Notebookcheck Logo

Kingston XS1000 extern SSD hands-on recension: Grundläggande enhet som passar nästan överallt

Snabbt nog. Denna lilla Kingston SSD ska kunna leverera hastigheter på upp till 1 000 MB/s över USB och därmed erbjuda bra prestanda för en liten prislapp. I den här recensionen kommer vi att diskutera hur mycket av detta som faktiskt stämmer och om enheten är tillräckligt snabb för att du ska kunna köra spel på den.
Kingston XS1000/1000G recension
Kingston XS1000/1000G recension

Kalifornienbaserade Kingston är kända för sina minnesprodukter. Även om de har gjort sig ett namn särskilt med sitt RAM-minne, tillverkar företaget också USB-minnen samt interna och externa SSD-enheter.

Kingston XS1000 är inriktad på instegssegmentet. Trots detta kan den dra full nytta av hastigheten hos USB 3.2 Gen 2 (tidigare USB 3.1) till skillnad från vissa av sina konkurrenter. Detta är verkligen inte oviktigt eftersom bärbara datorer i det lägre segmentet och till och med i mellanklassen ofta inte alls är utrustade med snabbare USB-anslutningar.

XS1000 kan därför vara en övertygande lösning för ägare av bärbara speldatorer vars lagringsutrymme är på väg att fyllas upp av ett massivt spelbibliotek. Med 1 TB extra lagringsutrymme kan du installera 20 eller fler ytterligare spel.

Översikt över tekniska specifikationer

Kingston XS1000
Typ extern SSD (3D NAND)
Mått 69 x 33 x 13 mm
Vikt 28,8 g
Anslutning USB-C (10 Gbit/s)
Tillgänglig kapacitet 1 TB; 2 TB
Dataöverföringshastigheter
(sekventiell, enligt tillverkarens uppgifter)
upp till 1 050 MB/s läsning
upp till 1 000 MB/s skrivning
Tillbehör USB-C-USB-A-kabel (30 cm)
Styrenhet SMI 2320
Garantitid 5 år
Artikelnummer SXS1000/1000G
SXS1000/2000G

Lådans innehåll - XS1000 utan extrautrustning

Kingston XS1000 levereras inte med mycket annat i förpackningen. Den externa SSD-enheten levereras i en liten kartong som tack och lov inte använder någon plast. Dessutom ingår en mycket kort och styv kabel för att ansluta USB-C-porten på SSD-enheten till en USB-A-port. Enheten innehåller ingen programvara eller annan data direkt ur kartongen; den är helt tom och formaterad i exFAT vid leverans.

Kabeln mäter knappt 30 cm (11,8 in) och bör vara tillräckligt lång för användning med en bärbar dator. Om motsvarande USB 3.2 Gen 2-portar endast finns tillgängliga på baksidan av datorn, kommer den lilla SSD-enheten vanligtvis bara att dingla från baksidan. Kingston inkluderade inte någon adapter eller en andra kabel för USB-C-portar.

Formfaktorn är trevlig och kompakt, delvis tack vare användningen av USB-C på enheten. Höljet på vår testenhet är dock något mindre än den skyddande aluminiumramen. Detta resulterar i märkbara kanter som bland annat har en mycket hög tendens att dra åt sig damm och smuts.

XS1000 är lite för tjock med sina 13 mm (0,51 in). Särskilt i en laptopväska är SSD-enheten svårare att stuva undan än tunnare konkurrenter, till exempel den hälften så tjocka men totalt sett mycket större Samsung SSD T7.

Liten box utan mycket extrautrustning eller tillbehör
Kabeln är 30 cm lång om du inte är alltför noga med det.

Prestanda - Konsekvent hastighet, även med USB 3.0

I synnerhet de sekventiella läs- och skrivhastigheterna ligger ganska nära det intervall som Kingston har utlovat. På en kompatibel USB 3.2 Gen 2-port uppmätte vi en läshastighet på 980 MB/s och en skrivhastighet på 900 MB/s med AS SSD. Detta är inte ens 10% lägre än vad tillverkaren hävdar. Vi kanske skulle kunna uppnå bättre siffror med hjälp av annan hårdvara och ett annat testverktyg, men de resultat vi fick är helt okej som de är.

De hastigheter med vilka enheten överför stora mängder data är mycket mer intressanta och meningsfulla. H2testw är ett verktyg som effektivt kan simulera ett sådant scenario. XS1000 tog exakt 6:00 minuter på sig att skriva 100 GB testdata, vilket motsvarar exakt 278 MB/s. Detta indikerar att en fil av denna storlek kan flyttas inom denna tid. Vi lyckades till och med uppnå en hastighet på 149 MB/s när vi skrev till hela disken. Läs- och verifieringsprocessen kördes också konsekvent med över 700 MB/s.

Även om XS1000 inte kommer att vinna några priser med dessa resultat, är den fortfarande en solid mellanklasslösning. Billigare externa SSD-enheter (särskilt de som endast stöder upp till USB 3.0) kommer ofta inte ens i närheten av 100 MB/s under realistiska skrivprocesser. Den dyrare PNY Elite X-Prosom vi också har testat, kan nå ungefär dubbelt så hög skrivhastighet som Kingston XS1000.

AS SSD på USB 3.2 Gen2 (10 Gbit/s)
AS SSD på USB 3.2 Gen2 (10 Gbit/s)
AS SSD på USB 3.2 Gen1 (5 Gbit/s)
AS SSD på USB 3.2 Gen1 (5 Gbit/s)
AS SSD på USB 3.2 Gen2x2 (20 Gbit/s)
AS SSD på USB 3.2 Gen2x2 (20 Gbit/s)
h2testw med 100 GB
h2testw med 100 GB
h2testw med fullständig genomsökning av hårddisken
h2testw med fullständig genomsökning av hårddisken
 

Speltest - XS1000 visar ingen svaghet

Vi använde Shadow of the Tomb Raider för att testa om spel kan köras på SSD. Spelet är fortfarande tillräckligt krävande för att få en modern bärbar dator med genomsnittlig hårdvara att svettas. Två testkörningar genomfördes för varje scenario: en med de lägsta inställningarna och en annan med alla tillgängliga detaljer och extrafunktioner aktiverade.

Det gjorde ingen skillnad om spelet kördes från en intern PCIe 4.0 SSD med en maximal överföringshastighet på 4 500 MB/s eller Kingston XS1000 ansluten till en föråldrad USB 3.0-port med en överföringshastighet på 500 MB/s. Det inbyggda riktmärket gav oss konsekvent exakt samma resultat. Prestandan var till och med 1 FPS högre över USB 3.0, men detta faller definitivt inom det normala variationsintervallet.


Detta resultat är inte förvånande eftersom XS1000:s läs- och skrivprestanda är jämförbar med den hos en avancerad SATA SSD. Generellt sett är denna typ av enhet tillräckligt bra för att köra moderna spel utan några märkbara eller mätbara begränsningar. Även om det är osannolikt kan vi naturligtvis inte helt utesluta möjligheten att några specifika spel med speciella krav kan drabbas av mycket små prestandaförluster.

Shadow of the Tomb Raider (minsta detalj, USB 3.2 Gen2)
Shadow of the Tomb Raider (minsta detalj, USB 3.2 Gen2)
Shadow of the Tomb Raider (max detaljer, USB 3.2 Gen2)
Shadow of the Tomb Raider (max detaljer, USB 3.2 Gen2)
Shadow of the Tomb Raider (lägsta detaljnivå, USB 3.0)
Shadow of the Tomb Raider (lägsta detaljnivå, USB 3.0)
Shadow of the Tomb Raider (max detaljer, USB 3.0)
Shadow of the Tomb Raider (max detaljer, USB 3.0)
Shadow of the Tomb Raider (lägsta detaljer, intern PCIe 4.0 SSD)
Shadow of the Tomb Raider (lägsta detaljer, intern PCIe 4.0 SSD)
Shadow of the Tomb Raider (max detaljer, intern PCIe 4.0 SSD)
Shadow of the Tomb Raider (max detaljer, intern PCIe 4.0 SSD)

Proffs

+ bra prestanda även i långvariga tester
+robust hölje i aluminium
+relativt prisvärdCons

inkluderar inte USB-C-adapter
höljet är ganska tjockt

Omdöme - Kompakt SSD för alla situationer

Kingston XS1000 tillhandahålls med vänlig hälsning av Kingston Europe
Kingston XS1000 tillhandahålls med vänlig hälsning av Kingston Europe

Kingston XS1000 extern SSD har hittat en pragmatisk medelväg. Enheten försöker inte bli snabbare än USB 3.2 Gen 2, utan nöjer sig med en maxhastighet på 1 000 MB/s, vilket den var nära att nå i vår granskning. XS1000 gav också solida (om än ospektakulära) resultat under vårt långvariga test.

Även om XS1000 inte är den snabbaste har den tillräcklig läs- och skrivprestanda för att du ska kunna köra de senaste spelen på den.

Det är okej med tanke på att många bärbara kontorsdatorer och bärbara budgetdatorer inte ens är utrustade med snabbare USB-portar. Våra prestandatester för spel visar också att bildfrekvensen inte påverkas när du kör spel från den externa enheten. Kingston XS1000 är ett fantastiskt alternativ om du vill utöka ditt lokala spelbibliotek utan att lägga ut en massa pengar.

Ett problem med produkten är att dess hölje är lite för tjockt för vår smak. Du kan också behöva köpa en separat USB-C-till-C-kabel för att kunna använda SSD-enheten med vissa bärbara datorer.

Pris och tillgänglighet

Kingston XS1000/1000G är tillgänglig från återförsäljare som Amazon (€67/US$66/£66) och Notebooksbilliger. Om du behöver mer kapacitet kan Kingston XS1000/2000G också fås för ungefär €40 mer.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Kingston XS1000 extern SSD hands-on recension: Grundläggande enhet som passar nästan överallt
Mario Petzold, 2023-09- 2 (Update: 2023-09- 2)