Notebookcheck Logo

Welock Smart Lock Touch41 recension: Det smarta dörrlåset med fingeravtryckssensor

Nyckellös. Smart Lock Touch41 från Welock kan öppnas via fingeravtryck, RFID-kort eller din smartphone. Låset ersätter den befintliga cylindern och klarar sig utan nyckel. Vi har testat hur väl låset fungerar i vardagen, bland annat vad som händer vid ett strömavbrott och vem som kan låsa upp det.

Welocks Smart Lock Touch41 är ett dörrlås med fingeravtryckssensor, RFID-igenkänning och Bluetooth-stöd. Tillverkaren erbjuder en mängd andra lås, inklusive några med nummerplattor. Smart Lock Touch41 kan även fås med en extern WLAN-box som gör det möjligt att låsa upp via WiFi på långt avstånd.

Vår testmodell är Smart Lock Touch41 (ej Mini) utan WLAN-box. Den har ett MRSP-pris på cirka 200 USD. I detta pris ingår låscylindern, eftersom den är ansluten till elektronikdelen. Vårt testexemplar har en europeisk standardcylinder med en längd på 55 millimeter.

Omfattning av leveransen

Smart Lock Touch41 levereras i en kompakt låda. Förutom den monterade låsenheten ingår en illustrerad bruksanvisning på fem språk och en låda med tillbehör. I denna hittar du tre RFID-kort med band som gör att du kan ansluta dem till en nyckelring. Korten måste först komma i kontakt med låset innan de kan användas.

Dessutom levereras låset med en kryssnyckel och en insexnyckel. Kryssnyckeln behövs vanligtvis för den skruv som fixerar låscylindern i dörren. Insexnyckeln används till skruvarna på låset - t.ex. för att sätta i batterierna eller för att justera längden.

Låset levereras också med en SIM-stift. Även om smartlåset inte har något SIM-kort behövs verktyget för att återställa enheten. Tre AAA-batterier, som behövs för att använda låset, ingår inte i leveransen. En liten funktionsknapp och en fingeravtrycksläsare finns också på enheten.

Installation

Med vanliga låscylindrar anpassas cylinderns längd till ytterdörren. Den aktuella längden mäts från dörrens mittpunkt och cylindern väljs eller tillverkas därefter. Smart Lock Touch41 finns dock bara i en längd. För att göra låset så mångsidigt som möjligt tillåter tillverkaren att du justerar vissa områden på de två vridhandtagen. Dessa kan flyttas inom en kvadrat, och den lämpliga inställningen säkras med en gängskruv.

Vredet på insidan kan tas bort helt för installation. Enheten på utsidan kan flyttas, men inte tas bort (inbrottsskydd). Detta gör att låset kan justeras på dörrar med tjocklekar mellan 50 och 100 mm. I vårt test fungerade detta på två av tre dörrar. Problemet med den tredje dörren var dock inte tjockleken utan istället en inbyggd säkerhetsskylt framför cylindern. Detta är utformat för att förhindra att cylindern borras ut och dras ut. Smart Lock kan dock inte installeras på grund av den minskade öppningen.

För att låset ska fungera måste du sätta i batterier. För att göra det måste du ta bort ett lock som hålls på plats med en skruv och därefter vika ut två flikar. Efter installationen säkras den ena också med en skruv. Tyvärr kan vem som helst med en insexnyckel fortfarande komma åt batterierna och ta bort dem. För att mildra detta har Welock installerat en Micro-USB-port i enheten. Om du ansluter en powerbank till den kan låset förses med ström så att du kan låsa upp det. Detta är också tillverkarens lösning för om batterierna tar slut och inte kan bytas ut tillräckligt snabbt. Tydligen kan låset användas i 10 till 12 månader med en uppsättning batterier.

Låset är skyddat mot vatten och damm (IP65-certifiering). Tillverkaren rekommenderar dock att låset monteras i en dörr som ligger under ett skärmtak.

Welock Smart Lock finns endast i en cylinderlängd.
Welock Smart Lock finns endast i en cylinderlängd.
Smart Lock Touch41 är inte kompatibel med en säkerhetsskylt.
Smart Lock Touch41 är inte kompatibel med en säkerhetsskylt.
Låsets längd kan justeras med hjälp av rattarna.
Låsets längd kan justeras med hjälp av rattarna.
Båda sidorna har ett vred - ingen nyckel behövs längre.
Båda sidorna har ett vred - ingen nyckel behövs längre.
Om låset inte är upplåst kan manöverenheten vridas fritt på utsidan.
Om låset inte är upplåst kan manöverenheten vridas fritt på utsidan.
Vredet på insidan öppnar alltid dörren.
Vredet på insidan öppnar alltid dörren.

Inställning

Welock erbjuder en smartphone-app för Android och iOS som kan användas för detta lås. Låset kan dock även ställas in direkt på enheten med hjälp av knapparna och displayen. Efter installation av appen måste ett användarkonto skapas hos Welock. Därefter kan enheter läggas till i appen. Detta görs genom att skanna QR-koden på låset. För att öka säkerheten måste sedan ett lås-ID anges - detta är tryckt på låscylindern och är därför inte synligt när låset är installerat.

Låset i sig kräver minst en administratör. Denna administratör skapas i början av installationsprocessen och dennes fingeravtryck lagras. Det är klokt att lagra flera fingeravtryck samtidigt för att inte förlora åtkomsten till låset, eftersom administratörens fingeravtryck alltid krävs för att skapa upp till 97 ytterligare användare.

För att komma till inställningsmenyn måste du trycka på funktionsknappen i fem sekunder. En administratör måste sedan placera sitt finger på knappen. Funktionsknappen kan användas för att navigera genom menyn. Det är möjligt att lägga till nya användare, som bara behöver placera sitt finger på läsaren och flytta det två gånger när de uppmanas till det. Det är också möjligt att ansluta RFID-låskort - som de tre medföljande korten. Detta fungerade snabbt och enkelt i vårt test. Språket på displayen kan växlas mellan engelska, tyska och mandarin.

Det är också möjligt att radera användare, administratörer och RFID-kort via låset. Dessutom kan Bluetooth-fjärrkontroller skapas, och det är också möjligt att inaktivera Bluetooth-funktionen. Drift med bara en knapp är inte särskilt bekvämt, men det fungerade pålitligt i vårt test.

App

Flera enheter kan kopplas ihop med Welock-appen, med individuella inställningar möjliga för varje enhet. Via programvaran kan ytterligare app-användare tilldelas låset. Det är även möjligt att tilldela RFID-kort via appen. Till skillnad från på själva låset kan dessa också ställas in för en begränsad tid via programvaran. RFID-kortet är då endast behörigt att öppna dörren under en viss tidsperiod.

Appen kan också användas för att radera kort och fingeravtryck. Det är inte möjligt att lägga till fingeravtryck. Dessutom kan smarttelefonen själv användas som nyckel om den är parkopplad via Bluetooth. Om inget annat fungerar kan låset också anslutas till smarttelefonen via USB-kabel och låsas upp - utan Bluetooth-anslutning. Detta ger ytterligare säkerhet, men kräver en USB-C till micro USB-kabel eller en motsvarande adapter.

Via Welock-appen kan även en WiFi-box ställas in för att möjliggöra en WLAN-anslutning till låset. Dessutom kan låset sedan paras ihop med Amazon Alexa. Stöd för Google Assistant är förmodligen på gång.

Appen erbjuder också möjlighet att visa en låslogg. Där kan du se vilken användare som öppnade dörren när och med vilken låsmetod. För att kunna visa alla data måste dock låset vara synkroniserat med din smartphone via Bluetooth. Programvaran visar även låsets aktuella batteristatus.

Daglig användning

Welock Smart Lock Touch41 lämnade ett ganska bra intryck på oss vid daglig användning. Fingeravtryck känns igen mycket tillförlitligt. Endast när fingrarna är våta tar det mer än ett försök att öppna låset. Eftersom fingeravtrycksläsningen fungerar så snabbt och tillförlitligt behövs sällan RFID-kort och smartphone-upplåsning. Eftersom smarttelefonen först måste upprätta en anslutning till låset tar det några sekunder innan dörren kan öppnas.

Även om låset måste väckas genom att trycka på en knapp innan fingret kan placeras på det, är det bokstavligen en barnlek att använda det. En femåring i vårt testhushåll kunde enkelt manövrera låset och öppna dörren. I det här fallet är Smart Lock Touch41 väldigt praktiskt eftersom det inte finns någon nyckel som barnen kan tappa bort.

En irriterande egenskap är att själva låset är lite snett. Detta märks bara när man ser det från sidan. Avståndet mellan det inre vredet och dörren är inte alltid detsamma. Låset har också en hel del svängrum i dörren i allmänhet, även om det är ordentligt skruvat på plats. Systemet fungerar smidigt, men du känner inte att det är den mest högkvalitativa enheten.

Låset fungerade aldrig felaktigt eller misslyckades under vårt test. Alla familjemedlemmar kom bra överens med Welock. Vi kan inte säga något om hur säkert dörrlåset är.

Proffs

+ enkel installation
+många sätt att låsa upp
+pålitliga funktioner och enkel att använda
+wLAN-funktion kan läggas till

Cons

-vårt testexemplar satt inte jämnt innanför dörren
-det tar några ögonblick innan den ansluter till din smartphone

Bedömning av det smarta dörrlåset från Welock

Welock Smart Lock Touch41 recension. Testexemplar tillhandahållet av Geekbuying.com.
Welock Smart Lock Touch41 recension. Testexemplar tillhandahållet av Geekbuying.com.

Welock Smart Lock Touch41 imponerade på oss. Det är enkelt och går snabbt att installera. Det smarta låset gör vardagen lite enklare, eftersom det är omöjligt att låsa sig ute med det. Positivt att notera är hur många olika sätt du kan låsa upp det på. Det ger dig dessutom mer säkerhet om en metod inte fungerar.

I vissa fall kan låsets tidsbegränsade åtkomstfunktion och upplåsningslogg vara användbara. Enhetens funktioner kan utökas med WiFi-boxen - som gör att du kan öppna låset på avstånd. Särskilt i kombination med en smart dörrklocka kan detta komma väl till pass.

Welock Smart Lock Touch41 behärskar ett stort antal funktioner och fungerade felfritt i vårt test.

I vilket fall som helst bör dörren som låset ska installeras på kontrolleras i förväg. Förutom dörrens hållfasthet bör även installationen av cylindern kontrolleras. Dörren bör också skyddas av en baldakin så att låset inte misslyckas på lång sikt på grund av fuktinträngning. Tyvärr var vårt helhetsintryck av enhetens kvalitet något fläckigt.

Pris och tillgänglighet

Welock Smart Lock Touch41 säljs för cirka 200 USD. Även om denna modell för närvarande inte finns på Amazon, kan du hitta de versioner som har en nummerplatta.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Welock Smart Lock Touch41 recension: Det smarta dörrlåset med fingeravtryckssensor
Benedikt Winkel, 2023-11-18 (Update: 2023-11-18)