan också vara en ytterligare indikation på att EB3A från Bluetti skulle erbjuda mindre livslängd, om du stressar den mer genom att be den hantera högsta möjliga ingångs- och utgångseffekt.

Displayen

LCD-skärmen på cirka 8 cm (~3,15 tums diagonal) har ingen touchfunktion som den stora Bluetti AC200 Max, men visar ändå all nödvändig information i ett ögonblick. Detta inkluderar kapacitet, beräknad återstående drifttid, in- och utgångseffekt, växelströmsfrekvens och olika larm samt Eco-läget.

Display: aktiveras med en fysisk knapp och stängs av efter cirka 30 sekunder
Display: aktiveras med en fysisk knapp och stängs av efter cirka 30 sekunder

Ljuset

MedanAnker 521erbjuder en bekväm "softbox" LED-ljusstake, använder Bluetti en enda, mycket ljusstark LED utan att bländningen mildras. Detta har nackdelen att det är mycket starkt, så det finns inget stämningsfullt kvälls- eller nattljus.

Å andra sidan är ljuset avsett för praktisk användning, och du kan nästan använda det som en ficklampa eller strålkastare för att lysa upp din omgivning och till exempel leta efter en borttappad nyckel. Dess ljusstyrka kan justeras i två steg, och det finns även ett tredje läge som gör att den blinkar, som en SOS-signal. Dess förbrukning visas som 1 W (nivå 1 och SOS-blinkning) eller 2 W (ljusstyrkan nivå 2) i kraftstationens utgång.

Strålkastare för Bluetti EB3A
Strålkastare för Bluetti EB3A
Anker 521:s atmosfäriska LED-lampa
Anker 521:s atmosfäriska LED-lampa

Bluetti-appen

Precis som den stora Bluetti AC200 Maxerbjuder även den lilla EB3A appstöd. Den är ansluten via Bluetooth, där den maximala räckvidden anges till 10 m (~33 ft). Du kan använda appen för att övervaka alla data, slå på eller stänga av utgångarna, aktivera ljuset och konfigurera vissa inställningar, till exempel Eco Mode.

Det är inte nödvändigt att använda appen och räckvidden är begränsad av Bluetooth. Dessutom måste du också kortfattat tillåta användning av platsen när du konfigurerar appen. Å andra sidan kan funktionen ändå vara användbar, eftersom den gör det möjligt att på distans slå på anslutningarna och därmed också alla anslutna enheter.

Bluetti-appen
Bluetti-appen
1) Inställning, 2) Huvudskärmen, 3) Inställningar
1) Inställning, 2) Huvudskärmen, 3) Inställningar

Solpanelen - Ingen USB men ändå bra

För att kunna ladda EB3A har Bluetti också försett oss med en 200-W PV200-solpanel. Den hopfällbara solpanelen kostar för närvarande 469 euro (~504 dollar). När vi tittade på specifikationsbladet undrade vi först om EB3A (11-28 V men 8,5 A max) verkligen skulle kunna hantera strömmen från panelen (9,7 A). Bluetti gav oss dock grönt ljus och vi kunde använda den för att testa laddningen.

Uppfälld mäter panelen 59 × 60 cm (~23,2 x 23,6 tum). Med hjälp av bärhandtaget kan den rejäla vikten på 7,3 kg (~16 lb) bäras runt ganska enkelt. När den är utfälld har den en bredd på cirka 226,5 cm (~89,2 tum) vid samma höjd.

Strömmen vid tomgång är 26,1 V. PV200 levererar 20,5 V vid maximalt 9,7 A, vilket den integrerade växelriktaren inuti EB3A tydligen ändå klarar av att hantera bra.

Den hopfällda Bluetti PV200 framme (med den hopfällda Anker 621 bakom)
Den hopfällda Bluetti PV200 framme (med den hopfällda Anker 621 bakom)
Bärhandtaget
Bärhandtaget

I panelens integrerade ficka finns anslutningskabeln med MC4-solproppar. Dessutom finns det en adapter från MC4 till runda DC-kontakter. Till skillnad från 100-W-panel från Anker (625)kan du tyvärr inte ansluta några enheter direkt till panelen för att ladda dem utan omvägen att använda kraftstationen, eftersom panelen saknar en USB-port.

Det är lite svårt att vänja sig vid fotstativen till en början, eftersom de inte stöder panelen i sitt vanliga läge. När du tittar närmare ser du sedan att bandet som håller varje stativ kan knäppas upp. Det finns fyra knapplägen för att ställa in panelen i specifika, förutbestämda vinklar mot solen.

MC4 till DC-adapter som finns i panelfickan
MC4 till DC-adapter som finns i panelfickan
Tryckknappar håller stativet i en förutbestämd vinkel mot solen (45 grader, till exempel)
Tryckknappar håller stativet i en förutbestämd vinkel mot solen (45 grader, till exempel)

Erfarenhet i praktiken - Lätt att ladda, den driver nästan allt

Utfällbart handtag
Utfällbart handtag

Kraftstationen ger ett mycket kompakt intryck och är tillräckligt lätt för att kunna bäras runt relativt enkelt med en enda hand. Till skillnad från det fasta handtaget på Anker 521har du ett utfällbart handtag i EB3A. Även om det inte ser lika stabilt ut som hos konkurrenten, kan du när det är invikt sedan använda kraftstationens plana yta för att ladda din smartphone trådlöst med 15 W.

Fläkten bakom gallret är sällan påslagen
Fläkten bakom gallret är sällan påslagen

Å andra sidan finns det fortfarande en uppenbar nackdel med Anker 521: Med sin relativt låga ingångs- och utgångseffekt behöver den lilla Anker-kraftstationen ingen aktiv fläkt, så den är alltid tyst i alla situationer

.

Å andra sidan har Bluetti-kraftstationen en aktiv fläkt, som kan sättas på vid hög belastning (vid laddning eller urladdning), vilket ökar ljudnivån.

Användningsscenarier

Bluettis specifikationer för förväntad livslängd (bild: Bluetti)
Bluettis specifikationer för förväntad livslängd (bild: Bluetti)

Jag testade olika enheter som är anslutna till EB3A. Medan till exempel min borrmaskin med sladd inte kunde drivas av den Anker 521hade den inga problem att fungera med EB3A. Så den lilla kraftstationen kan också användas för vissa hantverksuppgifter, så länge de inte tar för lång tid.

Jag kunde också köra min projektor, även om dess 230 W-förbrukning förmodligen skulle göra att EB3A skulle vara urladdad efter bara en timme, vilket gör detta till ett mindre lämpligt användningsområde. Men det är åtminstone möjligt att använda den för en kort presentation.

Borrmaskinen är igång
Borrmaskinen är igång
och även projektorn
och även projektorn

Även om min vattenkokare tändes i blått och började använda ström, med mycket mer än 500 W, slutade Bluetti till slut att fungera. Medan vattenkokaren använder cirka 1 500 W kan EB3A "bara" producera högst 600 W.

Det gick bättre med min lilla Fender-gitarrförstärkare. Enligt EB3A:s display använder den bara högst 20 W. Så gatumusikanter och artister skulle kunna använda den lilla kraftstationen för att leverera ström på vägen. Vår testrouter fungerade också utan några problem.

Också användbart för gatuartister
Också användbart för gatuartister
Routern kan köras i ca 8-10 timmar på ett fulladdat batteri
Routern kan köras i ca 8-10 timmar på ett fulladdat batteri

Laddning

Laddning med 102 W i november
Laddning med 102 W i november

Tack vare T200-uttaget och den integrerade strömförsörjningen kan kraftstationen snabbt laddas på 268 W. Det som är ännu mer intressant är naturligtvis lagringen av solenergi från PV200. Dess MC4-kontakter förvandlas till runda DC-kontakter via en adapter och kan passa in i DC-ingången på EB3A.

I den mindre kraftfulla novembersolen kan PV200 fortfarande leverera drygt 100 W till kraftstationen och ladda den helt på 2-3 timmar.

För

+ hög laddningsprestanda (solenergi och elnät)
+ hög effekt
+ trådlös laddningsplatta
+ kompakt och mobil

Emot

- hög effekt kan påverka livslängden

Slutsats - En liten kub med hög effekt

Testning av Bluetti EB3A med PV200, testenheter tillhandahållna av Bluetti
Testning av Bluetti EB3A med PV200, testenheter tillhandahållna av Bluetti

Bluetti EB3A är en mycket praktisk följeslagare, oavsett om det gäller en födelsedagsfest i parken, för att köra några verktyg som en borrmaskin från ett uttag eller för att göra musik på vägen osv.

Även om den tillhör samma produktkategori som Anker 521 erbjuder den en mycket högre ingångs- och utgångseffekt. Detta gör att den kan laddas snabbare och även köra många fler enheter än sin konkurrent, vilket är bra. Å andra sidan återstår det att se om detta också går ut över livslängden.

Bluetti EB3A är kompakt, bärbar och extremt kraftfull och praktisk för sin storlek, eftersom den laddas snabbt och kan driva fler enheter än vissa konkurrenter. Detta kan dock också leda till mindre livslängd.

Alternativt kanAnker 521är också värd att ta en titt. Även om den levererar mindre kraft erbjuder Anker en garanti på 5 år. Den är ännu lättare och innehåller en stämningsfull LED-bar som belysning. De som behöver en mycket större kraftstation kan också ta en titt på Bluetti AC200 Max ellerAnker 757.

Pris och tillgänglighet

Direkt från Bluetty är EB3A för närvarande till salu för 239 dollar. Den finns också tillgänglig för 287 dollar från Amazon. Ett paket med PV120-solpanelen är listat på Amazon för 499 dollar och PV200-solpanelen kostar ensam 499 dollar.

Anmärkning: Kraftverket och solpanelen tillhandahölls kostnadsfritt av tillverkaren till författaren för detta test.

Price comparison

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Bluetti EB3A-kraftverk med 200 W solpanel - praktisk test: En liten kraftkub, en liten kraftkub
Christian Hintze, 2023-01-11 (Update: 2023-01-11)