Notebookcheck Logo

Eleglide Coozy recension: Snabb e-scooter med luftdäck och bra räckvidd

Tung men kraftfull. Det är inte förvånande att elrullatorer är på modet just nu. De är betydligt billigare än elcyklar och tar föraren till sin destination utan att behöva använda sin egen muskelkraft. I fallet med Eleglide Coozy kan detta till och med ske på ett avstånd på 40-50 kilometer (~25-31 miles). Vi testade e-scootern utförligt.

Eleglide Coozy el-scooter är utrustad med 10-tums luftdäck, en kraftfull 350-wattmotor och ett batteri med en kapacitet på 450 watttimmar, med vilket tillverkaren lovar en räckvidd på upp till 55 kilometer (~34 miles), och hör till det övre mellansegmentet av el-scootrar. Priset ligger runt 600 euro (~582 dollar), men beroende på rabatten kan du även få den betydligt billigare ibland. När den här artikeln skrivs finns Eleglide Coozy tillgänglig hos den europeiska online-försäljaren Geekmaxi för endast 534,99 euro (~519 dollar) med kupongkoden "5pApMwkD".

Tack vare den omfattande utrustningen (skivbromsar, fram- och bakljus) och de grundläggande tekniska prestandaspecifikationerna kan den elektriska skotern användas i många europeiska länder, inklusive Österrike. Tyvärr saknas fortfarande det nödvändiga driftstillståndet för Tyskland.

Tekniska data

Eleglide Coozy
Batteri 36 V; 12,5 Ah (motsvarar ca 450 Wh); 42 Volt (laddning vid 100-240 V, 2 A)
Drivning Bakhjulsdrift med borstlös motor på 350 watt (36 V, 210 rpm, 22 Nm); max 15 % lutning
Maxhastighet 25 km/h (~16 mph); tre hastighetsnivåer 10 km/h, 15 km/h, 25 km/h (~6, 9, 16 mph); Push-läge vid 6 km/h (~4 mph)
Räckvidd 50-55 km (31-34 miles)
Laddare 42 V 2 A, motsvarar 84 Watt, laddningstid cirka 7 timmar
Belastning 120 kg (~265 lb)
Mått 113 x 54 x 121 cm (44 x 21 x 48 tum)
Däck 10 x 2,25-tums luftdäck
Bromsar mekaniska skivbromsar (bak) + elektronisk broms/E-ABS (bak)
Vikt 18,7 kg (~41.2 lb)
Lampor/säkerhet LED-lampor fram och bak, vänster och höger blinkers, bromsljus (blinkande); E-ABS; IPX4 (skydd mot stänk)
Övriga egenskaper mekanisk fjädring fram, fällbar, gummerad fotplatta (bredd: 19 cm), inget CE-certifikat
Webbplats Eleglide

Uppackning och montering - Eleglide Coozy är redo att användas inom några minuter

När du har släpat hem den tunga, otympliga, 23 kg tunga lådan är det svåraste redan gjort. Till vår förvåning är skotern redan nästan helt färdigmonterad, och du behöver bara skruva fast styret. Detta görs med 4 insexskruvar med hjälp av insexnyckeln, som ingår i lådan för din bekvämlighet. Tyvärr är skiftnyckeln något för liten, och en större skiftnyckel gör monteringen mycket enklare. Däcken är redan pumpade - även vid ett relativt högt tryck på 45-50 PSI. Å ena sidan är detta bra, eftersom du omedelbart kan hoppa på Eleglide Coozy, men å andra sidan är detta redan en första indikation på dess optimering för räckvidd framför komfort.
Förutom laddningskabeln finns det även en bruksanvisning. Den är ganska lätt att förstå och översatt till 6 språk (engelska, italienska, franska, tyska, spanska och polska).

 

Vid leverans är batteriet redan nästan helt laddat (80-100 %). Tyvärr ger detta också anledning till oro: som i de flesta skotrar är det inbyggt och kan inte tas bort. Om det till exempel inte finns något uttag i ditt garage och du måste bära scootern till laddningsplatsen kan scooterns vikt göra detta ganska svårt.

Det som är tänkt att hjälpa till med detta är dess fällmekanism. Det är extremt enkelt att fälla den: öppna låslåset på styret, fäll ner det och fäst styret med hjälp av det plastlås som kallas "ring" på det bakre stänkskyddet. Vikd på detta sätt kan skotern bäras som en resväska, förutsatt att du har styrkan att lyfta den: En vikt på cirka 19 kg kan vara ganska tung att bära upp för flera trappor. I hopvikt skick passar skotern i en bagageutrymme men kan också ta upp mycket utrymme, beroende på biltyp.

Konstruktion, utrustning och drift - Tung skoter, enkel hantering

Vår testenhet är tillverkad av en blandning av aluminium och plast, med svarta och grå färgtoner som dominerar, eftersom det inte finns några färgaccenter. Det visuella intrycket är överlag bra, precis som den uppenbara stabiliteten, men detta är främst ett resultat av dess höga vikt. Om vi tittar på detaljerna kan vi sedan hitta några mindre visuella fläckar, som några orena limfläckar på fotplattans gummikåpa, ramens sidokåpa i området för bakhjulet eller laddningsporten. På grund av det solida helhetsintrycket litar du ändå definitivt på enheten med dess maximala last på 120 kg.

Som redan nämnts är Eleglide Coozy med sina nästan 19 kg (~42 lb) relativt tung, men den är också en av de större representanterna i sitt slag när det gäller dimensionerna. De stora luftdäcken på 10 x 2,25 tum, längden på 113 cm, det breda styret på 54 cm och fotsteget på 19 x 47 cm har dock också sina fördelar och möjliggör en bekväm parallell hållning på skotern.

I mitten av styret finns en integrerad display med en universalknapp. Denna slår på och av e-scootern, växlar mellan de fyra körlägena och aktiverar fram- och bakljusen. Blinkersen utlöses med hjälp av en separat strömbrytare nära det vänstra handtaget. På displayen visas det valda körläget, hastigheten, det totala antalet körda kilometer och den ungefärliga batterinivån i form av fem staplar (fulla eller blinkande) som var och en visar 20 % av batterinivån (eller 10 % av den återstående kapaciteten om staplen blinkar)

Lampor - E-scootern levereras med blinkers

E-scootern är utrustad med ett komplett ljussystem. Det inkluderar en LED-strålkastare fram, en LED-bakljus som också är en bromslampa med en reflektor, två orange reflektorer på sidorna och två blinkers i slutet av vänster och höger handtag. Detta säkerställer god synlighet för skotern i trafiken, även om vi hade velat att blinkers skulle ha varit ännu mer märkbara. Dessutom finns det en risk för att dina händer döljer blinkers och hindrar trafiken bakifrån från att se dem.

App - Många ytterligare funktioner med en ansluten smartphone

För ytterligare information och kontrollmöjligheter finns det också en app (för Android och iOS, men inte i de officiella appbutikerna). Du måste ladda ner .apk via QR-kod (se bruksanvisning) direkt, och du kan också behöva avaktivera vissa säkerhetsbegränsningar i din telefon för att installera denna. Efter installationen kan du konfigurera appen och ansluta den till skotern via Bluetooth. I vårt test lyckades kopplingen inom några sekunder.

Appen visar en del utökad information jämfört med displayen på skotern: det totala antalet körda kilometer med en decimal, sträckan för den aktuella resan, den exakta batterinivån i procent och den aktuella temperaturen. Så långt så bra, men några av de visade värdena visade sig vara något tveksamma i vårt test. När den till exempel visade 50 % av batterikapaciteten som återstod vid starten sjönk nivån till cirka 40 % efter några minuter. Eller temperaturen visade 25 grader (Celsius), medan den faktiska temperaturen utomhus bara var 19 grader. Eftersom temperaturnivån ökade till mer än 30 grader efter några minuters körning antar vi att det rör sig om en intern sensor som till exempel kan visa batteritemperaturen.
Dessutom kan du tända eller släcka ljuset, växla mellan körlägena och få scootern att pipa via en "Search"-knapp för att göra den lättare att hitta. Du kan också låsa scootern via appen, vilket förhindrar att motorn aktiveras och gör att den även avger ett tyst pip när den flyttas. Detta förhindrar dock inte riktigt att scootern blir stulen. För att göra det behöver du en högljudd siren i stället för det tysta pipet.

Du kan också öka maxhastigheten upp till 50 km/h (~31 mph) i inställningarna (mer om detta senare) eller aktivera en direktstart utan att först behöva sparka med foten för att få igång skotern.

Om du vill titta på den här informationen medan du åker skoter rekommenderar vi en smartphonehållare. Att installera den kan dock vara ganska svårt, eftersom det knappt finns något utrymme för den på styret (se bild ovan).

Körprestanda och komfort - Coozy e-scooter är inte avsedd för terrängkörning

Du startar skotern med en spark - om du inte har avaktiverat det här alternativet i appen. Det breda fotsteget garanterar en avslappnad benställning, tack och lov även under längre turer. När det gäller själva körkomforten hade vi, med tanke på uppgifterna på pappret (stora luftdäck och framfjädring), förväntat oss mer. Föraren skakas ordentligt redan på en genomsnittlig, dåligt asfalterad väg, och du bör köra försiktigt och långsamt över även låga steg på några centimeter för att undvika att kastas av scootern. Skulden för detta verkar ligga i de hårda däcken som är uppblåsta till ett högt tryck redan i leveranstillståndet. Naturligtvis skulle komforten kunna ökas genom att ha lägre tryck i däcken, men detta medför också en minskning av räckvidden.
Subjektivt sett verkar den extra fjädringen av framhjulet inte bidra särskilt mycket till att öka körkomforten. Och trots den generösa däckstorleken är en grus- eller grusväg inte heller den optimala terrängen för skotern. I det här läget känns Eleglide Cozy endast bekväm på jämna, asfalterade vägar som är i mycket gott skick. Den minsta vändradien (vid skjutning) är stora 1,7 meter, vilket gör det svårt att vända skotern i trånga omgivningar, särskilt när man skjuter den.

Eleglide Coozy erbjuder tre körlägen: Eco (max 10 km/h, ~6 mph), Drive (max 15 km/h, ~9 mph) och Sports (max 25 km/h, ~16 mph). Dessutom erbjuder elscootern även ett Push-läge vid 6 km/h (~4 mph), som är tänkt att hjälpa dig när du till exempel måste skjuta scootern uppför en backe. Efter en inledande fas där du noggrant bekantar dig med den kommer du förmodligen att föredra att köra scootern i sportläget, och förutsatt motsvarande vägförhållanden klarar scootern hastigheter på upp till 25 km/h (~16 mph) ganska bra, även när den körs av nybörjare.

Om du håller en konstant hastighet i cirka 5 sekunder - vilket kan vara en utmaning med hjälp av tumgreppet på höger handtag (om det inte är topphastigheten i det valda läget) - hör du ett pip som signalerar att kryssningsläget aktiveras. Då kan du släppa gaspedalen, och skotern kommer att hålla sin hastighet så konstant som möjligt tills du aktiverar bromsen. Detta kan vara en stor lättnad, särskilt under längre sträckor

 

Acceleration och bromsning

Enligt databladet har navmotorn i bakhjulet en effekt på 350 watt och ett vridmoment på 22 Nm. Enligt vår observation skiljer sig de tre körlägena inte bara åt när det gäller hastighetsgränserna, utan även accelerationen är olika. I Drive-läget mäter vi i genomsnitt 3,4 sekunder (genomsnitt av 5 mätningar) för att ta sig från 5 till 15 km/h (~3 - 9 mph), och i sportläget 3,1 sekunder i genomsnitt. Från 5 till 20 km/h (~3 - 12 mph) mäter vi 5,2 sekunder i sportläge, och det tar 7,7 sekunder i genomsnitt att nå den förinställda topphastigheten 25 km/h (~16 mph). Subjektivt sett känns Eleglide e-scooter attraktivt zappig och smidig i Sport-läget, och efter en viss tid av tillvänjning kommer du förmodligen bara att köra scootern i det här läget.

5-15 km/h (~3-9 mph) 5-20 km/h (~3-12 mph) 5-25 km/h (~3-16 mph)
Acceleration (körläge) 3,4 sek
Acceleration (sportläge) 3,1 sek 5,2 sek 7,7 sek

Via appen kan du ta bort begränsningen till högst 25 km/h och öka topphastigheten till 50(!) km/h. Men var försiktig! Beroende på vilket land du bor i kan detta strida mot lagarna för drift av en skoter, och du ökar också risken för farliga situationer, eftersom skotern endast i begränsad omfattning är konstruerad för så höga hastigheter. Din energiförbrukning kommer också att öka drastiskt, vilket gör att din räckvidd försvinner. I vårt test på en plan väg på privat mark nådde vi en maxhastighet på 30 km/h (~19 mph). En högre hastighet är förmodligen bara möjlig i nedförsbacke ändå. På tomgång kan motorn nå upp till 38 km/h (~24 mph).

25 km/h (~16 mph): Topphastighet i sportläge
25 km/h (~16 mph): Topphastighet i sportläge
Inte lagligt (i Tyskland) men möjligt: 30 km/h (~19 mph) högsta hastighet
Inte lagligt (i Tyskland) men möjligt: 30 km/h (~19 mph) högsta hastighet
Eleglide Coozy lämnar lite gummi i vårt bromstest
Eleglide Coozy lämnar lite gummi i vårt bromstest

Scootern har en skivbroms i det bakre hjulet eller drivhjulet. Under våra tester utsattes Eleglide Coozy E-Scooter också för ett omfattande bromstest. Vi aktiverade bromsarna på våta och torra vägar (asfalterade) från olika hastigheter.
Att stanna helt från en hastighet på 15 km/h (~9 mph) tar i genomsnitt 2,9 meter (~9,5 ft) i genomsnitt (genomsnitt av 5 testkörningar) på en torr väg. Från en hastighet på 20 km/tim tar det 5,1 meter, och om vi bromsar upp i topphastigheten 25 km/tim kommer Eleglide Coozy till ett fullständigt stopp efter 7,0 meter.
Det ombytliga höstvädret gjorde det också möjligt för oss att utföra några bromstester på våta vägar. Med ett genomsnitt på 5,4 meter från 20 till 0 km/h och 7,9 meter från 25 till 0 km/h blev stoppsträckorna längre, som förväntat. Enligt databladet har Eleglide "E-ABS" I våra bromstester, särskilt på en våt väg, observerade vi dock inte någon märkbar effekt av en sådan säkerhetsfunktion: bakhjulet blockerade helt och började alltid glida. Men tränade förare bör ändå kunna kontrollera skoterns beteende i dessa situationer, särskilt eftersom det obromsade framhjulet inte förlorar kontakten med marken. Med termen "E-ABS" kan Elegilde hänvisa till den elektroniska bromsningen av drivningen.

15-0 km/h (~9-0 mph) 20-0 km/h (~12-0 mph) 25-0 km/h (~16-0 mph)
Stoppsträcka på torr väg 2,9 m 5,1 m 7,0 m
Stoppsträcka i vått tillstånd 5,4 m 7,9 m

Efter våra tester med dussintals körda kilometer märker vi också att bromsarna har en tendens att gnissla och att effekten av den elektroniska bromsningen är mycket liten. En "enpedalkörning", dvs. att bromsa enbart genom att sluta trycka på gaspedalen som vi känner till från elbilar, är ännu inte aktuellt för e-scootrar. De motorer som används här är förmodligen alldeles för små för detta. Tyvärr kunde vi under vårt test inte tydligt avgöra om eller hur mycket kraft som återvinns av den elektroniska bromsen (regenerativ bromsning), till exempel när vi åker nedför en längre sträcka. Även om batterinivån visade en ökning med flera procentenheter, försvann denna ökning omedelbart när vi nådde botten av backen.

Batteri och laddning - En lång räckvidd, i teorin...

Teststräcka: 20 km (12 miles) på en plan väg
Teststräcka: 20 km (12 miles) på en plan väg

Eleglide anger en räckvidd på 50-55 km, men detta bör ses som ett absolut bästa scenario. De värden som anges av tillverkaren fastställdes under följande optimala förhållanden: "75 kg last, 26 °C, 15 km/h konstant hastighet på en plan väg utan starka vindar" Därför bör den faktiska räckvidd som du kan uppnå vara motsvarande mindre.

Vår testrutt på 20 kilometer (~12 miles) på en huvudsakligen plan väg vid en yttertemperatur på cirka 20 grader (68 °F) med en förarvikt (inkl. kläder) på cirka 65 kg (~143 lb) och hastigheter på upp till 25 km/h (~16 mph) och en genomsnittlig hastighet på 20 km/h (~12 mph) fick batterikapaciteten att sjunka från 100 till cirka 50 %. Så under dessa förhållanden kan du nå en total räckvidd på cirka 40 km, vilket motsvarar en teoretisk förbrukning på 11,25 Wh per kilometer.
Den återstående batterikapaciteten visas på den integrerade skärmen i form av 5 staplar (full eller blinkande), vilket ger dig steg om ca 10 %. Appen på en ansluten smartphone kan ge dig mer exakt information.

En annan tur, denna gång under betydligt sämre förhållanden för batteriet (utomhustemperatur 10 °C, 50 °F), startade med 1,5 bar (ca 30 %) och slutade redan efter cirka 500 meter. Effekten minskade och scootern körde till en början bara i låg hastighet, innan föraren tvingades kliva av helt och hållet. Detta innebär att den återstående räckvidden är svår att bedöma i den nedre tredjedelen av kapaciteten och att omborddisplayen inte ger dig tillförlitliga uppgifter, särskilt i ofördelaktiga, kallare väderförhållanden. Vi rekommenderar att du laddar scootern innan du använder den och håller den parkerad i rumstempererade omgivningar för att undvika dåliga överraskningar på morgonen.

Du kan ladda Eleglide Coozy-scootern med den medföljande laddaren (42 V, 2 A). Batterikapaciteten på 450 watttimmar i kombination med en 84 watt effekt hos laddaren skulle få oss att förvänta oss en laddningstid på cirka 5,5 timmar. Eleglide nämner 7 timmar, och vi kan bekräfta detta värde för en full laddning i vårt test.
Tyvärr kan du inte titta på den integrerade displayen med indikator för batterinivå under laddningen. För att se displayen måste du först dra ur laddaren. Det är också omöjligt att ansluta till appen för att läsa av den aktuella laddningsnivån. Detta gör det mycket svårt att ladda den till en specifik nivå, och i praktiken kommer du förmodligen att behöva ladda batteriet tillbaka till 100 % regelbundet, vilket kan vara mindre än optimalt när det gäller att skydda batteriet på lång sikt.

Bedömning - Eleglide Coozy med "tunga" fördelar och nackdelar

Testning av Eleglide Coozy E-Scooter, testenhet tillhandahållen av Geekmaxi.com
Testning av Eleglide Coozy E-Scooter, testenhet tillhandahållen av Geekmaxi.com

Efter flera veckor och en total sträcka på nästan 100 km, vilket intryck finns kvar? Eleglide Coozy presenterar sig som ett robust och ganska bekvämt fordon för kortare och medellånga sträckor. Man ska dock inte låta sig luras av de stora luftdäcken och den främre fjädringen och dra slutsatsen att skotern är särskilt bra för terrängkörning. Eleglide Coozy känner sig främst hemma på rent asfalterade vägar.
I denna livsmiljö levererar elscootern accelerationsvärden som gör den rolig att köra, och med motsvarande väderförhållanden och körstil kan den till och med nå avstånd på 40 kilometer (~25 miles) eller mer ibland

E-scootern Eleglide Coozy är definitivt rolig att köra, men du bör också känna till dess svagheter

Vi underskattade något dess höga totalvikt på cirka 19 kilo (~42 lb). Även om du inte märker det negativt under körningen måste e-scootern också laddas. Och om du måste bära skotern flera trappor för att komma till ett eluttag behöver du en viss styrka för att göra detta, även om den hopfällbara funktionen underlättar bärandet. En full laddning tar cirka 7 timmar, så du bör definitivt planera för det

Du måste också vara försiktig i vinterförhållanden, eftersom låga temperaturer kan minska räckvidden avsevärt och göra den integrerade visningen av den återstående batterinivån mycket mer opålitlig.

Uppmärksamhet: Observera att varje land har olika regler för användning av en elektrisk skoter som kan variera mycket. Du bör därför informera dig innan du köper skotern. (Du hittar reglerna för de tysktalande länderna här: AT, DE, CH)

Pris och tillgänglighet

Eleglide Coozy finns tillgänglig i Europa i Geekmaxis webbutik till listpriset 599,99 euro (~582 dollar). Vid tidpunkten för publiceringen av denna artikel finns det ytterligare en rabatt, vilket resulterar i en kostnad på 549,99 euro (~533 dollar) för Eleglide Coozy.

Olika elcyklar och el-scootrar finns också tillgängliga av märket Eleglide i onlinebutiker som Geekmaxi.com. De skickas från lager i EU, så det finns inga extra kostnader (i europeiska länder) och de kan skickas inom några dagar.

För leverans till USA finns Eleglide-scootern till exempel på Geekbuying.com för 584 dollar.

Anmärkning: Testenheten tillhandahölls kostnadsfritt av tillverkaren till författaren för teständamål.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Eleglide Coozy recension: Snabb e-scooter med luftdäck och bra räckvidd
Andrea Grüblinger, 2022-10-11 (Update: 2022-10-11)