Notebookcheck Logo

PEARL Revolt 28-watt vikbar solpanel recension: Perfekt för cykelturer, vandring och co

Dra nytta av solens kraft när du är på språng. PEARL erbjuder en solcellspanel som väger mindre än 1 kg och är ungefär lika stor som en bok när den är hopvikt - men som ska kunna leverera 28 watt när den är uppvikt. Du ska kunna fästa den på din ryggsäck eller cykel eller använda den när du campar, för att använda solens energi för att ladda din telefon eller powerbank. Vi tog med oss panelen "on-the-go" på vår cykeltur från Berlin till Polen för att se hur väl den fungerar i praktiken.

Du kan säga vad du vill om postorderföretaget PEARL, men vissa prylar ger dig en känsla av att "vilja ha". Det gäller bland annat solpanelen på 28 watt från Revolt, som du till exempel kan fästa på din ryggsäck så att du kan ladda din telefon eller powerbank när du är ute på en vandringstur.

Så vi gick vidare och skaffade ett provexemplar och hoppade upp på våra cyklar (singelspeed) för att ge oss ut på en resa till Kostrzyn i Polen och vidare - allt för att vi skulle kunna testa hur väl Revolt ZX3375 fungerar i praktiken.

Tekniska specifikationer - Mer som 2x 12 watt

PEARL marknadsför denna produkt som en "28-watt solcellsdriven laddare med 2 USB-anslutningar (5V/4,8A), hopfällbar, IPX4". Laddar 2 mobila enheter samtidigt med hjälp av förnybar solenergi".

De 28 watt är summan av den nominella spänningen (6,84 V) och den nominella strömmen (4,09 A). Det betyder dock inte att du kan ladda din smartphone med 28 watt eftersom strömmen delas upp mellan de två utgångarna (USB-A plus USB-C).

Utdata för utgångarna ser ut på följande sätt: Båda USB-portarna ger ut 5 V vid maximalt 2,4 A. Detta innebär att du får en maximal laddningseffekt på 12 V per utgång under optimala förhållanden. Teoretiskt sett kan du ladda två enheter med upp till 12 watt samtidigt.

Den lilla LED-displayen (2,3 x 2,3 cm) visar strömmen i A.

De två anslutningarna: USB-A och USB-C
De två anslutningarna: USB-A och USB-C
De utgående uppgifterna: 2 x 5 V och 2,4 A
De utgående uppgifterna: 2 x 5 V och 2,4 A

Fodral och funktioner - IPX4, med krokar och öglor

Det 3 cm platta svarta fodralet av vattenavvisande tyg (IPX4) mäter endast 22 x 22 cm när det viks ihop. Hela panelen väger cirka 940 gram.

IPX4-material
IPX4-material
Bredvid en mobiltelefon för storleksjämförelse
Bredvid en mobiltelefon för storleksjämförelse

Om du öppnar den fälls panelen upp i totalt fem segment - hela längden är imponerande 115 cm. Fyra av dessa segment består av anslutna solcellsmoduler och det sista segmentet är en väska som innehåller växelriktaren med portar. Väskans segment kan åtminstone böjas och de återstående 88 cm av enheten kan orienteras mot solen.

4 solcellssegment och 1 väsksegment, längd 115 cm
4 solcellssegment och 1 väsksegment, längd 115 cm
Väskan med inverter och kardborreband
Väskan med inverter och kardborreband

Väskan är också användbar för att förvara ett begränsat antal kablar eller din laddare. Visserligen är den inte särskilt stor och växelriktaren inuti lämnar inte mycket utrymme för powerbanks.

Dessutom kan väskan endast fästas med hjälp av kardborreband. Även om den är ganska stark kanske du ändå vill vara på den säkra sidan och förvara din smartphone någon annanstans medan du är på väg, eftersom väskan har en tendens att sitta med öppningen pekande nedåt - beroende på var och hur du har fäst den.

De fyra runda ögonen är ovärderliga när det gäller att fästa solpanelen. Tillverkaren har med panelen fyra enkla karbinhakar i metall. Det finns två öglor i början och slutet av var och en av de fyra solcellsmodulerna, dvs. två i slutet av hela panelen och två framför väskan (mellan väskan och den första modulen).

De fyra öglorna
De fyra öglorna
4 karbinhakar finns med i väskan
4 karbinhakar finns med i väskan

Praktiskt prov - Fastsatt på en cykel, laddning av en smartphone

Den här mannen har alla moduler orienterade perfekt (bild: PEARL)
Den här mannen har alla moduler orienterade perfekt (bild: PEARL)

Under vår tredagars cykeltur använde vi den hopfällbara solpanelen på flera olika sätt: I morgonsolen hängde vi den på verandan på vårt Airbnb-boende (se omslagsbilden) eller placerade den på bordet.

För det mesta var den dock fastspänd på bagaget på cykeln när vi var på väg. På grund av panelens längd hade inte alla moduler samma solriktning. Som du kan se på bilderna var en modul nästan platt på toppen, medan de andra tre modulerna tenderade att hänga ner. Särskilt när solen skiner framifrån i färdriktningen är detta verkligen inte optimalt.


På morgonen före nästa avresa
På morgonen före nästa avresa
1 modul ligger platt, resten hänger ner på ena sidan
1 modul ligger platt, resten hänger ner på ena sidan

Naturligtvis minskar avkastningen på grund av den annorlunda, men praktiskt nödvändiga inriktningen. Men det spelar knappast någon roll, för om du cyklar eller vandrar i timmar i solskenet laddas din smartphone fortfarande tillförlitligt och tillräckligt snabbt på sidan.

Under pauser eller på fasta platser kan du sedan rikta alla moduler lika perfekt och därmed maximera utbytet. Vi blev ändå positivt överraskade av hur snabbt vår smartphone laddades även när vi cyklade, även om de hängande modulerna inte nödvändigtvis pekade i solens riktning.

Före hemresan på tågstationen
Före hemresan på tågstationen
Här kan du anpassa allting perfekt
Här kan du anpassa allting perfekt

Till skillnad från meningslösa solcellsprodukter som powerbanks med solceller (köp inte dem!), där panelstorleken inte är tillräckligt stor för att ladda produkten på ett meningsfullt sätt, kan Revolt-foldpanelen med sina fyra moduler förse smarttelefoner, powerbanks och liknande enheter med ström under hela den (soliga) dagen. Vi laddade både vår smartphone och powerbank under resan, så vi hade fortfarande tillräckligt med energi på kvällen. Endast på den regniga lördagen lämnade vi panelen helt och hållet i väskan.

Om man dock bara täcker en av de fyra modulerna helt och hållet, sjunker laddningsströmmen mycket kraftigt. Och i vårt test att ladda två enheter samtidigt visade displayen aldrig mer än 2,4 A, även vid god sol och orientering. Uppenbarligen visas inte strömmen för båda utgångarna samtidigt, eftersom båda enheterna laddades ganska snabbt. Å andra sidan stannade och startade laddningen om då och då även vid god sol, så att ladda två enheter samtidigt verkar inte vara särskilt sofistikerat.

För

+ ladda dina enheter under vandring eller cykelturer
+ ladda upp till 2 enheter samtidigt
+ 4 öglor med karbinhakar för enkel fastsättning
+ hopfällbar och liten
+ bra koncept

Emot

- per enhet endast 12 watt för laddning
- ganska lång när den är uppfälld
- lite dyrt för prestandan
- laddning av två enheter samtidigt är lite opålitlig

Omdöme - Bra för vandring, camping & co

Revolt ZX-3375 - testenhet tillhandahållen av
Revolt ZX-3375 - testenhet tillhandahållen av

Revolt ZX-3375 gav vårt cykeltur ett stort mervärde. Den erbjuder tillräckligt med kraft för att tillförlitligt ladda din smartphone vid sidan om i bra väder. Den kan också fällas ihop relativt smått och stuvas undan. Öglarna och karbinhakarna gör också att den kan fästas universellt.

Ännu mer kraft hade säkert inte skadat. Om vi hade en önskan i detta avseende hade vi gärna haft 28 watt på varje utgång, som sedan kan delas upp när man ansluter två enheter. En kritikpunkt är dock priset. Enligt uppgift ligger MRSP på cirka 130 dollar, men PEARL säljer produkten för cirka 75 dollar. Men även 75 dollar är ganska mycket för en 28-watt-panel som gör att du bara kan använda cirka 12 watt för en enhet.

Solcellsladdaren på 28 watt från PEARL (Revolt ZX-3375) är en praktisk följeslagare för små strömbehov på vandrings-, cykel- eller campingresor och gav definitivt ett stort mervärde till vår.

Pris och tillgänglighet

Revolt ZX-3375 kostar för närvarande cirka 75 dollar och kan köpas från PEARL. Beställningsnumret är följande: ZX-3375.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > PEARL Revolt 28-watt vikbar solpanel recension: Perfekt för cykelturer, vandring och co
Christian Hintze, 2023-05-23 (Update: 2023-05-23)