Notebookcheck Logo

Recension av robotdammsugaren Roborock Q7 Max - Hög sugkraft till ett rimligt pris

Sugkraft på 4200 Pa, torkfunktion och smart kontroll via appen gör Roborock Q7 Max effektiv. Dammsugnings- och moppningsroboten håller golven rena och passar väl in i det smarta hemmet. Här är Alexa, Google Assistant och Siri redo att hjälpa till med styrningen.

Roborock Q7 Max är en effektiv vakuumrobot med moppfunktion. Tack vare stark sugförmåga, LiDAR-navigering och många små funktioner kan robotdammsugaren övertyga i testet. Roborock visar sig vara grundlig och snabb i testet. Den tar bort damm och smuts på mer än en kvadratmeter (~10 kvadratfot) per minut. Tack vare en hög batteritid är det möjligt att köra upp till 200 minuter i sträck. Under denna tid lyckas Roborock Q7 Max rengöra drygt 300 m² (~3229 fot²).

Tekniska data

Roborock Q7 Max
Produkttyp Robotdammsugare och mopp
Design Rund
Diameter 355 mm: Höjd 97 mm
Batteri 5200 mAh (enligt tillverkaren)
Navigering LiDAR med kartminne och kollisionsskydd
Sugkraft upp till 4200 Pa (enligt tillverkaren)
Dammtank kombinerad damm- och torkvattentank
470 ml dammkammare 350 ml vattentank

Laddningstid 5 h 48 min (från 15 % till 100 %)
särskilda funktioner kartlagring för upp till tre våningar
mattdetektering
Alexa, Google Assistant och Siri röststyrningUtformning och bearbetning

Ingen skillnad mot andra dammsugnings- och moppningsrobotar är verkligen märkbar. Sett uppifrån skiljer sig de vita eller svarta maskinerna oftast bara i antalet och placeringen av de enskilda sensorerna. Även om Roborock Q7 Max inte har en särskilt iögonfallande design här är den ändå tilltalande. Exteriören består av snyggt monterade plast- och gummidetaljer av hög kvalitet. Dammbehållaren och en återställningsknapp kan nås via en stor klaff. Den här robotdammsugaren erbjuds i svart eller vitt.

På undersidan sticker den röda huvudborsten och de stora fjäderbelastade hjulen ut. Detta gör att dammsugnings-/moppningsroboten klarar sig över små hinder med en höjd på upp till 2 cm. På det hela taget är Roborock Q7 Max högkvalitativ men inte exceptionell i sitt utseende.

Vi märker dock ett litet problem med dammsugarrobotens höjd. Utan LiDAR-tornet skulle Roborock Q7 Max kunna dammsuga under sofforna och sidoborden i vardagsrummet. Sensorn ökar dock robotens totala höjd med 1,4 cm till cirka 10 cm (~0,5 till 3,9 tum).

Leveransens omfattning och installation

Innehåll i paketet
Innehåll i paketet

Roborock Q7 Max levereras med allt som behövs för att den ska fungera, men tyvärr inte mer. Laddningsstationen, en mopp och mopphållare samt en fast folie som fuktskydd ingår i lådan med nästan plastfri förpackning. Beroende på var laddningsstationen placeras (på trä-, laminat- eller mattgolv) lönar det sig att klistra fuktskyddet på lämpligt ställe. När laddningsstationen är på plats kan Roborock Q7 Max snabbt tas i bruk. Den utmärkt översatta bruksanvisningen hjälper också till med detta.

Efter att du har konfigurerat appen och Roborocks WLAN-anslutning kan du börja direkt. Vår testenhet anlände med en batteriladdning på 45 %, vilket innebär att de första testerna kan påbörjas omedelbart. När man städar ett golv för första gången skapar dammsugnings- och moppningsroboten först en karta via LiDAR. Detta fungerar så noggrant i testet att byggnadens golvplan därefter är perfekt igenkännbar. När den första rengöringen är klar delas golvplanen automatiskt in i enskilda rum. När Q7 Max upptäcker en passage på mindre än 90 cm (~35 in) definierar den en rumsgräns.

Eftersom LiDAR också har vissa begränsningar av tekniska skäl kan du vilja skapa och hålla ordning. Vi märker relativt snabbt att kablar som ligger omkring, glasdörrar och små föremål inte upptäcks av LiDAR. Detta gör att Roborock Q7 Max till en början är lite stökig och slår mot glasdörrar och fönster från golv till tak eller drar med sig kablar och små mattor. Det är möjligt att ange no-go zoner och osynliga väggar i appen för att minska sådana incidenter. Det bör tydligt nämnas här att glasdörrar inte är något stort problem för Roborock Q7 Max. Det finns robotdammsugare som upprepade gånger försöker ta sig igenom en stängd glasdörr mycket oftare. Lyckligtvis ger Roborock Q7 upp ganska snabbt här och fortsätter med normal rengöring. Slutligen fördes fönster från golv till tak automatiskt in i kartan med gränser efter en tid.

Roborock-appen

Roborock-appen har också många andra funktioner. Här kan många inställningar definieras, rengöringsscheman skapas, rumslayouter redigeras och manuell styrning av dammsugnings-/moppningsroboten är också möjlig. Att bekanta sig med alla appens funktioner kan ta ett tag.

Det grundläggande är styrningen av sug- och torkstyrkan. Fyra nivåer för sugkraften och upp till 30 nivåer för vattenmängden vid torkning kan ställas in för allt eller per rum. Rum, zoner eller allt kan styras och rengöras via appen. Q7 Max skapar en dagbok för att hålla reda på när varje rum senast städades.

Att skapa städscheman kan vara lite mer tidskrävande. Rengöringsscheman kan definieras på engångs-, dags-, veckodags- och helgbasis. Här kan enskilda rum schemaläggas för städning. Mer grundläggande inställningar kan dock också göras i appen. Roborock Q7 Max talar till och med tyska, förutsatt att det har ställts in i appen.

Roborock-appens huvudmeny
Roborock-appens huvudmeny
Effektstyrning
Effektstyrning
Val av språk
Val av språk
Manuell styrning
Manuell styrning

Smarta assistenter i hemmet

Roborck Q7 Max är snabb att koppla ihop med Alexa
Roborck Q7 Max är snabb att koppla ihop med Alexa

Roborock Q7 Max kan styras via Alexa, Siri eller Google Assistant med hjälp av olika färdigheter. Vi har testat Alexa-skickligheten Roborock Plus med Q7 Max. Roboten kan styras ganska bra via röststyrning. Här är det möjligt att städa enskilda rum. Du kan också låta roboten ta en paus, skicka den till laddningsstationen eller byta rengöringsläge via röststyrning.

Det är relativt enkelt att ställa in funktionen, så länge du har tillgång till dina åtkomstuppgifter för Roborock-kontot kan du ange dem när du aktiverar färdigheten. Alexa känner sedan igen den lilla vakuumroboten automatiskt.

Effekt

LiDAR-navigering

Kartor blir mer exakta med tiden
Kartor blir mer exakta med tiden

Roborock Q7 Max skapar en exakt karta över omgivningen med hjälp av LiDAR. Laserskanning är extremt exakt, men har också några mindre nackdelar. Till exempel kan laserskanningen kanske inte upptäcka mindre föremål lika bra som glas. Den karta som skapas av roboten är dock relativt exakt. Efter en tid kommer även objekt som Q7 Max endast upptäcker via kollisionsdetektorn in. Men inledningsvis bör du ändå övervaka robotdammsugaren, eftersom kablar och små föremål eller mattor också kan bli ett problem. I vårt fall drogs bland annat en dörrmatta och en tunn strömkabel med.

Normalt sett hittar Q7 Max efter rengöringen sin laddningsstation igen utan problem, även om du flyttar den lite. Om laddningsstationen inte alls kan hittas återvänder tork- och dammsugningsroboten till sin utgångspunkt och stannar där.

Klipsensorerna fungerade utan problem i vårt test, så Roborock Q7 Max gick inte ner för trapporna. Eftersom två av klipsensorerna är placerade på framsidan och på sidorna städade robotdammsugaren nästan ända upp till trappans kant. Därmed befann sig huset redan delvis ovanför trappavsatsen.

När rumskartorna har skapats märks det att städningen överlag går mycket snabbare. Sålunda sjönk den tid som behövdes för en fullständig rengöring av första våningen från cirka 90 minuter till cirka 70 minuter i testet med en golvyta på cirka 81 m². Den intelligenta vägvisningen i Roborock Q7 Max är förmodligen ansvarig för detta. Efter en kort tid läggs fasta hinder in i kartan och roboten undviker dem på ett elegant sätt. Appen gör det enkelt att se hur effektiva Q7 Max' banor blir med tiden, eftersom de sparas i dagboken.

Rengöringsprestanda

Den sista motståndaren för nästan alla vakuumrobotar är förmodligen höghåriga mattor. Q7 Max kan inte göra särskilt bra ifrån sig här, även om den i allmänhet känner igen mattor automatiskt. Därmed anpassas sugkraften och vattenflödet till ytan. Ändå gör den lilla hushållshjälpen ett mycket bättre jobb på hårda golv. Damm och djurhår plockas upp på ett tillförlitligt sätt här även med en låg inställning av sugkraften. Den kan också briljera med en streckfri torkningsprestanda. En snabb titt på torken här visar tydligt att Roborock Q7 Max torkar effektivt över hela sin bredd.

Vattentanken på 350 ml (~1,5 kopp) räcker till för mer än 300 m² rengöringsyta i testet med en inställning för medelhög vattenvolym. Dammetanken på 450 ml (1,9 koppar) bör också räcka lika länge med låg nedsmutsning. Vattenmängden kan justeras beroende på golvtyp. För att rengöra moppen kan du enkelt ta bort mopphållaren. Roborocks mopprobot känner igen detta och justerar omedelbart vattentillförseln. För att skydda mattor kan du notera deras position i appen. På så sätt undviks de av Q7 Max när mopphållaren är ansluten. Trots detta är moppningsfunktionen reducerad till det grundläggande. VibraRise-torkningssystemet som är känt från andra Roborock-enheter är inte installerat här. Moppen flyttas eller lyfts alltså inte på mattor.

Som det snabbt visar sig är gummiborstenarna i Roborock Q7 Max en av robotdammsugarens största fördelar. Även längre hårstrån trasslar inte in sig i både sidoborsten och huvudborsten. Särskilt när borstarna är installerade här samlas ofta hår på dem.

Mycket lite vatten efter moppning
Mycket lite vatten efter moppning
Moppen är smutsig på hela bredden - inga hår på borstarna
Moppen är smutsig på hela bredden - inga hår på borstarna
Mopphållaren kan enkelt tas bort
Mopphållaren kan enkelt tas bort
Dammbehållaren är placerad under ett lock
Damm- och vattenbehållare Roborock Q7 Max

Utsläpp

Roborock Q7 Max är en vakuumrobot med relativt hög sugkraft. Därmed är hushållsassistentens volym också på en högre nivå. Mätt med Voltcraft SL-10 ljudnivåmätare från ett avstånd på cirka en meter kommer upp till 68 dB(A) från robotdammsugaren. Beroende på inställningen av sugkraften kan volymen minskas till cirka 43 dB(A) (viloläge) med en motsvarande svagare sugkraft.

Slutsats

Roborock Q7 Max tillhandahålls av Geekmaxi
Roborock Q7 Max tillhandahålls av Geekmaxi

Roborock Q7 Max är en dammsugnings- och mopprobot med beprövad teknik till ett rimligt pris. Den utmärkta navigeringen via LiDAR och den höga rengöringsprestandan på hårda golv är särskilt tilltalande här. Med en bra användarmanual, en omfattande app och Smarthome-hjälp på tyska och engelska samlar den smarta dammsugarroboten ytterligare poäng. Den tyska röstutmatningen är också till hjälp och ger avslag på Roborock Q7 Max beteende. Tyvärr är det fortfarande ingen självklarhet att appar och färdigheter har ett komplett utbud av funktioner på många olika språk. De som kan klara sig utan en fullständig funktionsuppsättning för moppningsfunktionen är förmodligen väl betjänta av Q7 Max. Vid regelbunden användning kan robotdammsugaren hålla nästan alla golv rena.

Roborock Q7 Max ger på egen hand en komplett och grundlig golvrengöring. App, instruktioner och röstassistenter underlättar inställning och lämnar knappast något att önska.

Mängden medföljande tillbehör är något ogynnsam. Det finns inga ersättningar för vare sig moppen eller dammfiltret i dammbehållaren. Om du vill rengöra någon av dem kommer robotdammsugaren att misslyckas under en tid. Detta är särskilt irriterande för dammfiltret, som sköljs ur och sedan måste torka i timmar. En uppsättning originalfilter och moppar kostar cirka 55 euro(~59 dollar)på Amazon. Sökandet efter lämpliga reservdelar är dock svårt eftersom det oftast finns lite information om kompatibilitet.

De som vill ha en dockningsstation kan köpa den senare eller som ett paket med Roborock Q7 Max+. Besviket är att dammpåsar används här och att dockningsstationen för Q7 Max inte erbjuder automatisk påfyllning av vattentanken. I slutändan räcker den befintliga vatten- och dammtank som Roborock Q7 Max har för betydligt mer än 300 m² rengöring. Därför är mervärdet av dockningsstationen endast begränsat.

Anmärkning: Roborock Q7 Max tillhandahölls författaren gratis för teständamål.

Priser och tillgänglighet

Roborock Q7 Max finns på hos Geekmaxi för 369 euro(~$394). Frakt är gratis från EU-lagret. Via kupongkoden "RBQ7MAX" kan priset sänkas till 344 euro (~367 dollar). För paketet med Auto-Empty Dock Puregeekmaxi tar ut 559 euro (~596 dollar). Du kan också spara lite pengar här med rabattkoden "kfbTKKLi" och hamna på 534 euro (~570 dollar).

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av robotdammsugaren Roborock Q7 Max - Hög sugkraft till ett rimligt pris
Marc Herter, 2022-06- 8 (Update: 2022-06-15)