Notebookcheck Logo

Yeedi Floor 3 Station recension: platt och kraftfull med en självrengörande station

Robotdammsugaren som dammsuger och moppar själv. Den nya Yeedi Floor Station 3 kan enligt uppgift navigera mycket mer exakt i hushållen tack vare sin nya ToF-kamera. Med sin roterande mopp kan smuts bekämpas grundligt. Men allt fungerar inte helt perfekt med Yeedis nya hushållsassistent ännu.

"Den ultimata mopproboten - nu ännu bättre" - det är vad Yeedi lovar med sin nya Floor 3 Station. Med en sugkraft på upp till 5 100 Pa kan robotmoppdammsugaren städa upp mycket damm. De roterande och oscillerande moppkuddarna rengör golven grundligt och tack vare moppstationen förbättras också användarupplevelsen avsevärt.

Yeedi Floor Station 3
Produkttyp robotdammsugare och mopp
Utförande rund robot diameter 350 mm: höjd 84 mm
Station med stängt lock (B/T/H) 47 cm × 45 × 45 cm
Batteri 14,4 V; 5200 mAh; 74,88 Wh
Typ: S10-LI-144-520 4INR19/66-2
Navigation ToF-kamera med kartlagring och kollisionsskydd
Sugkraft upp till 5100 Pa (enligt tillverkaren)
Dammtank 400 ml
Färskvattentank 200 ml i roboten
4000 ml i stationen
Laddningstider 4 h 32 min (från 15 % till 100 %)
Anslutning WLAN uteslutande med 2,4 GHz
Specialfunktioner Kartlagring med manuell säkerhetskopiering och återställning på flera våningar
Mattaigenkänning
Röststyrning med Alexa, Google Assistant och Siri
Länk till tillverkaren Yeedi Floor 3 Station

Utformning och finish

Yeedi Floor 3 och den tillhörande stationen är mestadels vitglänsande. Tack vare ToF-kameran (Time-of-flight) på robotens framsida är den betydligt plattare än sina konkurrenter med LiDAR-kameror. Yeedi Floor 3 är endast 84 mm hög och har en diameter på 350 mm. Detta innebär att dammsugaren inte bör ha några problem med att städa under möbler. Basen och själva roboten är dekorerade med några roséguldiga accenter. Dess rundade kanter och knappt synliga springor ger roboten en högkvalitativ känsla. Men eftersom alla delar är tillverkade av plast och gummi kan de ultraglänsande ytorna förmodligen bli repade med tiden.

Yeedi Floor 3:s lock är helt avtagbart och hålls på plats med flera starka magneter. Undertill hittar du dammtankens behållare som rymmer 400 ml och som måste tömmas regelbundet. Det finns en vattentank på 200 ml på baksidan av apparaten och 3 sidoborstar på varje sida. Detta gör det möjligt för roboten att byta riktning lättare och rengöra golven mer effektivt. Om du tittar noga på dammsugarens baksida kan du se en gummiflik - den finns här så att en automatisk tömningsstation kan tömma dammbehållaren. Tyvärr har Floor 3 Station inte den här funktionen.

Leveransens omfattning och installation

Yeedi Floor 3 Station levereras med allt som behövs, men innehåller inga extrafunktioner. Eftersom alla förbrukningsartiklar, som filter, moppkuddar och borstar, måste bytas ut vid något tillfälle måste du köpa dessa separat senare. Tillbehören ska enligt uppgift hålla i ungefär ett år och ett set kostar cirka 84 dollar. Dammsugaren levereras med en bruksanvisning, men vi tyckte att Yeedi-appen var så omfattande att vi inte ens behövde ta en titt på pappersinstruktionerna.

De olika olika komponenterna är samlade i enhetens förpackning. Damm- och vattentankarna är redan installerade och du kan sätta ihop resten utan att använda några verktyg. Rampen måste sättas in i basen, liksom moppmattorna och borstarna. Så snart basen är ansluten till strömmen kan du börja konfigurera inställningarna med hjälp av Yeedi-appen, som finns tillgänglig på Android och iOS-enheter. Här möttes vi av vårt första problem under vårt test - enheten kunde inte ansluta till vår smartphone. Vanligtvis räcker det med att trycka på WiFi-knappen för att aktivera robotens inställningsläge. I vårt test slutade det dock med att vi fick pröva lyckan genom att trycka på flera knappar på basen tills en anslutning gjordes. Vi fick senare reda på att Yeedi Floor 3 omedelbart aktiverar inställningsläget när den är i sin station - men då kan du inte komma åt QR-koden på enheten. När vi lyckades ansluta roboten till vårt WLAN gick resten av installationen smidigt och utan problem. Därefter var vi i färd med att skapa vår första karta.

Du får inte missa snabbstartsguiden i förpackningen
Du får inte missa snabbstartsguiden i förpackningen
Floor 3 Station - omfattning av leveransen
Floor 3 Station - omfattning av leveransen

Skapande av kartor

På vår bottenvåning, som är cirka 75 kvadratmeter stor, finns detYeedi Vac 2 Pro2,5 timmar för att skapa en karta - och det fungerade först efter det tredje försöket. Yeedi Floor 3 var betydligt snabbare. Efter mindre än 10 minuter var kartläggningen klar och roboten hade återvänt till sin station. Tack vare sin ToF-kamera på dammsugarens framsida behöver Yeedi Floor 3 bara ta en snabb titt i rummet för att skapa en detaljerad karta. Eftersom enheten projicerar ett osynligt punktgaller kan den även arbeta i mörker och kunde upptäcka våra golvlånga speglar.

Styrning via appen

Yeedi-appen visar den ungefärliga livslängden för förbrukningsmaterialet och du kan använda den för att ställa in robotens kontroller. Detta inkluderar sugkraft i nivåerna tyst, standard, maximal och maximal+ samt vattenmängd i tre olika nivåer. Inställningarna för att styra rengöringen omfattar en fullständig rengöring, möjlighet att rengöra specifika rum samt zonrengöring. Det finns också flera inställningar för Floor 3 Station. Sammantaget är appen tydlig och intuitiv. Om du tidigare har ägt en robotdammsugare som styrs via en app, kommer du snabbt att få en bra orientering med Yeedi-appen. Det enda alternativ som vi tycker saknas är möjligheten att säga åt roboten att gå till en specifik plats i rummet. Om basen inte är lättåtkomlig gör detta det ganska svårt att serva enheten.

En stor kritik mot appen är reklamen som visas när den öppnas. Även om den bara varar i tre sekunder och kan hoppa över, tycker vi att den är ganska irriterande, eftersom vi redan använder den enhet som den försöker göra reklam för.

Huvudmeny Yeedi Floor 3 Station
Huvudmeny Yeedi Floor 3 Station
Redigering av kartor
Redigering av kartor
Inställningar för rengöringsstation
Inställningar för rengöringsstation
Robotinställningar med felaktig översättning
Robotinställningar med felaktig översättning
Robotinställningar några dagar senare - misstaget har korrigerats
Robotinställningar några dagar senare - misstaget har korrigerats
Översikt över slitage
Översikt över slitage

Röstutgång

Yeedi Floor 3 har möjlighet att använda röstutgång, vilket gör att roboten kan säga vilka uppgifter den arbetar med och om den stöter på några problem. Detta finns tillgängligt på flera olika språk. Vid installation och service ger enheten också ut tydliga instruktioner. Volymen på röstutmatningen kan regleras och den kan även stängas av helt och hållet.

Prestanda

En 4 cm lång remsa av otvättat golv längs rummets kant
En 4 cm lång remsa av otvättat golv längs rummets kant

Yeedi Floor 3 rengör golv grundligt. Med sin höga sugkraft och sina roterande moppkuddar kan den ta bort mycket smuts. Små muttrar och bultar sugs lätt upp i dammbehållaren. Moppkuddarna tar också bort mycket smuts - efter cirka 10-20 kvadratmeter återvänder roboten till sin station för att rengöra och fukta sina moppkuddar. Även torkad kattmat, kaffe och ketchup visade sig inte vara något problem för Yeedi Floor 3 - men det fanns några undantag. I våra rum med golvvärme torkade moppkuddarna ut för snabbt - oftast precis innan roboten återvände till sin station för att rengöra dem. I dessa situationer räknade enheten fel på den mängd vatten som den behövde. På laminat- och trägolv utan golvvärme höll dynorna fukten mycket bättre. När allt går enligt planerna lämnar Yeedi Floor 3 golven rena och streckfria. Robotdammsugaren tar itu med damm ända upp till rummets kanter tack vare sina sidoborstar. Moppkuddarna lämnar dock en 4 cm bred remsa av otvättat golv på varje sida.

Yeedi vägrar att städa under soffan - inringad i rött
Yeedi vägrar att städa under soffan - inringad i rött

ToF-navigeringen fungerar tillförlitligt men inte helt utan problem. Hinder som skor, kablar och leksaker identifieras oftast av ToF-kameran och Yeedi undviker att köra in i dem. Med Yeedi Vac 2 Prokunde vi rapportera hur väl den platta dammsugaren kunde rengöra under möbler - med Yeedi Floor 3 var detta inte fallet. Den vägrade ofta att städa under möbler som den lätt kunde få plats under. Den 84 mm höga roboten städade under möbler med 11 cm avstånd till golvet - och förlorar i sin tur sin fördel gentemot dammsugare med LiDar-torn. Vi hoppas att detta snart kommer att lösas i en uppdatering av den fasta programvaran.

På lång sikt kan roboten städa cirka 200-400 kvadratmeter utan mänsklig hjälp. Den begränsande faktorn här är att man måste tömma och fylla på de olika vattentankarna. Tankarna för färskt och smutsigt vatten rymmer lätt 4 liter vatten.

Service på

Nu kommer vi till den verkliga kruxet med Yeedi Floor 3 Station. Tekniskt sett skulle allt kunna vara så enkelt - men för att hålla moppdammsugaren igång finns det några saker du måste hålla koll på. Det viktigaste är att se till att tömma dammbehållaren regelbundet eftersom Floor 3 Station inte gör detta automatiskt. Förutom detta måste du också se till att fylla på vattentanken regelbundet och rengöra borstarna då och då. För att serva roboten måste den tas bort från sin station. Den kan frigöra sig själv från sin station genom att trycka på en knapp, men om du redan är där är det snabbare att göra det själv. Appen har inget alternativ för roboten att placera sig själv i en serviceposition. Dessutom måste Yeedi Floor 3-stationens vattentankar tömmas och fyllas på regelbundet. Detta innebär att du bör se till att placera basen någonstans som är lättåtkomlig.

Rengör regelbundet: dammtank, borstar och moppkuddar
Rengör regelbundet: dammtank, borstar och moppkuddar
Töm och fyll på regelbundet: vattentankar
Töm och fyll på regelbundet: vattentankar

Vid sidan av den dagliga servicen kan enheten också behöva extra reparationer vid något tillfälle. Positiva aspekter är till exempel hur lättåtkomligt batteriet är. Du behöver bara skruva loss några skruvar och batteriet kan bytas ut. Batteriet är ett S10-LI-144.520-batteri - samma batteri som finns i många andra mopprobotdammsugare på marknaden. Detta gör att denna reservdel är relativt billig och lätt att hitta.

Botten av Yeedi Golvet 3
Botten av Yeedi Golvet 3
Täckningen avlägsnad
Täckningen avlägsnad
Batteriet är borttaget
Batteriet är borttaget

Bullerutsläpp

När det gäller Yeedi Floor 3 med stationens bulleremissioner måste du komma ihåg att enheten inte bara låter när den används och rengör golv - Yeedi Floor 3 Station låter också en hel del i sig själv. När roboten rengjorde sina moppmoppar uppmätte Voltcraft SL-10 en volym på 54-64 dB(A) på en meters avstånd. När den torkade sina moppkuddar uppmätte vi en volym på strax under 40 dB(A), vilket i våra ögon inte är en störande volym. Ljudet när moppmopparna torkas är ett subtilt surrande ljud som lätt kan ignoreras.

Vid användning hade mop-robotdammsugaren en volym på minst 52 dB(A) när den använde inställningen tyst och utan mop-funktionen. Vid full sugkraft steg volymen till 75 dB(A). Detta kan mycket väl vara en ganska irriterande ljudnivå för vissa - men det måste noteras att även vanliga dammsugare har en genomsnittlig volym på cirka 80 dB(A).

Ställ in sugeffekt Volym
Tyst 52 till 60 dB(A) utan moppfunktion
56 till 60 dB(A) med moppfunktion
Standard 58 till 62 dB(A)
Maximalt 66 till 70 dB(A)
Maximum+ 72 till 75 dB(A)

Energiförbrukning

I standby-läge kräver Yeedi Floor 3:s station endast 1 watt för att upprätthålla en jämn laddning av basen. Dammsugaren behöver cirka 16 watt för att ladda sitt batteri. Efter uppvärmning behöver moppmopparna cirka 20 watt för att torkas. Torktiden kan ställas in på 2, 3 eller 4 timmar. Med 14 dagars daglig användning med 2 timmars torkning har apparaten en energiförbrukning på cirka 1,4 kWh. Voltcraft SEM6000användes för dessa mätningar. Som jämförelse: Standard kommersiella dammsugare använder cirka 600-850 watt, vilket innebär att de vid 2-3 timmars användning använder samma mängd energi.

Körtider

Yeedi Floor 3:s batteri har en kapacitet på cirka 75 Wh. Det innebär att du bör få en drifttid på cirka 180 minuter. Beroende på vilka inställningar du har valt kan dessa tider vara betydligt kortare. Med enheten inställd på tyst och med moppfunktionen avstängd kan du uppnå de ovan angivna löptiderna. Inställningarna maximum och maximum+ minskar löptiderna betydligt. I vårt test uppmätte vi en genomsnittlig rengöringshastighet på 1 kvadratmeter per minut. Det innebär att dammsugaren med standardinställningarna och med moppfunktionen påslagen kan täcka en yta på över 120 kvadratmeter i ett svep. Robotens verkliga körtider är svåra att identifiera vid kombinerad användning, eftersom basen laddas automatiskt varje gång den återvänder till sin station för att rengöra sina moppkuddar. Efter 130 minuter var dock batteriet så lågt att Yeedi Floor 3 var tvungen att ta en längre paus för att ladda.

Driftskostnader

Under vårt 14-dagars test förbrukade Yeedi Floor 3 Station totalt 1,4 kWh. Med ett energipris på 0,42 dollar/kWh innebär detta att den årliga kostnaden för att driva enheten uppgår till cirka 16 dollar. Förbrukningsartiklar som sidoborstar, huvudborstar och moppmoppar ska också räcka i ungefär ett år. Enligt Yeedi kan du köpa ett paket med ersättningsmoppar för cirka 84 dollar. Detta innebär att den totala driftskostnaden för Yeedi Floor 3 Station uppgår till cirka 100 dollar per år.

Fördelar

+ sugkraft på 5 100 Pa
+elegant design med snygg finish
+självrengörande station
+ tydlig app
+ röststyrning med Alexa, Google Assistant och Siri
+ 84 mm platt

Nackdelar

- Appen innehåller annonser
- använder inte sin platta konstruktion för att städa under möblerna
- den självrengörande stationen har ingen dammborttagning, trots att det finns en anslutning på enheten
- årliga driftskostnader på cirka 100 dollar

Bedömning - Inte allt som glittrar är guld (ännu)

Yeedi Floor 3 Station - levereras av Yeedi
Yeedi Floor 3 Station - levereras av Yeedi

Du kan verkligen inte klaga på Yeedi Floor 3 och Yeedi Floor 3 Station's hårdvara. Dammsugaren och dess station är välbyggda, har en högkvalitativ känsla och båda enheterna är tekniskt fulländade. Yeedi Floor 3 rengör grundligt med hjälp av sin ToF-kamera - så länge den inte behöver städa under möbler.

Programvaran är den egentliga svaga punkten hos enheten. Här borde tillverkaren verkligen justera några aspekter för att undvika att frustrera eventuella kunder. Problem som torkade moppkuddar kan enkelt lösas med en mjukvaruuppdatering. Dessutom saknas den automatiska tömningen av dammbehållaren. Med tanke på att tillbehöret för detta redan är installerat på enheten kan vi bara anta att en ny och uppdaterad station kommer att erbjudas inom kort.

Som en tidig användare av Yeedi Floor 3-stationen kort efter lanseringen kände man verkligen att man deltog i ett öppet betatest.

Naturligtvis är alla hushåll olika och tillverkaren kan inte planera för alla eventualiteter. Utifrån vår erfarenhet av andra Yeedi-enheter kan vi bara anta att det kommer att komma flera mjukvaruuppdateringar för Yeedi Floor 3 Station. Vi var mycket nöjda med Yeedis kundsupport, som alltid svarade snabbt på våra e-postmeddelanden och svarade på alla frågor vi hade.

Pris och tillgänglighet

Yeedi Floor 3 Station är ännu inte tillgänglig hos stora återförsäljare som Amazon i USA. När den blir tillgänglig kommer den att säljas för cirka 842 dollar.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Yeedi Floor 3 Station recension: platt och kraftfull med en självrengörande station
Marc Herter, 2023-03- 9 (Update: 2023-03- 9)