Notebookcheck Logo

Audio-Technica StreamSet ATH-M50xSTS i ett praktiskt test: Creator-headsetet med professionella krav

Ögat lyssnar. Oavsett om du spelar med pojkarna eller flickorna eller streamar professionellt är en kvalitativ och bekväm ljudlösning faktiskt oumbärlig i dag. Hörlursspecialisterna från Audio Technica skickar sitt senaste headset med XLR-anslutning in i racet.

Innehållsskapare är för närvarande den främsta målgruppen, och det med rätta. Det är inte för inte som plattformar som YouTube, Twitch och andra kan skryta med ständigt växande användarantal. För att underhålla dem på ett tilltalande och bekvämt sätt behövs inte bara rätt kamera, utan även ljudlösningen spelar en viktig roll. Inte bara för tittaren, utan även som skapare vill du kunna följa spelandet och Discord-chatterna väl. Helst ska det hela också fungera bekvämt i flera timmar och kontrollen över den egna rösten spelar också en viktig roll.

Klassiska headsets förlitar sig numera oftast på ett kombinerat 3,5 mm-uttag för både ljud- och mikrofonsignalen eller en kombination av två separata uttag, om datorn för hemstreaming stöder det. Audio Technica går ett helt steg längre med den version av StreamSet ATH-M50xSTS som vi har framför oss och ger utan vidare utgången av bommikrofonens utsignal en fullfjädrad XLR-anslutning. I vårt praktiska test kommer vi att ta reda på om och hur bra denna sällsynta anslutningslösning för ett headset fungerar.

Vad finns i den?

Den attraktivt utformade förpackningen innehåller en adapter till 6,3 mm stereokontakt utöver själva headsetet, och öronkuddarna kan också bytas ut mot de medföljande alternativen. Förutom de redan installerade kuddarna som är tillverkade av syntetiskt läder och tyg/mesh är alternativen lite plattare och helt tillverkade av syntetiskt läder.

Utseende och känsla

I grund och botten är byggkvaliteten på Audio-Technica StreamSet ATH-M50xSTS okej. Headsetets material känns högkvalitativt och alla rörliga delar ger ett stabilt intryck. Beyerdynamic MMX 300 visar att det kan vara mycket bättre i en liknande prisklass (230 euro mot 200 euro/~252 dollar mot ~219 dollar). Detta är också ett (spel)headset, men med en klassisk jacklösning.

På alla områden, från höljet till tygbeklädnaden på öronkuddarna till huvudbandet, kan Beyerdynamic göra mål med ett bättre utförande och ett högkvalitativt materialintryck. De är också lite mer bekväma tack vare den större kontaktytan och de mjukare kuddarna, men det beror förstås också mycket på användaren, dennes egen huvudform och subjektiva känsla.

StreamSet är heller inte alls obekvämt att bära och vi upplevde inga problem eller ens "tryckpunkter" även under längre timmar. Dessutom kan Audio Technica plocka poäng under transporten. Till skillnad från den mycket skrymmande Beyerdynamic kan StreamSet vikas ihop helt och hållet och tar därmed mycket mindre plats vid resor.

StreamSet-mikrofonen är utmärkt integrerad och klarar balansgången mellan kompakt design och bärbarhet. Som en trevlig gimmick avaktiveras mikrofonsignalen så snart mikrofonen flyttas uppåt till viloläget.

Konfigurera

Medan du kan ansluta Audio Technica StreamSet ATH-M50xSTS direkt till ett 3,5 mm-uttag som enkla hörlurar, kräver mikrofonen en lite mer omfattande installation. Det går inte att komma runt ett USB-ljudgränssnitt, och vi använde ett Focusrite Scarlett Solo* och med WaveXLR*från streamingspecialisterna på Elgato. Även om detta självklart innebär en extra investering hålls inställningsarbetet fortfarande inom ramarna.

Efter att jacket är anslutet till hörlursuttaget och mikrofonen försörjs med ström via XLR med hjälp av fantomkraft kan man faktiskt komma igång och särskilt i samband med Wave XLR blir fördelarna med den, för hörlurar, sällsynta anslutningslösningen snabbt uppenbara. Systemvolymen, nivån på mikrofonsignalen och framför allt hur mycket av dig själv du vill höra kan justeras för streaminganvändaren med bara några få steg och framför allt utan att behöva ta till en programvarulösning.

En uppsättning heta öron tack!

StreamSet är baserad på Audio Technica ATH-M50 X och borde vara åtminstone visuellt bekant för alla som har haft något att göra med musikproduktion. Även om vi på Notebookcheck inte är dedikerade ljudspecialister ska vi ändå försöka beskriva ljudet så bra vi kan. Eftersom Beyerdynamic har ett liknande tillvägagångssätt med den tidigare nämnda MMX 300 (headsetet är baserat på den lika välkända DT 770 Pro), är det perfekt lämpat som jämförelseapparat.

Båda headseten lever definitivt upp till sina professionella krav och återger i våra ögon (eller snarare öron) ett brett frekvensspektrum utan att onödigtvis betona vissa områden. Jämfört med Audio Technica är MMX 300 nästan för neutrala och låter lite tunna.

StreamSet gör mycket mer ånga och ljudet låter generellt sett fylligare och därmed mycket mer imponerande. Framför allt sker detta inte på bekostnad av transparens. Tvärtom kan enskilda instrument lokaliseras väl i alla genrer och tredimensionaliteten är också mycket imponerande. ATH-M50xSTS lämpar sig alltså inte bara för kvällsstreaming eller ljud- och/eller videoproduktion (vi använde headsetet under testperioden för våra YouTube-recensioner), utan även på fritiden för musikgenomgång eller naturligtvis för spel.

Prata med mig - Mikrofonexpertis från Audio Technica

Låt oss gå vidare till mikrofonen. Kan StreamSet med XLR-anslutning tydligt skilja sig från konkurrenterna? För att besvara den här frågan kompletterar vi vår artikel med en video vid det här laget. Vi jämförde alla mikrofoner som finns tillgängliga för oss direkt med varandra för att få en uppfattning om vad du kan förvänta dig.
Vid den här tidpunkten använder vi också vår professionella Sennheiser MKE 600, som vi också använder för våra talande huvuden i vår YouTube-video, Fox, från Beyerdynamic som en USB-kondensatormikrofon och MMX 300 som redan nämnts.


Naturligtvis var vi redan från början medvetna om att ett headset knappast kan hålla jämna steg med en "riktig" mikrofon, och det var inte heller vårt bekymmer här. Snarare ville vi klassificera den förväntade kvaliteten och i jämförelse med MMX30 visar det tydligt att Audio Technica ligger före.
Även om StreamSet ATH-M50xSTS också ger det typiska något komprimerade ljudet, överförs din egen röst tydligt och StreamSet levererar en övertygande prestation för ett headset för 200 euro/~219 dollar i alla fall.

Fördelar

+ transparent, kraftfullt ljud
+ mycket bra mikrofonkvalitet
+ kompakta mått
+ hög driftskomfort
+ god bärkomfort

Nackdela r

-medelmåttig materialkänsla
- extra kostnader på grund av ljudgränssnittet

Vår slutsats om Audio-Technica ATH-M50xSTS

Audio Technica levererar en övertygande prestanda med ATH-M50xSTS. Den diskreta designen skriker inte efter spelare med flashig RGB-belysning, även om StreamSet kunde övertyga i olika flerspelarsessioner, både när det gäller ljudet i dina egna öron och i kommunikationen med konkurrenterna.

Headsetet kan också visa sig på hemmakontoret och i kundsamtal och hjälper enormt mycket vid olika zoom-samtal och liknande. XLR-lösningen är inte bara ett försök att vara annorlunda, utan kan också övertyga med den erbjudna mikrofonkvaliteten, men framför allt med den enastående användarvänligheten via ljudgränssnittet.

Om du är en aspirerande streamer eller ambitiös flerspelarentusiast som letar efter en högkvalitativ ljudlösning utan att behöva spendera en massa pengar på separata hörlurar och mikrofoner, bör du definitivt notera StreamSet.

Det är dock just här som en viss svaghet ligger i jämförelse med konkurrenterna. Utan ett gränssnitt är StreamSet bara bra som (mycket bra) hörlurar, och även om priset på 200 euro (~219 dollar) är i nivå med konkurrenterna för högkvalitativa hörlurar, måste ljudgränssnittet fortfarande inkluderas. Audio Technica verkar vara medveten om detta och erbjuder därför fortfarande StreamSet i en helt digital variant med endast en USB-port. Tyvärr kan vi inte säga hur detta påverkar ljud- och mikrofonkvaliteten, men den här lösningen ska vara mycket mer flexibel i användningen.

Priser och tillgänglighet

Headsetet kan beställas direkt från tillverkaren till ett pris av 199 euro(~$219). Den digitala USB-versionen kostar 230 euro (~252 dollar).

Öppenhet

Föreliggande provexemplar har lånats ut till författaren av tillverkaren eller en butik för teständamål. Lånet har inte påverkat testrapporten, och tillverkaren har inte fått någon version av granskningen innan den publicerades. Det fanns ingen skyldighet att publicera.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Audio-Technica StreamSet ATH-M50xSTS i ett praktiskt test: Creator-headsetet med professionella krav
Alexander Wätzel, 2023-04- 6 (Update: 2023-04- 6)