Notebookcheck Logo

TerraMaster F4-424 Pro recension: Alder Lake-N i3-N300, 32 GB RAM, 4 hårddiskar och 2 SSD-enheter i NAS

F4-424 är en av de första NAS-enheterna (Network Attached Storage) med Intels senaste Alder Lake-N SoC, 32 GB RAM och många gränssnitt. I testet tittar vi på nykomlingens prestanda, buller och strömförbrukning.

TerraMaster marknadsför F4-424 Pro som en högpresterande NAS för företag. Den erbjuder plats för fyra 3,5-tums hårddiskar och två M.2 2280 PCIe SSD-enheter. Den nödvändiga datorkraften tillhandahålls av en modern Intel Core i3-N300 Alder Lake-N SoC med 8 kärnor, som stöds av generösa 32 GB DDR5 RAM-minne i enkelkanalsläge. För snabb dataåtkomst finns två 2,5 Gbit/s nätverksanslutningar, som kan användas i länkaggregeringsläge med en lämplig router. TerraMaster har ett rekommenderat pris på 730 euro. Vid tidpunkten för testet är NAS ännu inte tillgänglig i Europa, medan föregångaren F4-423 är tillgänglig för 336 euro på Amazon.

Tekniska specifikationer

TerraMaster är en av de första NAS som använder de nya Alder Lake N-processorerna. F4-424 Pro är utrustad med Core i3-N300, som erbjuder 8 effektiva kärnor med en maximal frekvens på 3,8 GHz. Processorn är tillverkad enligt den nuvarande Intel 7-processen (10nm) och stöder officiellt upp till 16 GB DDR5-4800, men TerraMaster installerade även en enda 32 GB DDR5-4800-sticka i testenheten. Strömförbrukningen specificeras av Intel till 7 watt och konfigureras även av TerraMaster till 7 watt (PL1) och 25 watt (PL2, kortsiktig boost).

Masslagring

F4-424 Pro erbjuder fyra ramar för 3,5-tums och 2,5-tums hårddiskar, som är lättåtkomliga från framsidan och kan monteras utan skruvar med hjälp av anslutningslister. NAS-enheten har också plats för två M.2 NVMe SSD-enheter i 2280-format. Dessa är dock endast tillgängliga via ett lock bakom skruvar. Där hittar du också den enda RAM-kortplatsen, som i testmodellen var utrustad med en TerraMaster A-SRAMD5-32G DDR5 SO-DIMM med 32 GB. De två SSD-enheterna kan också konfigureras som en primär enhet eller i kombination med hårddiskar som en RAID och inte bara som en SSD-cache.

Hölje och anslutningsmöjligheter

Till skillnad från sin föregångare använder TerraMaster inte längre aluminium för höljet, utan plast istället. Dessutom används endast en stor fläkt. Portarna listas från topp till botten: HDMI, USB-C, USB-A (båda 10 GBit/s), 2x 2,5 GbE LAN (kombinerbart), och fatkontakten för 12V-strömförsörjningen.

Programvara - TOS 5.1

Tack vare 8 kärnor och 32 GB RAM-minne kan NAS-enheten även användas för virtuella maskiner.
Tack vare 8 kärnor och 32 GB RAM-minne kan NAS-enheten även användas för virtuella maskiner.

Vid den första uppstarten laddar TerraMaster ner den senaste TOS 5.1 från Internet och installerar det på det valda lagringsmediet. Operativsystemet kan sedan nås via nätverket med hjälp av en webbläsare. Tyvärr används inte HDMI-utgången utan visar endast en konsolutgång. BIOS kan dock öppnas via ESC-tangenten när du startar upp med en HDMI-skärm och USB-tangentbord. Där finns ett stort antal inställningsmöjligheter.

Systemet svarade smidigt i testet men kan inte riktigt hålla jämna steg med den nuvarande versionen från Synology när det gäller funktionalitet. Till exempel saknade vi ett statusfönster när vi kopierade data. Dessutom stöder systemet för närvarande inte en pakethanterare (som yum eller apt) via terminalen. Därför måste du förlita dig på den integrerade appbutiken i webbgränssnittet för att installera ytterligare programvara.

BIOS från AMI
BIOS från AMI
Många hårdvaruinställningar i BIOS
Många hårdvaruinställningar i BIOS
Inte annonserat, men nämns i BIOS - Thunderbolt-stöd
Inte annonserat, men nämns i BIOS - Thunderbolt-stöd
CPU konfigurerad med 7 - 25 W
CPU konfigurerad med 7 - 25 W
Fläkten går på 875 varv per minut och är praktiskt taget ohörbar genom hårddiskarna
Fläkten går på 875 varv per minut och är praktiskt taget ohörbar genom hårddiskarna
Fläkten kan också justeras i bios.
Fläkten kan också justeras i bios.

Överföringspriser

Överföringshastigheterna beror naturligtvis på vilka hårddiskar och SSD-enheter som är installerade och även på det valda lagringsläget. Vi utrustade vår testenhet med två WD NASware 3.0 WD40EFRX 4TB HDD och en Intel SSD 760P 512 GB och testade dem i två olika lägen. Först anslöt vi alla tre diskarna till ett TRAID-system med 4,5 TB lagringsutrymme. Sedan specificerade vi SSD-enheten som en dedikerad "Hyper Cache".

Vi såg ingen skillnad i datahastigheterna med NAS Performance Tester 1.7 i båda lägena. Vi använde en Razer Blade 16 från 2023 med ett Sonnet Solo 10G nätverkskort via Thunderbolt som slutenhet. Med båda enhetskonfigurationerna uppnådde Performance Tester maximalt 210 MB/s skrivhastighet och 296 MB/s läshastighet med 100 och 400 MB teststorlekar. Om du jämför våra resultat med dem från föregångaren på Computerbase, är de lägre skrivhastigheterna märkbara, men vi använde också bara 2 hårddiskar och en liten SSD som cache. F4-424 Pro kommer ut på toppen när det gäller läshastigheter.

I det praktiska testet säkerhetskopierade vi 565 GB från en MacBook Pro 14 till NAS via TimeMachine. Detta tog 9 timmar och krävde 371 GB lagringsutrymme. Säkerhetskopieringen uppnådde en genomsnittlig hastighet på 12 MB/s (eller 18 MB/s för rådata).

Vi testade USB-C-porten med en Samsung T7 4TB SSD. Den identifierades omedelbart och skrev till hårddiskarna med en genomsnittlig hastighet på 250-300 MB/s.

Windows 11-säkerhetskopiering med 300 MB/s skrivhastighet till hårddiskarna.
Windows 11-säkerhetskopiering med 300 MB/s skrivhastighet till hårddiskarna.

Utsläpp av buller

När det gäller volym var NAS mycket tilltalande i testet. Den stora fläkten var endast aktiv och hörbar under uppstart, annars bestämmer hårddiskarna det grundläggande ljudet. Med de beskrivna 2 hårddiskarna och SSD uppmätte vi maximalt 45,4 dB (inkl. fläkt under start) och 33,7 dB i viloläge.

Volym från 15cm, inga störande frekvenser, endast hårddiskarna hörbara vid tomgång.
Volym från 15cm, inga störande frekvenser, endast hårddiskarna hörbara vid tomgång.

Strömförbrukning

Tyvärr är den Intel-baserade NAS:en inte särskilt bra när det gäller strömförbrukning. När den är avstängd uppmätte vi en relativt hög 0,9 - 1,5 watt. I viloläge har vi ett relativt högt genomsnitt på 23,8 watt över en längre period. Under en Windows-säkerhetskopia ökade värdet bara till 25 watt - tydligen skickas hårddiskarna inte till viloläge i standardläge. För övrigt kan den externa strömförsörjningsenheten som levereras av EDACPOWER ELEC leverera maximalt 90 watt.

Om du jämför data med en ekonomisk Alder-Lake-N mini-PC, till exempel Asus ExpertCenter PN42kan du se CPU: ns faktiska kapacitet. Asus behöver bara 6 watt i viloläge och cirka 14 watt under tung belastning. Den Zotac Zbox Pico PI430AJsom också använder i3-N300, behöver 14,7 watt i viloläge och 24 watt under belastning och är därför närmare värdena för TerraMaster F4-424 Pro.

Dom

TerraMaster F4-424 Pro imponerade i testet med sin stabila, snabba och tysta drift. Den inbyggda Core i3-N300 SoC med 32 GB RAM erbjuder tillräckligt med utrymme för krävande uppgifter och parallell drift på kontoret med flera användare. För att kunna använda den kraftfulla NAS-hårdvaran erbjuder TerraMaster många backupalternativ via TOS, samt flera appar som VirtualBox, Docker, webbserver etc. Tyvärr erbjuder den inbyggda HDMI-porten för närvarande inte många alternativ i TOS men är idealisk för hobbyister som vill installera sitt eget operativsystem. Med plats för fyra HDD och två SSD, två 2,5 Gbit LAN-portar med länkaggregering och USB-C erbjuder NAS många alternativ. NAS-enhetens ljudnivå och det enkla underhållet var positiva aspekter. Den relativt höga strömförbrukningen är dock en nackdel; vi förväntade oss mer effektivitet från den nya Alder Lake SoC.

TerraMaster F4-424 Pro är ännu inte tillgänglig i butiker, men RRP är satt till relativt höga 730 euro. Som jämförelse introducerades föregångaren (F4-423 med mindre minne) med en RRP på 500 euro och är för närvarande tillgänglig för 336 euro på Amazon.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > TerraMaster F4-424 Pro recension: Alder Lake-N i3-N300, 32 GB RAM, 4 hårddiskar och 2 SSD-enheter i NAS
Klaus Hinum, 2024-03-13 (Update: 2024-03-13)