Notebookcheck Logo

Recension av Roborock Dyad Pro: Våt- och torrdammsugare med app som gör det möjligt att rengöra nästan från kant till kant

En sak mindre att oroa sig för. Roborock har nyligen släppt Dyad Pro, en förbättrad version av deras våt- och torrdammsugare Roborock Dyad. I den här recensionen kommer vi att testa Dyad Pro för att se hur väl den nya versionen står sig jämfört med sin föregångare.

Roborock presenterade sin nya dammsugare för vått och torrt, Dyad Pro, på CES 2023 tidigare i år. Den nya modellen är en förbättrad version av den välkända Roborock Dyad som släpptes för ungefär ett år sedan (cirka 351 dollar). Detta väcker frågan om denna nyare och dyrare pro-modell (449,99 dollar) visar några förbättringar jämfört med sin föregångare. Denna och många fler frågor kommer att besvaras i denna recension, där jag satte Roborock Dyad Pro i arbete i mitt eget hem under flera veckor.

Våt- och torrdammsugare: moppa och dammsuga i ett svep

Våt- och torrdammsugare, även kallade moppdammsugare, är en relativt ny och mindre känd produktkategori - så här kommer en kort introduktion till vilka fördelar dessa dammsugare har.

Moppdammsugare som Roborock Dyad Pro kan användas för att både moppa golv och dammsuga dem i ett svep. Apparaterna är utrustade med en eller flera rullar som fuktas av vatten som lagras i en tank så att de kan skrubba golv. Sedan kan de dammsuga smuts och en del av den fukt som lämnats kvar från moppen. Praktiskt: Dessa dammsugare kan även användas för att torka upp spillda drycker.

Roborock Dyad Pro: fördelar jämfört med Dyad

Roborock Dyad Pro i sin fulla styrka
Roborock Dyad Pro i sin fulla styrka

Innan jag går in på hur väl Roborock Dyad Pro fungerade i mitt hushåll vill jag först förklara skillnaden mot Roborock Dyad. Den äldre modellen, som släpptes för ungefär ett år sedan, är betydligt billigare, men har också betydligt färre funktioner. Roborock har med andra ord behandlat Dyad Pro med många spännande uppdateringar.

En av de mer anmärkningsvärda förändringarna är det faktum att Dyad Pro inte bara rengör golven - den torkar även sina egna rullar efter varje användning. Även om detta genererar ganska mycket buller under några timmar (cirka 35 dB) och en strömförbrukning på 50 W, är det mycket mer hygieniskt i längden.

Andra förbättringar är bland annat rengöringsmöjligheterna nästan från kant till kant (1 mm i stället för 2 mm), den nya appintegrationen samt en 30-procentig förbättring av batteriets effektivitet. Detta gör att drifttiden ökar med 8 minuter till totalt 43 minuter och gör att dammsugaren kan rengöra större områden på en laddning. Tillverkaren konstaterar att du ska kunna täcka upp till 300 kvadratmeter. Jag tror dock att detta skulle innebära att man måste arbeta ganska snabbt.

Behållaren för rengöringslösningen...
Behållaren för rengöringslösningen...
...sitter i munstycket i botten
...sitter i munstycket i botten

En annan nyhet är den lilla behållaren som kan innehålla rengöringsmedel. Tyvärr ingår ingen rengöringslösning i dammsugaren, men den kan köpas separat från Roborock på Amazon. I slutändan kan du också bara använda vilken tunn golvrengöringslösning som helst från en annan leverantör - det visade sig i alla fall inte vara något problem för mig under testet. Du kan också bara använda rent vatten med enheten istället.

Nu kommer vi till vad som ingår när du köper en Roborock Dyad Pro. Förutom själva våt- och torrdammsugaren får du även en relativt kompakt laddningsstation som mäter 32 x 36 cm. Dessutom får du ett reservfilter, en rengöringsborste samt den vanliga interaktionsmanualen.

Leveransens omfattning
Leveransens omfattning
Leveransens omfattning i detalj
Leveransens omfattning i detalj
Laddnings- och rengöringsstation
Laddnings- och rengöringsstation

Roborock Dyad Pro i användning

Vilket intryck lämnade Roborock Dyad Pro efter att du testat den? Med sina tre rullar i två rader som roterar i motsatta riktningar fungerade moppdammsugaren konsekvent och nästan perfekt - det var bara ibland som den kämpade med riktigt envis och torkad smuts. Men även att försöka skrubba bort dessa fläckar för hand visade sig vara mycket svårt. En praktisk funktion är sensorn som avgör den aktuella smutsnivån och ändrar dammsugarens inställningar därefter.

De tre roterande rullarna i botten
De tre roterande rullarna i botten
kan tas bort för en grundlig rengöring
kan tas bort för en grundlig rengöring

Även om dammsugaren väger cirka 5 kg när den är fylld med vatten kan den relativt lätt manövreras över golvet. Handtaget, som har tre knappar (ström, läge, självrengöring), ligger bekvämt i handen. Displayen, som visar läget (auto, eco, max och dry), batteriprocent samt den aktuella smutsnivån, är tydlig och förblir i ditt synfält under användning. Efter att ha rengjort 20-25 kvadratmeter kakel och vinylgolv i lugn takt var vattentanken halvt tom och batteriet hade sjunkit med cirka 30 procent. Det tar upp till 4 timmar för dammsugaren att nå full laddning. På det hela taget var det mycket snabbare att moppa och dammsuga i ett svep i stället för att utföra uppgifterna separat.

Roborock Dyad Pro lämnar ett fuktigt och rent golv efter sig
Roborock Dyad Pro lämnar ett fuktigt och rent golv efter sig
En röd stapel visar i realtid hur smutsigt det är under valsarna
En röd stapel visar i realtid hur smutsigt det är under valsarna

Den av tillverkaren angivna rengöringen från kant till kant upp till 1 mm stämmer i allmänhet, eftersom de två korta valsarna når ända fram till kanten av det nedre munstycket. I praktisk användning visar sig detta dock vara lite opålitligt. Särskilt när du precis har börjat använda dammsugaren når vattnet inte riktigt fram till rullarnas kanter. Detta innebär att rengöringen inte riktigt sker kant i kant - kvar blir en cirka 1 cm bred remsa som är helt torr. Ju längre du använder Dyad Pro, desto mer löser sig det här problemet. Praktiskt: Dammsugaren har en tunn gummikant, vilket innebär att du kan städa längs möbler och golvlister utan att orsaka några skavsår eller skador.

Praktiskt taget gränslös rengöring
Rengöring praktiskt taget från kant till kant
Tankarna för smutsigt och rent vatten är avtagbara
Tankarna för smutsigt och rent vatten är avtagbara

Våt- och torrdammsugaren som rengör sig själv

Den automatiska självrengöringsfunktionen är onekligen praktisk, och dammsugaren rengör sina rullar synligt i flera minuter med en volym på upp till 75 dB efter varje användning. Att rullarna torkas efteråt är fortfarande ganska sällsynt, trots det verkar fler våt- och torrrobotdammsugare vara utrustade med den här funktionen på senare tid, till exempel den aviserade Roborock S8 Pro Ultra eller Ecovacs Deebot X1 Omni (cirka 1 173 kr på Amazon).

En sak måste sägas innan du köper den här dammsugaren: Allt sker inte helt automatiskt. Förutom att fylla den 0,9 liter stora tanken måste den mindre smutsvattentanken på 0,77 liter (med filter) tömmas regelbundet. Det rekommenderas också att regelbundet ta bort rullarna för att ge dem en grundlig skrubbning med den medföljande borsten, eftersom det trots enhetens självrengörande funktion samlas en del smuts med tiden.

Vad har Roborock-appen att erbjuda?

De flesta hushållsapparater verkar ha en app numera - och nu ansluter sig Roborock Dyad Pro till gänget. Först undrade jag om det ens var nödvändigt - men det finns faktiskt några bra funktioner.

Låt oss börja med att ställa in appen, som enkelt och snabbt kan nås via en QR-kod gömd bakom vattentanken. Jag dokumenterade processen med några skärmdumpar. Anslutningen använder 2,4 GHz WLAN och fungerade perfekt i mitt test. Därefter visas Dyad Pro i appen - tillsammans med eventuella andra Roborock-enheter, om de finns.

Skanna QR-koden
Skanna QR-koden
Starta parningsläget
Starta parningsläget
Anslut WLAN
Anslut WLAN
Och klart!
Och klart!

När Dyad Pro är vald i appen visas bland annat de fyra tillgängliga lägena. Naturligtvis kan de enkelt växlas mellan dem på själva dammsugaren, men de kan också ställas in i appen. En praktisk funktion är att kunna ställa in sugstyrka, rullhastighet och mängden vatten som används - direkt från telefonen. Ytterligare alternativ i appen är att starta självrengöringsfunktionen samt att skapa ett schema för regelbunden automatisk rengöring.

Översikt
Översikt
Val av enhet
Val av enhet
Automatiska anpassningar
Automatiska anpassningar

Dessutom erbjuder appen ett urval av ytterligare användarinställningar och rengöringsinställningar (t.ex. inställningar för torkfunktionen), och du kan ändra språket i appen och enheten. Dessutom kan användarna aktivera installationen av firmwareuppdateringar - vilket tyvärr inte fungerade tillförlitligt för mig - och appen visar även information om batterinivå, rengöringsprocess och underhåll av filter/rulle. Kort sagt: Vid daglig användning kommer du förmodligen inte att sträcka dig efter appen särskilt mycket och den är inte helt nödvändig. Den erbjuder dock en eller två användbara saker.

Inställningar
Inställningar
Inställningar (2)
Inställningar (2)
Underhåll
Underhåll

Fördelar

+dammsugning och moppning i ett svep
+självrengörande och torkande
+ Användbar app
+nästan kant till kant-rengöring
+hyfsad batteritid

Nackdelar

- Ganska dyrt
-högljudd (upp till 77 dB)
-lång laddningstid (4 timmar)

Roborock Dyad Pro: bra dammsugare för vått och torrt material

Roborock Dyad Pro tillhandahölls av tillverkaren för vårt test. (Bild: Roborock)
Roborock Dyad Pro tillhandahölls av tillverkaren för vårt test. (Bild: Roborock)

Roborock Dyad Pro gjorde ett mycket positivt intryck i vårt test. Den gör ett bra och pålitligt jobb med att rengöra golv.

De många olika förbättringarna jämfört med Roborock Dyad gör Dyad Pro till en värdig efterföljare.

Huruvida prisökningen jämfört med föregångaren är värd det - det är ett beslut som var och en bör fatta för sig själv. I slutändan är Roborock Dyad Pro en sofistikerad och effektiv våt- och torrdammsugare - dessa funktioner har dock ett högt pris. Det finns definitivt billigare modeller, men dessa kommer med betydligt mindre funktionalitet.

Sammantaget visar sig Roborock Dyad Pro vara ett bra komplement till hushållet, särskilt till hushåll med husdjur och små barn där städningen måste göras oftare. Men även i mitt hushåll utan småbarn eller fyrbenta vänner, där flaggskeppet Ecovacs Deebot X1e Omni (cirka 1 011 dollar på Amazon) för närvarande gör sina rundor, skulle jag inte vilja ge Roborock Dyad Pro en chansning. Det är ett värdigt tillskott som kommer väl till pass vid riktade fläckar eller en snabb städning innan besökare anländer.

Pris och tillgänglighet

Roborock Dyad Pro har ett pris på 449,99 dollar. I skrivande stund finns dammsugaren ännu inte tillgänglig på Amazon, men du kan registrera dig på den officiella Roborock-webbplatsen för att få besked så snart den blir tillgänglig.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Roborock Dyad Pro: Våt- och torrdammsugare med app som gör det möjligt att rengöra nästan från kant till kant
Marcus Schwarten, 2023-03- 2 (Update: 2023-03- 2)