Notebookcheck Logo

Acebeam E75 hands-on: Kraftfull men tung EDC-ficklampa

Med E75 har Acebeam lanserat en kraftfull EDC-ficklampa på marknaden. Med sina fyra lysdioder kan den vara mycket ljusstark, men den är också ovanligt tung och turboläget är inte för alla.
Acebeams E75 med tillbehör. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Acebeams E75 med tillbehör. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Acebeams E75 är en ficklampa som säljs som en klassisk Everyday Carry (EDC). Vi testade high-lumen versionen som ger upp till 4.500 lumen. Alternativt finns det också en variant med ett högt färgåtergivningsindex på 90, som vi inte testade

Den är därför främst avsedd för daglig användning och är också enkel att använda. Tryck en gång på knappen och den tänds. Om du sedan håller ned knappen växlar den genom de olika ljuslägena från 50 till 1500 lumen.

Tre av dessa är dock inte tillgängliga på detta sätt. Det gäller t.ex. det mycket svaga månskensläget. De fyra ljuskällorna i huvudet avger då bara en lumen. Ficklampan håller dock i flera veckor. I absolut mörker har du fortfarande ett minimum av ljus även i en nödsituation. Detta aktiveras genom att hålla knappen intryckt när ficklampan slås på.

Turboläget kräver däremot ett dubbelklick - oavsett om E75 är på eller av. Strobeläget kan nås med ett trippelklick, vilket också är ett försvarsläge eftersom du inte vill titta in i det här ljuset. Det är väldigt obehagligt.

Magneter på baksidan

Acebeams E75 har också andra bekvämligheter. Magneten på baksidan är praktisk, så att ficklampan snabbt kan fästas var som helst. Magneten är också tillräckligt stark för att placera den 217 gram tunga E75 var som helst, även korsvis. Magnetiska glasytor är ett undantag - här krävs extremt starka magneter. Detta är dock en svaghet hos dessa glasytor och inte en svaghet hos E75.

Ficklampan kan för övrigt också placeras mycket bra tack vare den platta baksidan. I normalläge är den tillräckligt kraftfull för att lysa upp ett 20 kvadratmeter stort rum genom att helt enkelt rikta den mot taket och indirekt lysa upp rummet.

Det finns även tillbehör till E75. För cirka 2 euro säljer företaget till exempel en Traffic Wand, som förvandlar ficklampan till en ljusstav. Den är tillverkad av ett flexibelt gummimaterial. Detta är praktiskt eftersom du inte behöver oroa dig för att tillbehören går sönder i den tätt packade väskan. Nitecore har också sådana alternativ, men de är gjorda av hårdplast. Med konkurrensen måste du vara försiktig när du packar.

Traffic Wand från Acebeam ... (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Traffic Wand från Acebeam ... (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
... ger ett relativt jämnt ljusflöde. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
... ger ett relativt jämnt ljusflöde. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Den som vill instruera någon med ficklampan kommer att gilla det, särskilt eftersom belysningen av Traffic Wand är förvånansvärt enhetlig. Traffic Wands i vitt eller rött finns tyvärr inte överallt. Men om du ser dem när du handlar bör du helt enkelt beställa dem - de är definitivt värda en eller två euro.

Ficklampan har också en hållare som kan användas på båda sidor så att den till exempel kan fästas på ett bälte. Dubbelsidig innebär att den kan användas i båda riktningarna när den är fastklämd. Detta är viktigt för att fästa ficklampan på till exempel en keps. Vi måste dock kvalificera detta direkt. E75 är för tung för detta. Risken att kepsen glider av huvudet är ganska stor.

Boost-läge för exceptionella fall

Boost-läget är implementerat lite som i Olight Arkfeldsom vi testade. På pappret är det trevligt, men i praktiken är det bara användbart om du har ett öga på batterikapaciteten. Tyvärr visar batteriindikatorn inte om turbo- eller strobeläget också är tillgängligt. Det är synd, eftersom de fyra lysdioderna skulle ha varit idealiska för en batteriindikator.

Istället får man helt enkelt prova sig fram till vilket läge som fungerar. Om ett läge inte kan aktiveras betyder det att batteriet är för svagt. Om batteriet också är nästan tomt kan det hända att det inte längre fungerar att växla mellan lägena. För att uppnå detta i praktiken måste du dock använda ficklampan under mycket lång tid eller inte titta på batteriet under lång tid.

Värmeutveckling och LED-design

För att skapa ljusutgången använder Acebeam en design som buntar fyra lysdioder i en kvadrat. Vi kan lugna alla som befarar att ljuskäglan kanske inte har en motsvarande form. Den ljuskägla som produceras är mycket enhetlig. Även om detta är ganska oviktigt i en skog eller liknande miljö. Acebeam har gjort ett bra jobb här.

Ett problem med designen: i turboläge kan ficklampan bli mycket varm - smärtsamt varm. I våra mätningar, vid en omgivningstemperatur på cirka 20 °C, blev handtaget nästan 55 °C varmt. Detta är precis acceptabelt om du inte är alltför känslig för värme.

Huvudet når över 65 °C efter några minuters drift. Att röra vid det blir då smärtsamt. Batteriet är nästan okej vid 50 °C. Det tar inte emot all spillvärme men håller den under en relativt lång tid när E75 stängs av igen, medan huvudet svalnar snabbt.

Även vid relativt låga temperaturer är turboläget endast lämpligt för mycket korta användningsperioder. Om du är ute och går en varm sommarkväll får du ut ännu mindre av det.

USB-C-port. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
USB-C-port. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Storleksjämförelse med andra ficklampor. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Storleksjämförelse med andra ficklampor. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Laddning med 11 watt och för långt 21700-batteri

USB-C-laddningen visade sig vara oproblematisk i testet. Vi upplevde inga fall där ficklampan inte ville ladda. I våra tester kunde E75 laddas med maximalt 11 watt. Med tanke på batteriets storlek (18 wattimmar kapacitet) är detta bra.

Det är synd: Acebeam använder inte de fyra lysdioderna på strömbrytaren för en kapacitetsvisning. Detta kan bara ses indirekt. Ju mindre ljusutgång som aktiveras, desto mindre batterikapacitet finns tillgänglig.

Det praktiska är att E75 också kan lysa upp under laddning, dock endast i månskensläge eller 50-lumenläge. Att växla mellan ljuslägena fungerar inte vid laddning.

Fyra lysdioder som en ljuskälla, här i månskensläge. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Fyra lysdioder som en ljuskälla, här i månskensläge. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Tyvärr inte väl lämpad för en cappy. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Tyvärr inte väl lämpad för en cappy. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Batteriet kan naturligtvis också laddas externt eller bytas ut. Men se upp: 21700-batteriet från Acebeam är inte standardkompatibelt. Det är något för långt för vår 21700-laddare och mäter nästan 7,5 cm. Vi kunde dock ladda batteriet i en Nitecore-laddare, en annan tillverkare av 21700-batterier som inte är så noga med måtten.

Naturligtvis blir detta bara ett problem om du har en flotta av sådana ficklampor. Äger man bara en enda EDC kommer de flesta förmodligen att ladda batteriet direkt i ficklampan. Om du tar bort batteriet bör du se till att skruvlocket är korrekt åtdraget när du sätter tillbaka det. Om du inte vrider det hela vägen till locket, vilket snabbt kan hända med det ganska höga motståndet, kommer du inte att kunna slå på EDC på grund av den dåliga kontakten.

Pro

+ Magnetisk hållare
+ Enkel användning

Kontra

- 21700-batteriet är för långt
- Tung för EDC-L

Dom

E75 i olika versioner. (Bild: Acebeam)
E75 i olika versioner. (Bild: Acebeam)

Acebeam E75 är en bra ficklampa. Den måste dock betraktas med begränsningar. Läget på 4500 lumen kan i bästa fall bara användas under korta perioder. Du måste ägna alldeles för mycket uppmärksamhet åt att säkerställa att batteriladdningen är bra, vilket tyvärr bara kan ses indirekt. Oavsett detta blir E75 helt enkelt för varm i det här läget och minskar sedan långsamt ljusstyrkan.

Dess styrkor ligger mer i det lägre till medelstora intervallet med Moonlight-läget, som sägs räcka i nästan en hel månad. Ljuset är naturligtvis mycket svagt, men ficklampan är alltid redo att användas, särskilt i nödsituationer, eftersom självurladdningen inte var märkbar, åtminstone inte i vårt test.

Den är också lätt att använda i vardagen tack vare dess genomtänkta kontroller och positioneringsmöjligheter, till exempel den magnetiska hållaren eller den platta baksidan. Med en vikt på över 200 gram är det dock en överraskande tung EDC-ficklampa som också tar upp mycket utrymme. Men om du reser med en ryggsäck, till exempel, kommer Acebeam E75 säkert att hitta en plats.

Pris och tillgänglighet

I USA kan intresserade användare enkelt beställa Acebeams ficklampor via Amazon.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Acebeam E75 hands-on: Kraftfull men tung EDC-ficklampa
Andreas Sebayang, 2024-03-28 (Update: 2024-03-28)