Notebookcheck Logo

Logitech Wave Keys recension: Trådlöst ergonomiskt tangentbord på instegsnivå

Kompakt och mångsidig. Logitech Wave Keys är ett ergonomiskt trådlöst tangentbord som strävar efter att kännas omedelbart bekant. Det är också utformat för att fungera med alla operativsystem och vara kompakt och mångsidigt. Läs vidare för att ta reda på vad vi tycker om detta nya tillskott till Logitechs Ergo-serie.

Med sitt nya trådlösa tangentbord Wave Keys vill Logitech göra det enklare för användare att skaffa ergonomisk kontorsutrustning. Wave Keys är utformat för att vara ergonomiskt och ändå erbjuda den naturliga skrivkänslan hos ett konventionellt tangentbord, vilket innebär att det inte bör ta lång tid att vänja sig vid. Som namnet antyder har tangentbordet en vågliknande bula i mitten.

Logitech erbjuder tangentbordet i två färger: Graphite och White. En tredje färg, Rose, kommer att lanseras under sommaren 2024. Produkten har ett rekommenderat pris på cirka 80 euro (60 USD/70 GBP).

Funktioner och anslutningsmöjligheter - Parkoppling via adapter och Bluetooth

Wave Keys är ett trådlöst tangentbord som ansluts till en slutenhet via antingen Bluetooth eller den medföljande Logi Bolt-mottagaren. Bolten ansluts till en USB-A-port och sticker ut 7 mm (0,28 in) från chassit.

En snabbstartsguide i förpackningen hjälper användare att konfigurera enheten i det operativsystem de använder. Under våra tester behövdes dock ingen installation. Så snart mottagaren kopplas in i en bärbar dator känner Windows 11 omedelbart igen tangentbordet och du kan börja skriva direkt.

En annan fördel med Wave Keys är att det kan kopplas ihop med tre enheter samtidigt. Du kan välja vilken enhet du vill använda tangentbordet med genom att trycka på en särskild tangent för den enheten. Detta fungerade utan problem under vår recension. Att parkoppla via Bluetooth är lika enkelt. Genom att trycka en gång på en icke tilldelad enhetsknapp försätts tangentbordet i parkopplingsläge; du kan sedan välja Wave Keys på slutenheten för att ansluta den. Allt du behöver göra är att ange en sifferkombination som visas på slutenheten med hjälp av tangentbordet.

Under våra tester kunde vi ansluta Wave Keys till en surfplatta Android och en Chromebook utan några problem. Även de extra tangenterna, t.ex. för volymkontroll, skärmdumpar och så vidare, stöds automatiskt av ChromeOS och Android. Tangentbordet ska också fungera på MacOS och Linux. Enligt Logitech ska man även kunna skapa anpassade appgenvägar och rutiner för Windows och MacOS med hjälp av appen Logitech Options+. Wave Keys stöds dock fortfarande inte av programvaran vid tidpunkten för denna recension.

Det trådlösa tangentbordet drivs av två AAA-batterier. Logitech hävdar att batterierna ska räcka för upp till tre års användning. Batterifacket har också en plats för USB-mottagaren om du behöver bära med dig tangentbordet. Wave Key övergår till viloläge efter att ha varit inaktivt i några minuter. Men den kan också stängas av helt med hjälp av en reglagekontakt.

Wave Keys är utrustat med utfällbara fötter som kan ändra tangentbordets vinkel med fyra grader. Det har också ett vadderat handledsstöd som inte kan tas bort. Det finns dock ingen bakgrundsbelysning på produkten.

Tangentbordet kan skicka inmatningar till en slutenhet via denna adapter
Tangentbordet kan skicka inmatningar till en slutenhet via denna adapter
Med fötterna på Wave Keys kan du ändra skrivvinkeln med 4 grader
Med fötterna på Wave Keys kan du ändra skrivvinkeln med 4 grader
Strömbrytare för att slå på eller av tangentbordet
Strömbrytare för att slå på eller av tangentbordet
Logitech säger att varje uppsättning batterier bör räcka i upp till tre år.
Logitech säger att varje uppsättning batterier bör räcka i upp till tre år.

Ergonomi och tangentlayout - Wave Keys är ergonomiskt böjda

Produktens främsta kännetecken är puckeln i sektionen med teckenknappar. Den högsta punkten ligger någonstans mellan G och H. Själva tangentknapparna är också rundade. Tangentbordet är en del av företagets Ergo-serie. Logitech avslöjade att produktens design är baserad på vetenskapliga studier. Dessutom har Wave Keys certifierats av US Ergonomics.

Det trådlösa tangentbordet är ganska litet och har en bredd på 37 cm (14,6 in). Det gör att det får plats även på ett litet skrivbord och att användaren snabbt kan sträcka sig över till musen. Trots sin kompakta storlek har tangentbordet en fullfjädrad numpad. Piltangenterna är dock mindre än de i full storlek.

Skriva - Kompakt tangentbord med naturlig skrivkänsla

Logitech säger sig ha som mål att göra Wave Keys till ett ergonomiskt tangentbord utan någon större inlärningskurva. När vi testade produkten kunde vi inte få kläm på det utan lite övning. Med det sagt tog det inte lång tid för oss att bli bekanta med Wave Keys. Vi kunde börja skriva perfekt efter bara en kort stund.

En sak som sticker ut är hur bekvämt handledsstödet är. Jämfört med ett platt tangentbord ger Wave Keys också en betydligt mer avslappnad handställning. Händerna hålls lätt vinklade, ungefär som när man håller i en vertikal mus. Detta minskar särskilt belastningen på musklerna i underarmen.

Det trådlösa tangentbordet är bekvämt att skriva på och har en slaglängd på ca 2 mm (0,08 in). Att skriva på Wave Keys är inte helt tyst. Men ljudet låter dämpat snarare än högt och kluckande.

Proffs

+ kompatibel med alla operativsystem
+ snabb omkoppling mellan enheter
+kan anslutas med dongel eller Bluetooth
+ utmärkt ergonomi
+ snabb att vänja sig vid

Cons

- ingen bakgrundsbelysning

Omdöme - Bekväm och kompatibel

Logitech Wave Keys som användes för denna recension har vänligen tillhandahållits av Logitech Tyskland
Logitech Wave Keys som användes för denna recension har vänligen tillhandahållits av Logitech Tyskland

Vi är helt sålda på designen av Logitech Wave Keys. Det hjälper dig att ha en mer avslappnad handställning jämfört med platta tangentbord. Trots det tar det bara en kort stund att lära sig att skriva bra på tangentbordet. Vi gillar också att det är kompatibelt med alla vanliga operativsystem och att du snabbt kan växla mellan de parkopplade enheterna.

Wave Keys är ett bekvämt ergonomiskt tangentbord som inte tar lång tid att vänja sig vid och har möjlighet att parkopplas med tre enheter samtidigt.

När Logitech Options+-appen stöder den här produkten bör användarna kunna skapa anpassade snabbtangenter. En något längre tangentvandring och bakgrundsbelysning finns på listan över saker som vi önskar att Logitech hade gett tangentbordet.

Logitech erbjuder även en version av Wave Keys för företag. Logi Bolt-mottagaren hjälper till att säkerställa att dataanslutningarna är extra säkra. Dessutom kan dessa tangentbord övervakas av företagets IT-avdelning med hjälp av Logitech Sync.

Pris och tillgänglighet

Logitech Wave Keys kostar 79,99 € (59,99 USD/69,99 £) och börjar levereras den 13 oktober. Du kan beställa den direkt från Logitechs onlinebutik eller välrenommerade återförsäljare som Amazon (DE/US/UK)

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Logitech Wave Keys recension: Trådlöst ergonomiskt tangentbord på instegsnivå
Benedikt Winkel, 2023-10-13 (Update: 2023-10-13)