Notebookcheck Logo

Granskning av lasergraveraren Longer RAY5 : Smart-laser med Wi-Fi

Med Wi-Fi-styrning och en pekskärm är Longer RAY5 nästan ett unikum bland lasergraverare. Därmed kan CNC-lasern imponera med att vara särskilt lättanvänd. Endast 5 watt optisk effekt räcker för att ge bra resultat på många material.

Longer är mest känd för bra och prisvärda 3D-skrivare. Produktportföljen omfattar FDM- och hartsskrivare. Nyligen har Longer också introducerat en CNC-laser, RAY5. Med ett överkomligt pris på cirka 360 dollar förblir tillverkaren trogen det lägre prissegmentet. Longer har dock byggt in några specialfunktioner i RAY5, som inte finns i andra graveringsmaskiner i denna prisklass. RAY5 har till exempel en stor pekskärm och en WLAN-modul för styrning. Även om diodlasern fortfarande kan styras via en USB-kabel finns det faktiskt inget behov av en direkt anslutning mellan datorn och verktyget.

Produktinformation

Produkt Längre RAY5
Storlek 61 × 67 × 20 cm
Arbetsområde 40 × 40 cm
Strömförsörjning 110 V till 240 V AC
12 V 5 A DC
Lasermodul FAC Diod Laser
405 nm
max. 5.5 Watt optisk utgång
fast Fokus 30 mm
Fläckstorlek vid optimal fokus rektangulär 0,08 × 0,08 mm
Huvudkort LGT RAY V1.2
Mikrokontroller ESP-WROOM-32
stegmotordrivare A4988 (Pololu-kompatibel)
Noggrannhet 12,5 µm
Kontroller Pekskärm, Wi-Fi, USB-anslutning, microSD-kabel
Programvara LaserGRBL, LightBurn (Gcode)
Länkar Längre hemsida
Längre RAY5

Installation - allt som behövs finns i lådan

Det tar ungefär en halvtimme att montera Longer RAY5. Du behöver inte leta efter verktyg eftersom alla nödvändiga skruvmejslar ingår i paketet. Vi gillar också det faktum att alla skruvar och smådelar är sorterade i små påsar enligt konstruktionssteg. De tryckta monteringsanvisningarna är lite små, men det finns en PDF-fil på det medföljande SD-kortet för att zooma in. Tack vare den goda förpackningen och de tydliga bildinstruktionerna kräver monteringen inga expertkunskaper

Innehåll i paketet
Innehåll i paketet
Längre monterad RAY5
Längre monterad RAY5

Längre RAY5 kräver inga gränskopplare. Dessa är egentligen inte nödvändiga eftersom man kan styra lasern till nollpunkten manuellt.

Även om kabeldragningen inte ser perfekt ut fungerar den tjocka nylonkabeln i kabelnätet från X-motorn och lasern felfritt. Kablarna håller sig alltid ovanför arbetsytan.

Ramen av aluminiumprofiler är tillräckligt stabil för en lasergraverare. Gummikuddarna på fötterna ger ett någorlunda säkert stativ, men lasergraveraren kan glida, särskilt vid snabba rörelser. En sockel av massivt trä med en storlek på ca 65 × 65 cm är därför lämplig som stativ för lasern. Fäst med de tre bifogade fästena kan CNC-lasern ställas upp säkert på detta sätt.

Kontroller - Wi-Fi gör det enkelt

Menue
Menue
Skärmen ses genom skyddsglasögon
Skärmen ses genom skyddsglasögon

En pekskärm och Wi-Fi-styrning finns inte i andra CNC-lasrar, även om det finns vissa leverantörer som har motsvarande tillbehör i sitt produktsortiment. Du måste vanligtvis förlita dig på DIY-lösningar med en SBC som Raspberry Pi för att uppnå liknande funktionalitet med en diodlaser. Longer RAY5 har en unik funktion här. Om lasern är ansluten till Wi-Fi kan GCode-filer som skapats med LightBurn eller LaserGRBL enkelt överföras. MicroSD-kortet kan lämnas kvar i lasergraveraren och en USB-kabel behövs inte heller.

Innan du startar en graveringsprocess måste du flytta laserhuvudet manuellt till nollpunkten, Longer RAY5 har ingen automatisk homing. Den önskade filen väljs via Sculpture. Ramfunktionen kan användas för att i förväg kontrollera om det objekt som ska bearbetas befinner sig i rätt läge. Lasern ritar då en ram i storleken på utgången med den lägsta ljusintensiteten. Efter ett tryck på Cavre startar graveringen.

Den stora pekskärmen är lätt att läsa, även med de gröna skyddsglasögonen. De valda piktogrammen är nästan självförklarande. Under en graveringsprocess kan hastigheten och lasereffekten justeras. Särskilt för de första försöken med ett nytt material, vilket sparar ett par sessioner i sökandet efter de perfekta inställningarna.

Alla funktioner i lasern kan också hämtas via Wi-Fi-kontrollen. Om Longer RAY5 är ansluten till ett trådlöst nätverk visas IP-adressen på displayen. Adressen kan nås av alla enheter i samma nätverk. Laserns CNC kan styras via webbsidan och laddas med GCode-filer

Hårdvara - En ESP-WROOM-32 kontrollerar RAY5

LGT RAY V1.2 Styrelse
LGT RAY V1.2 Styrelse

Moderkort

En närmare granskning av LGT RAY V1.2-kortet visar att Longer RAY5 styrs av en EPS32 med två processorkärnor. En av kärnorna kan alltså ta hand om den trådlösa anslutningen, medan den andra utför de nödvändiga beräkningsuppgifterna för rörelsestyrning. Under testningen visade sig mikrokontrollern vara utomordentligt stabil, så att oväntat beteende inte uppstod ens under långa uppgifter. En annan positiv aspekt är att stegmotordrivrutinerna är Pololu-kompatibla. Detta gör det möjligt att ersätta defekta drivrutiner eller att byta till tystare alternativ. De installerade A4988 stegmotordrivrutinerna genererar styrsignaler som orsakar relativt bullriga reaktioner i motorerna. Liknande ljud är kända från gamla diskettdrivare.

Med hjälp av de lediga platserna för sensorer och en annan stegmotordrivrutin är det möjligt att utöka RAY5:s funktionalitet. Det är t.ex. möjligt att sätta upp gränsstoppsbrytare och en automatisk fokusering av lasern.

Lasermodul

Lasermodul Längre RAY5
Lasermodul Längre RAY5

Lasermodulen på 5,5 watt imponerar med starka resultat under testet. En särskilt smal ljuspunkt i fokus är förmodligen också ansvarig för detta. Longer anger här en kvadratisk grundyta på 0,08 × 0,08 mm. Eftersom lasern har ett fast fokus måste laserhuvudet justeras enligt objektets höjd. Tyvärr kan detta inte göras utan verktyg. För detta ändamål måste monteringsskruvarna på båda sidor av lasern lossas med en av de medföljande insexnycklarna. En medföljande aluminiumcylinder hjälper till att hitta rätt höjd. Därefter kan de två skruvarna dras åt igen. Processen kompliceras något av den röda ljusskärmen.

Fläkten för kylning av lasern är igång permanent så länge RAY5 är påslagen. Genom att använda ett slags munstycke skapas också en liten luftassisterande effekt via den starka fläkten. Vid skärning av papper eller tyg skulle man dock ibland önska sig ett något svagare luftflöde här, medan detta verkar ganska svagt vid bearbetning av trä. det uppstod aldrig några flammor under testerna.

Skärhastigheter Längre RAY5
Skärhastigheter Längre RAY5

Ett test med 3,5 mm tjock plywood gav utmärkta resultat för både gravering och skärning. Två överfarter med 300 mm/min och 100 % ljusintensitet gav det bästa skärmönstret här, med en brännlinje som var cirka 0,4 mm bred. Det här värdet är viktigt för precisionspassande arbete när man skapar lådor eller motsvarande projekt av plywood eller andra konstruerade material. Skärsnittet kan kompenseras av många program för att styra lasern i enlighet med detta

Gravering med 20-100 % svartvärde ger bäst effekt på plywood vid hastigheter mellan 2000 och 4500 mm/min med 90 % maximal effekt och 20 % minimal effekt. Eftersom trä är en naturlig råvara som utsätts för starka fluktuationer kan de fastställda värdena eventuellt inte överföras till andra arbetsstycken. Redan vid 1000 mm/min är graveringen så djup att testet måste avbrytas här och hastigheterna därunder utfördes inte

Förhandsgranskning i LightBurn
Förhandsgranskning i LightBurn
Inställningar för gråskala
Inställningar för gråskala
Resultat av graveringen
Resultat av graveringen

Den kraftfulla lasern kan också bearbeta många andra material. Förutom trä kan lasern skära tyg, filt, skumgummi, färgad akryl, kartong och papper. Specialanpassade stämplar kan skapas med linoleum eller stämpelgummi. Gravyr fungerar också på material som sten, färgad anodiserad aluminium eller läder. Med några justeringar kan även metall och glas bearbetas. Senap, temperafärger eller speciella färgsprayer tjänar här som medium för att överföra laserns energi, som annars bara skulle reflekteras

Skyddsåtgärder - en flammsensor ger en viss sinnesro under arbetet

Longer RAY5 levereras med de vanliga gröna laserskyddsglasögonen från Kina. Vi kan inte avgöra om dessa uppfyller några säkerhetsstandarder. Bortsett från detta har lasern en infraröd sensor för att upptäcka flammor och en positionssensor för att upptäcka om graveraren är stabil. Särskilt när man arbetar med brännbara material är flamsensorn trots allt något betryggande. Innan materialet verkligen kan fatta eld stängs lasern av för att förhindra en nödsituation. Den kraftfulla fläkten borde räcka för att blåsa ut en brand. Ett högt larm som ljuder samtidigt ökar också medvetenheten om ett eventuellt problem.

Både flammor (från en tändare) och en skakning av RAY5 upptäcktes korrekt i testet och lasern stängdes av. Den enda nackdelen är att lasern måste startas om helt efteråt.

Utsläpp - högljudda och illaluktande

Öppna lasergravörer som Longer RAY5 har ett vanligt problem. Ångorna från det bearbetade materialet sprids i hela rummet. Eftersom laserljusets reflektioner kan vara lika skadliga som själva strålen är det dock inte ett alternativ att öppna alla fönster under drift. Avböjda strålar kan trots allt skada andra. Det kan vara svårt att hitta ett välventilerat rum som också är så ljussäkert som möjligt.

Dessutom har Longer RAY5 en ganska hög ljudnivå under drift. Stegmotorerna brummar i olika tonlägen beroende på hastigheten. Laserns högljudda fläkt är också irriterande.

Dom

The Longer Ray 5 tillhandahålls av:
The Longer Ray 5 tillhandahålls av:
Längre

Longer RAY5 ger bra resultat till ett rimligt pris. Med möjligheten att styra CNC-lasern via Wi-Fi och pekskärm skiljer sig enheten från massan av DIY-lasrar. För att uppnå goda resultat måste du förmodligen göra några tester först.

Longer RAY5 övertygar med en väl utformad kontroll och en kraftfull laser. Med sina uppgraderingsmöjligheter erbjuder lasergraveraren en stor potential.

För gör-det-själv-entusiaster är den lilla lasergraveraren väl lämpad. Man bör dock alltid vara uppmärksam på säkerhetsinstruktionerna när man arbetar med laser. Longer har skurit lite på vissa hörn för att uppnå det låga försäljningspriset, men RAY5:s hela paket är bekvämt.

Priser och tillgänglighet

Den längre RAY5finns tillgänglig via på tillverkarens hemsida. Priset på cirka 360 US-dollar inkluderar fraktkostnader och importtullar. Vår testenhet anlände inom fem dagar. Fram till och med januari är den 14. 2022 kan du spara upp till 60 US-dollar med kupongkoden: 87V69CDZXW5J

Uppmärksamhet

Longer RAY5 är ett verktyg med vilket du kan skapa många vackra projekt. Men som alla arbetsverktyg har denna laser-CNC-enhet risker som kan undvikas med rätt hantering.

Den kraftfulla lasern kan allvarligt skada ögon och hud, även laserstrålens reflektioner är tillräckliga för att orsaka enorma skador på näthinnan. Se till att alltid bära lasersäkerhetsglasögon för lämpligt ljusspektrum på 450 nm med en optisk densitet på 5 (OD5) eller högre när lasern arbetar. Se till att inga oskyddade ögon befinner sig i samma rum som den aktiva lasern (även många husdjur har ögon) och att laserljuset inte skadar andra genom fönster eller dörrar.

Nå inte in i laserns arbetsområde. Oförutsedda rörelser kan orsaka skador genom att komponenter kläms fast eller kommer i kontakt med laserstrålen.

Trots Longer's omfattande säkerhetsåtgärder finns det fortfarande en brandrisk när man arbetar med lasergraveringsapparaten, låt inte lasern arbeta obevakad. Se till att det finns god ventilation och arbeta inte med material som avger skadliga eller giftiga ämnen vid upphettning eller förbränning. PVC eller vinyl kan till exempel avge frätande vätekloridångor när de bearbetas med laser.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Granskning av lasergraveraren Longer RAY5 : Smart-laser med Wi-Fi
Marc Herter, 2021-12-22 (Update: 2021-12-22)