Notebookcheck Logo

Praktiskt test: Himo L2 Max elektrisk skoter - Genom stad och land med 0,47 hk

Elskotrar finns nu i alla större städer. Företagens hyranordningar som finns runt varje hörn är inte nödvändigtvis till glädje för lokalbefolkningen. Men är det värt att köpa en egen elektrisk skoter? Som ett exempel undersöker vi här Himo L2 Max.

Himo har nu blivit en relativt välkänd tillverkare av elcyklar. Xiaomis dotterbolag erbjuder intressanta cyklar med eldrift - särskilt de hopfällbara cyklarna har väckt större uppmärksamhet hos Himo. Himo L2 Max är en eldriven stadsscooter med en räckvidd på upp till 30 km. Motorn på 350 watt i framhjulet accelererar L2 Max till maximalt 25 km/h (~15,5 mph).

Samtidigt erbjuder skotern utrustning som gör att den kan köras på väg i de flesta EU-länder. Bland annat Tyskland och Danmark är ett undantag här. Fram- och bakljus samt reflektorer på sidorna säkerställer hög synlighet. Ett dubbelt bromssystem gör det möjligt att stanna på ett säkert sätt.

Tekniska data

Vi testade Himo L2 Max i EU-versionen med en motor på 350 watt och en topphastighet på 25 km/h (~15,5 mph). Följande uppgifter hänvisar till tillverkarens specifikationer för denna version. För den tyska marknaden finns det en version av skotern med en 250-watts motor och 20 km/h (~12,4 mph) toppfart.

Himo L2 Max
Batteri 36 V; 10,4 Ah (motsvarande ca 380 Wh)
40 18650 Li-ion-batterier; slutspänning 42 V; 4P10S
Drivning Framhjulsdrift med borstlös motor på 350 watt
Topphastighet Trestegsjusterbar till 6 km/h, 18 km/h, 25 km/h (~3,7. 11,2, 15,5 mph)
Räckvidd 30 km (~19 mi)
Laddare 42 V 84 watt
Nyttolast 150 kg (~330 lb)
Däck 10-tums pneumatiska däck med en bredd på 62 mm (~2,4 tum)
Bromssystem Elektronisk broms (fram) + mekanisk skivbroms (bak)
Vikt 18 kg (~40 lb)
Övriga egenskaper Vikbar, gummerad fotplatta, CE-certifikat enligt EU-standard EN15194:2017
Tillverkarens webbplats Himo Europe

Montering och installation - Fem skruvar och mycket pumpning

Himo L2 Max levereras nästan helt färdigmonterad. Endast lampan och styret måste monteras på styrstammen. De fem skruvar som krävs för detta skruvas snabbt fast med de medföljande insexnycklarna. Däcken måste sedan pumpas upp till sitt arbetstryck på 30 psi (≅ 2 bar). En liten luftpump medföljer också för detta ändamål. en kompressorunderlättar detta arbete. En komplett uppsättning insexnycklar bör finnas tillgänglig för senare underhåll av den elektriska skotern. Då och då behöver vissa skruvar dras åt.

Design och utförande - Himo scooter är stabil

Himo L2 Max har en mycket robust ram av stålrör som är sammanfogade med mycket rena svetsar. Allt passar här och du litar på att skotern har den angivna lastkapaciteten på 150 kg (~330 lb). Det tjocka lönnträet på fotsteget ser också stabilt och högkvalitativt ut. På lång sikt skyddas den av en gummimatta, som också ger ett säkert fotfäste. Konstruktionen är särskilt märkbar när det gäller vikten. Den elektriska skotern väger cirka 18 kg (~40 lb).

På grund av de stora hjulen, det breda handtaget och batterilådan under fotsteget ser skotern redan ganska skrymmande ut. När det gäller färgvalet för de målade delarna måste du välja mellan grått och vitt. Skriften "Ride your life" finns på flera ställen. Handtag, bakre och fotsteg är dekorerade med mottoet för Himo L2 Max. Den enda besvikelsen är valet och monteringen av frontljuset. Den ser mer eller mindre artificiell ut och passar inte riktigt in i resten av designen.

Med sina 49 × 20 cm (~19 x 8 tum) är skoterns fotsteg ganska stort. Det 49 cm (~19 ib) breda styret ligger ungefär en meter över det. Himo L2 Max är alltså en e-scooter som är lämplig även för längre personer.

Köregenskaper - Luftfyllda hjul ger komfort

36 V 350-watts motor i framhjulet på Himo L2 Max
36 V 350-watts motor i framhjulet på Himo L2 Max
Handtag av Himo L2 Max
Handtag av Himo L2 Max

Det ganska breda fotsteget och det behagligt höga och breda styret ger en bekväm position för manliga och kvinnliga förare. Även utan fjädring gör de breda luftfyllda däcken att man inte märker varje gupp på vägen direkt. På cykelvägenMuroch i staden är skotern ganska behaglig att köra. Även om grus eller ängar inte är något hinder för Himo L2 Max är komforten begränsad här på grund av den styva ramen. Elmotorn på 350 watt accelererar skotern livligt. Vid toppfart känner du ingen instabilitet i körningen på släta ytor. Den trestegiga regleringen av topphastigheten gör det möjligt att bygga upp en känsla för skotern. Särskilt hanteringen av de mekaniska och elektriska bromsarna kräver övning.

Hastighetsläget ställs in genom att dubbelklicka på on/off-knappen. De högsta hastigheterna här är 6, 18 och 25 km/h (~3,7. 11,2, 15,5 mph). Dessa indikeras av en lysdiod under displayen. Beroende på inställningen lyser S vitt, gult eller rött. Med ett trippelklick kan hastighetsvisningen ändras till miles per timme

Som med många elektriska skotrar styrs hastigheten genom tumtryck på kontrollratten. Hastigheten kan inte styras särskilt fint på detta sätt, och ofta känns gaspedalen mer som en digital allt-eller-inget-kontroll än som en finkontroll även här.

Räckvidd och högsta hastighet

Rida inspelning Himo L2 Max med hjälp av Geo Tracker
Rida inspelning Himo L2 Max med hjälp av Geo Tracker

Högsta hastighet och räckvidd bestämdes med hjälp av en smartphone och appen Geo Tracker. I det bergiga Steiermark blir det ungefär 24 km oavbruten körning. Den högsta hastigheten på plan mark som bestämdes via GPS var drygt 23 km/h (~14 mph), vilket är något lägre än tillverkarens specifikationer. I gengäld klarar skotern en lutning på mer än 20 %, och man märker först tydligt hur motorn kämpar vid över 40 %. Det måste noteras här att tillverkarens räckviddsspecifikation på 30-35 km avser en körning i 18 km/h. Scooterns viktbelastning var möjligen också högre av författaren än den som Himo testade räckvidden med. Det är först på de sista 2 kilometerna (~1,2 miles) som man märker den betydande minskningen av batteriets effekt. Här kunde elscootern inte längre hålla sin maximala hastighet. 200 meter (~656 fot/219 yards) före målet gav den slutligen upp helt och hållet och stängde av.

Bromsar

Himo L2 Max har två oberoende bromssystem. Den något svagare elektroniska bromsen på framhjulet stoppar scootern i toppfart på drygt 12 meter (~39 ft). Om du trycker på den vänstra bromsspaken utlöses även den mekaniska bromsen på bakhjulet. Skivbromsen är så kraftfull att den låser bakhjulet. Detta får skotern att stanna inom cirka fem meter. Vid inbromsning med den elektroniska bromsen sker en återhämtning. Detta innebär att batteriet kan laddas något vid längre nedförsbackar. En typisk egenskap hos elektriska bromsar är att de inte kan användas för att bromsa ett fordon helt till stillastående. Därför förlorar även den elektriska bromsen i Himo L2 Max sin effektivitet under uppskattningsvis 3 km/h (~1,9 mph). Då kan man enkelt få scootern att stanna med hjälp av fötter... Bakljuset fungerar även här som bromsljus och börjar blinka så snart bromsspaken trycks in.

Skivbroms på bakhjulet
Skivbroms på bakhjulet
Bromssträcka
Bromssträcka

Ljus och syn

Fram- och bakljus samt reflektorer på sidorna gör att Himo L2 Max syns även i mörker. Även om ljuskäglan i frontljuset inte är särskilt stor är ljusstyrkan här tillräcklig för en ganska god synlighet

Även om e-skoterns hastighetsindikator är ljusstark märktes det att den inte kan konkurrera med solen i vissa fall. Därför är det ibland svårt att se LED-displayen i starkt solsken.

Frontljus och reflektor
Frontljus och reflektor
Bakljus
Bakljus
Luminosity frontljus
Luminosity frontljus
Visa
Visa

Parkera - ladda - säkra

Det hopfällbara stativet på Himo L2 Max har en stor stödskiva i basen som gör att elskotern står säkert. Tyvärr kan skotern endast säkras med ett lås, eftersom elscootern saknar elektronisk immobilisering. Bluetooth-funktionerna som Lenzord X2-Y3-C5-V1 Styrelsen tydligen erbjuder sparades förmodligen medvetet här. Det är inte nödvändigtvis lätt att hitta ett lämpligt lås bortsett från skivbromslås. Eftersom skotern endast har möjlighet att dra ett lås genom ett motsvarande öglan på ramen baktill.

Elskotern laddas med hjälp av det medföljande nätaggregatet. Denna laddar 36 V-batteriet med 10,4 Ah inom fem till sex timmar vid maximalt 84 watt. Laddningsporten är något besvärligt placerad. Den ligger precis bredvid stativet under ett rött gummikåpa. Därmed är laddningsporten tyvärr ganska svår att nå.


Laddningsuttag
Laddningsuttag
Lenzord X2-Y3-C5-V1 styrelse
Lenzord X2-Y3-C5-V1 styrelse

Transport - Himo L2 Max är kompakt när den är ihopfälld

Himo L2 Max styret kan fällas ner med några få steg. Detta gör el-scootern relativt lätt att transportera och den passar även i bagageutrymmet på mindre bilar eller kan tas med på tåget. Detta gör skotern väl lämpad som transportmedel för den sista milen till destinationen

För att fälla ihop scootern släpper du först klämspaken och drar låsstiftet uppåt. Styret kan sedan fällas ner och fästas på fotsteget med hjälp av en krok- och ögonkombination. Detta gör det ganska lätt att bära skotern, även om den inte är direkt lätt med sina 18 kg (~40 lb)

Efter en kort tid märkte vi att spännspaken inte längre ger riktigt den spänningskraft som krävs för att fixera styret utan spel. Spännkraften kan dock enkelt justeras vid den stora insexskruven. Vridet medurs några grader sitter allting perfekt här igen

En annan negativ punkt i fällmekanismen är låsstiftet. Den är fjäderbelastad och skadar beläggningen på de omgivande komponenterna ganska kraftigt med tiden.

Fällmekanism Himo L2 Max
Fällmekanism Himo L2 Max
Krokat handtag
Krokat handtag

Träning - Mer rörlighet

I många situationer var Himo L2 Max helt praktisk. Vare sig det var på väg till jobbet eller universitetet eller till snabbköpet för att köpa några småsaker. Eftersom skotern passar bra i små bilar förkortar den också drastiskt vägen tillbaka från garaget.

I Österrike har elscootrar samma trafikrättigheter som cyklar. Det innebär att Himo L2 Max kan köras överallt där även cyklar är tillåtna. Beroende på trafiksituationen och vägens utformning resulterar detta i en tidsfördel gentemot bilen trots den låga maxhastigheten.

Faktum är att vi nu oftare föredrar skotern framför bilen eller cykeln. Helt enkelt för att den oftast är lika snabb, men miljömedvetandet och bekvämligheten kämpar inte längre så hårt med varandra. För det står klart: cykeln skulle vara ännu mer miljövänlig än e-scootern, men mindre bekväm. Till skillnad från cykeln kan Himo L2 förvaras platsbesparande i lägenheten. För det mesta måste skotern ändå laddas över natten. Ut genom dörren och färden kan börja. Medan både bil och cykel kräver några fler steg, åtminstone för oss

Scooterns räckvidd har visat sig vara en bra kompromiss mellan batterivikt och batterikapacitet. 22 kilometer brukar räcka för flera dagar. Mer batterikapacitet skulle driva scooterns redan höga vikt ännu högre. Om batteriet faktiskt tar slut innan man når sin destination kan skotern fortfarande skjutas.

Slutsats - En skoter för staden

Himo L2 Max
Himo L2 Max

Himo L2 Max har en ganska stor räckvidd, goda köregenskaper och är stabil i alla avseenden. Belysning, reflektorer och motoreffekt gör det möjligt att delta i vägtrafiken i många EU-länder. Scootern är bekväm för att täcka korta sträckor och kan nästan helt ersätta bilen i stadsområden. Samtidigt erbjuder skotern körglädje tack vare stark acceleration och bra däck. På grund av batteritiden är dagsturer med Himo L2 Max inte riktigt tänkbara, men lite mer än en timme i toppfart är möjligt. Om miljön är lämplig behöver skotern dock inte ens köras på toppfart hela tiden. Vid 23 km/h (~14 mph) rusar den vackra naturen ganska snabbt förbi.

Avsaknaden av startspärr och de praktiskt taget obefintliga stuvningsmöjligheterna är något opraktiska här. Smartphonehållare och andra bekvämligheter saknas. På lång sikt är det också frågan om tillgången till reservdelar när den ettåriga garantin löper ut. Marknaden för e-scootrar och motsvarande delar är numera ganska stor och förvirrande.

Fällmekanismen är ganska stabil och praktisk i alla avseenden. Även om skotern inte är riktigt lätt med sina 18 kg kan den bäras ganska bra när den är hopfälld. Särskilt eftersom den passar i de flesta bilar kan den också fungera bra för att kringgå trafiken i staden när man reser från den omgivande landsbygden.

När det gäller motoreffekten räcker 350 watt i de flesta fall. Acceleration och deceleration är tillräckliga för smidig framfart och även körning i uppförsbacke fungerar när det finns en halv laddning kvar.

Himo L2 Max är i slutändan ett intressant transportmedel som kan minska användningen av fossila bränslen. Inte ens en elbil kan förflytta en person från A till B lika effektivt som den lilla elscootern med sina 0,47 hk. Att förflytta 1000 kg bil + förare kostar definitivt mer energiåtgång än 18 kg elscooter + förare.

Priser och tillgänglighet

Himo L2 Max finns hos många online-återförsäljare och priserna varierar vanligtvis mellan 500 och 600 euro (~526 och 631 dollar). På TomTop är försäljningspriset för närvarande 542 euro (~570 dollar). Något billigare är Cafago för 531,99 euro Euro (~560 dollar). En liten sökning avslöjar till och med kupongkoden TTHCLM, som pressar ner försäljningspriset till 520 euro (~547 dollar). Eftersom många andra kinesiska handelsplattformar också har Himo L2 i utbudet är det värt att jämföra pris och fraktalternativ.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktiskt test: Himo L2 Max elektrisk skoter - Genom stad och land med 0,47 hk
Marc Herter, 2022-06-13 (Update: 2022-06-15)