Notebookcheck Logo

ADO Air 20 eBike recension: En rolig och smidig hopfällbar stadscykel med remdrift

Bälte i stället för kedja. ADO Air är inte tänkt att transportera tunga varor eller genomföra en cykeltur runt bergen - Air 20 är en hobbycykel, en stadscykel! Detta tack vare dess fällbara mekanism, remdrift, enkelväxel, sittplats och relativt lätta vikt. Vi har satt den hopfällbara speedstern på prov.

ADO Air 20är ingen vanlig pedelec - den är ingen riktig ersättning för en helt "manuell" cykel som du kan använda för att transportera ditt barn och dina inköp. ADO Air 20 är en okomplicerad, smidig speedster för korta turer i staden. Även om husvagnsägare också kan finna den hopfällbara cykeln praktisk, ses den här cykeln vanligtvis mer som en livsstilsprodukt för hipsters och yngre människor som kanske vill ta med sig cykeln på tåget gratis - eller ta den på en snabb tur för att äta lunch innan de åker tillbaka till kontoret.

Naturligtvis kan Air 20 också erövra längre turer, eftersom det stora batteriet enligt uppgift har en räckvidd på upp till 100 km. Vi kommer att ta en titt på vad som gör Air 20 till en så rolig produkt, och vilka förbättringar cykeln med e-assistans kanske skulle kunna behöva. Hur passande är det inte att vi nyligen recenserade en annan hopfällbar pedelec, denPVY Z20 Pro.

ADO finansierade ursprungligen Air genom en Indiegogo-kampanj, men nu kan du också förbeställa cykeln på deras webbplats. Den kommer förmodligen att levereras från och med den innevarande månaden maj. På ADO:s webbplats finns också ytterligare sex modeller av eBikes.

Montering - snabb tack vare många snabbspakar

Tack vare Air 20:s hopfällbara mekanism var det inte många delar som behövde tas av cykeln för att den skulle kunna skickas - vanligtvis är detta inte fallet med andra cyklar för att de ska få plats i lådan. Till och med Airs pedaler kan fällas in och båda hjulen kommer förmonterade. Detta innebär att de hydrauliska skivbromsarna kommer väl förinställda.

Paketet
Paketet
Och vad som finns inuti
Och vad som finns inuti

Efter att ha tagit bort den vanliga stoppningen behöver du bara fälla ut cykeln och skruva på styret. Det tar ytterligare några sekunder att skruva fast plastskydden och sedan kan allt annat monteras med hjälp av snabbkopplingsmekanismer. Detta inkluderar att vrida styret och ställa in dess höjd samt att sätta på sätet. Och sedan är du klar!

Här kan du öppna och stänga snabbspaken
Här kan du öppna och stänga snabbspaken
Hopvikt - innan styret och sätet monteras
Hopvikt - innan styret och sätet monteras
Styret kan också vridas med hjälp av en snabbspakspak
Styret kan också vridas med hjälp av en snabbspakspak
Snabbspak för sätet med en batteristav
Snabbspak för sätet med en batteristav

Som ofta är fallet med e-cyklar är dess ljusförhållanden intressanta: Medan den främre lampan är ansluten till batteriet är den bakre lampan en extern lampa som kräver ett eget batteri. Tillverkaren betonar att detta är en säkerhetsåtgärd: Bakljuset ska alltid vara på och fungera - även om batteriet är tomt - så att du fortfarande kan ses.

Men egentligen får du ändå inte cykla i mörker utan att ha lamporna tända. Det betyder att så fort batteriet är slut och framlampan slocknar måste du skjuta cykeln. Naturligtvis innebär bakljuset fortfarande att du fortfarande syns (om batteriet fortfarande har ström), men vem skjuter sin cykel på vägen? Vi tycker att behovet av en separat lampa är lite besvärligt, eftersom det innebär att man måste ladda ett andra batteri.

Frontlampa som ingår i den interna strömkretsen
Frontlampa som ingår i den interna strömkretsen
Extra bakljus med eget batteri
Extra bakljus med eget batteri
1 reflektor per hjul
1 reflektor per hjul
20-tums däck
20-tums däck

Komponenter och konstruktion - batterisäte och bältesdrift

Batteri

På tal om sittplatser: ADO gör detta på ett lite annorlunda sätt, nämligen att dess långa och tjocka sadelstolpe också rymmer 365,5 Wh Samsung-batteriet.

Detta har både fördelar och nackdelar: Det är bra att batteriet inte hänger någonstans på ramen och att inget vatten kan komma in i utrymmena när du tar bort det. En nackdel är dock hur stor sätesbygeln blir till följd av detta, och du bör naturligtvis inte riktigt placera alltför tunga laster på den.

Du kommer troligen inte att vilja fästa en barnstol på en hopfällbar cykel ändå, men ADO erbjuder två versioner av ett bagagehållare på https://www.adoebike.com/collections/rackssom kostar cirka 54 och 77 dollar.

Den långa, tjocka sadelstolpen rymmer batteriet
Den långa, tjocka sadelstolpen rymmer batteriet
Tyvärr finns det inget stöldskydd
Tyvärr finns det inget stöldskydd
Anslut kabeln innan du börjar cykla
Anslut kabeln innan du börjar cykla
Och tryck på knappen på batteriet
Och tryck på knappen på batteriet

Jaha, ännu en undvikbar nackdel som oroar oss: Eftersom det inte finns något sätt att säkra sätet och det kan tas bort enkelt och snabbt med hjälp av snabbspaken, funderade vi oroligt på hur vi skulle kunna skydda batteriet från att eventuellt bli stulet.

Säkerställande av sätet med ett extra lås
Säkerställande av sätet med ett extra lås

Så vår vädjan till ADO Bikes: Snälla, installera någon form av säkerhetssystem för snabbspakarna eller sadelstolpen. Det skulle till exempel kunna snäppas fast eller åtminstone säkras med ett extra litet fällbart lås. För närvarande är man liksom tvungen att ta med sig ett andra, tunt lås för sätet eller att bära med sig batteriet och sätet hela tiden - eller att dra huvudlåset genom det trånga utrymmet under sätet också, vilket skulle säkra cykeln och sätet på samma gång. Förutsättningen är förstås att längden och tjockleken på ditt lås tillåter detta.

Ram

Cykelns eleganta ram är huvudsakligen tillverkad av aluminium och finns i färgerna elfenben, blått och grått. Hjulfälgarna är också tillverkade av aluminium. Totalt väger Air 20 16 kg eller 18 kg inklusive batteriet. Som jämförelse väger PVY Z20 Pro - som vi också testade - 22 kg. Den har dock en fjädrande gaffel, vilket Air inte har.

Tre 3 färgvarianter (källa: ADO)
Tre 3 färgvarianter (källa: ADO)

Självklart är dess fällmekanism speciell. För detta ändamål sitter en snabbspak med ett säkerhetslås i mitten. Dessutom kan du fälla ner styret, fälla in pedalerna och ställa in sätet på lägsta höjd. Detta gör cykeln lätt att förvara i bilens bagageutrymme - eller så kan du ta med den gratis på tåget, eftersom den räknas som handbagage.

Cykeln rullar sig själv i gångtempo (bild: ADO)
Cykeln rullar sig själv i gångtempo (bild: ADO)

Här är det praktiskt att använda gångläget. Om du trycker på knappen "-" och håller den intryckt rullar cykeln sig själv i gångtempo - även om den är hopfälld. Detta innebär att du enkelt kan skjuta cykeln uppför en backe eller av tåget.

När du fäller ut cykeln måste du vara uppmärksam på de två kablarna på insidan av ramen - särskilt den tunna kabeln har en tendens att fastna. Det är enklast om du bara flyttar den åt sidan med hjälp av handen innan du vecklar ut Air helt och hållet.

Fällningsmekanismen med säkerhetsglidare
Fällningsmekanismen med säkerhetsglidare
Regelbundet vikta ihop. Styret, sadelstolpen och pedalerna kan också fällas in.
Regelbundet vikta ihop. Styret, sadelstolpen och pedalerna kan också fällas in.

Motor

En unik aspekt är naturligtvis cykelns bälte. Det sparar vikt jämfört med en kedja, kräver inte mycket underhåll och du behöver inte kämpa med fett och fastklämda byxben. En nackdel kan möjligen vara hur lätt det är att vandalisera (sax, kniv) jämfört med en kedja.

Framsidan av det underhållsfria bältet är...
Framsidan av det underhållsfria bältet är...
...och baksidan
...och baksidan
Motorn på 250 watt
Motorn på 250 watt

Motorn med vridmomentssensor sitter i bakhjulet och i CE-versionen har den en effekt på 250 watt. Den internationella versionen har 100 watt mer. Det är intressant att ADO inte gick in för en möjlighet att växla på Air 20 - som ett resultat är cykeln lättare och kräver inte lika mycket underhåll. När det gäller pedelecens motorstöd som bara är upp till 25 km/h borde detta inte vara något större problem. Även om du kommer att vilja cykla Air lite lugnare på grund av dess koncept med en växel, eftersom du måste trampa ganska ofta om du kör fortare än 20 km/h. Detta innebär att du sannolikt inte ens kommer att vilja försöka cykla snabbare än de 25 km/h som cykeln stöder.

För att stanna använder du helt enkelt Airs hydrauliska bromsar, som kommer väl förinstallerade.

Visa

Displayen är i färg och är IPX7-certifierad, vilket innebär att den är vattentät. Du kan se allt viktigt på en gång, så du behöver inte klicka dig igenom en massa menyer - mycket bra! Vid sidan av en (om än lite rudimentär) batteridisplay visar den också hastighet, stödläge, reseavstånd, total distans, ljus- och Bluetooth-status och eventuella fel.

Tack och lov sparas den totala distansen även när batteriet är tomt. Det finns till och med en USB-A-port i botten av cykeln, som du kan använda för att ansluta till exempel din smartphone.

När det gäller displayfunktioner är manualen tyvärr mycket minimalistisk - vi kunde till exempel inte ens hitta hur man slår på ljuset (tryck och håll in "+"). Den nämner inte heller något om menyn (tryck och håll in "+" och "-" tillsammans): Här kan du välja att visa 5 i stället för 3 stödlägen, ändra språk och bakgrundsljus och mycket mer.

Visa: Ansluten till appen via Bluetooth
Visa: Ansluten till appen via Bluetooth
Ljuset är påslaget
Ljuset är påslaget
Menyn
Menyn
5 stödlägen
5 stödlägen

Appen - Cool, men ofullständig

Displayen visar faktiskt redan de flesta viktiga uppgifter - men om du ansluter till "Smart App" kan du se ännu mer cykelstatistik eller kontakta tillverkaren om det uppstår ett fel.

Tyvärr är appen inte helt färdig - en hel del funktioner eller knappar ligger fortfarande tomma. En cool funktion är resan till ADO:s testlaboratorium. Här erbjuder appen en virtuell rundtur i labbet där du kan se information om cyklarna vid alla olika teststationer - ganska coolt.

Cykelstatistik, service och navigering
Cykelstatistik, service och navigering
Men mycket är fortfarande oavslutat
Men mycket är fortfarande oavslutat
Häftigt: virtuell resa runt i labbet
Häftigt: virtuell resa runt i labbet

Räckvidd och praktiskt test - Bra stöd, men bara hälften av räckvidden

Nog med teori. Hur känns det att cykla på eBike och hur länge räcker batteriet? Det känns roligt att cykla på cykeln eftersom den verkar vara helt okomplicerad. Dess motorstöd är nästan ögonblickligt och stängs aldrig av. Tillverkaren har lyckats skapa ett problemfritt motorstöd med precis rätt mängd eftersläpning och utan någon märkbar fördröjning när du börjar trampa igen.

Redo att gå i gång
Redo att gå i gång

Det faktum att du inte behöver byta växel bidrar också till hur rolig och okomplicerad den här cykeln är - du sätter dig bara på den och börjar cykla. Med den högsta nivån av motorstöd kan du cykla i 25 km/h, men pedalfrekvensen är ganska hög. När du trampar kan dina fötter ibland känna lite vibrationer - detta kommer troligen från remmen.

Enligt handboken kan du bara nå 20 km/h (nivå 2) eller 15 km/h (nivå 1) på de lägre nivåerna. Tack och lov stämmer inte detta, eftersom vi lyckades nå hastigheter på 25 km/h på alla nivåer - bara med olika nivåer av stöd. Vi föredrog nivå 2 mest, eftersom du når 25 km/h-gränsen för snabbt på nivå 3.

Du känner dig särskilt snabb och smidig på Air 20 tack vare den kompakta storleken, det okomplicerade bältet och den goda accelerationen även på nivå 2. Sittställningen är mycket bekväm, eftersom du också kan ändra styrets höjd. Detta innebär att du kan köra runt i stan och ha kul när du gör det. Själva sätet skulle dock kunna vara lite bekvämare. Och om vägen är ojämn saknar du verkligen att ha en fjädring.

I Jahn-Sportpark i Berlin
I Jahn-Sportpark i Berlin
En bra stadscykel
En bra stadscykel
Efter 50 km är batteriet tomt
Efter 50 km är batteriet tomt

För räckviddsmätningen körde vi på medelnivå 2 för det mesta - vi ställde den bara ibland kort på nivå 3 (cyklade uppför en bro) eller ibland lite längre på nivå 1 (cyklade bredvid mitt barn på väg till dagis). ADO anger en räckvidd på upp till 100 km. Denna siffra avser en laboratoriemätning med en vikt på 65 kg som använder nivå 1 80 procent av tiden och nivå 2 endast 20 procent av tiden. För oss bör förhållandet mellan nivå 1-2-3 vara cirka 10-85-5 procent.

Genom att cykla på detta sätt klarade vi knappt 50 km. Det är okej, men inte heller enastående och långt ifrån de angivna 100 km vid realistisk användning.

För att ladda batteriet tar du helt enkelt bort sätet med stången och bär det inomhus. En 84-watts strömförsörjning ser till att batteriet på 345 Wh laddas på cirka 4,5 timmar; vi satte in cirka 334 Wh energi.

Batteriet som är anslutet till strömförsörjningen
Batteriet som är anslutet till strömförsörjningen
Strömförsörjningen på 84 watt
Strömförsörjningen på 84 watt
334 Wh har lagts in
334 Wh har lagts in

För

+ hopfällbar mekanism (kan tas med på tåget gratis)
+ smidig design, endast 16 kg
+ bälte i stället för kedja
+ välkonfigurerad enkelväxlad drivning
+ nästan perfekt konfigurerad assistans

Emot

- inget stöldskydd på batteriet
- ingen fjädring
- appen är fortfarande ett pågående arbete
- räckvidden ligger närmare 50 km än 100 km

Bedömning - Kul, kul, kul, kul

ADO Air 20 - testprov tillhandahållet av ADO
ADO Air 20 - testprov tillhandahållet av ADO

ADO Air 20är en smidig och okomplicerad eBike med mycket potential för att ha roligt. Vid behov kan du fästa ett bagagehållare för ytterligare 54 dollar - då klarar stadsfarkosten av tyngre laster. Men du vill verkligen använda Air 20 för okomplicerat nöje. Den lilla cykeln har ett bra motorstöd som är så tyst och naturligt att du ibland glömmer att den ens finns där när du svänger runt kurvor eller börjar trampa vid trafikljus.

Vi har inte många punkter att kritisera. Vi skulle gärna se ett stöldskydd för batteriet, eftersom du inte kan låsa det. Det är lite märkligt att räckvidden snarare är 50 km än de angivna 100 km vid realistisk användning - men det är bara ett marknadsföringsknep som används av många tillverkare som alltid försöker erbjuda mer med orealistisk statistik.

ADO Air 20 är en liten, smidig, snabb, okomplicerad och välsatt stadsfarkost som bara är rolig att använda. Det är bara batteriet utan stöldskydd som oroar oss lite.

Pris och tillgänglighet

ADO:s webbplatskan du för närvarande förbeställa Air 20 för cirka 1 599 dollar. Cyklarna är tänkta att skickas ut från och med maj 2023.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > ADO Air 20 eBike recension: En rolig och smidig hopfällbar stadscykel med remdrift
Christian Hintze, 2023-05-23 (Update: 2023-05-23)