Notebookcheck Logo

Bärbar eller stationär dator?

Moderna prestandalaptops i DTR (Desktop Replacement)-kategorin är precis som namnet antyder fullt kapabla att ersätta en stationär dator. Här handlar det oftast om större varianter omkring 17 tum, men det finns även en och annan mindre bärbar dator med tillräckligt kraftfull hårdvara för att ersätta den stora lådan under skrivbordet.

För bara några år sedan var det fullkomligt otänkbart att en bärbar skulle kunna leverera prestanda jämförbar med en stationär, men under de senaste åren har prestandan i de mobila komponenterna tagit ordentliga kliv framåt. Naturligtvis är det fortfarande enklare att leverera mer ström till komponenterna i en stor datorlåda och kyla dem mer effektivt, men tack vare allt mindre och mer energieffektiva komponenter är prestandan ofta fullt jämförbar.

Notebook versus Desktop PC

Processor

HP Envy 17 - stor bärbar dator med hög prestanda
HP Envy 17 - stor bärbar dator med hög prestanda

Nyare mobila processorer som Intel Core i7 eller AMD:s A-serie körs som regel på lägre klockfrekvenser i en laptop. Dessutom är spänningen lägre och energisparfunktionerna mer aggressiva, vilket kan minska prestandan. Därför kan processorn i en bärbar dator med samma klockfrekvens vara något långsammare än motsvarigheten för en stationär. Däremot är de bärbara helt överlägsna vad gäller strömförbrukningen.

Högpresterande fyrkärniga processorer finns numera tillgängliga även för bärbara, och det har gjorts stora framsteg för att få ner strömförbrukningen, framförallt av Intel. De alstrar ändå en hel del värme, vilket bara gör dem lämpliga för medelstora eller större bärbara datorer. En fyrkärnig mobil CPU är mer än tillräcklig för att köra alla sorters program utan problem (och även spel, i kombination med ett bra grafikkort). 

 Mer information om processorer för bärbara datorer hittar du i vår jämförelse och interaktiva lista med prestandatester av mobila processorer.

Video Cards

Avancerade grafikkort för stationära datorer och kombinationer av två eller flera i SLI- eller Crossfire-läge är klart snabbare än sina bärbara motsvarigheter eftersom de kan använda mer ström och körs med högre klockfrekvenser. Värme och strömförbrukning är alltid viktiga faktorer i en laptop och att använda grafikkort som drar hundratals watt är inte realistiskt. Dessutom skulle batteriet ta slut på en gång.

I dagsläget utvecklas grafikkort för bärbara och stationära datorer ungefär samtidigt och får samma funktionsuppsättning (som stöd för DirectX 11), men de körs utan undantag med lägre klockfrekvenser. Trots det klarar mobila grafikkort i Klass 1, som GeForce GTX 580M eller Radeon HD 6990M, av att spela alla moderna spel i hög upplösning och med avancerade detaljinställningar utan problem (se även vår förteckning över mobila grafikkort och interaktiva lista med prestandatester).

2 grafikkort i SLI-läge för högre prestanda
2 grafikkort i SLI-läge för högre prestanda

Andra komponenter

Minne: de flesta moderna bärbara datorer har två minnesplatser för DDR3 SO-DIMM RAM som oftast är enkla att komma åt. Stationära har oftast det dubbla, vilket kan göra det svårare att uppgradera. Ibland har också SO-DIMM (den bärbara varianten) lägre klockfrekvens och timings, men skillnaden i praktiken är marginell.

En annan skillnad mellan bärbara och stationära är hårddisken. I en bärbar dator används oftast 2,5-tumsformatet, vilket gör den teoretiska maxkapaciteten begränsas. Oftast är de även långsammare än de större varianterna. I lite större bärbara finns det ibland plats för två hårddiskar som kan köras i prestandaläget RAID 0 för att kompensera, men ännu bättre är att använda en SSD. En SSD (Solid State Drive) är mångdubbelt så snabb som en hårddisk (oavsett format), men tyvärr är de fortfarande jämförelsevis dyra. 

Det sparas också in strömförbrukning och plats på skärmen. Panelerna som används till bärbara datorer är oftast sämre än en stor monitor för skrivbordet. Avmattningen eller förvrängningen av färgerna när man inte sitter rakt framför skärmen kan också vara mer påtagliga i bärbara datorer, men det går naturligtvis att använda en extern monitor även till en bärbar dator.

Sammanfattning

Stationära datorer har fortsatt stora försprång sett till strömförsörjning och kylning, men det har inte hindrat de bärbara datorerna från att gå om de stationära i popularitet. Prestandan blir allt bättre och många mer avancerade bärbara kan prestera lika bra som en stationär dator i övre mellanklassen. Det finns inga som helst begränsningar vad gäller programvara, och med ett bra grafikkort går det även att spela de senaste spelen. Dessutom är en bärbar dator ett balanserat, komplett system som är optimerat för låg strömförbrukning (ofta hundratals watt lägre än en stationär). De är som regel även tystare och sist men inte minst: portabla.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tips & Guider > Bärbar eller stationär dator - en jämförelse
Klaus Hinum, 2012-02-14 (Update: 2012-03- 5)