Notebookcheck Logo

Gazelle Ultimate C380 HMB e-cykel recension - En avslappnad följeslagare i vardagen

Smart mobilisator. Gazelle Ultimate C380 är en sportig trekkingcykel. Den visar sina styrkor som en kraftfull följeslagare för pendlare och som en avslappnad tourer. Tack vare Bosch Smart System kan den anpassas och är stöldskyddad. Vårt test kommer att visa hur den körs.

I början av året presenterade den nederländska tillverkaren Gazelle tre nya modeller i Ultimate-serien. Denna division är avsedd att erbjuda sportorienterade trekkingcyklar. Den testade Ultimate C380 HMB är toppmodellen med kontinuerligt variabla Enviolo-navväxlar och Gates-rem.

Det finns även en C5 HMB med Shimano navväxlar och en T10 med 10-växlad derailleur. C380 finns endast i blått med två ramvarianter. Tillverkaren erbjuder modellen med diamantram i fyra storlekar, och det finns även fem storleksalternativ för ramen med lågt insteg. Testcykeln har en diamantramstorlek på 57 cm och är 185 cm lång.

Utrustning och utseende - Gazelle levererar ett heltäckande paket

Bosch Performane Line-motorn har ett vridmoment på upp till 75 Nm
Bosch Performane Line-motorn har ett vridmoment på upp till 75 Nm

Vid en första anblick på Gazelle Ultimate C380 är de rena linjerna slående. Kabeldragningen är särskilt lyckad: alla kablar och ledningar är förda in i ramen på sidan strax bakom styrhuvudet, och ingenting stör eller skramlar. Dessutom ger lackeringen ett extremt högkvalitativt intryck. Färgen har en fin glans och det fanns inga repor eller bucklor på vår testbil. Endast batterikåpan är tillverkad av svart, omålad plast och sticker därmed ut visuellt.

I standardversionen levererar Gazelle Ultimate-cyklarna med 500 Wh-batterier, men en energilagringsenhet med 625 Wh kan också installeras i nedre röret på begäran och för ytterligare 200 euro. Batteriet kommer från Bosch, liksom motorn och displayen. En Performance Line-motor ger ett vridmoment på upp till 75 Nm som stöd vid trampning. Kördata visas i färg på en Kiox300-display.

Skiftningen sker med en steglös navväxel från Enviolo. Den manövreras via ett vridgrepp på styret. Kraftöverföringen mellan veven och bakhjulet säkerställs av en Gates-rem som är praktiskt taget underhållsfri.

Fjädringsgaffeln kan låsas
Fjädringsgaffeln kan låsas
Förspänningen av fjädringsgaffeln är justerbar
Förspänningen av fjädringsgaffeln är justerbar
Kiox300-displayens lutning kan justeras
Kiox300-displayens lutning kan justeras
Funktionerna i Bosch styrenhet är omfattande
Gates rem överför kraften och kräver mycket lite underhåll
Handtagets bredd kan justeras utan verktyg
Bagagehållaren tar upp till 25 kilo
Tågen styrs fint i ramen
Utrustning
Växling Navväxlar, Enviolo Trekking Manual
Bromsar Magura MT-C4, 180/160 mm
batteri 500 Wh/625 Wh mot tilläggsavgift
Motoreffekt 250 W
Max. Vridmoment 75 Nm
Totalvikt (med pedaler) 25,8 kg

Den övriga vardagsutrustningen är omfattande: belysningssystem, stänkskärmar, ramlås och sidostativ levereras av Gazelle från fabrik. Ett massivt bagagehållare med en lastkapacitet på 25 kg är också installerat. Bakljuset är integrerat i detta och dras långt åt sidorna för bättre synlighet i vägtrafiken.

Batteriet kan lätt tas bort, det är säkrat via ett lås som har samma nyckel som ramlåset. Om det finns ett uttag i närheten kan även det lättåtkomliga externa laddningsuttaget användas.

Jämfört med förra årets modell har den främre strålkastaren flyttats från styret till trippelklämman. Detta gör att belysningen av vägen blir lite sämre, men det gör det möjligt att montera styrväskor eller korgar. Ultimate C380 har ingen helljus- eller bromsljusfunktion.

Smarta funktioner - Bosch Smart System

Med en kopplad smartphone kan displayen användas för navigering
Med en kopplad smartphone kan displayen användas för navigering

Gazelle förlitar sig på det kompletta paketet från Bosch. Alla komponenter stöder tillverkarens nuvarande "Smart System". Det innebär att motor, styrenhet, display och batteri är anslutna till varandra och kan styras via "eBike Flow App". Programvaran visar inte bara batteristatusen utan även programvaruversionerna för de olika komponenterna. Uppdateringar kan installeras via appen, och det är också möjligt att anpassa körprogrammen till individuella preferenser.

Med dessa uppdateringar tillför tillverkaren också nya funktioner till komponenterna - till exempel en navigationslösning för den installerade Kiox300-displayen. Detta gör det möjligt att planera rutter som ska cyklas på smarttelefonen, displayen visar avståndet till nästa riktningsändring och ger navigeringshjälpmedel med pilar.

Systemet kan också användas som stöldskydd. Om motsvarande funktioner är aktiverade kan cykelns position spåras via appen. Dessutom avger cykeln akustiska varningssignaler om den flyttas medan den är låst. Dessutom kan motorstyrningen blockeras via appen.

På vägen - Ultimate C380 som ett avslappnat glidflygplan

Även om den installerade Performance Line-motorn inte är den mest kraftfulla enheten från Bosch har Ultimate C380 starka biceps. Med en lämpligt vald stödnivå är snabba trafikljussprintar inga problem alls. Cykelns karaktär är dock annorlunda: Det är en överlägsen glidare.

De ganska smala Schwalbe-däcken rullar behagligt tyst över asfalt och grusvägar. Styret är ganska smalt, men erbjuder en behaglig förskjutning och säkerställer tillsammans med den justerbara styrstammen en upprätt, något framåtlutad körställning. Detta gör också längre turer möjliga. Den bekväma körningen stöds av ergonomiska finhandtag.

Enviolo-växelspaken passar också in i denna avslappnade karaktär. Den är mycket finjusterbar så att var och en hittar sin behagliga kadens. Om du glömde att växla ner när du stannar är det inte heller något problem eftersom navet kan manövreras stående. För att växla ska trycket tas bort från pedalen, då övertygar systemet med låga manöverkrafter på vridgreppet.

Växelförhållandet är mycket långt. Korta klättringar och branta partier är ändå inga problem tack vare motorstödet. Den här konfigurationen är dock inte avsedd för långa bergsetapper - cykeln briljerar på snabba nedförsbackar. Cykeln kan accelereras långt över stödgränsen. Stabiliteten är bortom allt tvivel. Till och med mycket snabbt körda kurvor eller gupp som har ridits över lämnar cykeln helt kall. Den förmedlar alltså en stor säkerhet. Inte ens en fullt lastad bagagebärare orsakar någon oro i motorcykeln.

Underlaget bör dock inte vara alltför grovt eftersom däcken på Ultimate C380 är relativt smala. Vi gillar cykelns bromsprestanda. Magura MT-C4-skivbromsen arbetar med två kolvar och får Gazelle att stanna säkert hela tiden. Samtidigt förmedlar den en transparent bromskänsla. Justeringen av greppbredden på de långa spakarna är också väl löst. Den fungerar utan verktyg och erbjuder ett brett justeringsområde.

Resultat - Gazelle Ultimate med full utrustning

I översynen: Gazelle Ultimate C380. Testcykel tillhandahållen av Gazelle Germany.
I översynen: Gazelle Ultimate C380. Testcykel tillhandahållen av Gazelle Germany.

Gazelle Ultimate C380 är mångsidig. Den övertygar både som en vardaglig följeslagare med full utrustning och som en bekväm turcykel.

Utrustningen lämnar knappt något att önska och är genomgående av hög kvalitet. Cykeln rullar mycket bra, drivningen är kraftfull och tyst.

Bosch Smart System erbjuder anpassningsmöjligheter, stöldskydd och ett växande antal funktioner.

Alpinister och mycket sportiga cyklister bör bättre titta på derailleurvarianten. För alla andra kan den steglösa Enviolo derailleur vara en verklig komfortvinst.

Pris och tillgänglighet

Den högkvalitativa utrustningen återspeglas också i priset: Gazelle begär 4290 euro för Ultimate C380 i sin egen webbutik. I gengäld levererar tillverkaren dock också ett mycket bra hantverk, inklusive bra färgkvalitet och 10 års garanti på ramen.

Cykeln är tillgänglig omedelbart och säljs inte bara online utan även hos lokala återförsäljare.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Gazelle Ultimate C380 HMB e-cykel recension - En avslappnad följeslagare i vardagen
Benedikt Winkel, 2023-05-16 (Update: 2023-05-16)