Notebookcheck Logo

CPU-prestanda och spel

Modern fyrkärnig CPU (Core i7)
Modern fyrkärnig CPU (Core i7)

Hur mycket påverkar processorns prestanda de senaste spelen? Vilken klockfrekvens och hur många kärnor ska en CPU ha? De här och en del andra frågor ska vi försöka besvara i artikeln som följer.

Flerkärniga processorer

För ett antal år sedan klingade kriget av mellan processortillverkarna Intel och AMD om att nå så höga klockfrekvenser som möjligt. Man kom till en gräns med de dåvarande processorarkitekturerna då temperaturerna satte gränser som inte kunde kringgås.

Då skapade man processorer med flera kärnor. På så vis har AMD och i synnerhet Intel kunnat fokusera mindre på MHz-tävlingen och desto mer på antalet kärnor i processorerna. Spelutvecklarna tog en hel del tid på sig att hoppa på det flerkärniga tåget, men började sedan justera sina titlar till den nya modellen.

Att optimera för två kärnor blev god sed i de flesta stora spel. Vissa kan nu även använda fyra kärnor mer effektivt. Tekniken bakom är att olika komponenter i spelet delas upp i olika s.k. trådar, som sedan distribueras mellan kärnorna.

Köpråd för gamers

Även om en snabb enkelkärnig CPU var tillräckligt bra för några år sedan bör alla som spelar spel åtminstone satsa på en tvåkärnig ("dual-core")-processor, eftersom många titlar helt enkelt inte fungerar bra med bara en kärna längre. Vissa spel kan som vi tidigare nämnt även dra nytta av fler än två kärnor, men det är vanligtvis inget krav för att undvika hackiga uppdateringsfrekvenser (med vissa undantag som GTA IV).

Trenden mot att utnyttja fler kärnor kommer naturligtvis bara att intensifieras framöver, så för att ha en så bra "framtidssäker" dator som möjligt är det ingen dålig idé att satsa på en fyrkärnig ("quad-core")-processor på en gång. Den som inte spelar så ofta, eller mindre krävande förströelsespel, kan däremot fortfarande gott och väl klara sig med två kärnor. Nackdelen med fyrkärniga processorer är inte bara priset utan även den högre temperaturen - vilket i sin tur leder till en högre ljudnivå från fläkten.

Klockfrekvensen är naturligtvis fortfarande viktig, men andra aspekter i arkitekturen ska inte heller förbises, som cache och FSB. En CPU med en större L2-cache och en lägre klockfrekvens kan exempelvis vara bättre för spel än en CPU med högre klockfrekvens men mindre L2-cache.

Det viktiga grafikkortet

Det är viktigt att påpeka att det inte i första hand är processorn utan grafikkortet som bestämmer prestandan i de flesta spel. Det betyder att inte ens den snabbaste processorn kan göra någon skillnad om grafikkortet är medelmåttigt. Därför är det viktigt att välja en kombination som fungerar bra tillsammans.

En dubbelkärnig CPU med en klockfrekvens på ca 2.0 GHz är med andra ord fullt tillräcklig för ett lite mindre kraftfullt grafikkort som AMD:s Radeon HD 7450M eller Nvidias GeForce GT 520M. Kliver man upp ett steg räcker en tvåkärnig CPU på 2.5 GHz för ett grafikkort som mellanklassens Radeon HD 7690M eller GeForce GT 635M. Ett grafikkort i prestandaklassen som Radeon HD 6970M eller GTX 570M har mer nytta av en fyrkärnig processor.

Ett bra tips för alla som tänker spela spel på sin bärbara dator är att först kolla upp det inbyggda grafikkortets prestanda och först efteråt titta närmare på processorn.

 

Klockfrekvens kontra antal kärnor

För att slå fast vilken påverkan klockfrekvensen och antalet kärnor har testade vi det integrerade prestandatestet i DIRT 2. Vi valde ett stationärt system med ett Radeon HD 4870 (512 MB) och 4 GB DDR2 där inte grafikkortet är systemets flaskhals och påverka resultatet. Intels Core 2 Quad Q9450 (standardfrekvens: 2.67 GHz) var processorn. Q9450 har 12 MB L2 cache och är byggt i 45nm-processen. Vi körde Q9450 med olika klockfrekvenser genom prestandatestet i DIRT 2 och stängde av två eller tre kärnor i datorn BIOS för att simulera tvåkärnig eller enkelkärnig CPU. Grafikinställningarna ställdes in på max.

Resultatet var som väntat, att DIRT 2 var konstant ospelbart med bara en CPU-kärna. En ökning av klockfrekvensen gav märkbart resultat, men lyckas inte höja uppdateringsfrekvensen till en spelbar nivå. Bilduppdateringen dubblades med två kärnor och där kan DIRT 2 spelas bekvämt. En ökning av klockfrekvensen är tydlig även här. Jämfört med två kärnor blev DIRT 2 50% snabbare med en fyrkärnig CPU. Den här gången hade klockfrekvensen en knappt märkbar effekt.

 

Prestandajämförelse DIRT 2
Prestandajämförelse DIRT 2

Rätt CPU för rätt spelare

Sammanfattningsvis har vi klassificerat olika typer av processorer i en lista med prestandakategorier.

Vanligtvis för långsamma för moderna spel:

 

 • Intel Atom (enkärnig)
 • Intel Celeron M
 • Intel Pentium M
 • Intel Core Solo
 • Intel Core 2 Solo
 • AMD Sempron
 • AMD Turion 64

Instegsklassen:

 

 • Intel Core Duo
 • Pentium Dual Core
 • Intel Core 2 Duo (under 2 GHz)
 • AMD Turion 64 X2
 • AMD Turion X2 Ultra

Mellanklassen:

 

 • Intel Core 2 Duo (över 2 GHz)
 • Intel Core 2 Extreme (tvåkärnig)
 • Intel Core i3
 • Intel Core i5

Prestandaklassen:

 

 • Intel Core 2 Quad
 • Intel Core 2 Extreme (fyrkärnig)
 • Intel Core i7

Mer information om processorerna kan hittas i våra processorjämförelser och prestandatester.

Slutsats

Moderna spel kan definitivt dra nytta av fyrkärniga processorer. Däremot är tvåkärniga processorer ofta tillräckligt effektiva för den mindre krävande spelaren, än så länge. Även om klockfrekvensen i fyrkärniga processorer (i optimerade spel) är ganska obetydlig, så är den desto viktigare för en tvåkärnig CPU. Processorer med bara en kärna är vanligtvis (och oberoende av klockfrekvensen) alldeles för klena för nyare spel och bör undvikas även av den som bara spelar ibland. En sak är definitivt säker: flerkärniga processorer är framtiden och antalet kärnor kommer sannolikt att fortsätta öka under de kommande åren. 

Please share our article, every link counts!
Redaktion, 2012-02-16 (Update: 2012-03- 5)