Notebookcheck Logo

Anker Powerhouse 555 med solcellsmoduler - praktisk recension: Nödkraftverk?

Gör watt hållbara Powerhouse 555 från Anker har 1000 watt och representerar mellanklassen i tillverkarens sortiment. Vår hands-on visar om Powerstation är den gyllene medelvägen eller om den saknar något.

Anker tillhandahåller inte bara praktiska power banks utan även energilagringsenheter som är betydligt större - mobila laddningsstationer. Tillverkaren kallar sina egna enheter för Powerhouse. Enheterna finns i olika effektnivåer mellan 256 och snart 2048 Wh kapacitet.

Testenheten heter Powerhouse 555 och erbjuder en kapacitet på 1024 Wh. Den kan leverera maximalt 1000 watt och kan laddas via solpaneler. I testet används två Anker 625 solpaneler som kan leverera upp till 100 watt vardera.

Effekt och funktion - Anker Powerhouse 555 med 1000 watt

Anker installerar järnfosfatbatterier (LiFePO4) i Powerhouse 555. Dessa ska å ena sidan vara mer robusta mot yttre påverkan och å andra sidan mer hållbara än litiumjonbatterier. Anker lovar att cellerna är konstruerade för 3000 laddningscykler.

Powerstation har en kapacitet på 1024 Wh och kan leverera maximalt 1000 watt. Den väger 13,37 kilo och är därmed precis transportabel utan ryggsmärtor i kombination med det stora fästet.

Användningsområden - Ankers kraftverk är mångsidigt användbart

Det finns fläktar på sidorna av Powerhouse 555, och de är tydligt hörbara under belastning
Det finns fläktar på sidorna av Powerhouse 555, och de är tydligt hörbara under belastning

Det finns många möjliga användningsområden för ett kraftverk. Å ena sidan kan enheten fungera som en nödströmförsörjning i händelse av strömavbrott. Hushållsapparater som kylskåp, vattenkokare eller spishäll kan drivas med den. Tekniska apparater som smartphones eller bärbara datorer kan naturligtvis också laddas

Dessutom lämpar sig kraftverket även för campingresor på grund av sin formfaktor och vikt. I det här sammanhanget är biluttaget också användbart, eftersom vissa campingapparater är utformade för strömförsörjning via cigarettändaren i bilen. Laddningsalternativet via denna anslutning i bilen är också användbart på detta område. Den integrerade lampan i Powerhouse 555 är också övertygande för denna användning.

Det tredje scenariot är strömförsörjning på platser där det saknas ett uttag, till exempel i trädgården. Energilagringsenheten kan användas för att driva verktyg som är beroende av elektricitet. Kabeltrummor och flera förlängningar kan stanna i källaren med Anker Powerhouse 555.

Slutligen erbjuder Powerstation i kombination med solpaneler ett sätt att spara el, likt ett balkongkraftverk. Även om den genererade energin inte kan matas in i husets elnät, kan apparater drivas via batteriet, som laddas vid samma tillfälle eller nästa tillfälle.

Powerhouse 555 kan laddas med högst 200 watt via solpaneler
Powerhouse 555 kan laddas med högst 200 watt via solpaneler

Anslutningar - Ett brett utbud i krafthuset

Anker Powerhouse 555 har totalt åtta portar på framsidan som kan användas för att driva enheter. De fem USB-portarna är alltid aktiva. De två växelströmsuttagen och biluttaget kan vardera aktiveras eller avaktiveras via en knapp för att spara ström. När energisparläget är aktiverat tar Powerhouse automatiskt bort strömmen från portarna när de inte används.

Den maximala effekten på 1000 watt kan endast levereras via växelströmsuttagen. De två USB-A-portarna levererar högst 12 watt vardera. De tre USB-C-portarna har olika effekt. Två av dem ger ut maximalt 60 watt. Den tredje levererar maximalt 100 watt, och kraftstationen kan också laddas via den. Maximalt 120 watt kan levereras via det 12-volts biluttaget.

Displayen ger information om den tillgängliga effekten i respektive portar. Där anges power stationens aktuella laddningsnivå, men också hur många watt som finns vid vilken typ av kontakt. Enheten visar hur många watt den för närvarande laddas. Om en enhet är ansluten informerar displayen också om hur länge batteriet räcker med den aktuella effekten eller hur länge det laddas tills det är fullt.

Utfall och användning

Enheter kan laddas direkt vid panelen via USB-A och USB-C med högst 15 watt
Enheter kan laddas direkt vid panelen via USB-A och USB-C med högst 15 watt

Totalt kan Powerhouse 555 leverera 1000 watt via sina åtta portar. Det finns ingen prioritering mellan portarna.

Det är inte bara kraftstationen som har utgångar utan även solpaneler. Varje panel har både en XT-60-utgång, men också en USB-A- och en USB-C-port. Detta innebär att slutenheter kan laddas direkt utan att det behövs en mellanväg via kraftstationen. Maximalt 15 watt effekt är möjlig direkt vid panelen.

Ingångar och laddning

Powerhouse 555 laddas antingen via en DC7909-port på baksidan eller en USB-C-port på framsidan. Det finns tre alternativ för laddning: ett hushållsuttag, en 12-voltsanslutning i bilen eller solpaneler.

Den medföljande nätadaptern är stor och väger 826 gram, med en maximal effekt på 200 watt. Anker uppger att en 80-procentig laddning uppnås efter 4,1 timmar. Batteriet kan laddas med maximalt 100 watt via USB-C-porten på framsidan.

Om solen skiner kan Powerhouse 555 även laddas med solpaneler. Anker uppger att Powerhouse kan drivas med vilken solcellsladdare som helst som arbetar med en spänning mellan 11 och 28 volt och har en DC 7909-kontakt. I testet användes två Anker 625-paneler med vardera 100 watt. Panelerna levereras med varsin XT-60 till DC 7909-adapterkabel. För att kunna använda två paneler samtidigt ingår en Y-spilt i kraftstationens leveransomfattning

En panel består av fyra lika stora områden på 36 gånger 53 centimeter. En utfälld panel är 145 gånger 53 centimeter, vilket är en yta på cirka 0,77 kvadratmeter. På grund av tygförbindelserna mellan panelerna är dock det område som genererar elektricitet mindre.

En kabelficka är integrerad i Ankers solpanelens bas
En kabelficka är integrerad i Ankers solpanelens bas
Om skuggan av punkten är i mitten av cirkeln är panelen perfekt anpassad
Om skuggan av punkten är i mitten av cirkeln är panelen perfekt anpassad
Tack vare en splitter kan Powerhouse laddas med två paneler samtidigt
Tack vare en splitter kan Powerhouse laddas med två paneler samtidigt
En panel har en yta på 0,77 m² när den är utfälld
En panel har en yta på 0,77 m² när den är utfälld

Praktisk erfarenhet - Mycket är möjligt med Powerhouse, men inte allt

När du tittar på TV är fläkten från Powerhouse 555 särskilt märkbar. Efter cirka 15 minuter med en inkopplad TV, Chromecast Ultra och en golvlampa börjar fläkten i Powerhouse 555 att gå hörbart. Ljudet är inte påträngande och ljudet i filmen behöver inte skruvas upp, men fläktljudet är närvarande, även i scener med bakgrundsljud. Fläktens hastighet fluktuerar under drift, även om energiförbrukningen är konstant.

Vi nådde den maximala effekten med en kokplatta som förbrukar 1000 watt. Plattan värms upp snabbt och släpper inte ut. Enligt displayen är driften möjlig i en timme.

Vi provade även andra hushållsapparater och verktyg. En Thermomix TM5 fungerar utan problem när den är ansluten till Powerhouse 555. Både mixning och uppvärmning är inga problem för Powerhouse, och Thermomixen drar högst 957 watt.

Den helautomatiska kaffemaskinen Delonghi Dynamica pressade dock kraftverket till sin gräns. Maskinen slogs på, Powerhouse-displayen visade 1355 watt i några sekunder, sedan stängdes kaffemaskinen av igen.

Bilden är också splittrad när det gäller verktyg. Medan en Bosch Professional GBH 2-20 borrhammare fungerar utan problem, startar en stor vinkelslip, går på högvarv två gånger, men dör sedan. Den nämnda Flexen behöver dock också 2000 watt för full effekt.

Powerhouse laddar enkelt ett batteri för en elcykel med solkraft och driver samtidigt TV:n och streamingtelefonen
Powerhouse laddar enkelt ett batteri för en elcykel med solkraft och driver samtidigt TV:n och streamingtelefonen
Powerhouse 555 kapitulerar inför den helautomatiska kaffemaskinen
Powerhouse 555 kapitulerar inför den helautomatiska kaffemaskinen
Avskärningsmaskinen startar, men kör inte igenom
Avskärningsmaskinen startar, men kör inte igenom
Bosch-hammaren är inget problem för Powerstaion
Bosch-hammaren är inget problem för Powerstaion
En Thermomix TM5 kan användas med Powerhouse 555 utan problem
En Thermomix TM5 kan användas med Powerhouse 555 utan problem

Vi gillar det faktum att Powerhouse kan laddas via solpaneler och samtidigt driva andra enheter. Om utgångseffekten är högre än ingångseffekten används batterikapaciteten helt enkelt. Således laddade vi batterier för elcyklar med Powerhouse i testet samtidigt som själva stationen var ansluten till solpaneler. Displayen ger en bra överblick över respektive effekt i realtid.

Solpanelerna Anker 625 imponerar med sin formfaktor. När de är hopfällda är de lätta att bära tack vare det integrerade handtaget, även om de inte är särskilt lätta med sina 5,3 kilo vardera. Vi gillar den lilla kontrollpanelen som kan användas för att justera panelerna. Målet är att skuggan av en punkt ska falla i mitten av en cirkel, då är solljusinfallet optimalt, enligt Anker

Tre stöd är inbyggda i varje panel för att hjälpa till med uppställningen. På ett slätt eller halt underlag - till exempel en terrass med trägolv - är det dock svårt att justera eftersom fötterna lätt glider tillbaka till maxläget.

Det märks också att panelerna måste flyttas ofta för att följa solens position om du vill nå maximal effekt. Vi nådde aldrig upp till de aritmetiskt möjliga 200 watt i testet; i oktobersolen laddades Powerhouse med maximalt 194 watt. Inverkan av orienteringen visualiseras snyggt tack vare motsvarande wattvisning i displayen. Under en övervägande solig dag kan Powerhouse 555 endast laddas fullt ut med solpaneler.

Anker 625-solpanelerna är snälla med sin lilla förpackningsstorlek
Anker 625-solpanelerna är snälla med sin lilla förpackningsstorlek

Bedömning - övertygande allroundhjälpare från Anker

I granskning: Anker Powerhouse 555. Testapparaten köptes av författaren.
I granskning: Anker Powerhouse 555. Testapparaten köptes av författaren.

Powerhouse 555 från Anker kan vara många olika saker. Räddare vid ett strömavbrott, hjälpare i trädgården eller komfort plus när du campar. Strömlagringsenheten är särskilt tilltalande i kombination med solpaneler. Med sin storlek och vikt är den fortfarande hanterbar och erbjuder ändå tillräckligt med ström för många enheter.

Om ett fast användningsscenario planeras bör man i alla fall i förväg kontrollera hur mycket energi respektive apparater förbrukar för att fungera ordentligt. Många elektriska apparater kräver en hög startkraft, som kraftverket delvis inte kan tillhandahålla. Powerhouse 555 är dessutom för liten för en dubbel kokplatta. Därför är det viktigt att ta hänsyn till den avsedda användningen när man väljer apparaten. Till skillnad från Powerstation 757 saknar 555 också en snabbladdningsfunktion.

Om mycket ström behövs, till exempel för verktyg, når Powerhouse 555 sina gränser. Vardagliga uppgifter som att ladda smartphones, bärbara datorer eller batterier för elcyklar är däremot inga problem.

Möjligheten att ladda kraftstationen samtidigt som man använder den är övertygande. Displayen är också väl utformad. Den är lätt att läsa och ger information i realtid om prestandavärden och prognoser för laddning eller körtider.

Powerhouse 555 är en lyckad allroundare för de flesta uppgifter. Om det behövs mer kraft levererar Anker även större alternativ som Powerhouse 757 eller 767, som levererar upp till 2400 watt men som också är mycket mer skrymmande. Mer kraft har också Bluetti AC200Maxmen den spelar också i en annan viktklass.

Pris och tillgänglighet

Anker tar 1 300 euro för Powerhouse 555 - utan solpaneler. Varje 625-panel kostar 370 euro extra, och högst två kan anslutas. Anker erbjuder ett set bestående av Powerstation och två solpaneler, för vilket tillverkaren tar betalt i sin egen butik 1.900 euro. Powerstationen finns inte bara hos tillverkaren, utan även hos andra återförsäljare, till exempel Amazon

Anker beviljar en femårig garanti på Powerstation. Solcellsmodulerna har en garanti på 18 månader.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Anker Powerhouse 555 med solcellsmoduler - praktisk recension: Nödkraftverk?
Benedikt Winkel, 2022-11-23 (Update: 2022-11-23)