Notebookcheck Logo

Recension av Jya Fjord Pro smart luftrenare: Ren luft för hem och kontor

I egenskap av intelligent luftrenare erbjuder Jya Fjord Pro inte bara en hög reningsprestanda, utan också en hel del information om inomhusluften och dess kvalitet. Via appen och på den lilla pekskärmen på den TÜV-certifierade luftrenaren kan luftföroreningar inklusive pollenbelastning övervakas tillsammans med temperatur och luftfuktighet.

Jya Fjord Pro har redan vunnit flera designpriser, till exempel reddot Award. TÜV-Reinland gav Jya Fjord Pro världens första Allergy Care Certificate för luftrenare. Luftrenaren är alltså inte bara visuellt utan även funktionellt välgjord. Apparaten kan dra upp till 550 m³ luft per timme genom det stora trestegsfiltret. Till och med fina dammpartiklar i den fina fraktionen (PM2,5) fångas upp och binds. Ett aktivt kolfilter neutraliserar också dålig lukt och binder skadliga ämnen.

Styrning via appen är bekvämt och ger mycket information på samma gång. För dem som lider av hösnuva levererar Jya Fjord Pro inte bara pollenfri luft, utan ger också information om pollenantalet i rummet tack vare sina sensorer. Grundläggande inställningar kan också hämtas via den inbyggda pekskärmen, och Jya Fjord Pro kan också slås på och av handsfree med hjälp av olika röstassistenter.


Bostäder

Majoriteten av ytorna på Jya Fjord Pro är gjorda av målad plast, varvat med mörkgrå plast. Trots detta har luftrenaren ett tilltalande och lika diskret hölje. När den är avstängd stänger lamellerna luftöppningen på ovansidan. Den lilla skärmen kan då valfritt visa ingenting eller temperatur och luftfuktighet. Fyra fasta hjul är dolda i apparatens bas, med vilka den trots allt ganska tunga luftrenaren kan skjutas från plats till plats åtminstone någorlunda bra.

Trots den överdrivna användningen av plast känns höljet uppåtriktad och robust. Eftersom allting passar perfekt kan locken lätt tas bort för att till exempel kontrollera filtrets föroreningsgrad.

Tekniska data

Jya Fjord Pro-filter
Jya Fjord Pro-filter

Den smarta luftrenaren från Jya drar luften genom ett stort treskiktsfilter både framifrån och bakifrån. Det första nätet tar bort grövre dammpartiklar från luften. Bakom detta finns ett HEPA-filter som tar bort det mesta av det fina dammet från rumsluften. Slutligen finns det ett lager av aktivt kolväv. Detta absorberar flyktiga organiska komponenter och tar därmed bort obehagliga lukter. Den rengjorda luften släpps ut genom den stora öppningen på ovansidan. Luften kan avledas i en vinkel på 30°, 60° eller 90° via motoriserade lameller.

Jya Fjord Pro Luftrenare
Luftreningskapacitet CADR 550 m³/h
TVOC CADR 250 m³/h
Filtertyp Jya NanoGuard Technology proprietärt filter utbytbart
Sensorer Temperatur, fuktighet, partikeldetektor (laser), TVOC-gassensor
Gränssnitt Rund OLED-pekskärm, indikatorlampa, smartphone-app
Mått 310 mm x 300 mm x 716 mm
Vikt 10,3 kg
Maximal effektförbrukning enligt typskylt 65 W
Maximal ljudnivå enligt tillverkaren 64 dB(A
)

Inställning och kontroll

Jya Fjord Pro levereras färdigmonterad. Innan apparaten kan tas i bruk ska du först ta bort skyddsfolien från filtret. När du ställer upp apparaten ska du se till att det finns tillräckligt med utrymme för luftintagen framför och bakom apparaten. De grundläggande funktionerna och driftlägena kan redan ställas in utan app, och information om luftkvaliteten och filterstatusen kan hämtas. Tre olika styrkor för fläkten och tre olika angreppsvinklar för luftutloppet kan kallas upp. De tre fläktstyrkorna heter Favorit, Automatisk och Sömnläge.

Mer information kan hämtas och mer exakta inställningar kan göras via Smartmi Link-appen (tillgänglig för Android från och med version 8.0 och iOS från och med version 10.0). Du måste dock först registrera dig för detta. I synnerhet kan fläktstyrkan anpassas till rummets storlek i inställningen Favorit. Specifikationerna här sträcker sig från 7-12 m² till 39-66 m². Här finns också mer information om den uppmätta luftkvaliteten. I appen kan man se förloppen för tätheten av fina dammpartiklar och TVOC-värdet. TVOC-värdet anger hur många flyktiga organiska föreningar som finns i inomhusluften. Dessa komponenter ger märkbara lukter, men kan också utlösa ospecifika tillstånd av obehag. Förutom sömnläget kan en timer också garantera en god natts sömn. Detta kan också ställas in via appen. Här kan flera på- och avstängningstider ställas in per veckodag.

Med hjälp av smarta hemassistenter som Google Home, Apple Home Kit, SmartMi-Link och Alexa kan Jya Fjord slås på eller stängas av. Fler funktioner är tyvärr ännu inte integrerade i de enskilda smarthome-assistenterna.

Huvudmenyn Smart Mi Link-appen
Huvudmenyn Smart Mi Link-appen
Förlopp för detekterade lättflyktiga kolföreningar
Förlopp för detekterade lättflyktiga kolföreningar
Kursen för förorening av fint damm
Allmänna inställningar
Justerbar timer

Luftrenaren i drift

I flera veckor stod Jya Fjord Pro i vår 65 m² stora lägenhet. Luftrenaren kördes i automatiskt läge från kl. 8.00 till kl. 20.00. Det visade sig snabbt att luftkvaliteten i vår lägenhet var konstant god. Därför var fläkten bara riktigt aktiv i de allra sällsyntaste fallen och körde för det mesta på lägsta nivå. Trots detta uppskattades en betydligt minskad luktnivå i lägenheten. Så snart en av luftkvalitetssensorerna slog till, satte fläkten snabbt igång och förde tillbaka värdena till en låg nivå. Av särskilt intresse här är observationen att det räckte att någon gick förbi med en cigarett framför det öppna fönstret för att aktivera Jya Fjord Pros sensorer. Inom en mycket kort tid växlade fläkten till full effekt och tog bort den irriterande cigarettröken. Även vid matlagning eller bakning är sådana betydande hopp i aktivitet märkbara.

Även grövre damm avlägsnas effektivt från rumsluften. Efter bara en vecka syns märkbara dammavlagringar på ytan av det stora filtret. Dessa bör avlägsnas regelbundet med en fuktig trasa eller en dammsugare. I slutändan håller det installerade filtret ungefär ett år enligt tillverkaren. Ett ersättningsfilter kostar cirka 80 euro (~86 dollar). Filtrets status kan när som helst avropas i appen och på displayen. Tack vare ett NFC-chip i filtret kan Jya Fjord Pro känna igen när ett nytt filter har satts in.

Halvrengjort filter
Halvrengjort filter

Jya Fjord Pro är endast märkbart högljudd från ungefär halv effekt. Under det kan Voltcraft SL-10-ljudnivåmätaren inte göra någon lyckad mätning (mätområdet börjar vid cirka 30 dB(A)), och subjektivt sett är det knappt hörbart heller. Vid full fläkthastighet underskrider volymen mätt från en meters avstånd på 62 dB(A) tillverkarens specifikationer.

Eftersom displayens ljusstyrka och bekräftelseljud kan justeras är luftfiltret även väl lämpat för sovrum. Så snart den körs i nattläge kan man knappt se eller höra något från den stora silverlådan.

För allergiker mot pollen och husdamm borde Jya Fjord Pro vara intressant inte bara på grund av sina filteregenskaper. Tack vare den luftkvalitetssensor som finns på baksidan kan luftrenaren även ge information om allergennivåerna. Så snart ökade mängder finstoft upptäcks ändras pollenindikatorn på den lilla displayen från grönt till rött. Subjektivt märks en betydande minskning av pollen så snart luftrenaren filtrerar rumsluften.


Display med indikation för pollen- och finföroreningsbelastning
Display med indikation för pollen- och finföroreningsbelastning

Energiförbrukning

Luftrenaren kräver upp till 68 watt elektrisk effekt vid högsta driftnivå. När Voltcraft SEM 6000 är inaktiv mäter Voltcraft SEM 6000 en energiförbrukning på cirka 0,9 watt med skärmen påslagen. Jya Fjord Pros energiförbrukning beror på inställningen av fläktstyrkan. Således är den uppmätta förbrukningen i viloläge i genomsnitt 4,6 watt. Med fläktstyrkan inställd på medium (för 23 till 40 m²) är medelvärdet för energiförbrukningen 14,8 watt.

I vårt test var den energiförbrukning som bestämdes under flera dagar i genomsnitt 3,0 watt. Med hjälp av en timer ställdes 12,5 drifttimmar och 11,5 standbytimmar in dagligen. Räkna alltså med att Jya Fjord Pro ökar din energiförbrukning med cirka 72 Wh eller 0,072 kWh per dag.

Energimätning Jya Fjord Pro vid olika inställningar
Energimätning Jya Fjord Pro vid olika inställningar

Slutsats

Jya Fjord Pro tillhandahölls för teständamål av: Jya
Jya Fjord Pro tillhandahölls för teständamål av: Jya

Jya Fjord Pros huvuduppgift är att rena luften, och den gör ett utmärkt jobb. De uppmätta värdena, som kan hämtas via SmartMi-Link-appen, är också intressanta. De enskilda belastningarnas förlopp ger intressant information om luftkvaliteten och dess förlopp över tiden. När det gäller volymen ligger luftrenaren oftast på en behaglig nivå. Åtminstone i en hemmiljö gör Jya Fjord Pro sitt jobb tyst och utan problem. SmartMi-appen för att styra luftrenaren är funktionell och tydlig. Beroende på den smarta hemassistenten är inställningen dock tyvärr lite besvärlig; i kombination med röststyrningens begränsade funktionsutbud finns det knappast något mervärde av röststyrningsfunktionen.

Sammanfattningsvis är Jya Fjord Pro alltså ett intressant köp som definitivt skulle kunna ge en högre nivå av boendekomfort, särskilt för allergiker och personer som är känsliga för luftkvaliteten.

Anmärkning: Utöver kostnaden för el för apparatens drift tillkommer även kostnaden för regelbundna byten av filtret. I vårt fall uppskattas filterlivslängden för Jya Fjord Pro till nästan ett år. Vid tidpunkten för vår undersökning såldes Jya Fjord Pro luftreningsfilter för 79 euro (~85 dollar) inklusive frakt från tillverkaren. Detta placerar den årliga underhållskostnaden för filtret på en liknande nivå som konkurrenternas filter. En ny uppsättning filter för Förnuftig från Ikea kostar 35 euro (~38 dollar), men håller också bara i ungefär 6 månader enligt tillverkaren.

Priser och tillgänglighet

Jya Fjord Pro är tillgänglig från 499 euro (~534 dollar) på tillverkarens webbplats. Frakten är gratis och kommer från ett lager i EU. Därmed utgår importtullar. Jya Fjord är tillgänglig för 399 euro(~$427). Den något mindre luftrenaren är också TÜV-certifierad och kan även döda bakterier och virus tack vare UV-sterilisering.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Jya Fjord Pro smart luftrenare: Ren luft för hem och kontor
Marc Herter, 2022-06- 2 (Update: 2022-06- 6)