Notebookcheck Logo

AnkerMake M5 3D-skrivare recension: Utskrift under en AI:s vakande öga

Med AnkerMake M5 gör Anker ett imponerande inträde på 3D-skrivarområdet och levererar hög kvalitet på många områden. Trots okomplicerad montering, en lättförståelig skivare samt hög hastighet var vi tyvärr inte imponerade av den snabba skrivaren

Anker, som tidigare bara var känt för billiga ersättningsbatterier av god kvalitet, har nu vuxit till ett företag som erbjuder alla typer av tillbehör till datorer och smarttelefoner. Dessutom fortsätter de att tillverka uppladdningsbara batterier i form avPowerstation. I början av året lanserade Anker en exceptionellt framgångsrik Kickstarter-kampanj för AnkerMake M5som lockade 11 313 backers och samlade in mer än 8 miljoner US-dollar i processen. Under tiden har de börjat uppfylla sina löften genom att leverera M5-satser till Kickstarter-backers

Som en del av kampanjen lovade Anker en av de snabbaste, mest lättanvända och högkvalitativa 3D-skrivarna. På den här avdelningen har de inte bara hållit dessa löften utan även levererat dem fullt ut. Utöver detta kan AI-övervakning hjälpa skrivaren att identifiera feltryck eller utskriftsfel och vid behov pausa utskriftsprocessen tills användaren har löst problemet. På så sätt kan AnkerMake M5 skriva ut nästan oavbrutet med en hastighet på 250 mm/s. Detta möjliggörs av höga accelerationsvärden och en robust extruder med direktdrivning bidrar till en mycket hög konstruktionsstyvhet.

Tekniska data

Om du tittar närmare på AnkerMake M5 kommer du att känna igen många bekanta komponenter och delar. Konstruktionen liknar den välkända Creality Ender 3. Men på många områden briljerar M5, med smarta designval som ansvarar för ökad stabilitet samt minskar antalet rörliga delar.

AnkerMake M5 3D-skrivare
Implementerad teknik FDM, FFF
Maximal utskriftsvolym 235 × 235 × 250 mm
Monterad storlek utan kablar, filamentrullar 50,2 × 43,8 × 47 cm
Rörelsesystem Prusa/Mendel X,Y,Z enkel drivning
Extruder Extruder med direkt drivning (Ultra Direct Extruder)
Tryckbädd magnetisk tryckbädd i fjäderstål med PIE-beläggning
uppvärmd med 24 V strömförsörjning
Nivellering av nätbädden via lastcell
Temperaturer Hotend högst 260 °C
tryckbädd högst 100 °C

StyrkortMikrostyrningCPU
AnkeMake M5 Board V8111STM32F4

Dual XBurst(1,2 GHz) + XBurst 0(240 MHz)
Granska exempel på fast programvara AnkerMake V2.0.46_2.0.40 (Linuxbaserad)
Portar USB-Typ-C
Stöder skivspelare AnkerMake Software (Windows/macOS), Ultimaker Cura, PrusaSlicer och ytterligareDen
AI-övervakning sker endast via
Kontroll pekskärm, online-gränssnitt via webbläsare eller AnkerMake-applikation (internetanslutning och inloggning krävs), digitala röstassistenter som Apple Home Kit och Alexa
Särskilda funktioner Kamerabaserad AI-övervakning av utskrifter
Strömförsörjning intern strömförsörjning 110 V - 240 V till 24 V
Tillverkarens webbplats AnkerMakeBygg- och kabelhantering

3D-skrivarens bas består av en gjuten platta med frästa styrningar och gängor på vilken alla andra komponenter monteras. Detta är anledningen till AnkerMake M5:s höga vikt eftersom 3D-skrivaren tippar på över 10 kg (22 pund). Denna solida konstruktion säkerställer höga nivåer av robusthet och underlättar i sin tur höga hastigheter och acceleration

En titt under basens stora lock avslöjar förstklassig kabelhantering. Varje komponent och kabel har sin egen fasta plats. Delar av AnkerMake M5-moderkortet kyls via en liten fläkt.

När det gäller anslutning till moderkortet har Anker bland annat använt USB-C-portar och kablar. Denna anslutning är känd för att vara hållbar och kan därför anses vara ett bra val. I övrigt återfinns slitstarka JST-kontakter på kortet

En polygonal form hjälper till att stabilisera de bågformade pelarna genom vilka kabeln matas till skrivhuvudet och kontrollenheten, med dess inbyggda pekskärm. På skrivarens högra sida finns en RGB-ljusbalk som fungerar som statusindikator. Olika ljusfärger visar om skrivaren för närvarande värms upp, skriver ut eller om det finns ett fel

Den travers som AnkerMake M5-skrivarhuvudet körs på drivs av två T8-gängade spindlar. Båda körs oberoende av varandra och positioneras individuellt under homingprocessen.

Mainboard och kontrollenhet

Huvudkortet är en egentillverkad AnkerMake-konstruktion som innehåller en omärkt mikrokontroller. En ytterligare kontrollenhet finns inuti modulen med pekskärmen och kameran. Enligt AnkerMake körs här en ospecificerad Linuxdistribution

Tyvärr är det svårt att få fram ytterligare fimware och inställningsinformation från AnkerMake M5. 3D-skrivaren kan inte anslutas till en dator via en USB-kabel. Vi får förlita oss på tillverkarens specifikationer och nöja oss med information på GitHub från AnkerMake. En anpassad version av den vanligaste fasta programvaran för 3D-skrivare - Marlin 2.0 - körs på huvudkortet och har anpassats speciellt till hårdvaran av Anker. Som en följd av detta kan vi hitta information om de konfigurerade stegmotordrivrutinerna och mikrokontrollern i filen Configuration.h. En STM32F4 styr hårdvaran samt fem TMC2209 stegmotordrivrutiner.

3D-skrivaren accepterar G-koder i Marlin-stil från alla typer av slicers. Ännu mer intressant är dock Ankers A-koder. Även om dessa delvis är baserade på G-kod har de en stor andel information som används för AI-övervakningen. Dessa A-koder kan endast skapas med hjälp av programmet AnkerMake. A- och G-koderna kan överföras till en skrivare via wifi eller ett USB-C-lagringsmedium.

AnkerMake M5 Board V8111
AnkerMake M5 Board V8111
USB-C-port på huvudkortet
USB-C-port på huvudkortet

Montering och installation - Förpackningen fungerar som ett monteringshjälpmedel

Vi fick samma version av AnkerMake M5 som Kickstarter-kampanjen. Följaktligen kom 3D-skrivaren med en annan hotend och PEI-belagd tryckplatta, förutom en verktygssats av hög kvalitet. Detta kompletterades med ett urval av munstycken. Det är dock här vi har vår första kritikpunkt. Anker lovade en hotend helt i metall, men i vårt fall ingick en med en PTFE-inliner och en annan hotend av samma typ var redan installerad i skrivaren. Som ett resultat av detta är den angivna maximala hotend-temperaturen på 260 °C ganska hög.

Det var relativt enkelt att montera 3D-skrivaren tack vare den medföljande verktygssatsen. Du bör definitivt ha de förpackade skumdelarna i beredskap. Anker har kommit på ett smart sätt att enkelt hantera de tyngre skrivardelarna. Detta kan åstadkommas genom att helt enkelt sätta in valvet i skummet vilket gör det lättare att skruva in de få skruvarna. Som ett resultat ansluts endast fyra kablar varav två är säkrade med skruvar. Filamenthållaren skruvas fast i det valda läget.

AnkerMake M5-förpackning
AnkerMake M5-förpackning
Förpackningar som monteringshjälpmedel
Förpackningar som monteringshjälpmedel
AnkerMake M5 vad som finns i lådan
AnkerMake M5 vad som finns i lådan
AnkerMake M5 verktygssats
AnkerMake M5 verktygssats

Det kan knappast beskrivas som komplicerat att installera 3D-skrivaren. För att kunna använda alla AnkerMake M5:s funktioner krävs dock en internetuppkoppling, AnkerMake-appen för smarttelefoner, AnkerMake-skivaren på datorn och registrering med en e-postadress. Anslutning till ett wifi-nätverk i hemmet är endast möjligt via appen. Därefter laddas den första uppdateringen av den fasta programvaran från Anker ner. Under testtiden följde ytterligare tre uppdateringar - den slutliga versionen är V2.0.46. Av denna anledning genomfördes testerna med tre olika versioner av den fasta programvaran. Varje gång skrivaren slås på och hittar en uppdatering är en påtvingad uppgradering oundviklig.

Efter installationen utför AnkerMake M5 en utjämning av nätbädden. Här används en lastcell som sensor. Med 49 mätpunkter är 3D-skrivaren nästan överdrivet noggrann. Den här processen tar cirka 10 minuter. Intelligent förs utskriftsbädden och munstycket upp till driftstemperatur. Utan detta kan filamentrester på munstycket och en termisk expansion av tryckbädden påverka resultaten negativt.

Systemkontroll - AnkerMake-appen, skärare och pekskärm

För att kunna använda 3D-skrivaren krävs AnkerMake-appen och en lämplig AnkerMake-slicer. Appen finns tillgänglig för Android und iOS och skivprogrammet för Windows und macOS.

App

AnkerMake-appen krävs inledningsvis för att ställa in wifi-anslutningen. Den är översatt till olika språk och är för det mesta lätt att förstå. Om M5 är ansluten via wifi och kopplad till AnkerMake-kontot kan 3D-skrivaren styras från appen. På så sätt kan uppgifter ställas in och en 3D-utskrift kan övervakas med hjälp av den inbyggda skrivarkameran. 3D-utskriftstidsvideor kan också skapas med appen. I händelse av att AnkerMake M5 känner igen utskriftsfel, tack vare den inbyggda AI:n, skickas ett push-meddelande till appen. Intressant nog kan 3D-skrivarens logginformation hämtas när som helst via appen. Ibland var enhetens logg ganska oorganiserad. Alla händelser listas kronologiskt. När vi analyserade loggarna kunde vi konstatera några utelämnanden. Detta är dock ett område där förbättringar kan förväntas. Anker fortsätter att regelbundet förfina mjukvarufunktionerna. Vid testtillfället hade andra appfunktioner ännu inte släppts. Utskriftsmallar och liknande kan förväntas följa senare.

Översikt över AnkerMake-appen
Översikt över AnkerMake-appen
AnkerMake-appens utskriftsprocess
AnkerMake-appens utskriftsprocess
AnkerGör appinställningar under utskriftsprocessen
AnkerGör appinställningar under utskriftsprocessen
AnkerMake-appen livefeed
AnkerMake-appen livefeed
AnkerMake discover app flikar
AnkerMake discover app flikar

Skivare

En slicer krävs för att kunna omvandla 3D-filer till utskrivbar G-kod eller A-kod. Dessa program skär en 3D-mall i skivor och omvandlar dem till instruktioner för 3D-skrivaren. G-kod är inte heller bara lämplig för https://marlinfw.org/meta/gcode/datorer, om du kan hantera de olika kommandona. 3D-skrivaren bearbetar instruktionerna rad för rad.

För att kunna använda AnkerMake M5:s övervakningsfunktion är det dock nödvändigt att 3D-skrivaren levereras med en kod från AnkerMake-skivaren. Denna A-kod innehåller den människoläsbara G-koden och en sektion som ger information till AI:n. Redan från början ser AnkerMake-programmet bekant ut. Alla som redan har använt Ultimaker Cura bör känna sig hemma i programmets användargränssnitt - även om valet av språk än så länge är begränsat till engelska och kinesiska. Därför kommer det inte som någon överraskning att programmet också använder Cura Slice Engine. Din egen slicers open source-block kan användas av alla programmerare i enlighet med licensen. Att den nyare Arachne-motorn - som också utvecklats av Ultimaker - ännu inte används här har liten inverkan på utskriftshastigheten. De nyare programblocken kan bidra till betydligt högre utskriftshastigheter samt bättre utskriftskvalitet.

Det nuvarande programmet i sin betaversion är bristfälligt men själva grundfunktionerna är felfria. Bland annat är kontrollen av kameran ganska frustrerande och även funktionen för att dra och släppa data fungerar ännu inte. Att kopiera och klistra in 3D-objekt i AnkerMake slicer kan endast göras manuellt. Skapandet av 3D-utskriftsfiler är mycket okomplicerat. Efter att ha öppnat en stl- eller obj-fil behöver endast fem inställningar göras. 3D-utskriftsexperter kan också få tillgång till alla de alternativ som Ultimaker Cura erbjuder. För nybörjare rekommenderar vi att fokusera på materialval, lagerhöjd och fyllningstjocklek. De första utskrifterna vi gjorde på AnkerMake M5 kördes med ändrade inställningar och vi upptäckte att det inte behövdes ändra något för de flesta jobb.

Om AnkerMake M5 redan är ansluten till wifi kan utskriftsfilerna överföras trådlöst till skrivarens internminne. Det är också möjligt att börja skriva ut via programmet och samtidigt få tillgång till några av skrivarens andra funktioner.

AnkerMake slicer förberedelse
AnkerMake slicer förberedelse
AnkerMake slicer utskriftsövervakning
AnkerMake slicer utskriftsövervakning

Pekskärm

Bakom 3D-skrivarens pekskärm döljer sig en liten dator. Den övervakar och styr 3D-skrivaren. Gränssnittet på pekskärmen erbjuder grundläggande kontrollalternativ och finns på flera språk. Menyerna är tydligt strukturerade och översatta. Detta hjälper till att ställa in inställningar för statuslampor samt aviseringstoner. Det är inte bara nätbäddsnivellering som går att komma åt utan även förvärmning kan initieras. Pekskärmen har också grundläggande rörelsestyrning. Under utskrift visas utskriftshastigheten. De enda parametrar som kan ändras under utskrift är temperaturen på tryckbädden och hotend. Alternativ avseende utskriftshastighet, extruderingsmultiplikator och fläkt syns ingenstans.

Prestanda - Ingen kvalitetsförlust trots högre hastighet

I vår granskning imponerade AnkerMake M5 på oss med sin hastighet. Alla typer av 3D-skrivare lider normalt av en kvalitetsförlust vid höga hastigheter. AnkerMake M5 visar tydligt att det finns ett annat sätt. 3D-skrivaren gör ett övertygande intryck med sin höga kvalitet och hastighet.

Utskriftsbädd

Termisk bild av utskriftsbädden
Termisk bild av utskriftsbädden
Hastighetstest för det första lagrets vidhäftning på skrivbädden
Hastighetstest för det första lagrets vidhäftning på skrivbädden

AnkerMake M5:s magnetiska fjäderstålplatta har en PEI-beläggning på båda sidor. Dess svarta yta är tydligt grov och kan jämföras med grovkornigt sandpapper. Utskriftsbädden värms upp med upp till 330 watt vilket gör att den kan värmas upp till en driftstemperatur på 60 °C - allt inom två och en halv minut. Tryckbädden saknar isolering. Värmebilden visar att temperaturen sjunker märkbart mot kanterna. Temperaturskillnaden från mitten av tryckbädden till kanten är tre Kelvin vid en temperaturinställning på 60 °C.

Anslutningen till tryckbädden var framgångsrik oberoende av typen av testade material. PLA, PETG, TPU och ASA fäster utmärkt så länge tryckbädden är varm och kan lätt avlägsnas när den har svalnat. När man observerar utskriftshastighetens standardinställningar i skivaren blir det tydligt att även AnkerMake har höga tankar om vidhäftningen på utskriftsbädden. Med en utskriftshastighet på 125 mm/s är det normalt sett omöjligt att uppnå god vidhäftning av tryckbädden i det första lagret. Dessutom spelar den underbart fungerande nätbäddsutjämningen en stor roll här. Det är värt ansträngningen, även om det tar ungefär 10 minuter längre tid.

Hotend och extruder

I AnkerMake M5-aggregatet används knappast några standarddelar. Med en centimeter ligger munstyckets gänglängd mellan MK8 och vulkanmunstycket. Inte heller uppvärmningsblocket har några standardmått. Åtminstone patronvärmaren och termistorn överensstämmer med standarder för 3D-skrivare. Med en värmekapacitet på 60 W är värmepatronen tillräckligt dimensionerad för de typer av höga hastigheter som AnkerMake M5 borde kunna uppnå. Kylfläkten trycker ut luft på baksidan av skrivarhuvudet. När du skriver ut ASA eller ABS genererar skrivaren därför inget drag längs tryckplattan.

Skrivhuvud utan skydd
Skrivhuvud utan skydd
Skrivhuvud utan fläkt
Skrivhuvud utan fläkt
Hotend
Hotend
Volcano munstycke; AnkerMake munstycke, MK8 munstycke (från topp till botten)
Volcano munstycke; AnkerMake munstycke, MK8 munstycke (från topp till botten)

Extrudermotorn är integrerad direkt i skrivhuvudet. En flerstegsväxel garanterar en kraftfull matning. Filamentväxeln drivs på en sida. Ett verktyg behövs för att ställa in transporthjulets kontakttryck. Liksom för remspännaren ställs detta in med en insexskruv. I praktiska tester visade 3D-skrivaren att den utan problem kan upprätthålla de utlovade höga utskriftshastigheterna. Här skriver 3D-skrivaren ut slingor och ökar utskriftshastigheten med 5 mm mellanrum. Över 270 mm/s är vårt test dock inte längre övertygande. I konfigurationsfilen var den maximala filamentmatningen och den maximala rörelsehastigheten så begränsade att skrivaren inte längre kunde upprätthålla högre erforderliga värden. Det verkar som om dessa värden inte kan åsidosättas.

AnkerMake M5 hastighetstest
AnkerMake M5 hastighetstest

Utskriftskvalitet

På ytan ser allt som produceras med AnkerMake 5 fantastiskt ut. Det går inte att komma ifrån det. Först vid närmare granskning kunde vi upptäcka små problemområden på grund av de höga hastigheterna. Med många skrivare är det möjligt att upptäcka en liten underextrusion. Eftersom inga ändringar av extruderingsmultiplikatorn kan ske när man skriver ut på den här enheten, är det nödvändigt att ange de lämpliga värdena i skivaren innan man skriver ut.

Vår testfil innebar inga problem för AnkerMake M5 eftersom alla områden i utskriften skapades storleksmässigt. Beroende på riktning utgjorde överhäng på upp till 60° inga problem för 3D-skrivaren. Det visade sig vara svårt att lossa delar i de utskrivna delarna på plats, vilket är märkligt med tanke på att de borde vara rörliga. När man försökte lossa dörren bröts en liten del av.

AI-övervakning

När det gäller AI-utskriftsassistenten är vi tveksamma till 3D-skrivarens resultat. Med hjälp av en infraröd kamera övervakar den om skrivaren producerar föremål i enlighet med kraven - även i mörka rum. Framför allt har AnkerMake M5:s AI svårigheter med svart filament. På det här området var AI:n mycket opålitlig. I det bästa fallet kände AI:n omedelbart igen en provocerad lagerförskjutning och började automatiskt att rikta 3D-skrivaren mot hemmet, vilket eliminerade felet. I det negativa fallet kände AI:n igen en hanterbar förskjutning först efter det andra lagret, cirka 28 minuter senare. Även här fortsatte utskriften efter den automatiska hemkörningen och var följaktligen obrukbar. Inte ens efter 12 minuter kunde AI känna igen att utskriften hade lossnat från utskriftsbäddens yta. För att inte riskera skador på apparaten avslutades utskriften manuellt. Vid testningen tvingades vi till den dåliga vidhäftningen på utskriftsbädden genom att ställa in z-offset felaktigt

Svart filament är ytterligare ett problem för AnkerMake M5:s AI, vilket innebär att du bör välja skrivarens installationsplats med omsorg. Så snart kameran ser att bakgrunden är mestadels enhetlig förbättras igenkänningen. Färgad eller vit filament underlättar AI:s arbete. Det verkar som om AI fortfarande är en trevlig gimmick. Ett ytterligare problem som vi märkte när vi testade AnkerMake M5:s AI är dess låga felprocent. Alla fel som AI:n kände igen eller missade var orsakade av oss med flit. Under normal drift skedde många utskriftsfel och vid endast ett tillfälle rapporterade AI:n ett falskt larm.

Fel upptäckt
Fel upptäckt
Fel upptäckt
Fel upptäckt
Skiftet av lager upptäcks för sent
Skiftet av lager upptäcks för sent
Avkoppling av skrivbädden har inte upptäckts
Avkoppling av skrivbädden har inte upptäckts
Kamerabilden av lossning av tryckbädden
Kamerabilden av lossning av tryckbädden
AnkerMake M5-kamera
AnkerMake M5-kamera
 
 

Säkerhet - den maximala PTFE-temperaturen iakttas inte

Vi tog en närmare titt på konfigurationsfilen som AnkerMake tillhandahåller på Github.https://github.com/ankermake/AnkerMake-Marlin/blob/main/release_marlin2.0/maincode/Marlin/Configuration/V8111-5X/ANKER/DVT/Configuration.hlänk. Alla möjliga inställningar för 3D-skrivarens Marlin-baserade firmware gjordes med filen "Configuration.h". AnkerMake M5:s temperaturskyddsbrytare var alla aktiverade. Vi simulerade alla typer av fel och vid inget tillfälle gav 3D-skrivarens beteende anledning till oro.

Vi anser att Hotends val av högsta temperatur är ogynnsamt eftersom den är utrustad med ett PTFE-rör för filamentmatningen som sträcker sig in i värmezonen. Vi anser att en högsta justerbara temperatur på 260 °C är för hög för Hotend. Den fasta programvaran tillåter till och med upp till 275 °C under en kort tid innan ett temperaturfel tvingar 3D-skrivaren till en säkerhetsavstängning. PTFE, mer känt under varumärket Teflon, börjar avge giftiga ångor vid 260 °C. Eftersom temperaturen i hotend-temperaturen alltid kan fluktuera några grader överskrids troligen denna punkt när man skriver ut med den högsta temperaturinställningen.

Utsläpp - snabbt betyder högt

Under drift är AnkerMake M5 allt annat än tyst. Vi mätte upp till 65 dB(A) med Voltcraft SL 10 ljudnivåmätare på en meters avstånd från enheten. De båda kraftfulla hotendfläktarna stod för det mesta av ljudet. Detta högfrekventa utsläpp innebär att 3D-skrivaren inte är idealisk för användning i rum där operatören ständigt är närvarande. Om fläktarna avaktiveras under drift är den registrerade ljudnivån 50 dB(A).

Liksom alla 3D-skrivare med öppen design släpper AnkerMake M5 också ut potentiellt farliga ångor från det material som används. Beroende på filamentet rekommenderas god ventilation. En ytterligare punkt är PTFE:n i själva hotend-delen som kan gasa ut vid eventuella höga temperaturer.

Energiförbrukning - lägre förbrukning tack vare högre hastighet

För att mäta en 3D-skrivares energiförbrukning låter vi den skriva ut en 3DBenchy med de standardinställningar som tillverkaren tillhandahåller. Arbetsprocessen kan delas in i ungefär tre områden. För det första ser vi uppvärmningsfasen med en toppeffekt på 340 watt. Inom de första två och en halv minuterna förs hotend och extruder upp till driftstemperatur. Under utskriften av det första lagret är objektfläktarna inte påslagna, vilket gör att energiförbrukningen kortvarigt sjunker till cirka 110 watt. Från och med det andra lagret är fläktarna aktiverade och blåser ut mycket luft från tryckbädden i rummet. I genomsnitt kräver 3D-skrivaren då 145 watt

AnkerMake M5:s energiförbrukning är cirka 30 watt högre än andra skrivare av liknande storlek som vi har testat. Eftersom 3D-skrivaren från Anker är betydligt snabbare än 3D-skrivaren från Anker Anycubic Kobraär den totala energiförbrukningen för de båda skrivarna jämnt fördelad. För en 3DBenchy krävde båda skrivarna ungefär 130 watttimmar. När det gäller större objekt bör AnkerMake M5 ha näsan framme.

Energiförbrukning 3DBenchy-utskrift
Energiförbrukning 3DBenchy-utskrift

Bedömning - programvaran är bristfällig

AnkerMake M5 - tillhandahålls av Anker
AnkerMake M5 - tillhandahålls av Anker

Vi har framför oss den första 3D-skrivaren från AnkerMake. Trots all kritik mot enheten är det viktigt att inte glömma en sak: Anker försöker faktiskt skapa ett helt ekosystem snarare än bara en skrivare. Detta ställer oss inför vissa utmaningar eftersom AnkerMake M5-hårdvaran är av mycket hög kvalitet. Endast 3D-skrivarens höga ljudnivå förblir ett kritiskt ämne. I övrigt är AnkerMake M5 stabil, välgjord, snygg och innovativ. Tyvärr lever inte någon av de relaterade programvarorna upp till sin potential. AnkerMake-skivaren är fortfarande besvärlig att använda och arbetar med en föråldrad motor. Dessutom erbjuder appen fortfarande lite mervärde. Fortfarande kan alltför få inställningar utföras på pekskärmen. Men sedan AnkerMake M5 nådde oss har Anker kontinuerligt levererat mjukvaru- och firmwareförbättringar i kort följd. Om Anker dessutom lyckas uppmärksamma sina kunders önskemål borde 3D-skrivaren som helhetspaket förbättras avsevärt innan den kommer ut på marknaden. Hittills har endast de beställda Kickstarter-enheterna skickats.

Förutsatt att AnkerMake gör stora förbättringar av programvaran kan AnkerMake M5 visa sig vara en fantastisk 3D-skrivare.

Just nu känns utvärderingen av 3D-skrivaren som att antingen testa en halvfärdig produkt eller en produkt där marknadsanalytiker missat behoven hos många hobbyister. I det här fallet hoppas vi på det förstnämnda. Om Anker hade tagit erfarna utvecklare ombord för att utveckla varumärket AnkerMake skulle framför allt programvaran ha innehållit mer djupgående kontrollfunktioner. Kanske skulle de ha förklarat för Ankerutvecklarna vad som menas med helmetallhärdar. Enbart hastighet och AI-utskriftsövervakning kan inte vara de enda AnkerMake M5-köpkriterierna för erfarna användare

Situationen är något annorlunda för ambitiösa nykomlingar på 3D-utskriftsscenen. Den som vill använda additiv tillverkning som en del av en annan hobby kommer att hitta en duglig följeslagare i form av AnkerMake M5 eftersom 3D-skrivaren erbjuder utmärkt utskriftshastighet och kvalitet utan att behöva experimentera. Vi är positivt överraskade över hur mycket prestanda som kan utvinnas ur det typiska Prusa Mendel-motionssystemet. AnkerMake M5:s höga hastighet var något som tidigare bara kunde förväntas av CoreXY- eller LinearDelta 3D-skrivare.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > AnkerMake M5 3D-skrivare recension: Utskrift under en AI:s vakande öga
Marc Herter, 2022-11-19 (Update: 2022-11-19)