Notebookcheck Logo

Hur mycket grafikminne behöver jag?

Hur mycket minne behöver ett grafikkort och hur mycket grafikminne är "lagom" för olika användningsområden?

Delat minne / integrerade grafikkort

Ett integrerat GMA 950 räcker för kontorsprogram.
Ett integrerat GMA 950 räcker för kontorsprogram.

För alldagliga uppgifter som att surfa på nätet, köra kontorsprogram, redigera bilder (t.ex. med Photoshop), spela 2D-spel och några äldre 3D-spel, är ett integrerat grafikkort (IGP) utan eget minne för det mesta fullt tillräckligt. Nyare integrerade grafikkretsar som Intel HD Graphics 3000 eller AMD Radeon HD 6320 orsakar inte några märkbara hastighetsförluster i enklare program jämfört med separata grafikkort med eget minne. Däremot blir hastigheten på internminnet (RAM) en faktor att ta med i beräkningarna. Tvåkanals (Dual Channel) RAM rekommenderas eftersom integrerade grafikkretsar använder det vanliga systemminnet istället för separata moduler.

Tips: Se upp med benämningar som TurboCache (NVIDIA) och HyperMemory (ATI/AMD). De betyder att grafikkretsen har en dynamisk minnesmängd som hämtas från det konventionella datorminnet och ska inte läsas som att grafikkortet har den mängden minne. Det ger klart sämre prestanda än om minnet hade suttit på ett separat grafikkort. Även kort utan någon av de här funktionerna kan använda ytterligare RAM-minne, men det är ännu långsammare än med TurboCache / HyperMemory.

64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB , 1024 MB eller mer?

grafikminnets påverkan
Prestandasvaga grafikkort som ATI Mobility Radeon X1300 har knappast nytta av mer än 128 MB
Dedikerade instegsmodeller som NVIDIA GeForce GT 520M kan utnyttja 512 MB

Om du vill köra mer grafiskt krävande program, som 3D-program och nya 3D-spel, behöver du som regel ett snabbare grafikkort än en integrerad krets (se vår jämförelse av grafikkort). Men hur mycket grafikminne behövs för sådana användningsområden?

Som regel leder en för liten mängd minne till sämre prestanda när minnet behövs, d.v.s. när inställningar som upplösning texturdetaljer, AA eller AF kräver mer minne än vad grafikkortet kan leverera. 

Upp till 256 MB grafikminne

Integrerade grafikkretsar och instegsmodeller av dedikerade grafikkort är sällan kraftfulla nog för att använda mer än 256 MB minne. Gamla spel fram till 2007 använder exempelvis ca 128 MB vid en upplösning på 1024x768 pixlar och ingen antialiasing / anisotropic filtering. En enklare GPU som 9300M GS behöver inte så mycket grafikminne eftersom prestandan ändå inte är tillräckligt bra för att använda avancerade detaljinställningar och hög upplösning i spel.

512 MB till 1024 MB grafikminne 

Lite mer avancerade grafikkort i mellanklassen som Radeon HD 6750M kan dra nytta av 512 MB grafikminne eller mer. Prestandan är däremot fortfarande oftast för låg för att det ska vara någon poäng med 1024 MB eller mer. Då är det bättre att välja ett grafikkort med snabbare minne (GDDR5) istället för en större mängd långsamt DDR3 (om du har något val). 

1024 MB till 2048 MB

Nya bärbara speldatorer med de snabbaste grafikkorten kan ibland använda mer än 1 GB men så gott som aldrig mer än 2 GB. Mer än 1024 MB är alltså bara meningsfullt för avancerade kort (som GeForce GTX-serien) när man spelar högupplösta spel med detaljerad och efterbearbetad grafik. I SLI- eller CrossFire-kombinationer måste du räkna mängden RAM-minne ett enskilt kort har och inte summera minnet från båda korten eftersom de lagrar samma data. 

Slutsats

Beroende på användningsområdet och grafikkortets prestanda varierar mängden grafikminne man behöver. För kontorsprogram, internet och enklare bildredigering är en integrerad krets utan eget grafikminne tillräcklig. För närvarande (början av 2012) räcker det oftast med 512 MB för att spela spel med måttlig upplösning utan antialiasing (kantutjämning). Endast avancerade grafikkort för spel, som klarar av hög upplösning och avancerade detaljinställningar utnyttjar mer än 1024 MB, men nästan aldrig mer än 2 GB. Däremot ökar minneskraven med varje ny generation spel och grafikkort, så de här riktlinjerna kommer att förändras. 

Please share our article, every link counts!

» Comparison of GPUs
Detailed list of all laptop GPUs sorted by class and performance.

» Benchmark List
Sort and restrict laptop GPUs based on performance in synthetic benchmarks.

» Notebook Gaming List
Playable games for each graphics card and their average FPS results.

Mobila grafikkort

För mer information om individuella grafikkort för bärbara datorer, konsultera vår lista med prestandatester av mobila grafikkort.

> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tips & Guider > Hur mycket grafikminne behöver jag?
Klaus Hinum, 2012-03- 7 (Update: 2016-01-26)