Notebookcheck Logo

Test av 3D-skrivaren Anycubic Kobra Max: En enorm skrivare för stora 3D-objekt

Med en uppvärmd skrivbädd på 40 cm x 40 cm och en maximal skrivhöjd på 45 cm hör Anycubic Kobra Max till de största 3D-skrivarna för hemmabruk som finns på marknaden. Bortsett från den fysiska storleken har den samma användarvänlighet som är gemensam för alla Anycubic-enheter. Kombinationen av en extruder med dubbeldrift och en Volcano-hotend klarar av att leverera ännu större volymer utskriftsmaterial till utskriftsbädden av kiselkol (Carborundum Glass).

Anycubic presenterar fem nya 3D-skrivare under andra kvartalet 2022. En av dessa är Anycubic Kobra Max. Denna enorma 3D-skrivare lever upp till sitt namn med sin byggnadsvolym på 400 mm × 400 mm × 450 mm (15,75 in x 15,75 in x 17,72 in). Förutom sin storlek erbjuder den här 3D-skrivaren några speciella funktioner. Till exempel används en lastcell, precis som i den tidigare Viper-modellen, för automatisk utjämning av nätbädden.

Våra tester visar att Kobra Max kan leverera rimliga utskriftshastigheter samtidigt som den levererar motsvarande kvalitet när några få parameterinställningar anpassas till det aktuella arbetet. Men för 569 dollar är det inte bara den fysiska storleken som lämnar ett intryck. Och på grund av sin storlek är dess energiförbrukning också relativt hög.

Åtminstone när det gäller storleken är Anycubic Kobra Max en direkt efterföljare till Chiron, medan själva tekniken tenderar att baseras på den nyare Anycubic Viper-modellen. Således har kategorin 3D-skrivare för stora volymer en nykomling med den senaste tekniken i sina led

Specifikationer

Det är inte svårt att se att Viper är Kobra Max föregångare och bortsett från storleksrelaterade justeringar finns det få ändringar i skrivarens grundläggande design. Den PEI-belagda byggplattformen av fjäderstål har dock ersatts med en av glas med en kiselkarbidbeläggning.

Anycubic Kobra Max
Underliggande teknik FDM, FFF
begränsning av 3D-utskriftens storlek 400 mm × 400 mm × 450 mm ≅ 72 L (1ft 3¾ in x 1ft 3¾ in x 1' 5 11/16 in, ca. 2 ½ cu ft)
Mått exklusive nätkabel 80 cm × 83 cm × 72 cm (2ft 7 ½ in x 2ft 8 11/16 in x 2ft 4 3/8 in)
Kinematik Prusa/Mendel XYZ-kalibrering
Extruder Bowden extruder med dubbla kugghjul och Volcano hotend
Systemkort Microcontroller Trigorilla Pro A V1.0.4 Board HDSC hc32f460
Firmware på den medföljande testenheten Anycubic Kobra Firmware (Marlin Derivate) GCode-kompatibel
Steppmotordrivrutin 1/256 steg interpolationsstegdrivrutin med lödda stifthuvuden
Portar micro SD, USB typ B
Styrenhet intern pekskärm (seriell anslutning via USB)
Strömförsörjning intern 110 V - 240 V till 24 V strömförsörjning
Tillverkarens webbplats Anycubic

Montering och installation

Den stora 3D-skrivaren levereras av Anycubic i en lagom stor kartonglåda. Den innehåller alla verktyg som behövs för montering samt några reservdelar. Även om Kobra Max inte har demonterats alltför mycket bör du ta god tid på dig när du monterar den. På grund av den här 3D-skrivarens stora storlek är nästan varje enskild del något otymplig, och du bör räkna med sammanlagt en timme för montering och inledande installation. Eftersom ramen är fastskruvad på basen har den två stabilisatorer för pendelstöd. För att undvika att strukturen vrids är det särskilt viktigt att se till att dessa stabilisatorer sitter löst innan monteringsskruvarna dras åt. Det finns en del öppna frågor kring skrivarens kabeldragning eftersom Anycubics monteringsinstruktioner ännu inte är särskilt exakta. Även med tydliga instruktioner om vilken plugg som ska sättas i vilket uttag ger vår testmontering ett klart oordnat intryck.

Den monterade skrivaren väger drygt 20 kg, så du bör bestämma dig för var du vill placera den innan du sätter upp den. På grund av Kobra Max storlek är det inte så lätt att flytta enheten ens på små avstånd, särskilt eftersom den över två och en halv fot breda skrivaren kan ha svårt att passa genom en normal dörrkarm.

Kabelhantering

Även om det fortfarande ser relativt snyggt ut under locket saknar den här 3D-skrivaren ett bra sätt att leda kablarna till skrivarhuvudet och X-drive. De två kabelsträngarna hänger bara löst ner på vardera sidan av Kobra Max och kabelsträngen till skrivarbädden verkar något kort. När man arbetar på baksidan av utskriftsbädden verkar kablarna inte heller ha det spelrum som krävs för att manövrera. Med tiden kan detta leda till kabelskador. Det finns inte heller någon ledning för de kablar som ansluts till pekskärmen. Sammanfattningsvis skulle vi leta efter en förbättrad kabelgenomföring för alla kablar som utgår från enhetens bas.

Kabeldragning inuti basenheten
Kabeldragning inuti basenheten
Två kabelsträngar leder till X-axeln
Två kabelsträngar leder till X-axeln
Kabelsträngen till skrivbädden är nära att buckla
Kabelsträngen till skrivbädden är nära att buckla

Moderkortet

Trigorilla Pro A V1.0.4 ombord
Trigorilla Pro A V1.0.4 ombord

Anycubic Trigorilla Pro A V1.0.4-kortet har bara minimala anslutningsmöjligheter. Uppgraderingsalternativ för DIYers finns helt enkelt inte. Det är helt enkelt inte möjligt att avgöra exakt vilka stegmotordrivrutiner som är dolda bakom lödningen och kylenheten som är lindade runt dem

Mikrokontrollern är en HDSC hc32f460. Dess 32-bitars chip med en Cortex-M4-CPU körs med 200 MHz och ger ett överflöd av beräkningskraft. För att undvika att överbelasta komponenterna i Trigorillas systemkort - dess skrivarbädd kräver hög strömstyrka - har Kobra Max en egen extern strömstyrningsenhet.

Ram för 3D-skrivare

Två pendelstabilisatorer ger den här enheten den nödvändiga stabiliteten. Som vanligt är fallet med dagens 3D-skrivare drivs de rörliga delarna av en kombination av aluminiumprofiler med V-slits och D-rullar. Denna ganska styvt konfigurerade lösning visar sina begränsningar som ett direkt resultat av längden på vissa av profilerna. Även om det inte råder någon brist på 40 mm x 40 mm (1 9/16 tum x 1 9/16 tum) profiler som används i basen, verkar 20 mm (13/16 tum) 2020 aluminiumprofilen för skrivhuvudet olämpligt flexibel

Utskriftsbädden verkar å andra sidan särskilt väl stabiliserad. Totalt 12 D-rullar löper från två profilstänger. Det enda problem som uppstod var att justera inställningarna för att rullarna skulle snurra fritt. I vår testkörning var det först den fasta raden på höger sida som ställdes in med rullarna över de excentriska muttrarna, följt av den vänstra. En utmaning som uppstår när man gör detta ligger i skrivarbäddens inte obetydliga termiska expansion. Även teoretiskt sett kommer den stora skrivarbädden i aluminium, som Carborundum-glaset är fäst vid, att expandera med nästan en millimeter när den värms upp till 60 °C (140 °F). Under de tio dagar som 3D-skrivaren ställdes till vårt förfogande för testning var vi tvungna att justera våra inställningar vid flera tillfällen

Z-axeln drivs av två motorer och gängade spindlar som synkroniseras via en tandrem. Genom att använda tryckfjädrar på T-8-muttrarna får man en spelfri drift av remmen.

Kontroll av skrivare

Tillgängliga inställningar under en utskrift
Tillgängliga inställningar under en utskrift

Anycubic Kobra Max styrs antingen via en pekskärm eller via USB med hjälp av program som Pronterface. Menyn på pekskärmen är tydligt utformad. Numeriska värden kan matas in via en räknare med plus minus-knappar eller via ett numeriskt inmatningsfält. Menyns tydliga utformning ger dock inte många kontrollalternativ utöver de standardiserade, kompatibla bäddutjämning, förvärmning och filamentbyte. Och när utskriften pågår är endast justeringar som styr utskriftshastighet, temperatur, fläkthastigheter och de lysdioder som är inbyggda i skrivarhuvudet tillgängliga.

Saknas gör ett smart verktyg för att fastställa den nödvändiga Z-axelförskjutningen och möjligheten att ändra extruderingsmultiplikatorn. Det är endast när den är ansluten till en dator som den här 3D-skrivaren kan fås att fungera bra.

Prestanda

Skrivarbädd

Test av utskriftshastigheten för det första lagret
Test av utskriftshastigheten för det första lagret
Termisk bild av skrivarbädden
Termisk bild av skrivarbädden

Den kiselkarbidbelagda skrivarbädden är inte exakt jämn, men vidhäftningsförmågan är god när den automatiska bäddutjämningen är klar och justeringar har gjorts av Z-axelns förskjutning. Carborundumglaset är här fixerat med sex klämmor på en aluminiumplatta med värmeelementet. Dessutom är tryckbädden försedd med tunn värmeisolering på undersidan.

Skrivarbädden värms upp via 24 V DC strömkälla och använder upp till 400 W. Det tar dock cirka fem minuter att värma upp från cirka 20 °C (68 °F) till 60 °C (140 °F) på grund av den stora ytan. Den fasta programvaran tillåter upp till 110 °C (230 °F), vilket gör det svårt för Anycubic Kobra Max att bearbeta ABS. Värmebilden visar en temperaturnedgång över en marginal på ungefär två tum runt kanterna. I övrigt verkar värmefördelningen över den här stora utskriftsbädden vara relativt jämn. Vi kunde dock inte konstatera någon försämring av vidhäftningen längs kanterna. Det är ganska troligt att temperaturskillnaden, som uppmätts av Flir One Pro, är mindre än den faktiska temperaturskillnaden, eftersom ytans emissivitet inte mättes på förklädet.


Hotend och extruder

En BMG-extruder och en Volcano-hotend gör ett bra jobb på Anycubic Kobra Max. De cirka 45 cm långa PTFE-rören som levererar filamentet till enheten är knappt märkbara i våra utskriftsresultat. Som det är ganska vanligt för extruder med dubbla kugghjul hörs ett visslande ljud vid varje indragning. Skrivarhuvudet och den övergripande strukturen på den här modellen skiljer sig inte nämnvärt från dem på Anycubic Viper och den ganska ovanliga processen för automatiserad bäddnivellering är också implementerad här. Vid sänkning av skrivhuvudets munstycke på enskilda kontaktpunkter bestämmer en lastcell tidpunkten. Vad som är märkbart med Kobra är dock en liten avvikelse från angivna parametrar. Detta beror på den något höga flexibiliteten hos X-axeln och tryckbädden. Denna flexibilitet hos x-axeln är mindre uttalad vid utskriftsbäddens kanter och är som störst i mitten av utskriftsbädden. Detta resulterar i en sadelformad förvrängning som tas upp av ABL-sensorn. Vi identifierade dock inga problem under vår ganska korta testperiod, bortsett från en liten över- och underextrusion i respektive område av det första lagret. Skrivhuvudet är också utrustat med en liten LED-lampa och två radialfläktar som är placerade bredvid hotend och lastcellen.

BMG-klonen kan leverera en hög flödeshastighet i extruderingstestet. Det är först vid de erforderliga 20 mm³/s (ca ¾ in3/s) som filamentflödet bryts. Detta ger en beräknad maximal utskriftshastighet på cirka 180 mm/s (drygt 7 tum/s) givet en extruderingsbredd på 0,044 mm (44 μm) och en skikthöjd på 0,2 mm (200 μm).

Under den faktiska tryckningen ökar dock mottrycket i munstycket. De första verkliga problemen blir uppenbara i vårt testscenario vid hastigheter över 140 mm/s (5½ in/s). Vid en utskriftshastighet på 150 mm/s (5,9 in/s) uppträder de första hålen i det utskrivna testresultatet. Med tanke på den potentiella storleken på Anycubic Kobra Max utskriftsresultat verkar högre utskriftshastigheter något önskvärda. Ett alternativt tillvägagångssätt för att uppnå högre utskriftshastigheter skulle vara att använda ett större munstycke. Särskilt när det gäller stora objekt skulle användningen av munstycken på 0,6 mm eller 0,8 mm kunna spara mycket tid. Anycubic tillhandahåller endast ett enda 0,4 mm Volcano-munstycke.

Extrusionstest
Extrusionstest
Extrusionstest
Extrusionstest
Resultat av extruderingstestet
Resultat av extruderingstestet
Test av utskriftshastighet - De första utskrifterna sker med drygt 5,5 tum/s (140 mm/s)
Test av utskriftshastighet - De första utskrifterna sker med drygt 5,5 tum/s (140 mm/s)
 
 

Utskriftskvalitet

Micro-SD-kortet som följde med vår testenhet innehåller en Cura-profil som vi använde oförändrad för att testa utskriftskvaliteten i våra riktmärken. Anycubic rekommenderar relativt höga utskriftshastigheter på upp till 80 mm/s (3,15 tum/s).

Robusta resultat ger ett positivt intryck av enhetens utskriftskapacitet för överhäng. Även vid en vinkel på 70° finns det inga synliga problem. Det finns vissa tecken på strängar och klumpar, men dessa är mycket begränsade. Även mellan tunna väggar och i utrymmen mellan små nålar är plaststrängar knappt märkbara. Slutligen har det visat sig att den tryckta grinden och den roterande ratten är rörliga, även om det var något svårt att bryta upp små, smälta plaststrängar på båda.

När det gäller dimensionell noggrannhet var den största uppmätta avvikelsen 0,08 mm (80 μm). Det innebär att extrudern levererar mindre plast än vad skivaren antar. Detta kan också förklara de något för låga avläsningarna av våra testmätningar. Vidhäftningen till tryckbädden för vårt testprov var utmärkt och inget av hörnen visade tecken på lyftning eller omslag.

I praktiken fungerar den här stora 3D-skrivaren felfritt och det finns knappt något att anmärka på förutom en försumbar underextrusion. Cura-utskriftsprofilen fungerar bra och gör att utskriftskvaliteten och utskriftshastigheterna uppnår mycket goda prestandanivåer.

Säkerhet

Vår testenhetens avstängningsmekanism för temperaturfel och skyddet mot temperaturavbrott fungerade bra i alla fall. Skrivaren känner av både kortslutna och urkopplade sensorkablar och stänger av motsvarande värmeelement vid behov. När 3D-skrivaren artificiellt värmer eller kyler hotend eller utskriftsbädd bryter den också strömmen till värmeelementen.

Miljöfaktorer

Om det inte vore för den högljudda fläkten från det 500-watts nätaggregatet skulle 3D-skrivaren kunna vara mycket tyst. Det behovsstyrda ventilationssystemet dränker dock överlägset allt annat buller som 3D-skrivaren genererar. När fläkten inte fungerar mäter Voltcraft SL-10-ljudnivåmätaren en maximal volym på 48 dB(A) på en meters avstånd (~3,3 fot). Så snart fläkten för strömförsörjningen behövs ökar ljudvolymen till cirka 57 dB(A). På grund av 3D-skrivarens öppna konstruktion sprids lukterna från den smälta plasten i rummet.

Strömförsörjning med fläkt
Strömförsörjning med fläkt

Effektförbrukning

Energiförbrukningen hos Anycubic Kobra Max kan vara relativt hög om man jämför den här 3D-skrivaren med mindre enheter som Artillery Genius Pro. Vi mätte energiförbrukningen med en Voltcraft SEM 6000 medan vi skrev ut en 3DBenchy. Energibehovet för utskriftsbädden som värms upp till 60°C(140 °F) är cirka 230 W efter den inledande uppvärmningen. På grund av utskriftsbäddens storlek är värmeförlusten på grund av konvektion ganska stor. För att spara ström är det värt att minska fläkthastigheten för att kyla ett objekt eller att använda fläktarna endast när de behövs. Dessutom kan man för många PLA-utskrifter sänka temperaturen på utskriftsbädden med 10oCefter utskrift av det första lagret.

Mätning av strömförbrukning - Anycubic Kobra Max- 3D-Benchy (glidande medelvärde och uppmätta värden)
Mätning av strömförbrukning - Anycubic Kobra Max- 3D-Benchy (glidande medelvärde och uppmätta värden)
Mätning av energiförbrukning - Anycubic Kobra Max- 3D-Benchy Inställningar för energibesparing (glidande medelvärde och mätvärden) (Partiell mätning)
Mätning av energiförbrukning - Anycubic Kobra Max- 3D-Benchy Inställningar för energibesparing (glidande medelvärde och mätvärden) (Partiell mätning)

I ett efterföljande test med dessa energisparande inställningar minskade Kobra Max strömförbrukning med drygt 100 W och med nästan 200 W under den cirka 4 minuter långa nedkylningsperioden. Även om kvaliteten på de två 3D-bänkarna knappast skiljer sig åt, kräver de föreslagna energisparinställningarna 140 watttimmar mindre.

Omdöme

Anycubic Kobra Max - tillhandahållen för våra tester av Anycubic
Anycubic Kobra Max - tillhandahållen för våra tester av Anycubic

På grund av sin storlek är Anycubic Kobra Max 3D-skrivaren inte lämplig för alla. Om du vill dra full nytta av möjligheterna hos den här 3D-skrivaren med dess 400 mm x 400 mm (16 tum x 16 tum) utskriftsbädd, bör du sträva efter att få en gedigen förståelse för inställningarna för 3D-skrivaren och skivningsprogrammet som levereras med enheten eftersom dessa är många och varierande. Små justeringar av Cura-profilen kan minska utskriftstiden för större objekt med flera dagar. Man bör också vara medveten om att utskrifter som drar nytta av Anycubic Kobra Max stora volymutskriftskapacitet kan ta flera dagar. Bortsett från problem som kan uppstå på grund av enhetens dimensioner var vår testning av Anycubic Kobra Max övertygande. Ur ett kvalitetsperspektiv ligger resultaten i linje med många andra 3D-skrivare.

Om dina projekt kräver kopiösa mängder fastigheter kan du tryggt lita på Anycubic Kobra Max. Våra tester visade att den här 3D-skrivaren fungerar konsekvent och levererar högkvalitativa resultat.

Hög energiförbrukning är förmodligen vår största kritik mot enheten. Även om en del ström kan sparas med lämpliga justeringar av skivningsprofilen är mindre skrivare i slutändan det rätta valet för mindre delar. Om du behöver skriva ut stora delar snabbare bör du också överväga andra munstyckesstorlekar. Munstycket på 0,4 mm som installerats i Volcano hotend anses allmänt vara ett lämpligt val, men större håldiametrar och extruderingsbredder kan kraftigt påskynda 3D-utskrift, samtidigt som detaljnivån ofta bara minskar marginellt.

Priser och tillgänglighet

Anycubic Kobra Max finns nu tillgänglig på Anycubics webbplats, Amazon, eBay och AliExpress från 569 dollar.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test av 3D-skrivaren Anycubic Kobra Max: En enorm skrivare för stora 3D-objekt
Marc Herter, 2022-04- 3 (Update: 2022-04- 6)