Notebookcheck Logo

Granskning av InfiRay P2 infraröd kamera för smartphone: Liten även med en makrolins

Miniatyriserad. Knappt större än en fjärdedel och ändå en högkvalitativ infraröd kamera. Det här är InfiRay P2. Den kan visa objekt med en temperatur mellan -20 °C och 550 °C på bilder med en hög upplösning på 256 × 192 pixlar. Samtidigt hjälper ett makroobjektiv till att hitta den minsta värmekällan.

På Notebookcheck använder vi vanligtvis Flir One Pro från Teledyne för värmebilderna i våra recensioner av bärbara datorer och smartphones. Därför måste denna lilla infraröda kamera från Infiray också möta vår standardenhet i detta test. Det bör först noteras att både den amerikanska tillverkaren Teledyne och InfiRay från Kina är de nuvarande marknadsledarna inom värmekameror. InfiRay har varit innovativa inom värmekamerors strömförbrukning och upplösning i flera år, stöder utvecklare av öppen källkod och erbjuder ett brett utbud av produkter för både industriella applikationer och slutanvändare.

InfiRay P2 kan skryta med ett extremt kompakt hölje, ett brett mätområde och ett överkomligt pris. I vårt test imponerades vi av den lilla kameran, som finns tillgänglig med både Lightning och USB-C-anslutningar. Den tillhörande appen är en annan historia - den är inte helt utvecklad inom vissa områden.

Tekniska data

InfiRay P2 Pro Infraröd kamera
Upplösning 256 x 192 -20 °C till 600 °C
Bildhastighet 25 Hz
Objektiv 3,2 mm med ett synfält på 56,0° x 42,2°
Makroobjektiv magnetiskt fastsatt med fast fokus på ca 5 cm
Storlek 27×18[26]×9,9 mm [med USB-C-anslutning]
Vikt 13,5 g med makroobjektiv och skyddslock
Tillverkare InfiRay
Tillhandahålls av Pergear

Fall

InfiRay P2 Pro ovanpå Flir One Pro
InfiRay P2 Pro ovanpå Flir One Pro

InfiRay P2 Pro är en liten enhet tillverkad av aluminium. Den infraröda kamerans hölje är helt tillverkat av denna lätta metall - med undantag för USB-porten och objektivet. Den är välgjord, vilket gör att den lilla kameran känns robust och högkvalitativ.

Tack vare inbyggda magneter kan du också fästa ett makroobjektiv på det lilla höljet, så att även de allra minsta objekten kan avbildas i hög upplösning. Detta gör kameran lite tjockare, men den ser fortfarande ut som en miniatyrmodell jämfört med de flesta andra infraröda kameror.

Bildkvalitet

Värmekameran i InfiRay P2 Pro har en upplösning på 256 × 192 pixlar. Detta värde är betydligt högre än upplösningen hos värmekameran i Flir One Pro, som vi normalt använder för våra tester. Kameran från toppkonkurrenten Teledyne klarar bara 160 × 120 pixlar. Därför skulle man kunna tro att InfiRays kamera skulle ge en bättre bild. Men tack vare intelligent efterbearbetning och en överlägsen app ser bilderna från Flir One Pro ofta mycket bättre ut än InfiRay P2 Pro när det gäller bildkvalitet. Vår testenhet, eller mer exakt dess medföljande app, förlitar sig för mycket på den lilla värmekamerans överlägsna bildsensor.

Vid närmare granskning noterade vi en ganska stark fisheye-effekt på de bilder vi tog. Det har länge funnits motsvarande algoritmer för att räta ut dessa typer av bilder om det behövs. Det bör också nämnas att fisheye-objektiv framför kameror också kan ha sina fördelar eftersom de ger en rättvisande bild av området istället för en rättvisande bild av vinkeln. På så sätt är de fastställda medeltemperaturerna mer exakta i ett område. InfiRay-appen erbjuder dock ingen funktion för att räta ut bilden.

På ett område kan P2 Pro mycket mer än Flir One Pro - endast vår testenhet har en makrolins. Detta gör att du kan se även de minsta detaljerna i hög upplösning. Vi använde kameran för att lokalisera ett fel på ett kretskort och som ett resultat kunde vi kontrollera de minsta komponenterna. Vi skulle inte ha haft en chans att göra detta med Flir One Pro. Makroobjektivet har ett fast fokus på ca 5 cm.

En annan sak som InfiRay P2 Pro gör klart bättre är videoinspelning. Med en samplingsfrekvens på 25 Hz kan den infraröda kameran spela in betydligt mjukare videor än vår Flir. Den högre bildfrekvensen är särskilt användbar när det gäller att analysera rörliga delar.

Makrobild MOSFET
Makrobild MOSFET
Makrobild av SOP16-chip (5 x 10 mm)
Makrobild av SOP16-chip (5 x 10 mm)
Värmebild av en bärbar dator
Värmebild av en bärbar dator
Kvadratisk tryckbädd
Kvadratisk tryckbädd

App

Vi kommer nu till InfiRay P2 Pros största kritikpunkt. I annonserna för denna värmekamera kan du se en mycket snygg iOS-app med massor av funktioner som helt enkelt inte finns i Android -appen. Det är först vid en närmare granskning som man märker att InfiRays marknadsföringsteam är skickliga på photoshopping. Tidsdisplayen borde inte bli avskuren på någon iPhone-skärm.

Våra högt ställda förväntningar infriades alltså inte - men appen har ändå en hel del intressanta funktioner som går långt utöver att bara skapa värmebilder. De ger dig också många alternativ för analys.

Annons för InfiRay P2 Pro (skärmdump från produktsidan)
Annons för InfiRay P2 Pro (skärmdump från produktsidan)
InfiRay P2 Pro-appen i vårt test
InfiRay P2 Pro-appen i vårt test

Intressanta är de funktioner som gör att användaren kan avgränsa vissa områden och visa minimi-, medel- och maximitemperatur individuellt. Före inspelning kan emissivitetsfaktorn för en yta ställas in. Denna faktor är viktig för att lagra exakta mätningar av objekt.

Appens styrka bör ligga i efterbehandlingen av dessa bilder, men tillverkaren har helt klart gjort ett misstag här. Den emissivitetsfaktor som ställs in innan bilden tas är inställd på standardvärdet 0,95. Tyvärr innebär detta att inga mätningar kan göras i efterbehandlingen. Därför är det inte längre möjligt att göra exakta mätningar i efterbehandlingen. Följande bilder visar tydligt hur mycket temperaturmätningarna för inspelnings- och analysfunktionen skiljer sig åt.

Inspelad bild (3D-skrivare) med mätpunkt
Inspelad bild (3D-skrivare) med mätpunkt
Samma bild i efterbearbetningsanalysen
Samma bild i efterbearbetningsanalysen

Omfattning av leveransen

InfiRay P2 Pro leveransomfattning
InfiRay P2 Pro leveransomfattning

Förutom den infraröda kameran och makroobjektivet ingår även ett litet linsskydd, en väska att förvara kameran i samt en USB-förlängningskabel i leveransen. InfiRay P2 Pro kan också anslutas till en dator via USB-kabeln.

PerGear har också gett oss en mikrofiberduk att rengöra kameran med.

Termisk selfie
Termisk selfie

InfiRay P2 Pro identifieras av datorn som en vanlig webbkamera. Där visas bara rådata - alltså ingen temperaturmätning. Upplösningen för PC-inspelningar är 256 × 192 pixlar. Videor spelas in med 25 Hz, vilket innebär att de ser mycket jämna ut. Endast ibland orsakar kalibreringen av kameran korta ryck.

Example video:

Strömförbrukning

InfiRay P2 Pro ansluten till vår USB-testare
InfiRay P2 Pro ansluten till vår USB-testare

InfiRay P2 Pro har inget eget inbyggt batteri, så den måste hämta sin ström från sin värd. Enligt tillverkaren tar den cirka 350 mW från batteriet i din smartphone, surfplatta eller bärbara dator. I alla våra tester med Atorch USB Tester och andra mätinstrument har vi till och med noterat att den infraröda kameran förbrukar mindre än detta värde. Med en extra belastning på 314 till 320 mW bör ett typiskt smartphone-batteri, som rymmer cirka 15 Wh, därför räcka i ganska många timmar.

Fördelar

+ liten och praktisk även med makroobjektiv
+ klarar sig utan inbyggt batteri
+ låg strömförbrukning
+ hög upplösning
+ billig
+ kan även användas på PC

Nackdelar

- fisheye-effekt
- Android app inte helt färdigutvecklad

Dom

Granskning av InfiRay P2 Pro infraröd kamera - tillhandahålls av PerGear
Granskning av InfiRay P2 Pro infraröd kamera - tillhandahålls av PerGear

InfiRay P2 Pro är en mycket liten infraröd kamera som levererar bra bildkvalitet. Dess svagheter ligger i den medföljande Android -appen som vi testade. Tillverkaren borde verkligen uppdatera den för att den ska hålla den standard som annonseras på webbplatsen. Kamerans styrkor är den låga strömförbrukningen, den höga upplösningen och den höga bildfrekvensen på 25 Hz. Detta gör att enheten kan ta infraröda videor och inte bara bilder. På så sätt kan det lilla smartphonetillbehöret användas för en mängd olika ändamål. Tack vare den kompakta konstruktionen och det stabila höljet behöver du inte oroa dig för kamerans långsiktiga hållbarhet.

InfiRay P2 Pro levererar högupplösta infraröda bilder till ett förvånansvärt lågt pris.

Trots kamerans alla fördelar när det gäller drifttid, upplösning och liten storlek måste vi också konstatera att InfiRay P2 Pro inte är lämplig för vår avsedda användning. Dess sparade emissioner är inte relevanta för kraven i våra testrapporter inom området bärbara datorer och smartphones. Å andra sidan ger värmekameran med sina flytande videoinspelningar oss också några nya analysalternativ som vi vill använda i framtiden, särskilt när vi granskar 3D-skrivare.

Pris och tillgänglighet

InfiRay P2 Pro finns på Amazon för cirka 300 USD.

Du kan också hitta kameran på PerGearför 279 USD. Spara 10 % extra med koden P2PRO0602.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Granskning av InfiRay P2 infraröd kamera för smartphone: Liten även med en makrolins
Marc Herter, 2023-09- 6 (Update: 2023-09- 6)