Notebookcheck Logo

Recension av Wizmaker P1: 3D-skrivare med röststyrning i snygg design

Om Apple skulle skapa en 3D-skrivare, skulle den förmodligen vara lika snygg som Wizmaker P1. Precis som Apple:s enheter är den här FDM-skrivaren fullmatad med funktioner som man egentligen inte behöver, men som man ändå vill ha. I stället för "Hej Siri" svarar Wizmaker P1 "Hej Wizmaker".
Marc Herter (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Wizmaker P1 har mer eller mindre framgångsrikt lanserats på Kickstarter. Den lilla 3D-skrivaren har många funktioner och är iögonfallande främst på grund av sin design. Det tydliga och användarvänliga utseendet på Wizmaker P1 påminner mer om Bauhaus eller Apple än de lekfulla konkurrenterna från Creality, Anycubic eller liknande stora aktörer bland 3D-skrivartillverkare. Samtidigt är P1 snygg och erbjuder vissa funktioner som endast ett fåtal 3D-skrivare kan komma med. Från Halo Bed till röstassistenten och praktiska småsaker som lådan för verktyg finns det mycket att upptäcka.

Testmodellen som vi fick tillgång till är en förproduktionsenhet. Vissa prestanda och designaspekter kanske inte stämmer överens med slutprodukten. Vi blev dock försäkrade om att det inte kommer att ske några ytterligare justeringar av hårdvaran, förutom dess färg.

Tekniska data

När det gäller ren funktionalitet skiljer sig Wizmaker P1 inte mycket från många andra 3D-skrivare i Crealitys utvecklade design, med aluminiumprofiler med V-slits och D-rullar. Men den direktdrivna extrudern, den PEI-belagda skrivarbädden med trezonsuppvärmning och röststyrningen bidrar till en något annorlunda användarupplevelse för den här 3D-skrivaren.

Wizmaker P1
Teknik som används FDM, FFF
Maximal utskriftsvolym 220 mm × 220 mm × 265 mm ≅ 12,8 L 8
,6 in × 8,6 in × 10,4 in ≅ 781 cu in
Installationsstorlek utan kabel 42 cm × 41 cm × 72 cm
16.5 in × 16.1 in × 28.3 in (w×d×h)
Rörelsesystem X, Y, Z Enkel drivenhet enligt Prusa/Mendel
Extruder Extruder med direkt drivning
Mainboard
Microcontroller
Wizmaker Board V 1.0.2
GigaDevice GD32F303-RET6 Cortex M4 120 MHz; 512 kb Flash; 64 kb RAM
Chipintelli CI1122 offline röstassistent
Testutrustningens fasta programvara Wizmaker Firmware V1.0.1
Stegmotordrivrutin TMC 2208 lödd stegmotordrivrutin med 256-stegs interpolering
Anslutningar SD, USB Type-C
Kontroll Pekskärm, seriellt gränssnitt via USB, röststyrning
Strömförsörjning Intern strömförsörjningsenhet 110 V - 240 V till 24 V
Tillverkarens sida Wizmaker
Struktur och uppläggning

Wizmaker P1 leveransinnehåll
Wizmaker P1 leveransinnehåll

Det finns inte många smådelar i förpackningen till Wizmaker P1. Basen, skärmen, bågen och extrudern monteras snabbt i några få steg. De nio skruvar som behövs för detta är förpackade i tre påsar som beskrivs i monteringsstegen. Det finns inte många kabelanslutningar att göra. Den enda svårigheten under monteringen kan vara bandkabeln till X-Carrier. Denna måste anslutas till ramen via dubbelhäftande tejp. Detta steg är lite omständligt, men bandkabeln bör limmas fast i ramens mitt för att få ett snyggt helhetsintryck.

I paketet ingår alla verktyg som behövs för monteringen, en flush cutter och lite filament. När man packade upp 3D-skrivaren uppstod för ett kort ögonblick misstanken att det skulle saknas smådelar. De var dock väl förpackade i facket längst ner till höger på basenheten.

Kabelhantering

Wizmaker P1 botten med avmonterade skydd
Wizmaker P1 botten med avmonterade skydd

Både på utsidan och insidan syns knappt några brister i kabelhanteringen tack vare bandkablarna. I basen är alla kablar kombinerade till en enda skyddad kabelsamling. Tack vare bandkablarna finns det få potentiella problem även på utsidan.

Kabelsamlingen till Halo-printbädden skulle däremot kunna dra nytta av en något längre dragavlastning, men i slutändan finns det inga problem här heller.

Mainboard

Wizmaker P1 Mainboard
Wizmaker P1 Mainboard

Huvudkortet i Wizmaker P1 ser först väldigt snyggt ut. Eftersom de flesta anslutningar sker via bandkabel finns det bara ett fåtal anslutningar på Wizmakerkortet. En skyddsjord (PE) anslutning görs också till alla delar av 3D-skrivaren via huvudkortet och bandkabeln. Detta syns tyvärr alldeles för sällan på 3D-skrivare.

På huvudkortet finns fyra lödda TMC2208 stegmotordrivrutiner från det tyska företaget TRINAMIC Motion Control GmbH & Co. KG. Dessa säkerställer en tyst men kraftfull drift av Wizmaker P1. Eftersom alla fläktar här är behovsstyrda är enheten ofta ganska tyst i drift också.

Ram

Stabila V-slot aluminiumprofiler med vinklade frästa uttag och raka kanter ger vår recensionsenhet en stabil ram som även klarar av påfrestningar från höga hastigheter. Designen på Wizmaker P1 är särskilt detaljerad. Man skulle nästan kunna tro att Apple's designers hade en hand i den. Designen är också funktionell. Remspännarna på X- och Y-axeln är tillverkade i metall och ser både visuellt och funktionellt felfria ut med sina rundade kanter.

Basen är stabil med 40 mm × 40 mm (~1,6 tum x 1,6 tum) profiler. Målade plåtkåpor skyddar elektroniken. X-axeln är också stabil med sina 20 mm × 40 mm (~0,8 tum x 1,6 tum) profiler. Z-axeln drivs av två kopplade stegmotorer med T8-gängade spindlar. På så sätt utförs rörelser i alla tre huvudriktningarna exakt.

Vår enhet i förserien är vanlig svart. De senare seriemodellerna kommer att levereras i en kombination av grått och svart.

Kontroll

Förutom en USB-anslutning och pekskärm finns även den integrerade röstassistenten tillgänglig för att styra Wizmaker P1. Pekskärmens användargränssnitt är lite obekant till en början, men i slutändan mycket funktionellt och väldesignat. En assistent stöder den första installationen och förklarar alla steg i detalj.

Röstassistenten är offline och talar endast engelska. Det är Chipintelli 1122 som är ansvarig för detta. Detta chip kan förprogrammeras med många röstkommandon, som sedan erkänns och utförs på ett tillförlitligt sätt, åtminstone i fallet med Wizmaker P1. 3D-skrivaren känner igen 22 olika kommandon, allt från förvärmning till automatisk utjämning av nätbädden och start av 3D-utskrifter. Aktiveringsfrasen för Wizmaker P1 är "Hello Wizmaker", som 3D-skrivaren alltid svarar med "I'm coming".

huvudmeny
huvudmeny
rörelsestyrning
rörelsestyrning
information om status
information om status

Prestanda

Utskriftsbädden, extrudern och rörelsesystemet fungerar tillförlitligt för Wizmaker P1. Små kritikpunkter kan förklaras av förproduktionsstatusen, särskilt för vår testenhet. Men överlag drar vi slutsatsen att Wizmaker P1 är välkonstruerad och kan imponera med höga hastigheter och god kvalitet.

Tryck säng

test av utskriftshastigheten för det första lagret
test av utskriftshastigheten för det första lagret
Effektstyrning av utskriftsbädden
Effektstyrning av utskriftsbädden
Halo-Bed Zon 1
Halo-Bed Zon 1
Halo-Bed alla zoner
Halo-Bed alla zoner

Wizmaker P1:s flervåningsbädd med flera zoner är en stor innovation för 3D-skrivare. Hittills har uppvärmda flervåningsbäddar med flera zoner varit mer kända från mycket stora 3D-skrivare som Prusa XL (som ännu inte finns tillgänglig). Strömstyrningen av utskriftsbädden är installerad direkt på undersidan av utskriftsbädden på Wizmaker P1. Därför bör notisen i det bakre vänstra hörnet om att inte använda klämmor tas på allvar. Om små föremål placeras i mitten av utskriftsbädden värms endast ett litet område av utskriftsbädden upp. Detta bidrar till att 3D-skrivaren blir energieffektiv. Wizmaker P1 bestämmer självständigt vilka områden av utskriftsbädden som värms upp. För detta ändamål registreras dimensionerna på det första lagret. För att säkerställa att detta fungerar korrekt bör ingen spolningslinje skrivas ut vid kanten av skrivbädden. Vid en spolningslinje dumpas den plast som befann sig i munstycket under uppvärmningsfasen. Istället för detta kan en kjol eller en brim också fylla samma funktion. Värmefördelningen är jämn i alla zoner av tryckbädden.


Wizmaker P1 har en strukturerad fjäderstålplatta med PEI-beläggning. PEI är en polymer till vilken andra plaster fäster bra så länge de är varmare än sin glasövergångstemperatur. Om tryckbädden kyls kan de utskrivna objekten lätt avlägsnas. Både vidhäftning på tryckbädden och efterföljande avlägsnande av ett tryckt objekt fungerade vanligtvis utmärkt i testet. PEI-belagda fjäderstålplattor är i allmänhet mycket okomplicerade att använda och möjliggör en snabb omsättning av utskrifter. Men den grova ytan på Wizmakers utskriftsbädd är en fråga om individuella preferenser.


Wizmaker P1:s automatiska utjämning av nätbädden eliminerar behovet av att återjustera utskriftsbädden via ställskruvar eller liknande. Utskriftsplattformen är styvt ansluten till ramen. Den automatiska bäddutjämningen fungerar felfritt här. Ett liknande system som Anycubic Kobra Max används här som sensor. En trycksensor känner också av om munstycket rör vid utskriftsbädden vid nedåtriktade rörelser.

Hotend och extruder

I skrivhuvudet på Wizmaker P1 finns hotend och extruder. En trådsensor är också installerad direkt ovanför extrudern. Filamentet färdas alltså en mycket kort sträcka från sensorn till munstycket. Filamentdrivningshjulet har ganska liten diameter, så framdrivningen är kraftfull, även om det inte finns någon växellåda här för att förstärka momentet från stegmotorn. Skrivhuvudet på Wizmaker P1 har en slående integrerad design. Alla delar här är dolda bakom det cirkulära locket, som enkelt kan öppnas via den lilla knappen på toppen. Det fjäderbelastade tryckhjulet för extrudern är också integrerat i den luckan. När locket är öppet kan man alltså se trådbanan och identifiera eventuella problem.

Hotend och munstycke är relativt normala komponenter, även om designfunktionen med de rundade hörnen blir tydlig här igen. Denna är isolerad med en silikonstrumpa och skyddad mot smuts. Wizmaker P1 levereras med ett 0,4 mm munstycke som standard, men detta skulle också kunna ersättas med andra munstycken, eftersom detta är ett standardmunstycke i V6-dimensionerna.

Den extruderade plasten kyls på en sida från vänster. En liten 4010 radialfläkt är installerad för detta ändamål. I testet uppnådde den goda resultat med överhäng. En flerfärgad status-LED i skrivarhuvudet ger grönt, gult, blått eller rött ljus beroende på skrivarens status och belyser även utskriftsobjektet.

Kombinationen av varm extruder och varmändare uppvisar goda värden i de enskilda hastighetstesterna, vilket också resulterar i höga tryckhastigheter i praktiken. I extruderingstestet med Anycubic-PLA vid 200 °C (392 °F) är det linjära området tillgängligt upp till en extruderingshastighet på ca 12 mm³/s. Vid högre extruderingshastigheter är det tydligt hörbart att drivhjulet glider.

I praktiken klarar Wizmaker P1 även tryckhastigheter som ligger långt över Wizmakers rekommendationer. Temperaturer och accelerationer bör dock justeras i enlighet med detta här för att undvika ofullkomligheter som de strax efter hastighetsmarkeringarna.

 
 

Utskriftskvalitet

Vår referensmodell är skapad av Wizmaker P1 i optimal kvalitet. Små ojämnheter på grund av underextrusion beror sannolikt på den nya filamenten, för vilken vi ännu inte har definierat en fullständig profil i Cura. Efter testutskriften noterade vi till exempel att filamentdiametern var 1,72 mm, vilket är något under de vanliga och specificerade toleransvärdena på 1,75 ± 0,02 mm. Som ett resultat av detta extruderades mindre plast än vad som antogs av skivaren.

Det fanns inga problem med rörliga delar på testmodellen, strängar och klumpar var endast synliga i ett fåtal fall, små detaljer återgavs väl och nålarna uppvisade också hög stabilitet. Testutskriftens måttnoggrannhet uppnåddes i alla områden med en tolerans på ±0,03 mm. Varken elefantfötter eller konsekvenserna av otillräcklig vidhäftning av utskriftsbädden kan ses på testmodellens undersida.

Wizmaker P1 kunde alltså helt och hållet uppfylla riktmärket för utskriftskvalitet.

Wizmaker P1 ger också övertygande resultat i praktiska tillämpningar. Efter att först ha ställt in munstyckesavståndet via pekskärmen fungerade skrivaren felfritt. Det var snabbt uppenbart att den här 3D-skrivaren endast kräver ett minimum av övervakning. Eftersom en Cura-profil ännu inte finns tillgänglig för Wizmaker P1 använde vi en något modifierad Creality Ender 3 S1-profil för alla utskrifter. Wizmaker ger tydliga instruktioner om inställningar för indragning och andra frågor om programvaruinstallation i P1-manualen.

Endast Curas spiralläge är fortfarande en huvudvärk här. Medan en GCode som skapades med PrusaSlicer skrevs ut utan problem i vaseläge, stannade utskriftsprocessen när vi försökte med Cura. Som ett resultat dök små ojämnheter upp gång på gång på vasens yta.

Mikrovågsugn ersättningsbrytare
Mikrovågsugn ersättningsbrytare
Delar till skivspelaren
Skivspelare
Gummiband PCB-skruvmejsel
Gummiband PCB-skruvmejsel
Vase Cura - vänster; PrusaSlicer - höger

Säkerhet

skydd mot övergående temperatur
skydd mot övergående temperatur

Skyddet mot temperaturutbrott för de olika felmöjligheterna fungerade felfritt i vårt test. Dessutom verkar sannolikheten för temperaturfel minska betydligt tack vare bandkablarna. Ovanligt nog är skyddsjorden (PE) spårbar på varje metallkomponent i P1. Många tillverkare av 3D-skrivare saknar en sådan säkerhetsfunktion. Därför uppfylls kraven på den elektriska och termiska säkerhetsanordningen.

Utsläpp

Tack vare TMC 2208 stegmotordrivrutinerna är Wizmaker P1 relativt tyst. Endast de perioder då strömförsörjningen aktiverar sin kylfläkt är störande. Här skjuter volymen på 50 dB(A) upp till 57 dB(A) (mätt med Voltcraft SL-10 från en meters avstånd). På grund av den öppna konstruktionen sprider sig lukterna från den smälta plastfilamenten i hela rummet.

Effektförbrukning

Energiförbrukningen hos Wizmaker P1 är tydligt beroende av storleken på de objekt som skrivs ut. För mätningar av energiförbrukningen brukar vi skriva ut en 3DBenchy, medan energiförbrukningen mäts med en Voltcraft SEM6000. Det är här som Wizmaker P1 verkligen visar upp sin energisparfunktion. På grund av den mindre uppvärmda ytan klarar sig Wizmaker P1 med betydligt mindre el än vissa konkurrenter av samma storlek. Energibesparingarna är dock begränsade. I 3DBenchys testutskrift är energiförbrukningen efter uppvärmningsfasen och de första utskriftslagren i genomsnitt cirka 90 watt. 3D-skrivare av samma storlek med en 220-volts utskriftsbädd, som Artillery Genius Pro, har en ungefär lika hög energiförbrukning.

Dom

Wizmaker P1 som Wizmaker levererade för vår testning
Wizmaker P1 som Wizmaker levererade för vår testning

Wizmaker P1 är definitivt en intressant och väldesignad enhet. Röststyrning, nätbäddsutjämning, magnetisk utskriftsbädd och många andra små och stora funktioner fungerar bra i granskningen. Speciellt röststyrningen gör det lite lättare att använda 3D-skrivaren, eftersom du inte behöver nå enheten för varje justering. P1 är användarvänlig i alla fall. När det gäller stabilitet och utförande är Wizmaker P1 också en av de bästa 3D-skrivare som vi hittills har testat.

Wizmaker P1 uppvisar definitivt tillfredsställande prestanda och många ovanliga funktioner. Med det sagt är många av 3D-skrivarens mindre problem snarare en fråga om inställningar i slicern och firmware.

När det gäller prestanda är 3D-skrivaren inte en toppmodell, men den har en solid baslinje. Extrudern saknar lite styrka och PEI-beläggningen på skrivbädden fungerar inte alltid utan problem. Men båda problemen kan hanteras. Vi kan bara bekräfta de utskriftshastigheter som rekommenderas av Wizmaker (från 60 mm/s till 100 mm/s). I slutändan är Wizmaker P1 en pålitlig 3D-skrivare om du inte överbelastar den med för höga hastigheter. Vår prototypapparat är generellt sett redo för serieproduktion.

Pris och tillgänglighet

Wizmaker P1 är tillgänglig via Kickstarter till ett reducerat pris och i begränsad mängd fram till den 29/4/2022 14:00 CEST. Därefter kommer 3D-skrivaren att säljas via tillverkarens hemsida för det fulla priset på cirka 500 USD.

Observera: Kickstarter är inte en detaljhandelsplattform och erbjuder inga returer eller återbetalningar. Du kan inte få någon belöning eller ersättning för att stödja ett projekt.

Marc Herter
Editor of the original article: Marc Herter - Tech Writer - 146 articles published on Notebookcheck since 2021
contact me via: Facebook, marc_i_may
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 233749 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Wizmaker P1: 3D-skrivare med röststyrning i snygg design
Marc Herter, 2022-04-23 (Update: 2022-04-23)