Notebookcheck Logo

Joyor S5 E-Scooter recension - Med stil och hög åkkomfort

Full suspension. Joyor S5 sticker ut från mängden. Den utskjutna svingarmen ser ovanlig ut och skapar en speciell körupplevelse. En grov profil ger en offroad-look, en lång hjulbas ger plats för fötterna och ett stort batteri bör göra långa turer möjliga. Vi tog en tur med Joyor S5.

Tillverkaren Joyor har en stor portfölj av E-Scooters. S5 är instegsmodellen i S-serien, som kännetecknas av fjädring fram och bak och däck med en grov profil.

Scootern säljs med och utan ABE, i Tyskland är den allmänna driftlicensen viktig eftersom e-scootrar måste godkännas om de används utanför privat egendom.

I Tyskland är maxhastigheten begränsad till 20 km/h, i andra länder får S5 köras i 25 km/h. Joyor erbjuder vissa modeller med två motorer, en för varje hjul, vilket inte är möjligt med S5. Det rekommenderade cirkapriset är 579 euro.

Tekniska data Joyor S5
Batteri 624 Wh
Drivning Bakhjulsdrift med 500 watt borstlös motor
Maxhastighet 20 km/h (D) / 25 km/h
Räckvidd enligt tillverkaren 40 km
Laddare 130 watt
Lastkapacitet 120 kg
Däck 10 x tum, pneumatiska däck
Bromssystem Skivbromsar, mekaniska; elektrisk motorbroms
Vikt 21,55 kg
Belysning LED-lampor fram och bak
Övriga egenskaper Glidande svängarm, fram- och bakfjädring

Uppackning och montering - Joyor S5 kräver nästan inget arbete

Joyor S5 levereras i en stor pappkartong och är väl skyddad. Förutom scootern innehåller förpackningen en laddare, bruksanvisning, ett multiverktyg och en extra innerslang.

Scootern är till stor del förmonterad, endast styret behöver fortfarande skruvas fast. Alla komponenter på styret, t.ex. displayen och handtagen, är dock redan på plats. Alla kablar är också redan dragna och inkopplade. Monteringen är därför klar på bara några minuter.

Allt som återstår är att kontrollera lufttrycket i däcken och ladda batteriet. Instruktionerna är skrivna på flera språk, inklusive tyska, och är väl illustrerade.

Joyor S5 SoFlow So4 Pro Gen 2 Niu KQi3 Max Xiaomi Elektrisk skoter 4 Pro
Batterikapacitet 624 Wh 504 Wh 608 Wh 446 Wh
Maxhastighet 20 km/h 25km/h 20 km/h 25 km/h
Nominell effekt/ maximal effekt 500/500 watt 500/1000 watt 450/900 watt 350/700 watt
Max. Klättringsförmåga 15 % 27-33 % 25 % 20 %
Vikt 21,55 kg 18,73 kg 21,1 kg 17,4 kg
Däck 10" 10" 9,5" 10"
Max. Lastkapacitet 120 kg 150 kg 120 kg 120 kg

Funktioner och användning - Joyor S5 med stort batteri

Det mest karakteristiska draget hos Joyor S5 är den sluttande svingarmen. Den ovanliga framhjulsstyrningen accentueras ytterligare av den orange färgen. Designen garanterar inte bara en smidig körning: tillverkaren installerar också dämpning. Den bakre svingarmen är också konstruerad på samma sätt, vilket gör S5 helt fjädrad.

Drivningen sker med en 500-watts borstlös motor i bakhjulet. Den får sin energi från ett 624 Wh-batteri, som är placerat i fotbrädan. En LC-färgdisplay ger information om aktuell hastighet, supportläge, dagliga kilometer samt totala kilometer. Displayen och drivenheten styrs via en kontrollenhet på vänster handtag. Tumgasen är placerad på höger handtag.

De pneumatiska däcken är 10 tum stora och har en utpräglad profil. De har också ett stort tvärsnitt, vilket säkerställer en hög nivå av självdämpning och utstrålar off-road charm. Joyor förlitar sig på ett trippelbromssystem. En mekanisk skivbroms är installerad på varje hjul, som stöds av en elektrisk broms som implementeras via motorn - scootern återvinner energi i processen.

För ergonomins skull finns en stor fotbräda där båda fötterna kan sitta sida vid sida. Den är också gummerad och profilerad. Handtagen har ergonomiska fenor och bromsspakarna är inte justerbara men är också ergonomiskt formade. Klockan är integrerad i fästet på den vänstra bromshandtaget och är lätt att nå.

Enligt tillverkaren har Joyor S5 farthållare, som kan väljas via menyn. Detta var dock inte möjligt i testet. Bakhjulet är täckt av ett stänkskydd, men ett gap förblir öppet. Batteriet går inte att ta ut, laddningsuttaget sitter på ovansidan och skyddas av ett gummilock.

Styrets höjd kan justeras och positionen låses med hjälp av en snabbkoppling. Styret kan också fällas ned helt och hållet. Fällmekanismen är extra säkrad för att förhindra olyckor. När styret är hopfällt är det också säkrat så att scootern kan bäras av det.

Belysningsutrustning - Inga indikatorer på Joyor-scootern

Joyor S5 levereras med minsta möjliga belysningsutrustning. Detta inkluderar en halogenstrålkastare fram och en LED-baklykta. Scootern har inget helljus och ingen bromsljusfunktion. Indikatorer tillhandahålls inte heller.

App och smarta funktioner - S5 utan app och med rå meny

Joyor S5 levereras helt utan appstyrning. Alla inställningar måste därför göras via displayen och styrenheten på styret. Tyvärr är menyn allt annat än självförklarande. Det går att ställa in maxhastigheten för stegen, ljusstyrkan på displayen och återhämtningsstyrkan. Varje punkt namnges dock helt enkelt med bokstaven P och en siffra.

De parametrar som kan justeras har inte heller några måttenheter. Det är därför bara möjligt att förstå vilken inställning som döljer sig bakom vilken förkortning med hjälp av de medföljande instruktionerna. Det är irriterande att inte alla menyalternativ som anges i bruksanvisningen också visas på vår display. Vi sökte förgäves efter aktivering av farthållaren. Istället finns det menyalternativ på scootern som inte förklaras i instruktionerna.

Avsaknaden av en appanslutning är också synd eftersom det innebär att inga nya funktioner - som t.ex. farthållare - kan läggas till via en uppdatering.

Körkänsla och komfort - Joyor S5 stabil och bekväm

Den stora styrkan hos Joyor S5 ligger i dess körkomfort. En anledning till detta är fjädringen. Även om den är relativt fast, i kombination med de breda däcken, har S5 mycket goda rullegenskaper. Den klarar även lösa cykelvägar med stora stenar eller rötter, och föraren skakas inte om alltför mycket på kullerstenar. Fjädringen säkerställer också att små hinder som en låg trottoarkant lätt kan passeras.

Å andra sidan säkerställer den skjutbara svingarmen i kombination med den långa hjulbasen smidig hantering. Till skillnad från många andra skotrar kan S5 köras med en hand under korta perioder utan att det omedelbart märks med ett fladdrande styre. I kombination med den stora fotplattan och de ergonomiska handtagen ger detta en mycket god körkomfort. Det är bara avsaknaden av farthållare som drar ner bilden något.

Den som lockas av de grova däcken för terrängäventyr kommer dock snart att bli besviken. Korta passager är möjliga med tillräckligt momentum och de är roliga. Men senast i högt gräs, löst grus eller i uppförsbackar får S5 slut på kraft.

I mjuka lutningar tar sig scootern upp utan ansträngning och saktar knappt ner alls. Om lutningen ökar sjunker dock prestandan och S5 når bara hastigheter på tio till 15 km/h. En maximal lutning på upp till 15 grader är möjlig. Om det blir riktigt brant måste scootern knuffas.

Tyvärr är batteridisplayen på vår skoter ur funktion: displayen visar hela tiden ett fullt batteri. Att batteriet är tomt märks senast när S5 inte längre accelererar till maxhastighet utan bara når upp till ca 10 km/h.

Vändradien är ganska stor, drygt tre meter. Detta märks när man svänger i vardagen, men det är inga problem när man kör. Imycket snäva kurvor - egentligen bara när man skjuter på - kan kabelhärvan fastna mellan styret och svingarmen, vilket i extrema fall kan leda till olyckor

När den är ny är fällmekanismen mycket trång och kräver mycket kraft för att fungera. Efter att ha vikt ihop den flera gånger blir det lättare. Vi tog också med Joyor S5 på tåget och kunde enkelt stuva undan den. Vi tyckte dock inte om att bära den på grund av dess tunga vikt.

Trots mellanrummet mellan stänkskärmen och fotplattan håller sig föraren torr bakifrån även när vägen är våt. Det finns dock inget stänkskydd på framhjulet. Det gör att skorna och scootern blir blöta och smutsiga.

Acceleration och inbromsning - S5 bromsar kraftigt

När det gäller acceleration är Joyor-scootern mycket återhållsam, särskilt i början. Sammantaget är accelerationsvärdena för S5 imponerande, vilket en jämförelse med andra skotrar visar. Den mycket harmoniska inställningen gör dock att den känns relativt långsam. Det finns inga olika körlägen.

Gaspådrag implementeras med en betydande fördröjning. Detta är särskilt märkbart när gasen minskas - till exempel före hörn eller hinder - och sedan accelereras igen. Bromsarna, å andra sidan, fungerar desto mer häftigt. Detta beror mindre på skivbromsarna än på de aggressiva motorbromsinställningarna. Även om detta kan justeras via menyn förblir karaktären densamma.

Vid inbromsning för Joyor S5 snabbt och hörbart bakhjulet till greppgränsen. Dessutom appliceras bromskraften inte linjärt utan mycket plötsligt - övning krävs. Å andra sidan säkerställer detta beteende mycket bra bromsvärden. Det är glädjande att scootern förblir väl kontrollerbar och stabil under nödbromsning.

0-15 km/h 0-20 km/h 5-15 km/h 5-20 km/h
Acceleration 3,54 sek 4,99 sek 3,11 sek 4,64 sek
15-0 km/h 20-0 km/h
Bromssträcka torr 0,81 m 1,43 m

Batteri och laddning - Stort batteri i Joyor S5

Joyor anger batterikapaciteten för S5 till 624 Wh, vilket gör batteriet stort för en e-scooter. Enligt tillverkaren bör detta möjliggöra en räckvidd på upp till 55 kilometer. Vi tog med scootern på en 20 kilometer lång testtur. Detta inkluderade några stigningar samt korta avsnitt på en gruscykelväg.

Dessutom behövde vi knappt bromsa alls på den långa etappen, vilket innebar att scootern inte heller kunde återvinna mycket energi. Vi börjar med ett fullt batteri och mäter hur mycket vi kan ladda upp. S5 förbrukade 387 Wh på den beskrivna rutten. Det motsvarar 19,35 Wh per kilometer, vilket ger oss en räckvidd på 32,25 kilometer. I vardaglig stadskörning bör maximalt 40 kilometer vara realistiskt.

Laddaren uppnår en toppeffekt på 120 watt, men den genomsnittliga effekten är betydligt lägre. En full laddning tar över sju timmar. Laddningsuttagets lock passar inte perfekt, det öppnar sig flera gånger av sig självt under körning.

Utlåtande - Joyor S5 är fjädringskungen

Med S5 fokuserar Joyor inte bara på ett iögonfallande utseende. Scooterns chassidesign är särskilt imponerande. Scootern är stabil, bekväm tack vare sin fullfjädring och rolig att köra. Tack vare bra ergonomi, gott om utrymme och ett stort batteri kan turerna också bli längre. Vi skulle dock vilja se en farthållare för just detta.

Bromsarnas bitande karaktär tar lite tid att vänja sig vid. Men med lite övning ger S5 också korta bromssträckor, samtidigt som den alltid förblir kontrollerbar och stabil. Vändcirkeln borde å andra sidan vara lite mindre. Den relativt höga vikten märks å andra sidan bara när man bär den.

Vi skulle gärna se en appanslutning för scootern. Detta skulle göra inställningarna mycket enklare. Menyn är dock bara begriplig med hjälp av instruktionerna. Lyckligtvis behöver inställningarna inte ändras ofta. Den icke-fungerande batteridisplayen på testapparaten är irriterande.

Sammantaget imponerar Joyor S5 med sitt goda utförande och säkra hantering. På begäran erbjuder tillverkaren även modeller med mer kraft och två motorer. Betydligt lättare och mer ekonomisk är Xiaomi Mi Scooter 3.

I recension: Joyor S5. Testapparat tillhandahållen av Geekbuying.com
I recension: Joyor S5. Testapparat tillhandahållen av Geekbuying.com

Pris och tillgänglighet

Prisintervallet för Joyor S5 på Internet är enormt. Viktigt: Det finns en version med och en utan ABE. ABE-versionen är obligatorisk för registrering i Tyskland. Scootern säljs av olika återförsäljare, till exempel Amazon (DE), eller också vår lånare Geekbuying.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Joyor S5 E-Scooter recension - Med stil och hög åkkomfort
Benedikt Winkel, 2024-06-24 (Update: 2024-06-24)