Notebookcheck Logo

Engwe P1 hopfällbar e-cykel utprovad - hopfällbar varje dag

Otroligt mångsidig. Fällbara cyklar är praktiska och får nu en renässans. De är transportabla och med en elmotor också snabba. Engwe P1 vill också vara prisvärd och plocka poäng med sin kompletta vardagsutrustning. Vi tog den elektriska hopfällbara cykeln på en tur.

Vikbara cyklar med elektrisk drivning är på stark frammarsch. Engwe har flera cyklar av denna typ i sitt sortiment, inklusive fatbikes och heldämpade modeller. Engwe P1 är däremot placerad i instegssegmentet och är därmed prisvärd.

Fällbara cyklar ryms inte bara lättare i bagageutrymmet på en bil, de kan också tas med på tåget utan kostnad eftersom de räknas som bagage. Hjulen får inte vara större än 20 tum.

Leverans och montering - Engwe levererar många tillbehör

Engwe P1 levereras i en stor pappkartong. Många gjutna delar och folier är utformade för att skydda den mot skador och repor. Vår testcykel har en lackskada, ett skav mellan gaffeln och bagagehållaren. Bortsett från det är cykeln välpackad.

Leveransomfattningen är stor. Tillverkaren levererar en hel uppsättning verktyg för montering och underhåll, kvaliteten är måttlig, men monteringen är framgångsrik. Förutom cykeln och verktygen innehåller lådan också en laddare, en väska till pakethållaren, en korg och en smartphonehållare.

Även om förpackningen är stor för en hopfällbar cykel är det fortfarande nödvändigt med några monteringssteg. Lampan, stänkskärmen och framhjulet måste monteras på gaffeln. Axeln sitter ännu inte i hjulet och måste fortfarande förses med muttrar och distansbrickor. Den är också helt fri från fett.

Styrröret måste också sättas in och styret monteras. Detsamma gäller sadelröret och sadeln. Alla arbetsmoment förklaras i den bifogade bruksanvisningen med bilder. Instruktionerna finns på flera språk, bland annat tyska.

Utrustning och utseende - Omfattande vardagsutrustning för Engwe P1

Engwe P1 är kompakt, proportionerna är typiska för en hopfällbar cykel, liksom de 20-tums däcken. Ramen ser å andra sidan ovanligt solid ut, vilket beror på att 468 Wh-batteriet är integrerat i ramen. Ramen är tillverkad av aluminiumlegering och domineras av en stor rektangel som det centrala elementet.

Den borstlösa motorn på 250 watt är installerad nästan osynligt som en bakre navmotor. Det låga priset är särskilt tydligt i tilläggsdelarna. P1 har visserligen skivbromsar, men dessa är inte från någon välkänd tillverkare och styrs mekaniskt. Gaffeln är inte justerbar, har inget luftstöd och är alldeles för mjuk.

Sju växlar är å andra sidan inte ovanligt på en hopfällbar cykel. Bakväxeln och avtryckaren kommer från Shimano. Tourney-serien är dock redan gammal och i instegsområdet. När det gäller en hopfällbar cykel ligger fokus naturligtvis också på hopfällningsfunktionen. P1 fälls ihop ungefär mitt på huvudramen. Styrröret kan också fällas ner ovanför styrhuvudet. Fällbara pedaler ger också en slank linje.

Engwe hopfällbar cykel kan rullas i hopfällt läge. Ett fäste ser också till att den står säkert utan att skada ramen. Tyvärr kan cykeln inte fixeras i hopfällt läge och ramdelarna rör sig isär när man skjuter på den. Det finns också skavmärken mellan gaffeln och pakethållaren.

Engwe erbjuder endast P1 i en storlek. Ett justerbart sadelrör och ett justerbart styrrör säkerställer storleksjustering. Däcken och fälgarna är ovanliga. Tillverkaren använder inte ekerhjul utan gjutna hjul. Dessutom är däckbredden på no-name-däcken stor på 2,3 tum, vilket är ett mountainbike-format, och den underförstådda terrängprofilen matchar detta.

De många kablarna och ledningarna, som alla är dragna på utsidan av ramen, är slående. Några av dem är mantlade, men de flesta löper helt öppet. Det ser inte snyggt ut, men kablarna begränsar åtminstone inte vikningsfunktionen och de fastnar inte i rörliga delar.

Utrustning
Växlar växellåda, Shimano Tourney, 7 växlar
Bromsar mekaniska skivbromsar, 160 / 160 mm
batteri 468 Wh
Motor bakre navmotor 250 watt
Max. vridmoment Vridmoment 40 Nm
Vikt (med pedaler) 24,02 kg/~53 lb
Max. Nyttolast 120 kg/~265 lb

P1:s vardagsutrustning är omfattande. Cykeln levereras med ett belysningssystem som drivs av batteriet, ringklocka, sparkstötting, stänkskärmar i metall och pakethållare. Det senare kan bära en last på upp till 25 kg (~55 lb). Det finns ingen lowrider för att fästa sadelväskor längre ner och inte heller någon fjäderklaff.

Det inbyggda tändningslåset är ovanligt för en eBike. Det är placerat på undersidan av ramen. Det används för att aktivera cykelns strömförsörjning och kan även användas för att låsa upp batteriet. Batteriet kan laddas både monterat och demonterat, batteriet tas ut via böjen i ramen.

Kontaktpunkterna på styret är intressanta. Greppen har ergonomiska fenor, men är korta och tillverkade av hårt material. Bromshandtagen är icke justerbara och tillverkade av plast. Räfflade gummikuddar är fastskruvade för bättre grepp. Displayen är monokrom och kontrollknapparna är placerade direkt på panelen. Om skyddsfilmen tas bort är knapparna inte längre märkta.

Display och app - Engwe P1 utan app-anslutning

Engwe har i allmänhet avstått från smarta funktioner på P1. Det finns ingen appanslutning. Inställningar kan endast göras direkt på displayen. Även om displayen är Bluetooth-aktiverad har användaren ingen tillgång till denna funktion.

Det finns totalt tre knappar på P1-displayen. En strömbrytare sätter på eller stänger av displayen med en lång tryckning. En kort tryckning växlar mellan olika uppgifter i färddatorn, t.ex. total körsträcka, trippmätare, medelhastighet och maxhastighet.

Dessutom visualiseras aktuell hastighet, vald assistansnivå och batteristatus med fem staplar. Assistansen har totalt fem nivåer och ökas eller minskas i steg om 5 km/h (~3 mph) med hjälp av två knappar; P1 ger maximal assistans upp till 25 km/h (~15 mph)

Knapparna på displayen kan användas för att aktivera ljuset och påskjutningshjälpen genom att trycka och hålla in dem. Skjuthjälpen är dock svag och kan inte användas för att rulla över hinder som t.ex. trottoarkanter. Displayens ljusstyrka minskas automatiskt när lampan tänds.

 

 

 

Batteri, motor och räckvidd - P1 klarar 40 km/~25 mph med full belastning

Den bakre navmotorn är mycket väl avstämd. Även om Engwe P1 måste klara sig utan en vridmomentsensor är samspelet mellan motor och muskelkraft behagligt välbalanserat. Motorns fem stödnivåer har ingen inverkan på drivningens egenskaper eller vridmoment. Den arbetar alltid med den maximala kraften på 40 Nm. Nivåerna ändrar endast den maximala hastighet som motorn driver upp till.

En annan bra lösning är att frekvensomriktaren tonar ut när maxhastigheten uppnås. Drivenheten kopplas ur långsamt och startar inte nervöst om och om igen för att sedan dö kort därefter. Nackdelen med detta harmoniska upplägg är att det tar lång tid innan frekvensomriktaren startar igen. Det tar flera sekunder och vevvarv innan drivningen startar igen, t.ex. efter en kurva

 

P1 klarar knappt de 40 kilometrarna (~25 miles) i Alperna med 610 meters stigning på en enda batteriladdning. Vi laddar sedan 525 Wh tills batteriet är fulladdat, vilket tar 6,5 timmar. Detta motsvarar den maximala belastningen på drivenheten. På platt väg bör 50-60 kilometer (~31-37 mi) vara lätt att uppnå.

 

Batteriet kan endast tas ut med hjälp av nyckeln. En säkerhetsbult skjuts tillbaka via låset och batteriet kan dras ut ur ramen. Ett bärhandtag underlättar hanteringen.

På väg - Engwe P1 med fantastisk komfort

Med Engwe P1:s fulladdade batteri gav vi oss ut på vår första riktiga körning efter den inledande rullningen under byggnationen. Skivbromsarna måste brytas in, de är mycket tandlösa från fabrik. Mer irriterande är dock det korta sadelröret. Testpersonen är 185 cm lång, men har korta ben, Engwe rekommenderar en förarhöjd mellan 150 och 190 cm (~5' och 6'2"). Om Max-markeringen följs sitter testpersonen för lågt, vilket är obekvämt under långa turer.

Bortsett från det är ergonomin hos den hopfällbara cykeln bra. Överlag är hållningen mycket upprätt på grund av det lilla avståndet mellan sadel och styre. Detta är inte sportigt, men ger en bra överblick. Trots bredden och slitbanemönstret rullar däcken mjukt och tyst. E-drivningen, å andra sidan, tenderar att vara högljudd för att vara en navmotor och är alltid hörbar under körning.

Vi blev positivt överraskade av ramens styvhet. Även i hastigheter på 40 km/h (~25 mph) och högre förblir Engwe P1 stabil. Den följer radier på ett tillförlitligt sätt och förmedlar säkerhet. Det är också möjligt att köra handsfree utan att slå i styret. Gaffeln är å andra sidan oanvändbar. Den är så mjukt inställd att det är lätt att få den att studsa när man står upp. Den sämre kvaliteten syns till och med i lackeringen, där trippelklämmans svarta färg sträcker sig till gaffelrören.

P1:s utväxlingsförhållanden är väl valda. Med de sju växlarna och motoreffekten är det lätt att ta sig igenom även måttligt svåra stigningar. På plan terräng är det möjligt att trampa i 30 km/h (~18,6 mph) även på högsta växeln. Växlingsavstånden är lite långa, men bortsett från det fungerar växeln smidigt och är korrekt inställd från fabrik.

På vår 50 kilometer långa testtur med många stigningar var Engwe P1 förvånansvärt bekväm. Vi skulle byta ut kontaktpunkterna som de alltför hårda greppen och sadeln. Även efter upprepad åtdragning går det inte att montera sadeln på sadelröret utan glapp.

Att fälla ihop cykeln är en barnlek. Den hopfällda P1 ryms till och med i bagageutrymmet på en liten bil, till exempel en Fiat Panda. Alla fällbara lås är säkrade mot oavsiktlig användning. Sadelväskor kan användas utan problem. De stör varken bakväxeln eller kommer i kontakt med skorna.

Omdöme - Engwe hopfällbar cykel med vardagsegenskaper

I granskning: Engwe P1. Testapparat tillhandahållen av Geekbuying.
I granskning: Engwe P1. Testapparat tillhandahållen av Geekbuying.

Engwe P1 har många olika användningsområden. Som hopfällbar cykel är den särskilt lämplig för pendlare och semesterfirare som uppskattar dess lilla fotavtryck. Den passar till och med i små bilar och kan tas med på tåget utan kostnad. Tack vare den elektriska drivningen kan pendlingsresor också genomföras utan att svettas.

Oavsett vikegenskaperna imponerar P1 med en harmoniskt avstämd drivning, en komplett vardagsutrustning, en stabil ram och ett relativt stort batteri. Även längre turer och bagagetransporter är möjliga med Engwes hopfällbara cykel. Med sina breda däck är den inte ens rädd för asfalterade vägar.

Det låga priset på P1 märks särskilt tydligt på tillbehören. Kontaktpunkter som handtag och sadel är obekväma på långa resor, men kan enkelt bytas ut. Mer irriterande är gaffeln, som är alldeles för slak, och de tandlösa bromsarna.

Engwe P1 är lätt att ta med sig och erbjuder ändå många funktioner och till och med komfort. Och den är inte ens dyr.

För ett pris på mellan 600 och 700 euro (~642 och 748 dollar) erbjuder Engwe P1 mycket cykel för pengarna. Naturligtvis finns det bättre, lättare och bekvämare cyklar. Men det övergripande paketet är sammanhängande och den hopfällbara cykeln sticker inte ut negativt i någon kategori. Det låga priset gör den intressant för sporadiska cyklister.

Pris och tillgänglighet

Engwe P1 är tillgänglig från olika detaljhandelsportaler som vår låntagare Geekbuying. På Amazon eller i tillverkarens onlinebutik https://engwe-bikes-eu.com/collections/folding/products/ep-2-pro-upgraded-version-750w-folding-electric-mountain-bike är P1 för närvarande inte listad, men EP-2 Pro med samma ram, kraftfullare motor och feta däck är det. Vid testtillfället säljs P1 på Geekbuying för 649 euro (~694 dollar).

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Engwe P1 hopfällbar e-cykel utprovad - hopfällbar varje dag
Benedikt Winkel, 2024-06-29 (Update: 2024-06-29)