De Bästa Smartklockorna

Uppdaterad November 2020. När vi startade den här listan i somras hade vi inte mer än sju smartklockor att välja mellan. Sen dess har antalet recenserade smartklockor på Notebookcheck mer än fördubblats. Läsarnas intresse för den här kategorin har ökat rejält och vi är redo att fylla behovet. Novembers uppdatering innehåller också Apples senaste Apple Watch.
Inge Schwabe, 👁 J. Simon Leitner (översatt av Jesper Berg), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Utöver den ökande mängden enheter med Googles WearOS ser vi också fler och fler smartklockor från Honor och Huawei. Apples och Googles system går att utöka med appar som ger nya funktioner. Detta förklarar varför både Apple Watch och klockor med WearOS har ett minne på runt 1 GB medans de stängda systemen från Honor och Huawei klarar sig med en halv megabyte.

Sen har vi tillverkare som Samsung, Garmin och Fitbit som kör sina egna system och också har sina egna app-butiker. Deras utbud är mer begränsat, men det går ändå att hitta populär appar som Strava och Spotify där.

På tal om idrott är det i huvudsak sensorerna som gör skillnaden på de smarta klockorna. En del klarar sig själva under träningen tack vare egen GPS. Gyroskop och accelerometrar aktiverar skärmen när du lyfter armen, håller koll på hur många steg du tar och informerar dig om du inte rör dig tillräckligt. Vidare kan många enheter mäta hjärtfrekvens och en del kan till och med mäta syresättning i blodet. Detta är det optimala och är inte bara intressant för atleter: Inom sjukvården kan information om syresättning ge en fingervisning om allmän kondition, inklusive om COVID-19.

De Bästa Smartklockorna

Pos.
Date
Model
Image
Best Price
Size
Height
Weight
Water proof
Sensors
Buttons
GPS
Screen Type
Resolution
PPI
Battery (mAh)
Fast Charging
Wireless Charging
Speaker
Microphone
Memory
OS
1
Garmin Fenix 6X Pro Solar
,
Garmin Fenix 6X Pro Solar
1.40"14.9 mm54 gOptical heartrate, Barometer, Compass, Gyroskope, Accelerometer, Thermometer, Pulsoximeter4 Buttonstransflective MIP-Display280x280283 PPI
2
10/2020
Samsung Galaxy Watch 3 45mm BT
Exynos 9110,
Samsung Galaxy Watch 3 45mm BT
1.40"11.1 mm53.8 gAccelerometer, Barometer, Gyrosensor, Ljussensor, Optisk sensor för hjärtfrekvens, EKG2 knappar, roterande infattningSuper AMOLED360x360364 PPI3401024Tizen
3

Ny!
Apple Watch Series 6 44 mm
S6,
Apple Watch Series 6 44 mm
1.76"10.7 mm36.5 gElectrical heart sensor, Optical heart sensor, Blood oxygen sensor, Accelerometer, Gyroscope, Barometric altimeter, Compass1 Button + 1 combined button/crownLTPO-OLED448x368328 PPI1024Apple WatchOS 7
4
10/2020
Huawei Watch GT 2 Pro
Kirin A1,
Huawei Watch GT 2 Pro
1.39"11.4 mm52 gAccelerometer, Gyroskop, Barometer, Geo-Magnetometer, Optisk hjärtfrekvens2 knapparOLED454x454326 PPI45532RTOS
5

Ny!
Honor Watch GS Pro
Kirin A1,
Honor Watch GS Pro
1.39"13.6 mm45.5 gAccelerometer, Gyroscope, Geomagnetical Sensor, Barometer, Optical heart rate2 ButtonsAMOLED454x454326 PPI79032RTOS
6
03/2020
Honor MagicWatch 2
Kirin A1,
Honor MagicWatch 2
1.39"10.7 mm41 gOptisk sensor för hjärtfrekvens, Accelerationssensor, Gyroskop, Barometer, Magnetometer2 ButtonsAMOLED454x454326 PPI45532RTOS
7
Polar Grit X
,
Polar Grit X
1.20"13 mm44 gMagnetometer,altimeter, 3D acceleration sensor, Heart rate,5 buttonsTransflective color touch display240x240283 PPI346
8

Ny!
Fitbit Sense
,
Fitbit Sense
1.40"12.35 mm33.5 gGyroscope, Altimeter, 3-axis accelerometer, Skin temperature sensor, Multi-path optical heart rate sensor, Multipurpose electrical sensors compatible with ECG app & EDA app 1 ButtonAMOLED336x336339 PPIFitbit OS
9

Ny!
Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS
,
Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS
1.40"12.2 mm41.9 gAccelerometer, Gyroscope, Barometer, Optical heart rate2 ButtonsAMOLED454x454459 PPI5951024Google WearOS 2
10
Huami Zepp E Circle
,
Huami Zepp E Circle
1.28"9.1 mm32 gAcceleration Sensor, Geomagnetic Sensor, Optical Heart Rate Sensor 1 ButtonAMOLED416x416326 PPI188

Tabellen ovan innehåller en lista över de bästa smartklockorna som recenserats av Notebookcheck under de 12 senaste månaderna samt äldre produkter som fortfarande är relevanta och tillgängliga. Om poängen är samma listas nyare enheter först. Alla priser i tabellen ovan samt i prisjämförelserna uppdateras dagligen och kan därför variera.

1 – Garmin Fenix 6X Pro Solar

Garmins avancerade smartklocka har till och med stöd för exotiska träningsformer som glidflygning. Stödet för golf är utmärkt - det finns kartor för tusentals golfbanor att tillgå.

Kartor baserade på material från OpenStreetMap kan användas för vandringar och för att hitta intressanta saker i omgivningen (POI:s) som kan vara kul att besöka.

Om du är ute långa perioder och inte har möjlighet att ladda mellan varven kan du tänkas vilja ta en titt på den över 8.000 kronor dyrare solmodellen av Garmins Fenix 6X Pro, som gör att du kan utöka enhetens redan lång batteritid ytterligare. Under optimala förhållanden kan du få en hel extra dag per vecka. Men om du inte ser poängen och vill spara lite pengar kan du också välja den billigare varianten utan stöd för solladdning.

Garmins Fenix 6X Pro Solar är antagligen den mest mångsidiga och funktionsrika smartklockan vi någonsin testat.

En funktion som är värd att nämna särskilt är möjligheten att automatiskt skapa en slinga med en förinställd längd som ger ett optimalt träningspass vid t.ex. löpning eller cykling.

Med tanke på det enorma antalet sensor och extrafunktioner, såsom en offline-musikspelare, har Fenix 6X Pro Solar också utmärkta anslutningsmöjligheter. Tyvärr saknar den både mikrofon och högtalare. En av anledningarna till att den har lång batteritid är att till skillnad från andra smartklockor har Fenix 6X Pro en energieffektiv MIP (memory-in-pixel) skärm snarare än de traditionella och vanligare LCD- eller OLED-skärmarna. Detta stärker ytterligare den sportiga looken.

Däremot kommer nog en del sakna en tryckkänslig skärm. Istället för att trycka på skärmen används fem dedikerade knappar för att navigera genom funktioner och menyer och eftersom menyerna kan vara ganska komplexa ibland kan det bli en aning ansträngande.

Garmin Fenix 6X Pro Solar, en multisportklocka med MIP-skärm och inbyggd sol-laddning
Garmin Fenix 6X Pro Solar, en multisportklocka med MIP-skärm och inbyggd sol-laddning

2 – Samsung Galaxy Watch 3

Att styra klockan genom den tryckkänsliga infattningen är inte längre nytt, men det är fortfarande en unik egenskap för Samsungs Galaxy Watch.

Till Galaxy Watch 3 använder Samsung sitt egna operativsystem Tizen. Som tur är finns det, precis som för Apples watchOS och Googles WearOS, extra appar att tillgå genom Samsungs egna Galaxy Store, många som också finns i Apples och Googles respektive butiker.

Watch kan kopplas ihop med en Android-telefon för att ringa eller ta emot samtal och den kan mäta din hjärtfrekvens, blodets syresättning samt genomföra hälsoanalyser. Atleter kan ställa in träningsskärmen efter eget tycke och det går att titta på aeroba och anaeroba träningseffekter direkt efter ett pass. När man springer sparar Galaxy Watch 3 tid i kontakt med marken eller tid i luften, vilket är mer än vad de flesta andra liknande modellerna gör. 

När det kommer till konstruktionskvalitet och utseende påminner Galaxy Watch 3 mer om en traditionell klocka än de flesta andra.

Som standard skickar Samsung med ett läderband till sin välgjorda klocka. Med tanke på det ambitiösa priset kände vi dock att den var bristfällig på en del områden, bland annat när det kommer till batteritid. Den behöver laddas varje eller varannan natt. Själva laddningen sker dock trådlöst.

Samsung Galaxy Watch 3: välutrustad, funktionsrik, utökningsbar och med ett bra gränssnitt
Samsung Galaxy Watch 3: välutrustad, funktionsrik, utökningsbar och med ett bra gränssnitt

Pricecompare

3 – Apple Watch Series 6

Den fyrkantiga designen som folk en gång skrattade åt har nu närmast blivit standard för smartklockor. Den ljusstarka LTPO OLED-skärmen är väldigt snabb när det kommer till att byta mellan alltid på-läget och det vanliga bruksläget. De två knapparna, varav en är ett vridreglage, samt tryckgester är allt du behöver för att använda enheten. Påminnelser eller timers går att sätta med hjälp av Apples inbyggda assistent Siri och det går att ringa och ta emot samtal med klockan tack vare den inbyggda högtalaren och mikrofonen. Det som verkligen får Apple Watch att stå ut är utbudet av tredjepartsappar. Ingen annan tillverkare har ett lika stort utbud, vilket gör Apple Watch till den mest mångsidiga smartklockan.

Apple Watch är väldigt populär bland atleter. Tack vare inbyggd ECG samt sensorer för hjärtfrekvens och blodsyresättning har den ett brett utbud av hälsodata.

I vår recension av Apple Watch Series 6 fann vi att mätvärdena för blodsyresättning var skapligt exakta. Du kan antingen mäta automatiskt eller manuellt. Sömnspårningen som Apple introducerade i watchOS 7 men som också finns tillgänglig på äldre modeller var däremot inte särskilt bra. Om batteriet hamnar under 30% innan du somnar kommer den inte spara någon data, vilket gör att du får komma ihåg att fylla på vid behov innan du lägger dig. Apple Watch förblir en funktionell och mogen smartklocka som dock har kort batteritid.

Apples Watch Series 6 har stöd för att mäta hjärtfrekvens, hjärtrytm och syresättning av blodet
Apples Watch Series 6 har stöd för att mäta hjärtfrekvens, hjärtrytm och syresättning av blodet

Pricecompare

4 – Huawei Watch GT2 Pro

Watch GT2 Pro är ett uttryck för traditionell klockdesign och den går att få med ett läderband som tillval. Skärmen skyddas av safirglas och höljet som är tillverkat av titan och keramik ger ett väldigt nobelt och elegant intryck.

Huaweis smartklockor har alltid varit kända för sin rika funktionalitet och har utmärkta analysfunktioner för kondition och hälsa.

Huawei visualiserar inte bara detta i sin tillhörande Huawei Health-app utan också i själva klockan.

Watch GT2 Pro har för första gången en navigationsfunktion, även om den vid skrivande stund är begränsad till inspelning av en enkel slinga.

Utöver GPS och altimeter har klockan också 4 GB lagring för offline-musik samt sensorer för att mäta hjärtfrekvens och syresättning av blodet. Det går att ringa eller ta emot samtal genom en ansluten telefon. Men Huawei Watch GT 2 Pro har inte stöd för LTE eller NFC och är därför lika begränsad som sina föregångare. Laddningen har däremot förbättrats och Watch GT2 Pro är den första smartklockan från Huawei som har stöd för trådlös laddning.

Huawei GT 2 Pro är en välutrustad smartklocka med utmärkta funktioner
Huawei GT 2 Pro är en välutrustad smartklocka med utmärkta funktioner

Pricecompare

5 – Honor Watch GS Pro

Honors rejäla smartklocka är en utmärkt kollega för utomhusfantaster. Den är inte bara väldigt robust och stark utan har också lång batteritid. Tack vare ett batteri på 790 mAh står den sig i upp till 25 dagar. Vandring och cykling utan en smartphone är inga problem eftersom GS Pro står sig i upp till 48 timmar med aktiv GPS.

Praktiskt taget oförstörbar. Honor Watch GS Pro har passerat 14 standarder på militär nivå.

De inkluderande träningspassen som finns med har uppdaterats och inkluderar nu och skidåkning, snowboard och terränglöpning. Dessutom gillade vi verkligen Honors förmåga att spara tränings- och hälsodata. Men med det sagt hade vi problem med sensorn för blodsyresättning när vi recenserade Honor Watch GS Pro. Watch kommer med 4 GB lagring för offline-musik.

Honor Watch GS Pro: robust smartklocka med utmärkt batteritid
Honor Watch GS Pro: robust smartklocka med utmärkt batteritid

Pricecompare

6 - Honor Magic Watch 2, 46 mm (1.8 tum)

Honor Magic Watch 2 delar egentligen plats med vårt andra val: bortsett från små visuella skillnader är den en replika av Huaweis Watch GT 2 med samma storlek. Tack vare högtalare och mikrofon kan du ringa samtal med Magic Watch 2 om du har en smartphone ansluten via bluetooth.

Magic Watch 2 har stöd för både idrotts- och fritidsaktiviteter och har både GPS och altimeter samt optisk sensor för hjärtfrekvens och mätning av blodets syresättning. Den sistnämnda aktiverades av Honor ett par veckor efter släppet genom en uppdatering. Till skillnad från Fitbit visar Honor inte några värden i sin sömnlogg; om du vill spåra en ändring får du mäta värdet manuellt på en regelbunden basis så att Watch Magic 2 skickar motsvarande logg med sparade värden till telefonens hälsoapp.

 Honor Magic Watch 2 är nästan identisk med Huawei Watch GT 2, men en aning billigare.

För atleter har Magic Watch 2 stöd för ett flertal sporter, träningsplaner för löpare och utmärkt grafik på sin skarpa AMOLED-skärm. Den saknar appar som Strava, precis som Huaweis enhet eftersom de har samma mjukvara, och det går därför inte att utöka funktionaliteten med extra appar. Jämfört med Huaweis Watch GT 2 talar priset för Magic Watch 2 och för den som gillar färger har den en röd accent på toppknappen.

När vi testade Honor Magic Watch 2 höll batteriet 10 dagar i vårt realistiska testscenario.

Honor Magic Watch 2 på 46 mm (1.8 tum) med Bluetooth-telefoni och accentfärg
Honor Magic Watch 2 på 46 mm (1.8 tum) med Bluetooth-telefoni och accentfärg

Pricecompare

7 – Polar Grit X

Polar Grit X är en robust sportklocka med fem tydliga knappar som ger emfas åt det sportiga utseendet. Istället för en TFT- eller OLED-skärm har watch en MIP (memory-in-pixel) skärm som är mer energieffektiv. Som ett resultat står den sig i upp till en hel vecka på en laddning även om hjärtfrekvenssensorn är på.

Vid träning mäter Grit X din VO2max och har inte bara stöd för utförlig analys av din träningsdata utan kan också hjälpa dig att ställa in intervallträning och individuella träningsscheman, exempelvis om du tränar inför en tävling, via den medföljande appen.

Polar Grit X gör vad många kunder har efterfrågat: du kan ladda upp GPX-spår till din klocka.

Grit X har också stöd för navigering. I vår recension använde vi bland annat Komoot för att testa dess GPS-förmåga. Alternativt kan du ladda upp dina egna GPX-spår – en funktion som Apple Watch också har stöd för men som många andra smarta klockor märkligt nog saknar.

Polars smartklocka ger dig notiser om inkommande telefonsamtal och meddelanden, epost eller kalenderhändelser men saknar typiska smartklockefunktioner som att lagra och spela offline-musik eller att styra en ansluten smartphone från avstånd.

Polar Grit X, en sportklocka med MIP-skärm
Polar Grit X, en sportklocka med MIP-skärm

Pricecompare

8 – Fitbit Sense

Fitbits modeller tenderar att fokusera på fitness. Fitbit Sense har bland annat stöd för en app med instruktioner för träningspass samt GPS-positionering för träning utomhus. Den har också stöd för offline-musik med upp till 2.5 GB lagring. Både Spotify och Deezer fanns förinstallerade på vår Fitbit Sense och andra appar går att ladda ner genom Fitbits egna app-butik. 

Fitbit Sense är en av de mer avancerade modellerna för att hålla koll på din hälsa.

Sense påminner väldigt mycket om Fitbits egna Versa-serie men har dessutom ett utbud av extra hälsofunktioner. Som exempel kan den visa ECG, läsa av och spara din hudtemperatur på natten och spara elektrisk aktivitet i huden för att känna av typiska stress-symptom. Den läser av hjärtfrekvensen hela dagen men begränsar mätningen av blodets syresättning till natten för att kunna notera sömnapné.

Fitbit Sense
Fitbit Sense

Pricecompare

9 – TicWatch Pro 3 GPS

TicWatch Pro 3 GPS och dess föregångare har en unik egenskap i form av en otroligt energieffektiv FSTN LCD ovanför den huvudsakliga OLED-skärmen. När vi recenserade den höll batteriet i 3 dagar. Det kanske inte är särskilt länge jämfört med andra smartklockor med kom ihåg att genomsnittet för andra modeller som kör Googles WearOS är en hel dag mindre än TicWatch Pro 3 GPS.

TicWatch Pro 3 GPS har jämförelsevis lång batteritid för en modell som kör Googles WearOS.

Smartklockan med dubbla skärmar är dessutom en av de första som utrustats med Qualcomms Snapdragon WearOS 4100 SoC. Den ökade prestandan blev väldigt tydlig i prestandatesterna vi körde när vi recenserade TicWatch Pro 3 GPS.

Mobvoi har också inkluderat sina egna appar för hälsa och träning. Vi gillade hur sparad data presenterades, både på klockans skärm samt i den medföljande Mobvoi-appen. Tack vare WearOS kan du installera ett flertal tredjepartsappar genom Googles Play Store.

TicWatch Pro 3 GPS har lång batteritid för en WearOS-enhet
TicWatch Pro 3 GPS har lång batteritid för en WearOS-enhet

Pricecompare

10 – Zepp E

Till den första klockan med Zepp-namnet har Huami, som också ligger bakom Amazfit-modellerna, kombinerat sitt mogna mjukvaruekosystem med tekniken från sportsensortillverkaren Zepp.

Till skillnad från Amazfit-klockorna lägger det nya märket emfas på stil och elegans. Zepp E går till exempel att köpa med antingen en rund eller en fyrkantig skärm, båda med en infattningsfri AMOLED-panel, och de är båda jämförelsevis sofistikerade och eleganta.

Hittills har Huami gjort ett namn för sig med sina funktionella och uthålliga modeller. Med Zepp-märket etablerar man nu en mer trendig serie.

Hårdvarans utrustning och anslutningsmöjligheter är en blandad kompott. Å ena sidan har den Kinesiska tillverkaren inkluderat modern teknik som sensorer för att läsa av syresättning av blodet. Däremot saknar den funktioner som NFC för mobil betalning eller GPS-sensor om du vill använda den utan att ta med dig din smartphone.

När vi recenserade den visade Zepp E upp bra batteritid och trevlig grafisk representation av hälso- och fitnessdata, både i appen och på själva klockan.

Den runda modellen av Zepp E. En tjusig smartklocka som också finns med en fyrkantig skärm.
Den runda modellen av Zepp E. En tjusig smartklocka som också finns med en fyrkantig skärm.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > De Bästa Smartklockorna
Inge Schwabe, 2020-11-23 (Update: 2020-11-23)