Notebookcheck Logo

Hands-on med Gazelle Esprit C7 HMS elcykel - okomplicerad stadscykel

Stadens slicker. Med Esprit C7 HMS vill Gazelle leverera en mycket robust och okomplicerad elcykel för vardagsbruk. En Shimano mid-drive-motor ger föraren elektrisk assistans, och cykelns komponenter har valts ut med omsorg för att hålla underhållet lågt. Läs vidare för att ta reda på mer om vår erfarenhet av cykeln.

Gazelles Esprit-cyklar är tillverkade med tanke på vardagsanvändning. De är avsedda att vara praktiska, bekväma och stabila. Esprit C7 HMS lyfter denna ambition till en ny nivå. Företaget erbjuder cykeln i två ramformer: en step-through- och en step-over-variant.

Den diamantformade modellen finns i fyra storlekar, medan step-through-varianten finns i ännu fler storlekar - fem för att vara exakt. Du kan också välja mellan matt grön och matt svart. Cykeln har ett rekommenderat pris på 2 399 € (2 149 £).

Hands-on: Gazelle Esprit C7 HMS.
Hands-on: Gazelle Esprit C7 HMS.

Specifikationer och design - Esprit C7 är elegant och sofistikerad

Gazelle Esprit C7 HMS sticker ut - på ett positivt sätt. Många gillar den smala silhuetten och den mattgröna färgen. Det monterade batteriet avslöjar omedelbart att Esprit C7 HMS är en elcykel. Ändå har företaget lyckats ge cykeln en harmonisk, slank kontur. Detta är delvis tack vare den kompakta Shimano Steps E5000 mid-drive-motorn.

Motorn kan leverera ett maximalt vridmoment på 40 Nm och får sin kraft från ett 418 Wh-batteri. En cykeldator med display ger information om körningen och används också för att justera assistansnivån. Gazelle säljer endast Esprit C7 med en sjuväxlad navväxel från Shimano. De hydrauliska skivbromsarna är också från samma företag. Systemet har två kolvar och pressar mot 160 mm bromsskivor.

Cykeldatorn med display är lättläst men tyvärr inte en smart enhet
Cykeldatorn med display är lättläst men tyvärr inte en smart enhet
Gazelle använder hydrauliska skivbromsar från Shimano
Gazelle använder hydrauliska skivbromsar från Shimano
Systemet har två kolvar och stoppar cykeln på ett tillförlitligt sätt
Systemet har två kolvar och stoppar cykeln på ett tillförlitligt sätt
Handtagen på Esprit C7 är ganska korta och tjocka; subtila vingar förbättrar deras ergonomi
Växling sker med hjälp av en vridbar växelspak
Lampan är väl skyddad; slitsar på sidorna förbättrar synligheten
Specifikationer
Växelsystem Navväxel, 7 växlar, Shimano Nexus
Bromssystem Skivbromsar, hydrauliska, Shimano BR-MT200, 160/160 mm
Batteri 418 Wh
Motor Mid-drive-motor, Shimano Steps E5000
Uteffekt 250 W
Max vridmoment 40 Nm
Totalvikt (med pedaler) 24,2 kg (53,4 lb)
Batteriets vikt 2,58 kg (5,69 lb)

På det hela taget är specifikationerna inte spektakulära utan snarare väl genomtänkta och funktionella. Cykelhållaren är solid och klarar en belastning på upp till 23 kg (50,7 lb). Dessutom har den lowriders på sidorna, vilket gör att du kan montera bagageväskor närmare marken så att de får en lägre tyngdpunkt. Gazelle har också utrustat cykeln med en MIK-systemhållare så att du kan lägga till kompatibla tillbehör.

Om du behöver mer utrymme finns det också möjlighet att lägga till en fronthållare. Gazelle säljer två typer av fronthållare: en i metall och en i bambu. Fronthållaren använder strålkastarens fästpunkt, som sedan monteras på hållarens framsida. Strålkastaren är väl skyddad från omgivningen av en liten huva, vilket ökar dess hållbarhet. Det finns slitsar som släpper ut ljus i sidled för att öka cykelns synlighet för trafik som närmar sig från sidorna.

Batteriets laddningsport är placerad direkt på höljet. Det innebär att du kan ladda batteriet när det är monterat på cykeln eller när du är hemma. En roterande ringklocka på vänster handtag, ett robust stöd, ett ramlås och greppvänliga metallpedaler avrundar listan över funktioner. Vi gillar också verkligen det helt slutna kedjeskyddet. Det håller den mesta smutsen borta från kedjan och ökar därmed kedjans livslängd avsevärt.

Smarta funktioner - Anslutning till Shimano-appen kräver en lösning

Shimano har en egen app - kallad E-Tube Project - som låter föraren visa och justera motorns parametrar. Enskilda komponenter kan också uppdateras via appen. Displayen eller cykeldatorn fungerar vanligtvis som en kommandocentral eller brygga.

Tyvärr har Gazelle utrustat Esprit C7 HMS med en cykeldator som visserligen är kompatibel med E-Tube (alla delar är länkade), men som inte har Bluetooth-anslutning. Det innebär att det inte är möjligt att ansluta elcykeln till en smartphone. Vid behov kan displayen bytas ut för att möjliggöra smartphone-anslutning.

På vägen - Esprit C7 HMS är tyst och stabil

Det är enkelt att kliva på vår testcykel tack vare det låga överröret. Körställningen är upprätt och ger föraren en bra överblick över trafiken. Det lätt böjda styret känns bra att hålla i, och den breda och mjuka sadeln är också bekväm under korta turer. De skruvade handtagen bidrar också till att ge cykeln en bra ergonomi. De är ganska korta men ganska tjocka. De har också subtila vingar i ändarna och ligger bra i handen.

Växling sker med en vridväxel på höger sida; den har en indikator som visar vilken växel som används för tillfället. Tack vare navväxeln kan du växla även när cykeln står stilla - perfekt för stadstrafik. Shimano Nexus navväxel fungerar felfritt. Den låter dig växla tillförlitligt utan att använda mycket kraft, förutsatt att du inte trycker ner pedalerna precis när du växlar.

Gazelle har valt en hög utväxling för cykeln. Även om Esprit C7 inte har några problem med att hantera backar tack vare motorassistansen, är platta vägar fortfarande cykelns domän. De högre växlarna används knappast i vardagliga situationer, men om du vill kan du nå 40 km/h utan att köra nedför med manuell kraft.

Med detta sagt ligger styrkan hos denna elcykel fortfarande tydligt i korta, enkla rutter. Du kan pendla till jobbet eller uträtta ärenden i staden utan större ansträngning tack vare elmotorn. Shimano-motorn är absolut tillräckligt kraftfull för sådana tillämpningar. Framför allt är det fenomenalt hur tyst motorn går. Det svaga skramlandet från växlingssystemet är för det mesta högre än elmotorn. De tre assistanslägena är också väl avstämda. Dessutom är övergången fin och mjuk när cykeln når max assistanshastighet på 25 km/h (15,5 mph).

Esprit C7 är behagligt smidig och har en liten svängradie. Den omedelbara hanteringen förstärks av avsaknaden av fjädring - Esprit C7 har en stel stålgaffel. Schwalbe Fat Frank-däcken säkerställer att cykeln är tillräckligt bekväm för att cykla på asfalt. Även om det är möjligt att åka på längre turer tack vare den fantastiska ergonomin, är Esprit verkligen inte en touringcykel.

Batteriet räckte 70 km (43,5 miles) under en tur i Alpernas utlöpare. Cykelns räckvidd kommer att vara längre i stadstrafik. Tyvärr har laddaren bara en uteffekt på 75 watt, vilket innebär att det tar lång tid att ladda upp batteriet helt.

Omdöme - Gazelle har levererat en utmärkt vardagskompis

Hands-on: Gazelle Esprit C7 HMS. Granskningsenheten tillhandahölls vänligen av Gazelle Tyskland.
Hands-on: Gazelle Esprit C7 HMS. Granskningsenheten tillhandahölls vänligen av Gazelle Tyskland.

Okomplicerad är en bra beskrivning av Gazelle C7 HMS. Den är enkel att använda, utrustad med högkvalitativa komponenter och fullt utrustad. C7 HMS fungerar bra i den dagliga stadstrafiken och är också utmärkt för tillfällig turåkning.

Tiden får utvisa om den faktiskt är så hållbar som tillverkaren lovar. Men komponenterna som används på cykeln verkar antyda det. Dessutom ger Gazelle 10 års garanti på ram och gaffel.

Navväxeln med kedjeskydd, hydrauliska skivbromsar, skyddat belysningssystem och styv gaffel bidrar till att hålla underhållet på ett minimum. Det är imponerande hur väl avstämd och underbart tyst motorn är. Även om den inte kommer att slå några rekord är motorns uteffekt fullt tillräcklig för vardagliga situationer. Detsamma gäller för det lättåtkomliga batteriet.

Gazelle Esprit C7 HMS är en vardagsmästare. Den fungerar exceptionellt bra i stadsmiljö och ser samtidigt bra ut.

Det är bara synd att Gazelle har valt att använda en helt enkel Shimano cykeldator. Enheten saknar Bluetooth-anslutning och därmed möjligheten att kommunicera med Shimano-appen. Med det sagt, om den här funktionen är viktig för dig finns det alltid möjlighet att uppgradera till en mer avancerad display.

Pris och tillgänglighet

Esprit C7 finns tillgänglig i Gazelles onlinebutik till ett rekommenderat pris på 2 399 € (2 149 £). Alla tillval listas i konfiguratorn på https://www.gazelle.de/esprit-c7-hms (brittiska läsare kan klicka på här). När du har lagt en beställning kan cykeln antingen levereras direkt till dig eller hämtas i en specialiserad cykelaffär. Du kan också testa cykeln i dessa specialbutiker.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Hands-on med Gazelle Esprit C7 HMS elcykel - okomplicerad stadscykel
Benedikt Winkel, 2023-09- 8 (Update: 2023-09- 8)