Notebookcheck Logo

JMGO N1 Ultra 4K-projektor recension: Projicera fantastiska 4K-bilder i taket och var som helst tack vare den kardanupphängda designen

Beamer på gimbalen. Idag testar vi en extremt flexibel 4K-projektor. Den mest utmärkande egenskapen hos Jmgo N1 Ultra är dess stativ. Detta gör det möjligt att rotera och luta den 360 och 135 grader, vilket gör det enkelt att projicera bilder i taket. Vi kommer att se om detta fungerar och om projektorns specifikationer och bildkvalitet är övertygande i detta test

De tekniska specifikationerna identifierar JMGO N1 Ultra 4K som en typisk, välutrustad 4K pixel-shift-projektor. Olika autokorrigeringar, AndroidTV 11 och andra specifikationer lovar också till stor del god konkurrenskraft. Men det riktigt speciella med laserprojektorn är dess stativ och den resulterande flexibiliteten i projiceringen. Medan andra projektorer ofta placeras platt på sitt hölje och dess fyra gummifötter, levereras N1 Ultra med ett roterande stativ som gör det möjligt att rotera själva projektorn. Det gör det mycket enkelt att luta den uppåt eller nedåt så att du t.ex. kan ligga i sängen och njuta av filmbilder i taket.

Tack vare det flexibla stativet och bärväskan bör den också vara lämplig för utomhusbruk under stjärnorna på varma sommarnätter, förutsatt att det finns en lämplig strömförsörjning, eftersom N1 Ultra inte är utrustad med ett batteri.

Projektorn kostar normalt 1 899 euro från tillverkaren, men Jmgo har redan haft rabattkampanjer där den varit tillgänglig för 1 699 euro. På Amazon, å andra sidan, måste du betala 2 300 euro.

Tekniska specifikationer: Snabba automatiska bildjusteringar

Som vanligt i denna prisklass uppnås 4K-upplösningen med PixelShift-teknik. De 2 200 CVIA-lumen (den kinesiska motsvarigheten till ANSI-lumen och ungefär jämförbar med den, se artikel här) uppnås med hjälp av en 3-färgslaser. Detta bör göra det möjligt för projektorn att uppnå ett kontrastförhållande på 1 600:1 och stödja HDR10 och 3D Blu-Ray. Projektionsavståndet är mellan 1 och 5 meter.

Naturligtvis finns det också alla möjliga intelligenta funktioner ombord, inklusive autofokus, automatisk keystone-korrigering, smart objektundvikande och automatisk skärmjustering, så att du inte behöver spendera åldrar på att manuellt justera de optimala inställningarna för flexibel uppsättning - projektorn justerar bilden själv.

Intressant för gamers: svarstiden sägs vara snabba 15 ms för den här projektorn.

Specifikationer JMGO N1 Ultra 4K
Maximal upplösning 4K (3840x2160)
Projektionsteknik DLP + Triple Color Laser
Bildkorrigering Autofokus, Auto Keystone Correction, Smart Object Avoidance, Auto Screen Adjustment, Smart Eye Protection, Adaptive Brightness
Ljusstyrka 2 000 CVIA-lumen
Kontrastförhållande 1600 : 1
Skärmstorlek upp till 150 tum
Kastförhållande 1,2 : 1
Operativsystem AndroidTV11
SoC MT9629
RAM 2 GB
Massminne 32 GB
I/O 2x HDMI 2.1 (1x eARC), 1x USB-A, 1x 3,5 mm hörlursutgång, DC-ingång
Trådlöst Wi-Fi 6: 2,4 och 5 GHz
Bluetooth 5.0
Högtalare 2x 10 Watt Dolby
Mått och vikt 241 x 236 x 203 mm (WxDxH), 4,5 kg

Hölje och design: Högkvalitativ projektor på gimbalen

Det är här Jmgo N1 Ultra sticker ut från konkurrenterna, eftersom den är fast monterad på ett slags gimbalstativ. Det finns en 360-graders roterande skivspelare integrerad i projektorstativet. Beamerhöljet är i sin tur flexibelt monterat på sidorna av stativet, så att enheten kan lutas totalt 135 grader, till exempel för att projicera vertikalt uppåt mot taket. Undersidan med vridplattan kan tas bort om du vill montera projektorn i taket.

Stativ med skivspelare
Stativ med skivspelare
Gimbalfjädring på båda sidor
Gimbalfjädring på båda sidor

Vridplattan och upphängningen är konstruerade för att vara tillräckligt fasta för att hålla projektorn i dess nuvarande position och orientering i normala situationer. Det är dock naturligtvis möjligt att ändra projektionens orientering genom att oavsiktligt stöta till den. De automatiska funktionerna säkerställer dock snabbt en ny bildoptimering av den nya inriktningen. Åtminstone kan upphängningen (lutningen) fortfarande låsas genom att skruvarna bakom täcklocken dras åt med den medföljande sexkantsnyckeln.

Hela konstruktionen består av en blandning av metall, som används i den främre halvan av höljet, och stabil plast, som används på den bakre halvan av projektorn och i stativet. Sammantaget är byggkvaliteten imponerande och projektorn har en högkvalitativ design, vilket också underlättas av dess vikt på 4,5 kg.

Projektion uppåt mot taket
Projektion uppåt mot taket
Ser bra ut, men även i höga gamla byggnader är avståndet inte tillräckligt för en takfyllande bild
Ser bra ut, men även i höga gamla byggnader är avståndet inte tillräckligt för en takfyllande bild

Anslutningsmöjligheter

Anslutningarna kan räknas på en hand, men inkluderar allt som behövs för en projektor: Jmgo erbjuder två HDMI-portar, varav en stöder eARC.

Till vänster om detta finns en USB-A-port, som är lämplig för anslutning av Fire Stick, Roku TV, Apple TV etc. samt externa lagringsmedier. Vi kunde dock inte komma åt dessa i något av våra tester med fyra olika lagringsmedier. Även om de känns igen kan innehållet inte nås. Istället ges du möjlighet att formatera det, i vilket fall det endast kan läsas på projektorn (inte ens av datorn), och du kan lagra appar och videor på den. Ljuduttaget är placerat till höger om HDMI-portarna.

Det är bra att strömanslutningen har integrerats i stativet, vilket innebär att kabeln inte blir ett problem när du vrider och lutar projektorn. Tyvärr gäller inte samma sak för HDMI-, USB-A- och ljudanslutningarna, som alla är placerade på baksidan av projektorn.

Baksida: USB-A 2.0, 2x HDMI 2.1, 3,5 mm ljuduttag
Baksida: USB-A 2.0, 2x HDMI 2.1, 3,5 mm ljuduttag
USB-media känns igen
USB-media känns igen
Du kan bara inte komma åt deras innehåll
Du kan bara inte komma åt deras innehåll
Inte här heller
Inte här heller

Tillbehör och garanti

Förpackningen är tillverkad av Styrodur-liknande material och fungerar också som en praktisk bärväska med handtag. Den mycket lilla plastförslutningen gör dock att man undrar om man verkligen kan anförtro den dyra projektorn till den på lång sikt.

Förutom det vanliga pappersarbetet ingår också en fjärrkontroll (utan 2x AAA-batterier), nätadaptern och en liten sexkantsnyckel.

Tillverkaren lämnar en standardgaranti på 1 år.

Förpackning som bärkasse, förvaringslåda och dess innehåll (Källa: Jmgo)
Förpackning som bärkasse, förvaringslåda och dess innehåll (Källa: Jmgo)
N1 Ultra i sin transportlåda
N1 Ultra i sin transportlåda
Enkel fjärrkontroll utan mute-knapp
Enkel fjärrkontroll utan mute-knapp

Programvara och funktioner: AndroidTV 11 körs inte smidigt

AndroidTV

I princip kan projektorn även användas utan Google - även om det inte är särskilt meningsfullt, är du åtminstone inte tvingad att göra det. Du ansluter till ett nätverk via WiFi. När du ställer in WiFi visas ett energispartips med informationen att WiFi kan förbruka mer energi - lite absurt för en Android TV-projektor som definitivt är utformad för WiFi-användning. Om du inte loggar in på Google Play finns det bara ett mycket begränsat urval av appar tillgängliga.

AndroidTV-installation
AndroidTV-installation
WiFi förbrukar energi - ska jag eller ska jag inte?
WiFi förbrukar energi - ska jag eller ska jag inte?

När du väl har registrerat dig har du mycket mer frihet tack vare Play Store. Netflix är en av de få appar som inte ingår, som med många andra projektorer, men du kan installera den på andra sätt eller lägga till den externt. Startskärmen kan konfigureras och anpassas efter önskemål. Appar kan installeras senare om de visas i applistan.

De vanliga appförslagen visas i översikten på startskärmen, men vi såg till exempel inte Prime Video. Vi hittade dock snabbt det vi letade efter genom att söka - installation och registrering fungerade bra.

Den typiska startskärmen för AndroidTV
Den typiska startskärmen för AndroidTV
Installation av Prime Video
Installation av Prime Video

N1 Ultra styrs via fjärrkontroll, eftersom den inte har några fysiska knappar förutom strömknappen. Vi saknar en mute-knapp på fjärrkontrollen.

Bortsett från det märks det att systemet alltid är laggt och inte körs smidigt. Detta gäller både AndroidTV och inställningsmenyn för själva projektorn. Det här är lite irriterande och är en minuspunkt: 2 GB RAM kan vara lite för litet för systemet. Till exempel tar volymdisplayen alltid flera sekunder att visas på skärmen efter att du har tryckt på motsvarande knapp, även om kommandona för volym upp / ner har implementerats för länge sedan. Detsamma gäller den enkla markörstyrningen i Android, och många saker reagerar med en liten eller ibland till och med lång fördröjning. Ibland hänger systemet så länge att vi befarade att det skulle ha kraschat.

Meny Inställningar

Inställningsmenyn visas på höger sida och är överlag ganska omfattande. Även om menystrukturen oftast är tydlig, är det förvirrande att det finns projektorinställningar i huvudmenyn och separata enhetsinställningar. Dessa kunde ha kombinerats i en meny, eftersom det inte alltid är logiskt vilka bildinställningar som finns i den ena eller den andra menyn.

N1 Ultra påslagen
N1 Ultra påslagen
Huvudmenyn för inställningar
Huvudmenyn för inställningar
Projektorns inställningar är för bildkorrigering
Projektorns inställningar är för bildkorrigering
Men det går också att justera bildinställningar som ljusstyrka
Men det går också att justera bildinställningar som ljusstyrka
Bildinställningarna hittar du också i enhetens inställningar
Bildinställningarna hittar du också i enhetens inställningar
Liksom nästan allt annat
Liksom nästan allt annat
Bildinställningar i enhetsinställningarna
Bildinställningar i enhetsinställningarna
HDR, 3D och olika färgjusteringar
HDR, 3D och olika färgjusteringar

Bildkvalitet: Utmärkt skärpa

Tack vare de automatiska bildjusteringarna och optimeringarna ger bildkvaliteten ett utmärkt intryck redan från början, särskilt skärpan är imponerande. Projektorn anpassar sig också till nya inriktningar mycket snabbare än många av sina konkurrenter. Bilden justeras nästan omedelbart och perfekt så snart du vrider eller lutar projektorn för att ändra inriktningen - fantastiskt! Vid mindre förändringar fungerar korrigeringen ibland inte. Om projektorn måste projicera i en vinkel minskar skärpan naturligt något mot en av de extrema sidorna.

Tillverkaren anger 2.200 CVIA-lumen, motsvarande ANSI-lumen för den kinesiska marknaden. Till skillnad från ANSI-lumen ingår faktorer som färgtemperatur och omgivande ljus också i testvillkoren, men bara mycket grovt. Beroende på källan kan en sökning visa att siffrorna är något högre än ANSI-lumenvärdet (t.ex. formovie.com) eller ungefär jämförbara (t.ex. Heimkinoraum.de).

Ljusstyrkan är maximerad i standardinställningarna, som kan minskas, men det verkar inte finnas ett dedikerat ekoläge i menyn. Överlag är bilden ganska ljusstark, men bara i mörka rum. I dagsljus sjunker ljusstyrkan avsevärt, särskilt i mörka scener.

I det mörka rummet
I det mörka rummet
I dagsljus
I dagsljus
I det mörka rummet
I det mörka rummet
Skillnaden är särskilt märkbar i mörka scener
Skillnaden är särskilt märkbar i mörka scener
I det mörka rummet
I det mörka rummet
I dagsljus
I dagsljus
I det mörka rummet
I det mörka rummet
I dagsljus
I dagsljus

Färgerna är inställda på cool i fabriksinställningen, men att ändra till Standard eller Vivid i inställningarna ger betydligt mer värme till bilden och gör att färgerna ser bättre ut. Ändå är projektorn ganska sparsam med färgerna överlag, för vår smak kunde de poppa lite mer. Mättnaden kan naturligtvis ökas i inställningarna. Sammantaget beundrar vi skärpan, men subjektivt finns det fortfarande utrymme för förbättringar i färgerna.

Ett ord om regnbågseffekten: den är definitivt märkbar på JMGO N1 Ultra. Vissa människor märker effekten mer än andra. I vårt fall märkte vi bara av effekten när vi rörde huvudet snabbt, till exempel när vi flyttade ögonen från ena sidan av skärmen till den andra. Personligen hade vi inga problem med detta, men vi märkte det ändå. Kameran fångar effekten överdrivet mycket under en viss slutartid, se foto.

Regnbågseffekt fångad med kamera, endast synlig för ögat vid snabba huvudrörelser
Regnbågseffekt fångad med kamera, endast synlig för ögat vid snabba huvudrörelser

Färgrymd

Officiellt stöder projektorn en färgrymd på 110 procent BT.2020, även känd som Rec 2020. Vi mätte att sRGB täcks nästan helt, och Display-P3 och AdobeRGB täcks fortfarande till cirka 92 procent.

98.94% sRGB
98.94% sRGB
91.94% Display P3
91.94% Display P3
92.12% AdobeRGB
92.12% AdobeRGB

När den används på en bärbar dator via HDMI är färgavvikelserna genomsnittliga till höga, vilket är typiskt för projektorer. Kalibrering med standardinställningarna för ljusstyrka och kontrast ger inga betydande förbättringar här. Du bör kalibrera om ljusstyrkan och kontrasten manuellt för att förbättra gammavärdet och svartnivån. Kanske kommer du då också att uppnå det annonserade DeltaE på mindre än 1, men foto- och videoredigering kommer förmodligen inte att göras på projektorn.

Gråskala (P3)
Gråskala (P3)
Mättnad (P3)
Mättnad (P3)
ColorChecker (P3)
ColorChecker (P3)

Ljudkvalitet - Kraftfull intern högtalare

Enligt JMGO samarbetar man med den danska högtalartillverkaren Dynaudio när det gäller ljud. Företaget utrustar olika inspelningsstudior med hårdvara. Biltillverkare som Volvo och Volkswagen använder också några av tillverkarens ljudsystem.

I N1 Ultra sägs samarbetet ha resulterat i en fantastisk ljudupplevelse. JMGO marknadsför särskilt den "lågfrekventa basen". Och den interna högtalaren ger verkligen ett subjektivt bra ljud. Naturligtvis är det ingen ersättning för ett ordentligt externt system, men för en projektorhögtalare är basåtergivningen i stort sett övertygande. Beroende på volym och källa kan basen dock också ge upphov till ett lätt skramlande ljud, vilket verkar orsakas av vibrationerna i den interna projektorhårdvaran.

Våra mätningar bekräftar också att N1 Ultra har en mycket bra ljudbild, som sträcker sig över hela området, oavsett om det gäller bas, mellanregister eller diskant. Till skillnad från våra mätningar på bärbara datorer mätte vi projektorn på 1 meters avstånd (bärbar dator: 15 cm). Därför är resultatet när det gäller maximal volym bara genomsnittligt. Sammantaget kan projektorn fylla ett litet till medelstort rum med bra ljud. Subjektivt sett tycker vi att ljudet är nästan bättre än till exempel JBL Charge 3 Bluetooth-högtalaren, vilket överraskade oss positivt.

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs2027.429.427.42526.928.826.93134.134.934.14040.62640.65064.420.864.46367.524.667.58063.216.563.210064.717.164.712561.414.161.416063.214.163.22006418.76425063.714.763.731570.51070.540071.5871.550073.1873.163070.18.170.180069.18.569.1100065.57.665.51250667.566160068.48.468.4200068.39.368.3250063.81063.8315065.31065.3400065.210.265.2500062.810.462.8630062.710.762.7800062.410.962.41000061.610.961.61250062.210.662.21600054.510.154.5SPL78.82278.8N49.80.449.8median 64.7median 10.1median 64.7Delta2.82.62.8hearing rangehide median Pink NoiseJMGO N1 Ultra 4K
Frequency diagram (checkboxes can be checked and unchecked to compare devices)
JMGO N1 Ultra 4K audio analysis

(±) | speaker loudness is average but good (78.81 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(+) | good bass - only 2% away from median
(+) | bass is linear (4.4% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 4.3% away from median
(+) | mids are linear (3% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 1.6% away from median
(+) | highs are linear (2.5% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(+) | overall sound is linear (7.3% difference to median)
Compared to same class
» 1% of all tested devices in this class were better, 0% similar, 99% worse
» The best had a delta of 4%, average was 25%, worst was 134%
Compared to all devices tested
» 1% of all tested devices were better, 0% similar, 99% worse
» The best had a delta of 4%, average was 25%, worst was 134%

Utsläpp och förbrukning - Mycket tyst hemmaprojektor

Utsläpp av buller

Projektorn är otroligt tyst. Enligt tillverkaren förblir driftsvolymen under 26 dB. Vi kan bekräfta detta för det mesta. I de allra flesta fall blir det inte högre än cirka 23 dB, inte ens efter mer än en halvtimmes YouTube-användning.

Det är egentligen bara när vi slår på projektorn som den blir högre under en kort stund, då fläktvolymen under några sekunder når upp till 27 dB. Men så snart projektorn är helt uppstartad minskar den igen till knappt hörbara 23 dB.

Grön: Maximal volym vid påslagning, vanligtvis är projektorn 23 dB tyst; Grå: Rosa högtalarljud
Grön: Maximal volym vid påslagning, vanligtvis är projektorn 23 dB tyst; Grå: Rosa högtalarljud

Temperatur

Beamern värms upp mest på baksidan, där den varma luften blåses ut från interiören. Vi uppmätte hot spots på cirka 40 °C. Den maximala temperaturen på framsidan är strax över 30 °C, medan vi bara uppmätte 25 °C på sidorna av höljet.

De heta punkterna på baksidan är strax över 40 °C
De heta punkterna på baksidan är strax över 40 °C
Mät mellan 22 och 33 °C vid fronten
Mät mellan 22 och 33 °C vid fronten
Sidorna förblir svala vid högst 25 °C
Sidorna förblir svala vid högst 25 °C
Strömförsörjningsenhet
Strömförsörjningsenhet

Strömförbrukning

När den är avstängd är förbrukningen endast 0,3 W. Det är dock också möjligt att sätta projektorn i standby-läge. Det är inte helt klart vilka funktioner som fortfarande är aktiva, men här förbrukar N1 Ultra i genomsnitt 15 W, vilket är klart för mycket!

När projektorn är påslagen beror förbrukningen på den valda ljusstyrkan. Vid full ljusstyrka är den genomsnittliga förbrukningen 128 W. Om du ställer in ljusstyrkan från 10 till 5 i menyn sjunker förbrukningen till ca 75 W.

Förbrukningen sjunker från ca 128 till 75 W vid omkoppling till 50% ljusstyrka
Förbrukningen sjunker från ca 128 till 75 W vid omkoppling till 50% ljusstyrka

För

+ flexibel utformning av gimbal
+ bra utförande
+ förpackning som transportlåda
+ mycket snabb automatisk bildkorrigering
+ bra 4K-bildskärpa, bra färgutrymme
+ kraftfulla högtalare för projektorer
+ mycket tyst

Emot

- ryckig, inte flytande drift
- stark regnbågseffekt
- ingen mute-knapp
- för närvarande ingen tillgång till USB-A-innehåll
- hög standby-förbrukning

Omdöme - Gimbal design och automatisk bildtagning är de unika försäljningsargumenten

JMGO N1 Ultra 4K, tillhandahållen av Geekmaxi
JMGO N1 Ultra 4K, tillhandahållen av Geekmaxi

Det finns nu en hel del 4K pixel-shift laserprojektorer på marknaden, vissa till liknande låga priser. Men JMGO N1 Ultra 4K har ett unikt försäljningsargument: dess gimbal! Detta, i kombination med de utmärkta och snabba automatiska bildjusteringarna, gör projektorn otroligt flexibel. Vill du snabbt ta med den in i sovrummet och projicera den i taket? Inga problem. Ta med den till dina föräldrars hus i väskan för att visa något där? Det kommer alltid att finnas en ledig plats på väggen där du kan rikta N1 Ultra - toppen!

Projektorn har definitivt en del att ta igen när det gäller den tröga och ryckiga funktionen. Det faktum att driften är så ryckig är ett verkligt irritationsmoment! Regnbågseffekten kan också vara ganska märkbar för känsliga personer.

Bildkvaliteten, särskilt skärpan, är också mer än imponerande. Kanske kan färgerna vara lite mer levande.

Förutom den skarpa bilden imponerar JMGO N1 Ultra framför allt med sin gimbal-design i kombination med den mycket bra bildautomatiken, vilket säkerställer extremt flexibla installationsplatser. Det finns utrymme för förbättringar i den långsamma driften.

Pris och tillgänglighet

Det billigaste sättet att få projektorn just nu är från vår uthyrningsleverantör Geekmaxi. Med rabattkoden (N1ULTRANBC) som tillhandahålls för våra läsare kostar N1 Ultra för närvarande bara 1 699 euro.

På Amazon kostar gimbalprojektorn å andra sidan 2 299 euro, vilket är klart för dyrt. Projektorn verkar dock också vara tillgänglig för 1 799 euro i vissa butiker, till exempel hos Otto just nu. På tillverkarens sida https://global.jmgo.com/collections/gimbal-projector/products/jmgo-n1-ultra-4k-tri-color-laser-gimbal-projectorkan du få länkar till nya butiker som har produkten i lager.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > JMGO N1 Ultra 4K-projektor recension: Projicera fantastiska 4K-bilder i taket och var som helst tack vare den kardanupphängda designen
Christian Hintze, 2024-03-30 (Update: 2024-03-30)