Notebookcheck Logo

Recension av Roborock S8: Utmärkt robotmoppdammsugare med användbara förbättringar

Roborock har släppt en ny robotdammsugare med mopp - S8. Även om den knappt visade några svagheter i vårt test är frågan: Ska du köpa en S8 eller vänta på Roborock S8+ och Roborock S8 Pro Ultra? Vi har svaren!

Roborock S8, som presenterades påårets CES, blev tillgänglig att köpa i Europa den här veckan. Dess kollegor, Roborock S8+ och Roborock S8 Pro Ultra finns ännu inte att köpa. Roborock 8 är den nya instegsmodellen i Roborocks flaggskeppsserie S8 och visar redan många fler förbättringar.

Hur väl klarar sig Roborock S8 i vardagligt bruk? Är det ett bra val eller ska du vänta på dess bättre utrustade systermodeller med en mer omfattande station? Dessa och många fler frågor kommer att besvaras i denna recension efter att ha testat Roborock S8 i flera veckor.

Tekniska detaljer om Roborock S8

Innan vi går in på de enskilda funktionerna och resultaten av vårt praktiska test, först några tekniska fakta och siffror om Roborock S8:

Roborock S8
Produkttyp Robotmoppdammsugare
Design Rund (diameter 350 mm; höjd 97 mm)
Navigering LDS-lasernavigering, hinderundvikande
Sugkraft 6 000 Pa
Damm-/vattenbehållare 400 ml / 300 ml
Moppsystem VibraRise-moppsystem
Batteri 5 200 mAh
Drifttid max. 180 minuter
Funktioner DuoRoller, mopphöjning, ultraljudsdetektering av mattor

Leveransens omfattning och första intryck

Tack vare den kompakta laddningsstationen, som tidigare var fallet med de flesta robotdammsugare, är Roborock S8:s låda bekvämt liten. Detta står inte i jämförelse med de massiva lådor som följer med toppmodeller med komplexa rengöringsstationer.

Förutom själva roboten innehåller lådan även moppenheten att klämma fast på den, laddningsstationen utan någon form av rengöringsfunktion, ett golvskydd, en strömkabel och alla vanliga pappersinstruktioner. Tillverkaren har inte tillhandahållit några ersättningsbeslag som till exempel ersättningssideborstar - lite synd till det priset.

Roborock S8:s leveransomfattning
Roborock S8:s leveransomfattning

Vad som irriterade mig ännu mer är att det inte finns någon lösning för kabelupprullning på baksidan av laddningsstationen. Om du inte råkar använda hela kabeln på vägen till närmaste uttag hänger den obekvämt omkring. Jag tycker också att golvskyddet är lite opraktiskt. I mina ögon är detta tillbehör ett måste när det gäller robotmoppdammsugare. Du fäster dock inte plastplattan på själva laddningsstationen - i stället måste du faktiskt klistra fast den på golvet. Om du undviker att göra detta (som jag gjorde under de första testkörningarna) måste du hantera att roboten skjuter den runt i rummet.

Det finns inget att klaga på när det gäller dammsugarens finish - som man kan förvänta sig av Roborock. Robotens höjd är mycket praktisk med knappt 10 cm. Ju plattare robotmoppdammsugaren är, desto bättre kan den nå under möbler och ge en grundlig rengöring.

Förbättringar i detalj: DuoRollers och högre sugkraft

Jämfört med Roborock S7 har Roborock S8 uppdaterats med många förbättringar - en av de viktigaste är de så kallade DuoRollers. Roboten har nu två stora gummirullar som roterar i motsatt riktning på undersidan av enheten. Tillsammans med den ökade sugkraften på 6 000 Pa är det meningen att detta ska förbättra robotens prestanda och undvika att håret trasslar in sig i enheten.

Botten av Roborock S8...
Botten av Roborock S8...
... nu med två gummiborstar (DuoRoller)
... nu med två gummiborstar (DuoRoller)

I praktisk användning suger Roborock S8 effektivt upp även det finaste damm - men även små stenar. Sidoborsten till höger skjuter smuts i riktning mot sugöppningen. Mitt första intryck är att roboten faktiskt kämpar mindre mot att hårstrån trasslar in sig i den - men detta kommer först att visa sig vara sant efter en längre tids användning. Dammsugarens ljudemissioner är acceptabla - jag har definitivt upplevt starkare modeller.

Tyvärr verkar dammbehållaren vara lite mindre än tidigare - troligen en kompromiss för alla nya förbättringar. Enligt specifikationsbladet kan den rymma 400 ml (jämfört med 470 ml). Detta innebär att du sannolikt måste tömma den lite oftare - annars kommer sugkvaliteten snabbt att försämras. Om detta kommer att irritera dig är Roborock S8 definitivt inte rätt modell för dig. Roborock S8+ och Roborock S8 Pro Ultra erbjuder en mycket mer autonom upplevelse. I gengäld tar deras rengöringsstationer också mycket mer plats.

Den mindre dammbehållaren sitter under ett lock
Den mindre dammbehållaren sitter under ett lock

Möjlighet att upptäcka mattor och Carpet Boost+ system

Roborock S8 använder ultraljud för att avgöra om den befinner sig på en matta eller ett slätt golv. I vårt test fungerade detta på ett tillförlitligt sätt.

Detektering av mattor är viktigt av två skäl. För det första säkerställer Roborock Carpet Boost+-systemet en bättre och grundligare rengöring. Roboten lyckas suga upp smuts och säkerställer hyfsad renlighet på lågfloriga mattor - högfloriga mattor har alltid visat sig vara en svårighet för robotdammsugare och det ser ut som om detta fortsätter att vara fallet. För det andra kan roboten lyfta sin mopp 5 mm för att undvika att mattan blir blöt.

Jämfört med flaggskeppet S8 Pro Ultra kan den "lilla" S8 inte lyfta sina borstar. Detta ska vara praktiskt när roboten bara moppar och ska minska antalet streck som lämnas kvar. Jag ser inte detta som en stor nackdel och i ärlighetens namn har jag inte alls saknat den här funktionen. "Trevligt att ha", men inte ett "måste"...

Vibrerande i stället för roterande mopp

Roborock S8 fortsätter att använda det pålitliga VibroRise-moppsystemet. Detta vibrerar 3 000 gånger per minut och lyckas få bort även lätt torkad smuts från golvet.

Vibrerande moppbotten
Vibrerande moppbotten
Vattentank på sidan...
Vattentank på sidan...
... som kan tas bort
... som kan tas bort

I vårt test fungerade Roborocks skrubbarfunktion ganska bra för en robotmoppdammsugare. Den lämnade en 2,5 cm lång remsa av otvättat golv efter sig längs möbler och golvlister. Detta låter som mycket, men det är faktiskt hälften av den bredd som Ecovacs flaggskepp lämnar efter sig Deebot X1 Omni ($999.99 på Amazon), som har roterande moppar.

Roborock S8 moppar och dammsuger
Roborock S8 moppar och dammsuger

När det gäller rengöring av riktigt svåra fläckar föredrog jag den roterande lösningen lite bättre - men den hade också sina nackdelar i form av synliga ränder som roboten lämnar efter sig. S8 kämpar med det vanliga problemet som robotmoppdammsugare brukar ha: Den kämpar med att nå ända in i hörnen - både när den moppar och dammsuger.

Med appen (se avsnittet nedan) kan du bestämma hur mycket vatten som ska användas från 300 ml-tanken när roboten moppar. Du måste ha fyllt den avtagbara tanken manuellt i förväg. När roboten är klar med moppningen rekommenderas det att du tar bort moppen så att du kan rengöra den och hänga upp den för att torka. Roborock S8 Pro Ultra gör detta automatiskt med hjälp av sin station.

Navigering och hinderundvikande testas

På toppen av roboten finns det vanliga tornet för LiDAR-lasernavigation. Detta gör det möjligt för roboten att känna igen sin omgivning, skapa virtuella kartor och navigera systematiskt i ditt hus eller din lägenhet. Roboten lyckas också enkelt och nära navigera runt möbler och längs golvlister - detta behärskades redan av de tidigare Roborock-modellerna och har inte förändrats med Roborock S8.

Lasertornet på toppen, hinderavvikelse på framsidan
Lasertornet på toppen, hinderavvikelse på framsidan

Medan lasertornet på robotens överdel ansvarar för navigering, möjliggörs reaktiv 3D-hinderavvikelse av 3D-ljus- och infraröd avbildningsteknik på enhetens framsida. Den känner igen hinder på golvet och kan navigera runt dessa - tillverkaren hävdar att den kan känna igen en mängd olika föremål tack vare KI 42.

I praktisk användning fungerade detta bättre med större föremål som ett telefonfodral eller en sko. Mindre föremål som en 4x2 legobricka identifierades inte av S8. Tillverkaren säger dock att den minsta identifierbara föremålsstorleken är 5x3 cm. Fortfarande en mycket praktisk funktion - särskilt i hushåll med husdjur.

En utmaning för att undvika hinder
En utmaning för att undvika hinder

I mitt hus är ett riktigt uthållighetstest för robotdammsugare alltid under matbordet, som har fyra stolar med tunna, svarta metallben. Det innebär att det finns 16 hinder plus de fyra bordsbenen - en riktig hinderbana för apparaten. Tidigare har det visat sig vara en rejäl utmaning för vissa "mindre intelligenta" robotdammsugare. Roborock S8 identifierade framgångsrikt vart och ett av stolsbenen och undvek att stöta in i dem. Att navigera genom denna labyrint visade sig inte vara något problem för roboten.

Roborock S8 i labyrinten med stolsbenet
Roborock S8 i labyrinten med stolsbenet

Mångsidig och sofistikerad app

Det finns inte mycket att säga om hur du installerar S8 i Roborock-appen - du skannar koden under det övre locket, ansluter till WLAN och är klar. Allt förklaras väl och fungerade felfritt i vårt test.

När S8 är vald i appen kan du leka med dess individuella inställningar. Om du klickar på den lilla ikonen längst ner till höger kan du välja mellan fyra nivåer av sugkraft, tre nivåer av moppningsintensitet samt den föredragna rutten (standard, snabbrengöringsläge). Dessutom kan du välja om roboten ska moppa, dammsuga eller göra både och - och om den ska städa hela våningen eller bara fokusera på enskilda rum/zoner. Praktiskt, men ganska standardmässigt inte bara i den här prisnivån.

Översikt
Översikt
Rengöringsalternativ
Rengöringsalternativ
Menyinställningar
Menyinställningar
ReactiveAI
ReactiveAI
Översikt över underhåll
Översikt över underhåll

Dessutom kan du skapa inställningar för varje enskilt rum. För att göra detta måste roboten först ta en tur runt ditt golv så att den kan skapa en virtuell karta. Därefter kan du spara och redigera denna i appen. Det innebär att du kan bestämma enskilda rum, ställa in begränsade områden och bestämma en rutt - även för flera våningar. Det finns också möjlighet att visa kartan i 3D.

På startskärmen kan du se din för tillfället valda karta, som också visar den rutt som roboten kommer att ta. Dessutom visas de områden som ska rengöras, varaktigheten samt batterinivån. Praktiskt: Medan S8 städar fylls en balk som visar hur långt den har kommit och hur mycket som återstår att göra.

Flera andra alternativ kan ställas in i appen, bland annat språkutgång på många olika språk, möjlighet att fjärrstyra roboten, uppdateringar av firmware och många fler anpassningar. Det enda som den inte har är möjligheten att se robotens videoflöde medan den städar, vilket ses på ecovacs toppmodeller.

Alternativ för kartor
Alternativ för kartor
3D-visning
3D-visning
Redigera en karta
Redigera en karta
Namngivning av rum
Namngivning av rum
Inställning av begränsade områden
Inställning av begränsade områden

Roborock S8, S8+ eller S8 Pro Ultra? Översikt över skillnaderna

Detta väcker fortfarande en fråga: För vem är Roborock S8 det perfekta valet? Om du letar efter en robotmoppdammsugare som gör sitt jobb bra och pålitligt men som inte utför sitt underhåll automatiskt - då är Roborock S8 ett utmärkt val. Damm- och vattentankarna måste tömmas/fyllas regelbundet för att roboten ska kunna göra sitt jobb.

Om detta stör dig bör du nog vänta på att de andra två släpps. Roborock S8+ levereras med en utsugningsstation som automatiskt tömmer dammtankens innehåll i en 2,5-liters påse. Enligt Roborock ger detta enheten sju veckors autonomi om du inte använder moppfunktionen. Den här modellen kostar cirka 200 dollar mer och kommer in på 999,99 dollar.

Roborock S8+
Roborock S8+
Roborock S8 Pro Ultra
Roborock S8 Pro Ultra

Om du använder din robot regelbundet och vill ha nästan inget arbete med underhåll bör du vänta på Roborock S8 Pro Ultra med RockDock. Denna kommer dock att kosta dig hela 1 599,99 dollar - mer än dubbelt så mycket som den vanliga Roborock S8. För det priset får du en omfattande städstation som automatiskt tar hand om S8:s mopp- och dammsugarfunktioner.

Det innebär att den inte bara tömmer dammbehållaren - den förser även moppfunktionen med vatten och rengör och torkar till och med (en ny funktion i S8-generationen) moppen efter varje användning. Detta innebär att roboten kan fortsätta att utföra sitt arbete i flera veckor i taget. Det enda du behöver göra är att tömma och fylla på vattentankarna då och då. En annan nackdel tillsammans med priset på den här enheten: Allt-i-ett-dockningsstationen tar mycket mer plats än den kompakta S8-stationen - särskilt i höjdled.

Fördelar

+bra moppning och dammsugning
+ Intelligent navigering
+identifiering av mattor och hinder
+bra app med många alternativ
+platsbesparande tack vare den kompakta stationen
+högkvalitativ design

Nackdelar

-mer frekventa manuella insatser på grund av de små tankarna
-små föremål känns inte igen
-den vanliga otvättade remsan vid moppning

Roborock S8-omdöme: En bra robotmoppdammsugare som har ett pris

Vi förväntade oss inget annat av Roborock S8 efter framgången med föregångaren, och S8 är en utmärkt robotdammsugare som även är bra på att moppa. Förbättringarna, som DuoRollers och objektsigenkänning, är mycket vettiga. Förutom detta levererar roboten också ytterligare nya funktioner, som intelligent navigering och en omfattande app med många anpassningsmöjligheter.

I mina ögon är Roborock S8 för närvarande den vila robotmoppdammsugaren utan en omfattande dockningsstation på marknaden.

Detta kommer också till ett högre pris, nämligen runt 749,99 dollar. I skrivande stund är Roborock S8 ännu inte tillgänglig i USA, men du kan anmäla dig på Roborocks webbplats för att få besked så snart den blir tillgänglig.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Roborock S8: Utmärkt robotmoppdammsugare med användbara förbättringar
Marcus Schwarten, 2023-03-20 (Update: 2023-03-20)