Notebookcheck

Recension av 3D-skrivaren Anycubic Photon Mono X 6K: håller skrivaren vad Anycubic lovar?

Anycubics nya version av Photon Mono X lovar högre upplösning och snabbare bearbetningstider. Med hastigheter på upp till 80 mm/h är 3D-skrivaren, som säljs för ca 6 600 kronor, utformad för att producera kopior från UV-harts. Maskeringsskärmens 6K-upplösning återger detaljer så tunna som ett enda hårstrå.
Marc Herter (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
sökrelation
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

Anycubic är en av de mest kända aktörerna inom 3D-utskriftsbranschen. Det kinesiska företaget, som har sitt säte i teknikmetropolen Shenzhen, säljer skrivare för alla kravnivåer, från gör-det-själv-entusiast till professionell designer. Photon Mono X 6K är Anycubics senaste generation av hartsbaserade 3D-skrivare.

Skrivaren använder sig av mSLA-tekniken. Denna använder sig av ljushärdad harts. Den fylls i ett hartsfat med klar botten. Det önskade objektet skapas genom att belysa valda områden underifrån med UV-ljus (våglängd ≈ 405 nm). På så sätt lyfts det utskrivna objektet ur karet lager för lager när det fastnar på utskriftsplattformen. Det färdiga objektet hänger därför upp och ner i 3D-skrivaren. Till skillnad från FDM-skrivare producerar mSLA-skrivare alltid ett helt lager i taget.

Anycubic Photon Mono X 6K ska vara extremt snabb. För att uppnå detta har skrivaren en LCD-skärm med mycket hög kontrast som endast släpper igenom UV-strålning i de valda områdena och en stark UV-ljuskälla. LCD-panelen mäter 19,7 × 12,2 cm med en 6K-upplösning på 5 760 × 3 600 pixlar. Detta resulterar i en detaljprecision i X-Y-planet på cirka 0,034 mm. Längs Z-axeln, dvs. höjden, kan man uppnå en upplösning på ca 0,01 mm.

Teknisk specifikation

Utifrån sett har den nya Mono X 6K inte förändrats mycket jämfört med sin föregångare. På insidan finns det dock nu en ännu starkare UV-ljuskälla och den monokroma LCD-skärmen har inte bara högre upplösning utan är också något större

System Anycubic Photon Mono X 6K
Teknik mSLA, LCD-skuggmaskering 3D-skrivare
Utskriftsvolym 24,5 × 19,7 × 12,2 cm = 5,88 L 9
,6 x 7,8 x 4,8 tum = 199,1 oz 1,6 gal
Maskindimensioner 47,5 × 29 × 27 cm
18,7 x 11,4 x 10,6 tum
Ljuskälla 405 nm parallellmatris-LED (40) upp till 6 500 µW/cm²
Skuggmaskering LCD-panel 5760 * 3600 pixlar
Ljusgenomsläpplighet 6 %
Kontrastförhållande 350:1Upplösning ≈ 34 µm
Utskriftshastighet förslag: 60 mm/h
max 80 mm/h - 3,15 tum/h
Strömstyrka AC 110 V - 240 V till DC 24 V 144 W
Anslutningsmöjligheter USB-A 2.0 och WiFi
Gränssnitt 3,5 tums Touchsceen
Android- eller iOS-app
Tillverkarens rekommenderade försäljningspris 659 USD
Länkar: www.anycubic.com
Anycubic Photon Mono X 6K


Inställning - Skrivaren är nästan klar att använda när den kommer ut ur lådan

Förutom en matchande harts ingår allt som behövs för att komma igång med 3D-utskrift i harts i paketet. Efter att ha skalat av olika skyddsfilmer och helt enkelt monterat utskriftsplattformen är den nästan redo att användas. Först ska dock skrivaren nivelleras med hjälp av de fyra justerbara fötterna för att säkerställa en jämn fördelning av hartset i karet. Byggplattan riktas sedan in mot skärmen. Medan det medföljande tjocka pappret fungerar som distans, lossas de fyra fästskruvarna och plattan sänks till noll via skrivarens meny. Med ett lätt tryck på den stora aluminiumplattan fästs nu de fyra skruvarna igen. Efter att hartsvarvet har installerats och fyllts är det dags att skriva ut.

Förberedelse: Anycubic har en skräddarsydd skivningsprogramvara

Användargränssnittet för Photon Workshop
Användargränssnittet för Photon Workshop

I skrivarpaketet ingår ett litet rött USB-minne. Den innehåller detaljerade instruktioner, en provutskrift och (i vårt fall) Photon Workshop i version 2.1.29.RC9. Anycubics skivningsprogram kan utföra alla nödvändiga uppgifter. Automatiskt genererade stödstrukturer är tillräckligt dimensionerade med standardinställningarna, urholkningen av objekt fungerar felfritt och programmet erbjuder knappast några andra kritikpunkter. Det enkla skivningsprogrammet uppfyller grundkraven utan bekymmer, endast beräkningarna av vissa arbetssteg kunde vara lite snabbare eftersom programmet i dessa fall använder sig av endast en enda tråd. Användaren kan dock definitivt undvika att betala för alternativ.

När STL-modellen har skivats och sparats på USB-enheten ansluts den direkt till skrivarens USB-port. Genom att välja den i skrivarens meny startas utskriften.

Utskriftskvalitet: 6K LCD-panelen ger ultrafina detaljer

De fina detaljerna som hartsskrivare kan producera är enastående. Ett tunt människohår på huvudet är mellan 0,02 och 0,04 mm tjockt. En pixel på LCD-panelen i Anycubic Photon Mono X 6K har en kantlängd på cirka 0,034 mm, och det är anmärkningsvärt att de enskilda pixlarna kan ses i det färdiga 3D-printade objektet när man undersöker det noga

Detalj av LCD-panelen:

För att bättre kunna utvärdera skrivarens noggrannhet har en testkubb med en kantlängd på endast en centimeter först utskriven utan anti-aliasing. Exponeringstiden per lager var 1,5 sekunder vid 100 % ljusintensitet. Skikthöjden är 0,034 mm

I följande bilder separerades de enskilda voxlarna i det utskrivna objektet visuellt från varandra med hjälp av en spetsig ljuskälla och efterbehandling av bilderna. Endast den första bilden visar ungefär hur det mänskliga ögat skulle se ytan

De finaste strukturerna, som Anycubic Photon Mono X 6K kan återge utan problem, är omkring 0,1 mm med det Anycubic Basic Resin som används. Den skarphet som kanterna i objektet uppvisar är särskilt anmärkningsvärd. Men även halvklotet och andra svårigheter från 3DSLA-testkuberna är nästan perfekt framställda.

Ljusfördelning

Matris-LED bakom LCD-skärmen
Matris-LED bakom LCD-skärmen

För ett optimalt utskriftsresultat bör mSLA-skrivare ha mycket jämn belysning. Detta är det enda alternativet för att producera små detaljer med hög noggrannhet var som helst på byggplattan. Inuti Anycubic Photon Mono X 6K distribuerar 40 linser ljuset från de UV-ljusdioder som finns bakom dem.

En platta som skrevs ut av genomskinlig Elegoo vattentvättbar resin i grönt avslöjade 3D-skrivarens första lilla svaghet. Strukturer kan under vissa förhållanden uppstå i den tryckta produkten längs kanterna på de enskilda linserna. I den lilla hexagon kan två horisontella och en vertikal linje kännas igen distinkt. Uppenbarligen är ljusintensiteten längs linsernas kanter annorlunda än i mitten. Linjeeffekten är ett resultat av en ojämn polymerisering av hartset. Det finns ingen förändring i det tryckta objektets dimensioner, snarare bryter hartset det överförda ljuset mer inkonsekvent i dessa områden. Punkterna på baksidan är ett resultat av stödstrukturer.

spikbäddstestet enligt Frank Collingwood visar också på små skillnader i exponeringen. För att skapa mycket tunna objekt måste exponeringstiden för objektet ökas något. Testet här gjordes också med Anycubic Basic Resin. Ett perfekt resultat skulle ge var och en av de små spikarna. Testutskriften gjordes två gånger med olika exponeringstider. I det första försöket sattes exponeringstiden till endast 1,2 sekunder. Även om endast några få spikar blev kvar här visar försöket ändå att det är möjligt att ställa in så korta exponeringstider med Anycubic Photon X 6K, beroende på modell. Det andra testet hade en exponeringstid på 1,8 sekunder, vilket resulterade i ett mycket bättre resultat med endast några förlorade spikar

Anycubic Photon Mono X 6K spikrak säng: På tid 1,2 s; av tid 0,5 s
Anycubic Photon Mono X 6K spikrak säng: På tid 1,2 s; av tid 0,5 s
Anycubic Photon Mono X 6K spikbädd: på tid 1,8 s; av tid 0,5 s
Anycubic Photon Mono X 6K spikbädd: på tid 1,8 s; av tid 0,5 s
Spikbädd i fotonverkstaden
Spikbädd i fotonverkstaden

Resultaten av exponeringstesterna visar att filigrandetaljer kräver en något längre exponeringstid för att återges korrekt i alla delar av tryckplattan. De mindre problem som uppstår kan dock hanteras på ett bra sätt. Små justeringar av exponeringstiden eller lagerhöjden har stor betydelse här. Sammanfattningsvis är skrivarens ljusutbyte bra, men inte perfekt

Byggplattans vidhäftning

Anycubic Photon Mono X 6K byggplatta
Anycubic Photon Mono X 6K byggplatta

Under hela granskningen av Anycubic Photon Mono X 6K var det bara ett av över 20 testobjekt som inte fastnade på byggplattan. För det testet var exponeringen av de första lagren inställd på ett mycket lågt värde på endast 15 sekunder. Exponeringstiden för alla andra testutskrifter var 28 sekunder för de fyra första lagren.

Byggplattan, med sitt graverade rutmönster, visade god vidhäftning med alla testade hartser. Till och med ganska svårutskrivna hartser som Elegoo ABS-liknande hartser orsakade inga problem för 3D-skrivaren.

Utskriftskvalitet i en praktisk tillämpning

SMK (Statens Museum for Kunst) är Danmarks nationalgalleri. Via myminifactory.comdelar museet med sig av många högupplösta 3D-skanningar av klassiska statyer till allmänheten. Diskuskastaren, Venus de Milo och den lilla sjöjungfrun eller danska Havfrue är bland de mest kända skulpturerna frånsom den digitala samlingen.

Vi replikerade alla tre skulpturerna med Anycubic Photon Mono X 6K. Detaljrikedomen i resultaten är fantastisk. 3D-skrivaren presterade verkligen mycket bra här. Med anti-aliasing aktiverat på högsta nivå kan knappt några spår av tillverkning ses på Venus de Milo och den lilla sjöjungfrun. Diskuskastaren däremot skrevs ut utan anti-aliasing. De enskilda lagren och pixlarna är dock svåra att känna igen med blotta ögat även här.

Utskriftshastighet: 80 mm/h kan uppnås

Inställningar för diskuskastare
Inställningar för diskuskastare

Med de förinställda värdena för skikthöjd, exponeringstid och Z-lift i Photon Workshop V2.1.19 är utskriftshastigheten något över 40 mm/timme. Under testningen blev det snabbt uppenbart att de förinställda värdena är mycket konservativa. Med lämpliga inställningar kan mycket tid sparas.

Diskuskastaren som visas ovan har en höjd på 68 mm över tryckplattan. Med en lagerhöjd på 0,05 mm, en exponeringstid på endast 1,2 sekunder och ett Z-lyft på 4,5 mm tog det 55 minuter att skriva ut statyn. Om vi drar av tiden för de första långsamma lagren blir resultatet ca 79 mm/h. Med ytterligare några små justeringar verkar till och med mer än 80 mm/h ligga väl inom det möjliga.

Service efter utskrift

En stor kritik mot 3D-skrivare som arbetar med syntetiskt harts är alltid den höga materialförbrukningen. Alkohol, sprit eller isopropanol behövs för att avlägsna överflödigt harts från den färdiga utskriftsprodukten och skrivarkomponenterna. Eftersom syntetiskt harts kan vara hälsovådligt bör hudkontakt också undvikas. Det rekommenderas att bära engångshandskar. Hushållspapper eller verkstadspapper indränkt i alkohol används för att rengöra skrivarkomponenterna. Oanvänd harts hälls också ut till förvaringsflaskan genom en fin målarsil.

Beroende på hur mycket tid och ansträngning man lägger ner på efterbehandling används här mer eller mindre material. Kökspapper och målarsil behövs endast om harts behöver bytas ut, om skrivaren inte ska användas under en längre tid eller om ett tryck inte fastnade på tryckplattan och därför FEP-filmen i hartsbehållaren behöver rengöras eller bytas ut. Vissa rengöringssteg är inte nödvändiga efter varje utskrift.

Om det finns tillräckligt med tid för att byggplattan och föremålet ska kunna dräneras ordentligt gör gravitationen det mesta av rengöringsarbetet. För detta ändamål har vi konstruerat och sedan skrivit ut ett litet verktyg, med vilket byggplattan kan hängas upp i en liten vinkel. (Motsvarande STL-fil finns på thingiverse.com.) Efter att en viss tid har gått bör objektet och byggplattan vara i stort sett torra. En liten mängd alkohol och ett eller två ark kökspapper gör rent från resten

Vi skapade också en anordning för att bli av med de sista resterna av harts i hartsbassängen. Hartsbehållaren kan fästas på lyftmekanismen och griper tag i hartsbehållaren upprätt och i en liten vinkel. Eftersom gravitationen gör det mesta av rengöringen även här räcker det med cirka 50 ml alkohol för att rengöra kärlet på detta sätt

Byggplatta vinklad upphängning
Byggplatta vinklad upphängning
Tömning av harts i kar
Tömning av harts i kar

Om alkoholen sedan hälls över i en bärnstensglasflaska och får ligga i några dagar, kommer överskottsharts att lägga sig i botten. Med hjälp av en UV-ljuslampa kan detta torkas bort från toppen. Alkoholen är sedan genomskinlig igen och redo för nästa operation.

Att använda resurser ekonomiskt kan också spara mycket avfall när det gäller 3D-skrivare med harts. Totalt använde vi 12 ark köksrulle, fyra par engångshandskar, två färgskärmar och 200 ml alkohol under testet för 15 testutskrifter.

Utsläpp: bullernivån är inte kontorsvänlig

Så snart Mono X 6K börjar skriva ut startar också de fyra fläktarna för kylning av matrisens lysdioder, och de är relativt högljudda. Men även höjningen och sänkningen av byggplattan ger ett ytterligare bakgrundsljud. Ljudnivån är fortfarande uthärdlig, men när skrivaren har avslutat sitt arbete efter en tid ger det en viss lättnad.

När det gäller lukt beror det mycket på det använda hartset. Det finns hartser som har knappt märkbara utsläpp. Med ljusskyddskåpan ovanpå är en obehaglig lukt då knappt märkbar vid uppställningsplatsen. Men även med starkare luktande hartser kan huven vid behov förseglas med tejp, så att inga mer ångor flödar ut ur 3D-skrivaren. En silikonläpp för tätning längs basen skulle vara en trevlig förbättring.

Slutsats: Anycubic Photon Mono X 6K är snabb och exakt

Anycubic Photon Mono X 6K, testenhet tillhandahållen av Anycubic
Anycubic Photon Mono X 6K, testenhet tillhandahållen av Anycubic

3D-utskrift i harts har ett rykte om sig att ge vackra resultat, men det har också ett rykte om sig att producera mycket avfall, vara långsamt och kräva mycket arbete. Granskningen ger en mycket trevligare allmän bild än vad mSLA-skrivarnas dåliga rykte skulle få en att förvänta sig. Anycubic Photon Mono X 6K arbetar snabbt och ändå noggrant. Dessutom kan mycket slöseri undvikas med rätt arbetsflöde. Kvaliteten på de utskrivna objekten var övertygande och utskriftstiden nådde ekonomiska värden.

Photon Workshop som Anycubic levererat fungerar tillfredsställande, även om det går lite långsamt. På det hela taget ingår allt som behövs för att komma igång med Mono X 6K. Huruvida skrivarens ljudnivå är en avgörande faktor får var och en avgöra själv. En sak är dock säker för oss

Anycubic Photon Mono X 6K levererar enastående resultat på kort tid. Den erbjuder övertygande precision och snabbhet.

Enligt vår åsikt har Anycubics reklamlöften för Photon Mono 6K infriats.

Pris och tillgänglighet

Just nu är Anycubic Photon Mono X 6K tillgänglig för förhandsbeställning i USA exklusivt. Nästa förbeställningsomgång startar den 22 november kl. 9:00 EST för 599 USD. Det ordinarie priset ska vara 659 USD

Marc Herter
Editor of the original article: Marc Herter - Tech Writer - 85 articles published on Notebookcheck since 2021
contact me via: Facebook, marc_i_may
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 207326 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av 3D-skrivaren Anycubic Photon Mono X 6K: håller skrivaren vad Anycubic lovar?
Marc Herter, 2021-11-21 (Update: 2021-11-21)