Notebookcheck Logo

Dålig lukt, bra färgåtergivning: Lenovo Smart Projector L-PJT100 (Xiaoxin 100) praktisk granskning

Stor skärm för lite pengar. På cirka $ 200 låter Lenovos Smart Projector som en stjäla. Wi-Fi 6, 1080p-upplösning, Miracast, autofokus, anständig ljusstyrka, smart högtalarläge, stöd för USB-minne, flera färgalternativ att välja mellan. Tyvärr är saker och ting inte så bra med den här projektorn som det verkar.

En biograf är en plats dit människor kommer för att titta på film. Det kan vara en parkeringsplats i utkanten av en stad, det kan vara en enorm byggnad och det kan också vara ett särskilt rum i ditt hus. Om det sista alternativet får ditt hjärta att sväva och din mage att svimma av förväntan, ja, då har Lenovo täckt dig. Smart Projector L-PJT100 uppfyller en hel del krav samtidigt som den kostar mycket mindre än en iPad.

Det finns ingen produktsida för denna projektor på Lenovos webbplats. Vi vet med säkerhet att den lanserades i Q4 2022 och att den har 2 GB RAM och 16 GB ROM till sitt förfogande. Produkten ska leverera en ljusstyrka på upp till 700 lumen; det är inte helt klart om Smart Projector är baserad på LCD-teknik eller DLP-teknik. Flera källor uppger att L-PJT100 drivs av ett fyrkärnigt HiSilicon 352-chip. För ytterligare specifikationer, vänligen läs tabellen nedan.

Xiaoxin 100: Specifikationer i korthet
Upplösning 1920 x 1080
Bakgrundsbelysning En LED (upp till 30 000 timmar)
Ljusstyrka Upp till 700 ANSI lumen
Kontrastförhållande Upp till 2 000:1
Kastförhållande 1,25 till 1
Lagring, minne 16 GB, 2 GB
Anslutningar Wi-Fi 6 (inkl. Miracast), BT 5
Ingångar USB 2.0, HDMI
Produktmått, Lenovodata 252 x 256 x 107 mm (9,92 x 10,08 x 4,21 tum)
Produktvikt, Lenovo-data 2,3 kg (5,07 pund)

Observera att detta inte är en kortdistansprojektor, vilket innebär att produkten måste placeras ganska långt från den yta som bilden projiceras på för att bilden ska bli tillräckligt stor. Om du placerar Smart Projector en meter och tio centimeter från en vägg får du en bild som är 77 cm bred, som referens.

Case - Solid byggkvalitet för L-PJT100

Den Smart Projector som skickades till Notebookcheck för recension är mörkgrå till färgen. Den lyckas se modern och högteknologisk ut trots den måttliga prislappen. Den är också allt annat än liten till växten, och med 14,7 x 3,4 x 6,7 cm är den externa 110 W-strömkabeln också ganska skrymmande. Lenovo använder så mycket plast som möjligt, och premiummaterial som glas, metall och kolfiber lyser med sin frånvaro.

Fjärrkontrollen är kompakt och lätt och mycket, mycket bekväm att använda. Den fungerar bäst om personen som håller i den befinner sig bakom projektorn. Observera att det bara finns en knapp på själva projektorn (på/av-knappen) och att det därför är bäst att hantera fjärrkontrollen varsamt. Om den skadas eller tappas bort kan det göra projektorn oanvändbar tills en alternativ inmatningsenhet ansluts. Till exempel en USB-mus.

En USB 2.0-port på baksidan av Lenovo Smart Projector kan användas för att ladda en smartphone så länge som projektorn är påslagen.

På baksidan: Strömförsörjning, 3,5 mm ljudutgång, USB, HDMI, IR-mottagare
På baksidan: Strömförsörjning, 3,5 mm ljudutgång, USB, HDMI, IR-mottagare
Strömbrytaren. Projektorn kan också sättas på/av med fjärrkontrollen
Strömbrytaren. Projektorn kan också sättas på/av med fjärrkontrollen
På framsidan finns en kamera som hjälper projektorn att justera bildens skärpa och tillämpa keystone-korrigering vid behov
På framsidan finns en kamera som hjälper projektorn att justera bildens skärpa och tillämpa keystone-korrigering vid behov

Programvara - Android 9 för Xiaoxin 100

Det tar ungefär en halv minut för Smart Projector att starta. När operativsystemet är igång kontrollerar projektorn om den bild den producerar är tillräckligt skarp med hjälp av en kamera på framsidan; detta tar bara tre eller fyra sekunder och åtföljs av höga ljud. Automatisk keystone-korrigering är aktiverad som standard men kan stängas av om användaren vill det. Om projektorn flyttas mer än några centimeter kommer den automatiskt att justera bilden, och det finns en dedikerad knapp på fjärrkontrollen som användaren kan trycka på för att uppnå samma mål.

Användargränssnittet för Lenovo Xiaoxin 100 kommer att se bekant ut för alla som har använt en Smart TV tidigare. Det är inget snyggt men det är definitivt användbart. Att växla mellan skärmar och appar tar alltid en sekund eller två, vilket är normalt med tanke på att L-PJT100 drivs av ett långsamt chip som är parat med bara 2 GB RAM. Flera språk finns tillgängliga, med engelska aktiverat som standard; det verkar som att maskinöversättning användes här och därför kan det ibland vara oklart vad vissa menyalternativ gör, beroende på språk. (Ryska testades.)

Tangentbordet på skärmen dyker upp när det behövs, men även något så trivialt som att skriva in Wi-Fi-lösenordet kan vara en ansträngande uppgift om allt man har är upp, ner, vänster, höger, tillbaka och Enter-tangenterna som finns på fjärrkontrollen. Precis som med de flesta Smart-TV-apparater är det en bra idé att skaffa ett Bluetooth-tangentbord och/eller en Bluetooth-mus för att göra det mycket enklare att interagera med användargränssnittet. Det är absolut möjligt att klara sig med bara fjärrkontrollen i handen, men det kommer inte att vara roligt.

Att besöka undermenyn System Update gav inget resultat. Förmodligen använder testenheten den senaste firmware-versionen som finns tillgänglig.

En sekund efter att du tryckt på strömbrytaren kommer användaren att mötas av detta
En sekund efter att du tryckt på strömbrytaren kommer användaren att mötas av detta
Den första startskärmen kommer att ersättas med en annan inom kort
Därefter följer en kontroll av skärpan
Det är klokt att ansluta till Wi-Fi innan du gör något annat
Streamingtjänster som YouTube och Disney+ är mycket lättillgängliga. Foto taget i ett mörkt rum
RTVE-appen. Foto taget i ett mörkt rum
Bilden är tagen med mycket dagsljus i rummet
Bilden är tagen med mycket dagsljus i rummet
Undermenyn Inställningar. Bilden är tagen med mycket dagsljus i rummet
En penna med FAT32-filsystem identifierades direkt. Foto taget i ett mörkt rum
Väderrapporten ser fantastisk ut. Bilden är tagen med mycket dagsljus i rummet
För att aktivera Miracast måste man gå till undermenyn Apps. Bilden är tagen med mycket dagsljus i rummet
Listan över språk som stöds är riktigt lång. Bilden är tagen med mycket dagsljus i rummet
När användaren trycker på strömknappen kan han eller hon välja mellan att stänga av L-PJT100 eller aktivera läget för smarta högtalare. Bilden är tagen med gott om dagsljus i rummet

Ansluta projektorn till en Acer Swift 5 SF514 via Miracast var en barnlek. Direkt efter att Miracast-appen startats på Xiaoxin 100 utfördes följande steg på den bärbara datorn:

Windows 11 Inställningar → Bluetooth & enheter → Lägg till en trådlös bildskärm eller en dockningsstation

Projektorn började spegla den bärbara datorns skärm och projektorns högtalare blev standardljudutgångsenhet för den bärbara datorn. Under några sekunder såg allt bra ut. Sedan startade jag YouTube och öppnade den här musikvideon med webbläsaren Opera i helskärmsläge.

Det första jag märkte var att bildfrekvensen var riktigt låg. Istället för de 60 fps som Swift 5:s skärm körs med, eller de 25 fps som videon renderades med, fick jag ungefär 15 fps, vilket fick 25 fps-videon att se mer ut som en GIF. En eller två gånger såg jag att bilden deformerades ganska illa under en sekund eller två.

Som om det inte vore nog började projektorn visa ett "Nätverk anslutet"-meddelande med några sekunders mellanrum. Detta slutade först när jag stängde av Miracast ungefär tio minuter senare.

Tack och lov visade sig inget av de två problemen vid uppspelning av MP4 (AVC + AAC) och AVI (XVID + MP3) filer lagrade på ett USB-minne. Att strömma YouTube-videor via den inbyggda YouTube-appen var också felfritt, utan några programvaruproblem och inga problem med bildfrekvensen att rapportera.

Om man trycker på strömknappen när projektorn är påslagen visar den en skärm med två alternativ. Det första alternativet är naturligtvis att stänga av Xiaoxin 100. Det andra är mycket mer spännande - det visar sig att den smarta projektorn också kan fungera som en smart högtalare! Det tog bara några sekunder att ansluta en Android -telefon till testenheten via Bluetooth. Projektorn frågade sedan om den skulle stänga av lampan. Det är helt logiskt att göra det för att minska strömförbrukningen och förlänga produktens livslängd.

Tillbehör

Smart Projector var inkapslad i en kartong som i sin tur var inkapslad i en annan kartong. Med projektorn medföljer en strömbricka, en mycket detaljerad engelskspråkig manual och en fjärrkontroll. Två AAA-batterier behövs för att driva fjärrkontrollen; dessa ingår inte. Ännu mer förbryllande är det faktum att en HDMI till HDMI-kabel inte heller ingår.

Den yttre lådan
Den yttre lådan
Den inre lådan
Den inre lådan
Strömkontakten är stor, men inte lika stor som själva projektorn
Strömkontakten är stor, men inte lika stor som själva projektorn
Handboken är mycket lång och mycket detaljerad
Handboken är mycket lång och mycket detaljerad

Bildkvalitet - En riktig höjdpunkt för Xiaoxin 100, med tanke på dess pris

Bildkvaliteten är bra så länge bilden är mindre än 2 meter (6,56 ft) i bredd. Färgerna är ganska verklighetstrogna, även om de inte är lika skarpa som de skulle vara på Swift 5s 100% sRGB-skärm. Suddiga foton tagna med en smartphone gör inte riktigt färgerna rättvisa.

När det gäller kontrast ligger testenheten märkbart efter Swift 5, men skillnaden är inte så markant som man skulle kunna tro.

Medan Lenovo Xiaoxin 100 verkligen är tillräckligt ljusstark för att kunna användas i dagsljus, fungerar den bäst när naturlig belysning hålls till ett minimum och det inte finns någon konstgjord belysning i rummet. Det är då projektorn verkligen kommer till sin rätt, vilket gör det fullt möjligt att njuta av en film eller ett TV-program lika mycket som man skulle göra om man gick på en riktig biograf.

Ett bekymmer jag har är att det inte är riktigt uppenbart att detta är en 1080p-projektor. Medan bildskärpan var bra oavsett användningsområde (spela upp filer lagrade på en penna, spegla en bärbar dators skärm via Miracast, strömma YouTube-videor), tenderar bilden att sakna små detaljer som man skulle förvänta sig att vara där. Saker som siffror och bokstäver på registreringsskylten på en bil som långsamt rör sig på avstånd är mycket svåra att urskilja. Detta är inte fallet med Swift 5, trots att skärmen är mycket mindre och 150% Windows-skalning är aktiverad. Flera gånger kom jag på mig själv med att tänka - "det är inte så här 1080p ska se ut". 1080p YouTube-videor ser inte bättre ut än 720p-videor, vilket är häpnadsväckande. Om något är det tvärtom, eftersom det finns allvarliga överskärpningsartefakter runt de flesta objektens kanter när man strömmar YouTube-videor i 720p - dessa ser ut som vita ränder - och i 1080p blir de ännu mer uttalade.

HDR-stöd är förmodligen inbyggt, men jag kunde inte hitta ett tillförlitligt sätt att testa det.

www.youtube.com/watch?v=IT4reovDNXE&t=931s
www.youtube.com/watch?v=IT4reovDNXE&t=931s

Utsläpp

Buller och lukt

När jag först slog på Xiaoxin-projektorn blev jag förvånad över hur högljudd den var. Den interna fläkten går alltid på samma hastighet och den hastigheten är definitivt alldeles för hög, vilket gör produkten mycket mer högljudd än en Acer Swift 5 SF514 som går för fullt (vilket är cirka 35 dB(A)).

Sedan kom lukten. Ungefär en minut efter att jag slagit på den kände jag en mycket bekant lukt. Den kan bäst beskrivas som däck som brinner långsamt, och min Mijia induktionskokare Youth Edition producerar exakt den lukten i överflöd när jag använder den längre än en halv minut åt gången. Sammantaget gör de som vet den exakta innebörden av ordet "allergi" såväl som de som bor i trånga, dåligt ventilerade lägenheter klokt i att hålla sig borta från denna Lenovo-projektor.

Temperatur

Testenheten blir aldrig varm vid beröring. Detsamma kan inte sägas om nätdelen; efter en halvtimmes kontinuerlig drift var den farligt nära att passera 50 °C (121 °F).

Smart Projectors varmluftsutsläpp sitter på baksidan, så det skulle inte vara någon bra idé att placera den nära en vägg.

Högtalare

De två 5 W-högtalarna på Lenovo Xiaoxin 100 levererar ett ganska solitt ljud. I en direkt jämförelse med Sony SRS-XB13, som är en kompakt Bluetooth-högtalare för 50 dollar, saknar de klarhet och definition; basen är inte lika närvarande och de höga tonerna är inte lika uttalade. Och ändå, på något sätt, producerar Smart Projector ett bättre ljud än väntat som gör det till en njutbar upplevelse att titta på film. De kan bli riktigt högljudda; en volymnivå på 35% är helt tillräcklig för ett litet rum och vid 65% är Smart Projector högre än en SRS-XB13 som körs på full effekt.

Det är synd att fläkten inte blir tystare av att slå på läget för smarta högtalare, även om lampan är avstängd.

Proffs

+ bra bildskärpa
+ bra färgnoggrannhet
+ tillförlitlig autofokus och automatisk korrigering av keystone
+ kraftfulla högtalare
+ fjärrkontrollen är kompakt och bekväm att använda
+ Wi-Fi 6

Nackdelar

- det luktar
högljudd fläkt
långsam SoC
- föråldrat operativsystem baserat på Android 9
- bilden inte tillräckligt detaljerad
- Miracast fungerar inte korrekt
- ingen HDMI-kabel medföljer

 

 

Dom

I recension: Lenovos smarta projektor L-PJT100 (Xiaoxin 100)
I recension: Lenovos smarta projektor L-PJT100 (Xiaoxin 100)

Lenovo Smart Projector L-PJT100 kanske inte verkar vara en bra produkt. Den skulle inte ha en chans mot en projektor för 700 eller 1000 dollar som tillverkas av ett etablerat företag. Den luktar, den är långsam och den är alldeles för högljudd. Den levererar inte riktigt färger eller ljud som skulle få vem som helst att häpna. Den är stor, tung och därmed inte alls portabel. Den levereras till och med utan HDMI-kabel!

Projektorer som kostar mellan 100 och 250 USD brukar dock ha betydligt mer besvärande problem, t.ex. suddig bild, fruktansvärt ljud, underdimensionerad lampa och dålig byggkvalitet. L-PJT100 har tack och lov inget av ovanstående. Den är också tillräckligt mångsidig för att vara användbar för både hemanvändare och företag. För en person som bara har 200 dollar eller något mer att spendera kan detta vara årets bästa köp. Allt beror på situationen - och på ens förväntningar, naturligtvis.

Om du absolut behöver en projektor och bara har runt 200 dollar att spendera, kan denna Lenovo/Xiaoxin-produkt vara det instegsalternativ som du letade efter. Det är mest lukten och ljudet som håller Smart Projector tillbaka. Ingen av de två nackdelarna kommer att spela någon roll om projektorn köps för användning i stora, ordentligt ventilerade utrymmen.

Pris och tillgänglighet

Projektorn kan köpas för cirka 200 dollar på Aliexpress. Geekbuying har Xiaoxin 100 listad för 250 euro.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Dålig lukt, bra färgåtergivning: Lenovo Smart Projector L-PJT100 (Xiaoxin 100) praktisk granskning
Sergey Tarasov, 2024-02- 8 (Update: 2024-02- 8)